przystawki - 17402 przepisów (strona:97/1161)

Sałatka z kuskusem, wędzoną rybą i warzywami. 142

Macie ochotę na pyszną sałatkę? Zapraszam! Dziś będzie sałatka z wędzoną rybą, choć równie dobrze można ją zastąpić na przykład tuńczykiem z puszki. Sałatka jest pyszna, zdrowa, idealna na przystawkę, śniadanie, kolację, albo lunch (choć do pracy polecam raczej rybę z puszki :D). Smaki idealnie się komponują tworząc syte, wspaniałe danie. Dla mnie bomba! Polecam!!! Składniki na sałatkę z kuskusem(...)mieszamy. Doprawiamy solą (ja nie musiałam, gdyż ryba była wystarczająco słona), pieprzem, możemy dodać łyżkę oliwy, mieszamy, a następnie chłodzimy. Podajemy po około 2 godzinach. Ja podałam ją jako przystawkę w kieliszkach od szampana (rant kieliszków moczymy w wodzie, a następnie w soli). Gotowe! Inspirowałam się sałatką Dragany z bloga  Gaga w kuchni , bardzo polecam Wam tę stronę

Rozpustne gotowanie
OŚMIORNICA MARYNOWANA W OLIWIE 234

najszlachetniejszym mięsem jakie można zjeść... ja się z tym zgadzam. Podawana na ciepło rozpływa się w ustach, na zimno jest delikatnie chrupka. W Grecji podawana jako jedna z wielu przystawek. SKŁADNIKI: - ośmiornica (u mnie mrożona) - laska cynamonu - 300 oliwy z oliwek - 6 roztartych ząbków czosnku - natka pietruszki drobno posiekana - sok z dwóch cytryn -sól, pieprz MROŻONĄ OŚMIORNICĘ WŁÓŻ do lodówki(...)ostudź. Następnie pokrój na kawałki (około 2 cm) i zalej emulsją. Schłódź i podawaj po kilku godzinach, najlepiej będzie jeśli przygotujesz ją dzień wcześniej. Proponuję podawać z innymi greckimi przystawkami, na przykład:  fasolią gigantes  lub  tzatzikami z miętą cytrynową . Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Smakowe Tortille - zimna przekąska 273

tortilli należy posmarować serkiem. Na nasz serek, który jest bazą smaku i konsystencji położyć ulubione dodatki (składniki) i ciasno zawinąć. Można jeść jako tortille lub jako krążki. Idealne jako przystawka lub drugie śniadanie do szkoły, pracy czy też na wycieczkę. SEREK TOPIONY MSM MOŃKI Sery topione kremowe smakują świetnie nie tylko na kanapce, ale są również doskonałym dodatkiem

ClauditteMissCooking
Młoda marchewka pieczona z miodem i tymiankiem 195

zieloną końcówkę i cienko obrać ze skórki, aby wyglądała tak ładnie jak na zdjęciach. Pieczoną młodą marchewkę możecie podać jako warzywny dodatek do obiadu, jako elegancką przystawkę lub na kolację, ze świeżym pieczywem i kawałkiem sera. Serdecznie polecam! Młoda marchewka pieczona z miodem i tymiankiem inspiracja Donna Hay Składniki (na 2 porcje): 500 g młodych marchewek  2 łyżki oliwy(...)minut, aż staną się miękkie. W czasie pieczenia dobrze jest dodatkowo polewać marchewki sosem, który zebrał się na blasze. Pieczone marchewki podawaj na ciepło, jako dodatek do obiadu, jako przystawka lub na kolację, z pieczywem i kozim serem. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kol ejnymi

Chilli Czosnek i Oliwa
Kulinarny Puchar Śląska 137

nowoczesnym wydaniu.  Nad przebiegiem konkursu czuwało Jury, tj. komisja techniczna, profesjonalna komisja degustacyjna oraz blogerska, w której miałam przyjemność zasiadać:) Każda z drużyn konkursowych miała do przygotowania przystawkę, danie główne i deser. Degustacja dań konkursowych była prawdziwą kulinarną ucztą. Zwycięzców konkursu wyłoniła komisja kucharzy, biorąc pod uwagę europejskie kryteria obowiązujące na tego rodzaju konkursach. Kryteria, które my blogerki brałyśmy(...)śląskiej tradycji kulinarnej. Postanowiłyśmy przyznać wyróżnienia za smak, aranżację i kreatywne zmierzenie się z tradycyjną kuchnią śląską w każdej kategorii potraw. I za najlepszą (wg nas, blogerek) uznałyśmy PRZYSTAWKĘ przygotowaną przez Dawida Cieślara i Karola Procnera z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle. Zdjęcie: Natalia Rusinowska

