przystawki - 15665 przepisów (strona:17/1045)

Zupa pomarańczowo-marchewkowa z imbirem. 152

Niektórzy gotujący rodzice twierdzą, że w postaci tej zupy przemycają zdrowe składniki do diety swoich dzieci. Czyżby? Ja uważam, że jest to świetna przystawka do lekkich dań z drobiu. Tak właśnie myślę. Jak to przystawka - powinna być podana w niewielkiej ilości. Ma pobudzić kubki smakowe do gotowości i czujności przed daniem głównym. Wierzcie, sprawdzi się w tej roli! Zupa jest(...)tylko bardzo delikatnie słodka. Dominuje nuta kwaskowa, a wyczuwalna powinna być lekka pikantność. No to wymyślajcie danie główne, bo przystawkę już macie ;) Składniki: 700 g marchewki 1 pomarańcza 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu jarzynowego 2 cm kawałek imbiru natka pietruszki oliwa jogurt naturalny (opcjonalnie) 1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie) Wykonanie: Cebulę posiekać i podsmażyć w garnku

zadanie-gotowanie
Restaurant Week w Alyki: Z tęsknoty za wiosną 101

interesującym Was menu, a następnie dokonać rezerwacji na konkretny dzień i godzinę. Szefowie kuchni zajmą się zaś całą resztą i przygotują specjalnie dla Was trzydaniową ucztę, składającą się z przystawki, dania głównego i deseru. Śpieszcie się rezerwować stoliki, bo bardzo szybko znikają, a Festiwal już tuż tuż! We Wrocławiu następujące restauracje biorą udział w Festiwalu: Ahimsa / Alyki / Brasserie(...)bije domowe ciepło i panuje przytulna atmosfera. Jak głosi samo hasło - Alyki powstało z miłości do jedzenia i podróżowania. Cieszę się, że tego wieczora dane mi było tutaj zacumować. Przystawka Przystawkę tworzyła wyspa z parmezanowej polenty z rostbefem i miętowym twarożkiem podanej na consomme (klarowny wywar z mięsa i warzyw) z limonkowym akcentem oraz pianką z czarnego bzu. Mnogość tekstur

Food Square
TATAR Z KATOBLEFASA – WIEDŹMIN 157

tatara z katoblefasa, z odrobiną pieprzu oraz surowym żółtkiem. Adda wniebowzięta podaną potrawą odwdzięcza się propozycją prywatnej sesji „politykowania”w alkierzu. [KONIEC SPOILERA] Tatar jak to tatar, jest tradycyjną przystawką z surowego mięsa. Dodatki wspomniane w grze także nie wprowadzają żadnej innowacji. Chociaż sam katoblefas to już inna bajka – gra nie wyjawia żadnych szczegółów na temat tego stworzenia. Źródła internetowe(...)dodatek, ale uważamy, że dobrego tatara można zrobić też z tańszych części mięsa i z użyciem tradycyjnych dodatków. W opisie przygotowania zamieściliśmy wszystkie niezbędne hinty do uzyskania tej przepysznej przystawki. Dzięki temu będziecie mogli nie tylko sami spróbować tego specjału, ale i wyrywać na to głodne przedstawicielki płci pięknej. Wtedy nawet Triss nie będzie Wam potrzebna do wyczarowywania iluzji mięs

Nerds Kitchen
Sylwestrowa przekąska z awokado i krewetek o smakach południowej Kalifornii 201

związku ze zbliżającym się sezonem imprez – Sylwestrem i karnawałem, wzrośnie zapotrzebowanie na proste imprezowe potrawy. Dlatego też dziś chciałabym zapoznać was z pyszną przystawką prosto z południowej Kalifornii. Przepis zawiera smaki charakterystyczne dla lokalnej mi sceny kulinarnej. Tak więc przede wszystkim awokado. Do tego spora doza świeżej kolendry, która w Kalifornii używa się na kilogramy, a nie na listki(...)tekstur i jaskrawych kolorów. Jest zieloność, chrupkość i armoat. Danie świetnie nadaje się do drinków z wódką, piwa a nawet wina. Możecie podać samodzielnie jako przekąskę, a także jako przystawkę do obiadu lub kolacji. Wykonanie przepisu nie zajmie wam więcej niż 30 minut. Do dzieła, bo do nowego roku zostały już tylko 2 dni! Zimna przekąska z awokado i krewetek

Jem więc Jestem
Szarlotka z bezą i robot kuchenny MRK-05 100

Funkcje: płynna regulacja prędkości i  funkcja „TURBO” pojemnik malaksera (2000 ml) pojemnik (400ml) z nożem ze stali nierdzewnej do siekania i rozdrabniania pojemnik z pokrywką (600 ml) przystawki do krojenia w kostkę – dwie wielkości kostek przystawka miksująca ze stali nierdzewnej przystosowana do pracy w wysokiej temperaturze przystawka do ubijania piany z białek, lekkich kremów i sosów mieszadło do wyrabiania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sylwestrowa przekąska z awokado i krewetek o smakach południowej Kalifornii 157

związku ze zbliżającym się sezonem imprez – Sylwestrem i karnawałem, wzrośnie zapotrzebowanie na proste imprezowe potrawy. Dlatego też dziś chciałabym zapoznać was z pyszną przystawką prosto z południowej Kalifornii. Przepis zawiera smaki charakterystyczne dla lokalnej mi sceny kulinarnej. Tak więc przede wszystkim awokado. Do tego spora doza świeżej kolendry, która w Kalifornii używa się na kilogramy, a nie na listki(...)tekstur i jaskrawych kolorów. Jest zieloność, chrupkość i armoat. Danie świetnie nadaje się do drinków z wódką, piwa a nawet wina. Możecie podać samodzielnie jako przekąskę, a także jako przystawkę do obiadu lub kolacji. Wykonanie przepisu nie zajmie wam więcej niż 30 minut. Do dzieła, bo do nowego roku zostały już tylko 2 dni! Zimna przekąska z awokado i krewetek

