Dzisiaj proponuję Wam przepis na wytrawną przystawkę w formie tortu ptysiowego z musem łososiowym, warstwą szpinakową i chrzanową. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale zajmuje trochę czasu ze względu na pieczenie blatów ptysiowych. Przygotowanie smakowych warstw za to jest dziecinnie proste. Trzeba tylko uważać, żeby bardzo dobrze odcisnąć szpinak do warstwy szpinakowej, bo inaczej dolny blat ptysiowy za bardzo nasiąknie
UgotujmyTo.plwyższe niż w dotychczasowych restauracjach , ale też porcje znacznie większe – ja sama nie mogłam sobie poradzić z dokończeniem każdego z dań. T. również ;) No i zaczęliśmy ucztowanie! Na przystawkę : * Pajdy chleba z wiejskim smalcem ze skwarkami * Grillowane warzywa z chrupiącymi grzankami * Smażone pierożki w 4 smakach Danie główne : * Defilada Zup Polskich – cztery rodzaje, zupa podawana w małych kokilkach(...)farszami. Razem z T. zdecydowanie zachwyciliśmy się tymi z mięsem i wybraliśmy numerem 1 – polecam! Ruskie i ze szpinakiem jak dla mnie zbyt mało wyraziste w smaku. Po przystawce przyszedł czas na obiad. Na stół wkroczyła defilada zup ( dla mnie i dla T. to samo ) – 4 kokilki wypełnione czterema różnymi zupami. Pomidorowa zachwyciła już od pierwszej łyżki
Ostra na Słodkoktórym można śmiało zagrać ! ( co oczywiście wykorzystaliśmy ;) Tzn. nie ja , bo takiego talentu nie posiadam , ale za to mojemu towarzyszowi należą się wielkie brawa! zdjęcia ze strony restauracji Na przystawkę wybrałam : Królik z ziołową gąbką z sosem koperkowym Osoba towarzysząca ;) Tatar z marynowanej wołowiny Na danie główne wybrałam : Filet z sandacza z sosem rabarbarowym Osoba towarzysząca ;) Filet z bażanta(...)wina dla dwojga. Najpierw na stół wjechało „czekadełko” od szefa kuchni w postaci mojej ukochanej mozzarelli z kremem balsamicznym ( który jak wiecie uwielbiam! ) i ciepłe bułeczki. Następnie przystawki. Królik bardzo delikatny , odpowiednio przyprawiony z fantastycznym sosem koperkowym i gąbką , która pełniła raczej funkcję ozdobną , gdyż smaku w niej nie wyczuliśmy. Natomiast tatar bardzo smaczny , świeży , podany
Ostra na Słodkopokroić :p ). Całe menu dostępne macie tutaj: http://restauracjavidok.pl/menu/restauracja/ Warto spojrzeć , bo ceny absolutnie nie odpychają – wręcz przeciwnie – mile zaskakują! ______________________________________________________________________________________________________ Zdecydowaliśmy się na : PRZYSTAWKA: JA : Wątróbka z avokado podawana na sałatce ze szpinaku z sosem malinowo-balsamicznym CONRAD : Krem z białych warzyw podawany z migdałami, grzanką i oliwa truflową DANIA GŁÓWNE : JA : Miętus marynowany(...)Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem o wartości 164 zł za 109,99 zł. Tutaj dostępna: http://www.groupon.pl/deals/krakow/restauracja-vidok/49125105?nlp ______________________________________________________________________________________________________ Nie musieliśmy długo czekać,kiedy na stół wkroczyły nasze przystawki! Wątróbka : niesamowicie delikatna , rozpływająca się w ustach , świetnie doprawiona … na świeżym szpinaku z fantastycznym sosem! Pycha! Krem z białych warzyw: delikatny, ale absolutnie nie mdły , kremowy , o wyrazistym smaku
Ostra na SłodkoKuchnia libańska to bogactwo kolorów, smaków i zapachów z domieszką kuchni francuskiej i tureckiej. Królują w niej mezze, tak jak w innych krajach śródziemnomorskich, małe przystawki. Prawdziwy libański posiłek to zestaw ok. 30 przystawek (na ciepło i zimno), podanych jednocześnie. Kibbeh to danie narodowe Libańczyków, bardziej rozwinięta wersja naszego mielonego, tradycyjnie przygotowywane z mięsa wołowego lub jagnięciny z dodatkiem ryżu
SzczyptaSmaQcieniutkie paseczki, zmieszałam z przyprawami i zrumieniłam, dzięki czemu nabrała orientalnego smaku. Z dodatkiem grzybów mun, świeżej kolendry i sezamu, podana na usmażonych plastrach bakłażana stanowi bardzo smaczną przystawkę Składniki: 1/2 opakowania Newelli klasycznej 1 mały bakłażan 10 g grzybów mun 1-2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki kurkumy malutki kawałeczek chili 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1 łyżka świeżej kolendry