Smakowity Blog Kulinarny
Perlage Tasting Club - Cisowianka - kulinarno winna przygoda 109

mnie i był bardzo wdzięcznym modelem :) Jako pierwsze otrzymaliśmy pieczarki „posadzone” w doniczkach na mchu, z którego (po wlaniu cudownego płynu;) ) unosiły się opary mgły o zapachu mchu. Kolejną przystawka był świeży ser z rabarbarem, zapakowany w liście rabarbaru, przewiązany sznurkiem. Następnie pojawiły się zamknięte torebki, nóż z rękojeścią z gałązki winorośli, oraz miseczka z zielonym sosem. I znowu zabawa(...)szparagowy, pięknie podany, a do niego Jane Ventura Reserva Brut Nature 2012. Jedyne zastrzeżenie, jak dla mnie chłodnik trochę za słodki. Następnie młody ziemniak z lubczykiem i kawiorem. Po przystawkach przyszedł czas na dania główne – było ich cztery. Jako pierwsze pojawił się marynowany pstrąg z ogórkiem. Ogórek w trzech postaciach: ketchup ogórkowy, kulki z ogórka, sos ogórkowy. Podane ze świeżo

królestwo garów
Lekka zupa pomidorowa 163

Arabska zupa-krem z okrą                Dziś przepis na zupę pomidorowa, ale nieco inaczej. Bardzo podobną jadłam kiedyś w arabskiej knajpce, jako przystawkę. Po raz pierwszy jadłam też wtedy okrę, bardzo mi zasmakowała i postanowiłam zrobić sama taką zupę. Okra (ketmia jadalna) jest bardzo popularna w krajach arabskich i azjatyckich, u nas prawie(...)wrzucić pokrojoną na 2-3 cm kawałki okrę (małe można zostawić w całości), dusić kolejne 10-15 min. Posypać pietruszką i szczypiorkiem. Podawać z ryżem lub samą zupę jako przystawkę.   Ten przepis bierze udział w akcji

Kuchnia Prezydentowej
Bruschetta na śniadanie 134

Bruschetta to klasyczna włoska przystawka, która pierwotnie była prostym daniem robotników na plantacjach oliwek. Opiekali oni kromki chleba na ogniu, polewali oliwą i posypywali solą. Z czasem powstało wiele jej wariantów. W wersji podstawowej podawana jest ze świeżymi pomidorami i bazylią. Przeniosłam ją do swojej kuchni bowiem świetnie się sprawdza nie tylko jako przystawka ale także szybkie śniadanie. Do wersji

Wiem co jem
Mazurek czekoladowy II 157

centymetrów. Pieczemy w 200 stopniach do momentu zezłocenia brzegów (około 15 minut). Ciasto wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do ostudzenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Najprościej jest, gdy mamy przystawkę do gotowania na parze. Do garnka wlewamy wodę, przykrywamy go przystawką. Do niej wstawiamy miseczkę i wkruszamy czekoladę. Gdy się rozpuści, w podobny sposób podgrzewamy śmietankę uważając, by nie doprowadzić

Kuchenna Kontrrewolucya
Surówka z rzodkiewki i pieczone szaszłyki, Trattoria al Forno 142

Zapraszam na pyszną i lekką, późnowiosenną przystawkę lub obiad (jeśli dodamy, np. ziemniaki z koperkiem), 100% wegańskie. Składniki na surówkę: ok. 30 rzodkiewek oliwa sok z cytryny sól, pieprz Zetrzyj rzodkiewki na tarce. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Najlepiej przygotuj surówkę na kilka godzin przed podaniem i przechowuj ją w lodówce do tego(...)Ceny maksymalnie do około 40 zł (za niektóre duże pizze), dania obiadowe do 30 zł. Jarosze znajdą tutaj całkiem sporo dań wegetariańskich (ogólnie menu restauracji oferuje szeroki wybór przystawek, dań głównych, pizz, śniadań i deserów).  Trattoria   mieści się przy Kraszewskiego 6.  P.S. Restauracja ma bardzo klimatyczne wnętrze, ale o tym wkrótce tutaj . Raw radish salad and baked

Qlinarnie i Qlinarnie
Pomidorowe tulipany z serkiem na przystawkę 168

Pomidorki daktylowe zamienione w tulipany to ciekawy pomysł na prostą, szybką i smaczną przystawkę. Właściwie trudno tu o jakikolwiek konkretny przepis. Na pewno przydadzą się małe pomidorki (u mnie daktylowe), szczypiorek, sałata (np. rzymska) i przyprawiony serek twarogowy. Serek musi być gęsty, żeby nie wypływał z pomidorków. Ja użyłam fety i ricotty, które zmieszałam, doprawiając pieprzem i świeżą bazylią. Można(...)serkiem pomidorki trzeba ułożyć na talerzu przybranym sałatą i szczypiorkiem. Ja dla wygody do napełniania użyłam jednorazowego worka cukierniczego, ale można to zrobić po prostu łyżeczką. Pomysł na tę przystawkę narodził się w innej głowie, ale nie jestem w stanie wskazać, w której :) Nie podaję więc linka, ale sam pomysł puszczam dalej, bo być może komuś spodoba się

Trzeci talerz
KALMARY NA TAJSKĄ MODŁĘ Z CHRUPIĄCĄ BAZYLIĄ 134

bazylia to idealne połączenie. Kupiłam już oczyszczone kalmary, nie musiałam się bawić w akcję "babram się", to co zostało do zrobienia do delikatnie je ponacinać. Pychota, możesz podać jako przystawkę lub danie główne z jakąś zieleniną. Ja zielonego nie lubię, więc podałam przystawkę :) SKŁADNIKI DLA DWÓCH GŁODNYCH OSÓB: - 500 g oczyszczonych kalmarów - sok z połówki limonki - 50 ml sosu sojowego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Caprese 174

Jedna z najprostszych i najładniej prezentujących się przystawek. Caprese ma odzwierciedlać kolory włoskiej flagi. Sałatka pochodzi z Kampanii, w południowych Włoszech. Do tej pory powstało już wiele różnych wariantów tej sałatki. W tamtym roku prezentowałam Wam Caprese po polsku.     Składniki: 1 duży pomidor malinowy 1 mozzarella 9-10 listków bazylii świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek   Wykonanie

Pasja Smaku
Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i szparagami 183

nietrudna w przygotowaniu sałatka może znaleźć zastosowanie zarówno jako przystawka jak i samodzielna przekąska na śniadanie czy kolację. Lekka, ale zarazem dość pożywna, łączy zarówno łagodne w smaku szparagi czy mięso z kurczaka z bardziej wyrazistą szalotką i wprost ostrym chili. Zwłaszcza ilość tego ostatniego powinniśmy dobrać z niejaką ostrożnością. Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i szparagami(...)nietrudna w przygotowaniu sałatka może znaleźć zastosowanie zarówno jako przystawka jak i samodzielna przekąska na śniadanie, kolację czy np. sylwestra. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 porcje) 1 duży filet z kurczaka (250g) 100g białych szparagów z zalewy 100g zielonych szparagów z zalewy 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 garść zielonych oliwek 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli

Kulinarna Pokusa
Kalmary w panierce idealna przekąska od MyFood 151

Obiad za godzinę.. a ja taka głodna, kiszki grają marsza, po prostu nie wytrzymam! Potrzebna mi szybka przystawka. Z zamrażarki wyjmuję krążki panierowanych kalmarów, szybko rozgrzewam olej..  noo może trwa to dłuższą chwilę, bo olej trzeba rozgrzać na prawdę dobrze ;) Wrzucam po 5 krążków na głęboki olej i smażę do lekkiego zezłocenia. W czasie, kiedy się smażą, przygotowuje(...)rzeczy!  Kalmary panierowane od MyFood  to bardzo szybka i smaczna przekąska przed głównym daniem. Serdecznie polecam!  Opakowanie zawiera 500 g pierścieni kalmarowych w panierce, wystarczy na przystawkę dla minimum 4 osób. Skomentuj

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania