przypominające włoską frittatę danie jest charakterystyczne dla kuchni Żydów irańskich. Kuku podaje się jako przystawkę, a do podania jogurt z ogórkiem. W daniu użyty powinien być suszony berberys ale można także użyć suszonych owoców wiśni. Danie jest przepyszne i naprawdę polecam gorąco. Bobu użyłam mrożonego, może być też w sezonie świeży. Przepis pochodzi z książki Otama Ottolenghiego. Kuku z bobem
Moje Małe CzarowanieJajko – wielu szefów kuchni z pewnością uważa, że ten składnik nie ma już przed nimi żadnych tajemnic. Doceniają je za uniwersalność: można używać ich do zup, sosów, jako przystawkę, dodatek a nawet najważniejszy element dań głównych. Czy jajko może czymś jeszcze zaskoczyć w kwestii smaku? Okazuje się, że zdecydowanie tak. Technika, która zostanie poniżej omówiona, to tak zwane suszenie żółtek
codojedzeniakurczaka zapiekaną w sosie śmietanowo-kurkowym Pierś z kurczaka jest chyba najbardziej popularnym rodzajem mięsa w kuchni. Z wykorzystaniem tej właśnie części kurczaka powstaje wiele dań, ale także przystawek czy sałatek. Jednak chyba najczęściej praktykowanym sposobem przygotowania piersi z kurczaka jest po prostu kotlet. W poniższym […] Artykuł Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-kurkowym pochodzi z serwisu Blog kulinarny
PysiaGotuje.plnaczyniu TM do lekiego przestudzenia ok. 5 min. Do naczynia Thermomix dajemy czosnek, imbir, szczypiorek, sos sojowy oraz przyprawy mieszamy czas 20s/obr.3 wsteczne. Kapustę przekładamy do odcedzenia (dolna przystawka Varomy). Solankę w której moczyła się kapusta wylewamy. Do miski w której moczyła się kapusta wlewamy sos. Kapustę należy dokładnie odcisnąć w dłoniach. Odciśnietą kapustę przekładamy do miski z sosem. Zakładamy
Themo przepisysposobów na przygotowanie ud kaczych. Mięsko jest delikatne, mięciutkie, samo odchodzi od kości. Przed podaniem mięsko, wyjmujemy z tłuszczu, można je podać podpieczone lub szarpane w formie przystawki. SKŁADNIKI : 2 kacze udka sól 2 ziela angielski, liść laurowy, kilka kulek pieprzu 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 gałązki tymianku 1/2 szklanki oleju wielkopolskiego
Kulinarne Fantazje MarioliDanie, a właściwie przystawka, która często gości na Polskich stołach podczas świat i imprez rodzinnych. Roladki różnią się zapewne nadzieniem ale galaretka i dobra szynka pozostaje bez zmian. Łatwo, prosto i bardzo smacznie!. Składniki na dwa średnie półmiski: - 12 do 14 dużych plastrów szynki, ja użyłam kruchej szynki Hańderek Sos: - 1/2 słoika chrzanu tartego
Apetyczna babeczkaDzisiaj pomysł na szybką przekąskę zarówno na co dzień w domu, jak i jako przystawka na stole podczas uroczystości lub na wynos do pudełka Bazę stanowią naleśniki z mojego przepisu a to co wyląduje w środku zależy tylko od Waszej wyobraźni, zawartości lodówki i makro Jeśli chodzi o sosy to tu również można śmiało kombinować. Jeśli nie ogranicza Was nietolerancja
Ola la LCHFTrochę po znajomości, trochę czarującymi uśmiechami, udało nam się przekonać Aleksandra do przygotowania paru dodatkowych porcji. Aj, dawno już nie jadłam takich pyszności, w dodatku tak pięknie podanych! Na przystawkę biała ryba (nie pamiętam już jaka konkretnie; chyba dorsz) z żółtymi buraczkami, chipsami z topinamburu, jadalną ziemią i majonezem o zachwycającym smaku. Danie główne to marynowana i długo pieczona
Pożeraczka, czyli raz adobrzeobieramy i kroimy w grube plastry. Kalafior dzielimy na różyczki. Warzywa gotujemy na parze do miękkości. Następnie przekładamy je do miski i dokładnie przecieramy przez sito lub przy pomocy przystawki do robota. Do gorących warzyw dodajemy masło, mleko i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy posypane natką pietruszki
Kulinarne przygody GatityMarynowane grzybki to atrakcyjna przystawka do posiłków, świetny dodatek do sałatek lub dekorowania potraw. To przepis dla wielbicieli pieczarek i tych, którzy nie zamarynowali leśnych grzybów. Marynata jest bardzo prosta do przygotowania, ale właściwego smaku nabiera dopiero po około 2-3 tygodniach. Marynaty najlepiej przygotować w małych słoiczkach, tak by po otwarciu zużyć je w ciągu kilku dni. Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!około godzinę. Piekarnik ustawiłam na 180 ° C g/d. Jabłka umyłam, obrałam i pozbyłam gniazd nasiennych, podzieliłam na ćwiartki i starłam na cienkie talarki. Zrobiłam to za pomocą przystawki do maszynki z funkcją szatkowania w plasterki. Można też pokroić nożem. Jabłka przełożyłam do większej miski, bo wyszło tego naprawdę dużo, wyspałam cukier i cynamon. Delikatnie wymieszałam żeby wszystkie plasterki pokryły
Kuchnia u Krysitaki dobry! Ten oto twaróg połączyłam z pieczonym burakiem i delikatnym szpinakiem baby. Do tego lekki dressing na bazie miodu i oliwy z oliwek i gotowe! Lekkie śniadanie, przystawka czy niezły pomysł na np. Andrzejkowe Party! Dla urozmaicenia smaków, można dodać podprażone na suchej patelni orzechy włoskie, słonecznik czy posypać ziarnami sezamu. Bardzo lubię łączyć pieczone buraki
Moja smaczna kuchniaHej! Już od pewnego czasu nosiłam się z zamiarem by napisać przepis na galaretę. Pyszne zimne nóżki są niezawodną zagryzką pod coś mocniejszego. No nie namawiam
Tylko pysznieobiad. Świeże śledzie należą do najtańszych ryb i niestety niedocenianych przez domowe gospodynie. My lubimy śledzie smażone . Śledzie smażone są bardzo smaczne, pożywne i można je podawać z różnymi przystawkami. Proponuję tartą marchewkę z feta i frytki z brukwi. Szukacie czegoś innego, chcecie urozmaicenia, frytki z brukwi ze smażonym śledziem i marchewką to jest to! Nie przez przypadek zgromadziłam
codojedzeniaBabci patery jajek ugotowanych na twardo posmarowanych majonezem, obsypanych świeżo skrojonym dużym szczypiorem – prosto z naszego ogródka albo rzeżuchą. Proste, ale tak pyszne, że zawsze jako pierwsza z przystawek znikała ze stołu, prosząc o dokładkę. A jajka były zawsze, bo mamy niedaleko rodzinę z gospodarstwem i kurkami hulającymi tu i ówdzie po całym podwórku;) Dziś takich wersji jajek
Zasmakuj Kuchni