Oryginalny smakPrzepis ten dedykuję przyjacielowi rodziny Jackowi M ., który z niecierpliwością się o niego dopytuje, jak również jego pięknej małżonce Ani . Oboje mieli okazje skosztować tej przystawki lub dodatku do dania głównego.Do podstawowego ciasta potrzebujemy ziemniaki. Myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki są już rozpadające się, odcedzamy i czekamy(...)póżniej, to po odcedzeniu z lodowatej wody warto jest naoliwić dłonie i "przeczesać" kopytka palcami w celu nie sklejania się. Z kilograma ziemniaków mamy 4 duże dania, lub 8 przystawek
Pasje JolkiJajka faszerowane możemy zrobić jako przystawkę na imprezę lub ozdobić nimi świąteczny stół. Wielkanoc jest doskonałą okazją, aby przygotować jajka faszerowane pastą z tuńczyka i twarożku. Pięknie się prezentują i wyjątkowo smakują Składniki: 6 jajek 1 puszka tuńczyka 130 g twarogu 1 łyżka majonezu sól pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Przekroić na pół (wzdłuż) i wyjąć żółtka
Oryginalny smakDelikatny mus z mintaja polany sosem z wędzoną nutką… Elegancka i pyszna przystawka na imprezę, która smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: Mus: 300 g filetów z mintaja 1 białko 2 marchewki 2 cukinie 1 pełna łyżka gęstej śmietany 18 % biały pieprz sól Sos: 200 g śmietanki 30 % 50 g oscypka biały pieprz Przygotowanie: Mus: Marchewki
Oryginalny smakKolejna propozycja na przystawkę lub przekąskę w ciągu dnia. Tym razem chrupiące placuszki z kaszy gryczanej, kabanosami i czosnkowym serkiem. Placki również doskonale sprawdzają się jako danie główne, z dodatkiem np. sosu grzybowego. Dzisiaj jednak proponuję coś na ząb Składniki: 100 g kaszy gryczanej 2 jajka 1 łyżka bułki tartej 250 g twarogu 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka kwaśnej
Oryginalny smakDelikatny mus z wędzonego na gorąco łososia z bitą śmietaną i sosem z rukoli. Smaczna przystawka na eleganckie przyjęcie, imprezę lub Święta. Składniki (na 5 porcji): 125 g łososia wędzonego na gorąco 125 g serka Apetina pesto i rukola 200 g śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki mleka garść rukoli około 1/4 szklanki słodkiej śmietany 18% 1 łyżka oliwy
Oryginalny smakczerwonym pieprzem. Warkocz sobie wymyśliłam, żeby ładnie wyglądało na talerzu, ale równie dobrze można makaron położyć obok polędwiczek. W takiej wersji jak na zdjęciu, danie bardziej wygląda jak przystawka Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1,5 łyżki czerwonego pieprzu 2 łyżki klarowanego masła 1/3 szklanki białego wytrawnego wina makaron „Czarniecki gniazdko 2″ (kilka gniazdek) 200 g śmietany kremówki
Oryginalny smakstanie się szklista. Ułożyć plastry na kratce, posypać posiekanymi pistacjami, wstawić do piekarnika i suszyć pod nawiewem przy uchylonych drzwiczkach. Pigwa jest doskonała jako słodka przegryzka, do ciast oraz przystawka z serem typu gorgonzola. Na wytworną przystawkę proponuję ser z karmelizowaną pigwą. Oczywiście jest doskonała sama w sobie jako przegryzka w godzinach depresji czy do ciast
Kulinarny karnet Christopheraskosztowania. Kuchnia na maderze to doprawdy raj dla smakoszy. Lepiej niż słowa opowiedzą o niej zdjęcia regionalnych potrawjakimi są m.in. zapiekany maderski chlebek z masłem czosnkowym, zazwyczaj podawany jako przystawka (czekadełko), mięczaki, zupa z chlebem, ośmiornica, ... Fot. Chlebek bolo de caco Fot. Przystawka, dwa rodzaje mięczaków lapas grelhadas żyjące na skałach, które w muszelkach są zapiekane z masłem czosnkowym
Taste Of My DayKlops drobiowy faszerowany pieczarkami, podobnie jak faszerowany papryką jest świetną przystawką na wszelkie uroczystości. Ostatnio często go przygotowuję tylko zmieniam w nim farsze.Ten klops drobiowy nazywam też roladą faszerowaną ma bardzo mało kalorii, gdyż jest ugotowany w parowarze. Do przygotowania tego klopsa wystarczą ćwiartki kurczaka wyluzowane z kości i zmielone oraz farsz w tym przypadku z duszonych z cebulką pieczarek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię