przystawki - 17402 przepisów (strona:888/1161)

Ogórki faszerowane sałatką 206

Dzisiaj na upały proponuję Wam lekką sałatkę ryżową, którą zapakowałam do łódeczek ze świeżego ogórka. Tak przygotowane ogórki faszerowane to idealna przekąska, czy też lekki obiad

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Terrina z orzechami, śliwkami i pomarańczami 146

Podobna do pasztetu, ale bardziej niezwykła. Najlepsza z grubomielonym mięsem i siekaną wątróbką. Arcyciekawa po przekrojeniu. Łączy wytrawny smak ziół ze słodkością pomarańczy i śliwki kalifornijskiej

Pociąg Do Kuchni
Glazurowana czerwona papryka słodko-kwaśna 185

Świetny dodatek do dań mięsnych. Dla fanów podsmażanej papryki także jako przekąska. Zwykła czerwona papryka, która przestaje być zwykła dzięki dodatkowi octu winnego i bazylii. Składniki

Pociąg Do Kuchni
Risotto z krewetkami 171

Risotto może stanowić świetną zakąskę, ale też dane główne. Kremowy ryż o pełnym smaku rozpływa się w ustach, jednocześnie nie tracąc swojej struktury. Połączenie krewetek z

Pociąg Do Kuchni
Jajka po szkocku 107

Danie obiadowe. I przekąska. Dla Szkotów danie na śniadanie. Proste, tanie, a jakie efektowne, a do tego naprawdę sycące. Składniki: 6 jajek ugotowanych 2 jajka do

Pociąg Do Kuchni
Ośmiorniczki baby w czerwonym winie 223

Niecodzienne. Ekscytujące. Aromatyczne. Niezapomniane. Ekscentryczne. Rozpływają się w ustach, a winna redukcja z pomidorkami będzie jednym z Waszych ulubionych sosów. Składniki: – 800-1000 g ośmiorniczek

Pociąg Do Kuchni
Gravlax – skandynawski marynowany łosoś 213

Gravlax. Brzmi dziwacznie. Gravlax oznacza łososia zamarynowanego w soli, koperku, burakach, cukrze. Gravlax oznacza dosłownie z języka szwedzkiego ( gravad lax) pogrzebanego łososia. Proces marynowania trwa kilka

Pociąg Do Kuchni
Sałatka z tuńczyka 138

Sałatka z tuńczyka. Lekka, szybka, nie znam nikogo, kto by jej nie lubił (no chyba, że nie lubi oliwek). Dodatek kukurydzy i awokado sprawia, że jest

Pociąg Do Kuchni
Sałatka z krewetek 179

Sałatka z krewetek. I tych najmniejszych, bo koktajlowych i tych większych. W połączeniu ze słodką brzoskwinią i słonawymi oliwkami ta sałatka z krewetek tworzy prawdziwy koktajl

Pociąg Do Kuchni
Zielone szparagi w szynce parmeńskiej z sosem holenderskim 319

Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską i do tego z klasycznym sosem holenderskim. Delikatne, chrupkie szparagi lekko podpieczone z grubo mielonym pieprzem, zawinięte w jedną z

Pociąg Do Kuchni
Przegrzebki z pomidorową salsą 160

Przegrzebki z pomidorową salsą. Czyli małże św. Jakuba, albo scallopsy z salsą. Salsa to dość gęsty pikantny sos ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw albo owoców

Pociąg Do Kuchni
Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chili 135

Słodko-kwaśna sałatka z pomidorków, ogórka i chili. Lekko słodkawa marynata miesza się z kwaskowym ogórkiem konserwowym, a wszystko przełamane ostrością chili. Niezwykle lekka i orzeźwiająca

Pociąg Do Kuchni
Małże zapiekane 157

Małże zapiekane pod delikatną, aromatyczną, złocistą pierzynką. Lekki słono morski smak przełamany jest chrupką bułką oraz aromatem czosnku, z lekką pikantnością pepperoni i świeżością cytryny. Zapiekane

Pociąg Do Kuchni
Pierogi piemonckie z ricottą, szpinakiem i palonym masłem rozmarynowym 145

Pierogi piemonckie nie są zwykłymi pierogami. Są to pierogi z żółtkiem, które rozpływa się na talerzu po rozcięciu pieroga tworząc wraz z farszem niesamowicie aksamitny sos

Pociąg Do Kuchni
Grilled cheese – tosty amerykańskie 167

Grilled cheese to nie do końca grillowany ser. Grilled cheese – tosty amerykańskie, złożone razem połączone dużą ilością roztopionego sera, z różnymi dodatkami, smażone na patelni

Pociąg Do Kuchni