przystawki - 17402 przepisów (strona:90/1161)

Bułeczki z ziołami. Opactwo w Clervaux. 170

Bułeczki z ziołami. Edyta Guhl. Opactwo w Clervaux. Czerwona wieża, która majestatycznie króluje nad Clervaux w Luksemburgu to Opactwo Benedyktyńskie Świętych Mauritiusa i Maurusa. Prowadzi do

dolcevitainmykitchen
Ciasteczka owsiane. 164

Owsiane ciasteczka firmy Hans Freitag. Hurra, hurra wygrałam...ciastka. A ponieważ nigdy nic nie wygrywam, postanowiłam podzielić się z Wami tym faktem. Niedawno moja ulubiona blogerka

dolcevitainmykitchen
Ciasto ze śmietaną i malinami,, Zatrzymać lato"( Schmandkuchen) 160

Ciasto ze śmietaną i malinami. Edyta Guhl. Zimne, zamglone poranki, zapach palonego bukowego drewna, coraz więcej liści pod drzewem. Jesień wkracza szybkimi krokami do Eifel, chociaż

dolcevitainmykitchen
Oh lala, La Wallonie! Domowy serek 143

Bergerie Acemont w Belgii. Walonia w Belgii i pyszne sery owcze. Oh lala, La Wallonie! Walonia- francuskojęzyczny region w południowej części Belgii podzielony został na pięć

dolcevitainmykitchen
Tort z makaronu 161

Tort z makaronu. Edyta Guhl Włoskie krajobrazy w Eifel. Na blogu z wdzięczną nazwą w tytule,, dolce vita“ nie powinno zabraknąć włoskich potraw, makaronu z domowym

dolcevitainmykitchen
Bouillon i zupa z czarnej rzepy 125

Zamek w Bouillon. Zupa z czarnej rzepy. Edyta Guhl. Bouillon, czyli bulion to pyszna, rozgrzewająca zupa, która chroni przed przeziębieniem, dodaje siły, a nawet może poprawić

dolcevitainmykitchen
Berliner Brot, czyli Berliński Chlebek 237

Berliński Chlebek( Berliner Brot) Tradycyjne niemieckie wypieki. Berliner Brot, czyli Berliński Chlebek to rodzaj piernika pieczonego w okresie Bożego Narodzenia. Piernik jest przepyszny, mięciutki i bardzo

dolcevitainmykitchen
Norynberskie pierniczki Elżbiety( Elisenlebkuchen) 207

Pierniczki z Norynbergii... Elisenlebkuchen- to przepyszne pierniczki z Norynbergii, bardzo popularne w Niemczech w okresie Bożego Narodzenia. Legenda opowiada, że po raz pierwszy pierniczki miał upiec

dolcevitainmykitchen
Rolada Żyrafa. 184

Żyrafa- rolada z bananem. Przysypało śniegiem... Wreszcie znalazłam czas na blogowanie, którego ostatnio bardzo mi brakowało. Nie będę Was zanudzać prywatnymi historiami, dlaczego przerwa była tak

dolcevitainmykitchen
Serowe ciasteczka posypane cukrem. 198

Serowe ciasteczka posypane cukrem. Edyta Guhl. Małe ciasteczka z ciasta twarogowego i oleju są doskonałe. Mięciutkie, delikatne, nadają się do popołudniowej herbatki jak i na śniadanie

dolcevitainmykitchen
Sałatka z burakiem i orzechami 158

Sałatka z czerwonych buraków. Edyta Guhl. Czerwony burak jest moim kulinarnym faworytem wśród warzyw zimowych. Smakuje mi w każdej postaci. Jako zupa, smarowidło na chleb, w

dolcevitainmykitchen
"Bosacka po polsku" Nowoczesne przepisy kuchni polskiej 135

dodaje wpis od siebie, dodaje też komentarz/poradę jak kupić dobry towar np. mięso, warzywa, na co mamy zwracać uwagę przy zakupach.  Książka podzielona jest na: przystawki zimne : znajdziemy tutaj śledzia w konfiturze, kaszi z wędzonym łososiem, kolorowe jajka na twardo, zimne nóżki z jajem, pasztet z musem żurawinowym i kremem chrzanowym i wiele innych kolorowych propozycji(...)przystawki gorące: takie jak mini gołąbki botwinowe z burakiem i orzechami (mam na nie chrapkę), pierogi koronkowa robota (bardzo kolorowe i pomysłowe, obowiązkowo do zrobienia wszystkie). zupa nasza duma narodowa:  znajdziemy tutaj chłodnik jagodowy, ogórkowy i botwinkowy, krem z białych warzyw z płatkami migdałów, który robiłam i pokazywałam wczoraj - klik , pyszny krem z kurek i inne dania główne: pstrąg

kruche babeczki
Pieczarki faszerowane 375

Pamiętam tę ciepłą przystawkę z dzieciństwa, moja mama czasem robiła je na rodzinne uroczystości. Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej, która była w naszym domu chyba od zawsze. Opasłe tomisko w lnianej oprawie zawierało setki, jeśli nie tysiące receptur od kanapek, aż po pieczoną gęś. Ostatnio wróciłam do tego przepisu i przygotowałam pieczarki faszerowane jako przystawkę podczas karnawałowego spotkania

Kulinarne Inspiracje
Big Adriano – klimatyczne miejsce, ale… 188

amerykańskim na grubym cieście w stylu Chicago – jest to pizza z wysokimi brzegami, z zagłębieniem w środku, gdzie znajdują się wszystkie składniki oraz kilka burgerów, nie wspominając o przystawkach. To zacznijmy od tych ostatnich – spróbowaliśmy frytek belgijskich. Były podane razem z ketchupem w małym jednorazowym opakowaniu. Fajnie podane w papierowej torebce przypominającej gazetę. Jednym słowem frytki POLECAMY . Mieliśmy(...)towarzyskiej w gry planszowe, a przy okazji coś przegryźć. Nie wspomniałem, ale do każdego zamówienia podawana jest miseczka z popcornem. Plusy fajny i klimatyczny wygląd lokalu dogodny dojazd smaczne przystawki możliwość grania w planszówki Minusy zimne składniki na pizzy nieestetyczne podanie pizzy, brak „łopatki” do nakładania   Pamiętajcie proszę jednak, że każdy ma inny smak i ta powyższa

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Galaretka drobiowa 133

Galaretki drobiowe w wersji mini – z dużą ilością warzyw i mięsa, a niewielką ilością buliony. Prawdę powiedziawszy dla mnie jest to przystawka rodem z PRL-u – wykwintna przystawka z rosołu z dnia poprzedniego. Na wystawne przyjęcie lub imprezę w gronie znajomych nie polecam. Ale jeśli ktoś lubi

KuchniaWeDwoje.pl