przystawki - 17402 przepisów (strona:103/1161)

Ciasteczka z bananami i czekoladą 214

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam połączenie smaku bananowego z czekoladą.Do takich wypieków jak zwykle fantastycznie sprawdza się ciasto francuskie lub na croissanty. Spróbujcie

Kuchnia Pełna Pasji
Sałatka z brokułem 383

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Dobrych sałatek nigdy dość:) Mam dzisiaj dla Was pomysł na sałatkę równie kolorową, jak

Kuchnia Pełna Pasji
Sałatka z bobem 310

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Kiedy za oknami szaro i ponuro warto przynajmniej zjeść coś kolorowego i pysznego. Wiele

Kuchnia Pełna Pasji
Ciasto marchewkowe 269

Kiedy pierwszy raz piekłam to ciasto, podchodziłam dość sceptycznie do tego wypieku. Jednak kiedy go spróbowałam, wiedziałam że było naprawdę warto;-) Ciasto jest aromatyczne, smakiem i

Kuchnia Pełna Pasji
Sernik z orzechami i masa kajmakową 318

Kiedy na zewnątrz szaro, smutno i ponuro warto zjeść "kilka" smakowitych kalorii;-) Pogody to nie zmieni, jednak warto przynajmniej w ten sposób poprawić sobie nastrój. Sernik

Kuchnia Pełna Pasji
Zupa meksykańska 299

Kolejna propozycja na mroźne zimowe wieczory, zupa w sam raz na rozgrzanie. Zupa jest też propozycją dla miłośników ostrych i pikantnych smaków. Składniki: 0,5 kg

Kuchnia Pełna Pasji
Polędwiczki w sosie kurkowym 219

Po świątecznym obżarstwie, czasie gdy na stole królowały tradycyjne potrawy jak pierogi, bigos, krokiety czy barszcze, chciałam Wam zaproponować coś zupełnie innego:) Potrawa, której smak przeniesie

Kuchnia Pełna Pasji
Ciastka z owocami 372

Sezon na mrożone owoce możemy uznać za oficjalnie otwarty;) Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie chcielibyśmy dostarczyć organizmowi kilka witaminek, warto wyciągnąć z zamrażarek

Kuchnia Pełna Pasji
Zupa dyniowa 261

Moja "przygoda" z daniami z dyni zaczęła się dopiero rok temu. Pomyśleć, że tyle dobrego mnie ominęło:-P Składniki: 500g dyni, 6 ziemniaków, 0,5l bulionu

Kuchnia Pełna Pasji
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. I - David Lebovitz, "Moja kuchnia w Paryżu. Przepisy i opowieści" 141

naan czy szakszukę. Paryż XXI wieku to miejsce wielokulturowe, które stwarza okazję do poznania kuchni z całego świata i na to David Lebovitz jest otwarty. Zanim jednak zasiądziemy do przystawek, dań głównych i deserów, przejdziemy się po okolicy i posłuchamy o produktach, których używa David i jego filozofii gotowania. Zaprowadzi nas na targ i do lokalnych sklepów. Dowiemy się(...)przyjemnej wycieczce nadchodzi czas, żeby napełnić kieliszek wina, usiąść na krzesełku w kuchni i przyjrzeć się jak David gotuje. Przepisy podzielone są ze względu na typy dań: przekąski, przystawki, dania główne, dodatki i desery. Najwięcej miejsca poświęcone zostało daniom głównym i deserom. Nie mogło być inaczej w przypadku tych ostatnich, ponieważ autor, doświadczony cukiernik, ewidentnie ma słabość do słodkości. Czekolada

W kuchni wieczorem
Tapas VII - Antipasto, przekąski 1457

dużo wcześniej, ponieważ muszą one " poleżeć " w lodówce- by później się pięknie trzymały na talerzu. Z ogórkami, sprawa wygąda podobnie- różnica jest taka , że muszą one oddać nam wodę :) . Przystawki są proste w wykonaniu, są przepyszne i polecam je. Zaczynamy :  Składniki na tostowe kanapeczki: 4 kromki tostowego chleba serek typu philadelfia 4 listki sałaty lodowej plasterki łososia plasterki szynki(...)momentu aż kurczak będzie dobry. Kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. Ogórek wypełniamy serkiem- około 0,5 łyżeczki, na to dajemy cząstki kurczaka.  Układamy na półmisku i przystawka gotowa :) Smacznego

Smaki Edyty
Klasyczna włoska bruschetta / Classic Italian bruschetta 229

Zbliża się Sylwester i na pewno jeśli przygotowujecie imprezę u siebie w domu, szukacie pomysłu na szybkie i łatwe przystawki. Dlatego przedstawiam dzisiaj klasyk, który sprawdzi i obroni się wszędzie, a i na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom. Klasyczna włoska bruschetta, czyli drobno pokrojone pomidory z czosnkiem, bazylią i pietruszką, zapiekane z mozzarellą i parmezanem na chrupiącej bagietce

karmelowy
Dufinki 186

białkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne dufinki pasują do obiadu, na specjalne uroczystości… i nie tylko. Możemy je podać jako przystawkę, albo dodatek do wszelkich mięs, czy jak u mnie – do jajek sadzonych w krążkach papryki i surówki ze szpinaku. Oczywiście do tego kubek świeżej maślanki. Wytworne, pięknie się prezentujące

mojewypiekiinietylko
Bar-restauracyjny Karmnik – recenzja 248

których celem jest ożywienie tej części miasta). Ta część spotkania będzie przez nas wspominana niezwykle miło, ponieważ twórcy Karmnika dali się poznać jako ludzie sympatyczni i pełni pasji. Przystawki to zdecydowanie mocny punkt w menu Karmnika. Carpaccio z buraków (16 zł) było prawdziwą niespodzianką – w towarzystwie rukoli i koziego sera sprawdziło się doskonale w roli startera. Domowej roboty chipsy(...)przypadku przesadzone). Trudno jest oddać słowami pomysłowość i kunszt ich autora, dlatego zachęcamy do zwrócenia szczególnej uwagi na załączone zdjęcia. Podsumowując: kolacja jubileuszowa miała swoje mocne momenty (przystawki i desery zdecydowanie trafiły w nasz gust), zaś opowieści przemiłych organizatorów o historii tego miejsca (płaskorzeźba przedstawiająca gołębie nie jest już dla nas zagadkowa!) dodatkowo nadały całemu spotkaniu niezwykły walor rozrywkowy

karmelowy
Bliny z łososiem i szpinakiem 177

finger food.   Mogą to być koreczki, kanapeczki, krakersy z pastami, placuszki, roladki i co tam jeszcze przyjdzie nam do głowy. Długo zastanawiałam się, którą z moich mini przystawek Wam przedstawić? Ponieważ na swoim blogu kulinarnym Bon Appetit Małgorzaty, mam mnóstwo takich  propozycji. Postawiłam na kuchnię kresową, aby nikt mi nie zarzucił ciągłego wprowadzania zapożyczeń językowych wyrazów obcych(...)placuszki na oleju z obu stron. Dekorujemy kleksem z gęstego jogurtu, doprawiamy pieprzem, kładziemy plaster wędzonego łososia, liść świeżego szpinaku, gałązkę koperku oraz cząstkę cytryny. Karnawałowa przystawka gotowa ;) smażymy na oleju. usmażone bliny bliny z łososiem

Bon Appetit Małgorzaty