Jem więc Jestem
Poszukiwanie smaku na Wyspach Maltańskich – część 2 74

czekoladą. Mało to gozińskie/maltańskie, ale było pyszne….   Niemniej, jak na włoską modłę przystało, na początek otrzymaliśmy też antipasti i świeżo pieczone pieczywo. W skład przystawki wchodziło masełko czosnkowe, marynowane warzywa (fasolka i pomidor) oraz podpiekane grzanki z pastą tuńczykową. Było…. zajmujące   W restauracji podano nam też Gbejniet na przystawkę. W panierce z sezamem, świeżymi(...)warzywami oraz konfiturą z mango i sosem balsamicznym. Stanowił on jedyny goziński akcent tego wieczoru. Gbejniet to małe, okrągłe kozie lub owcze sery, najczęściej podawane właśnie na przystawkę. Mają miękką konsystencję i subtelny zapach. Można je kupić bez dodatków albo w przyprawach, w oleju lub w occie. Często podawane są z Galletti (rodzaj lokalnego herbatnika o smaku sucharka) do czerwonego

Żyję by jeść
Miotełki wiedźmy 169

Dzisiaj mam dla Was niezwykle banalną przystawkę. Składniki do jej wykonania raczej znajdą się w każdym domu. Miotełki wiedźmy są idealne na dzisiejsze Halloween, radość z nich powinny mieć zwłaszcza dzieci. Wykonanie tej przystawki zajmuje dosłownie chwilę.     Składniki: 1/2 opakowania paluszków junior 2 opakowania sera żółtego w plastrach pęczek cienkiego szczypiorku (siedmiolatka)   Wykonanie: Plaster sera przekroić

Pasja Smaku
Restauracja Rybna Rodzinna – „Piekielny Hotel” w Otominie 96

Gustownie, stylowo i przestronnie. Miejsc wolnych sporo, ale w końcu byliśmy tam wczesnym niedzielnym popołudniem. W karcie ciekawy wybór dań z przewagą rybnych – jak to sugerowała nazwa restauracji. Na przystawkę poprosiliśmy o śledzia po kaszubsku. Mąż jak zwykle nie przepuścił zupie rybnej ( w karcie nazwano ją „kaszubską” ), a ja konserwatywnie poprosiłam o żurek. Na drugie danie ja zamówiłam miks pierogowy(...)mąż smażonego sandacza. Pierwsze zaskoczenie pojawiło się kiedy przed przystawką zaserwowano nam zupę – ale uznaliśmy, że pewnie chodziło o podanie jej na ciepło. Zupy podano bardzo ładnie – na estetycznej i ciekawej zastawie. Co do rybnej, to zacytuję mojego ślubnego: nie wystarczy do pomidorowej dodać pokrojonego rybnego filetu – kaszubi tak zupy nie robią. Niesmaczna nie była, ale rybnego smaku zdecydowanie

Smaki Ewy
Tefal Cuisine Companion i warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim 303

cukinią, które również zostały przygotowane w Cuisine Companion. Później podzieliliśmy się na trzy grupy. Każda z grup przyrządzała wymyślone przez Grzegorza dania. Jedni tworzyli danie główne, a reszta przystawki i desery. Cała praca wykonywana była przy pomocy Cuisine Companion marki Tefal, a menu było bardzo obfite i różnorodne - zresztą sami przeczytajcie jakie pyszności zostały przygotowane!   Menu: Przystawki: - Świeże(...)automatycznych programów, które ustawiamy przy pomocy tylko jednego kliknięcia!  Jak to zostało już przez nas wspomniane urządzenie jest wielofunkcyjne i dlatego mogliśmy przygotować w nim dosłownie wszystko od przystawki po deser! Robot gotuje, gotuje na parze, gotuje na wolnym ogniu, miesza, smaży, wyrabia i ubija - posiada pełen zestaw akcesoriów.  Jest to urządzenie idealne nawet dla osób zupełnie początkujących

Plate of Joy
Schab faszerowany śliwkami 144

użyte do nadziania schabu. Jedną z wielkich zalet faszerowanych schabów jest to, że zwykle można je podawać zarówno na ciepło jako danie główne, jak i na zimno w charakterze przystawki. Schab z tego przepisu podaję najpierw na ciepło z pieczonymi ziemniakami z nutą cytryny i rozmarynu oraz z kolorowymi sałatami. Po ostudzeniu doskonale smakuje jednak również z pieczywem i tartym(...)przygotowany i podany faszerowany schab uświetni każdą okazję. Soczyste mięso nadziane śliwkami i upieczone pod glazurą z soku owocowego smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i w charakterze zimnej przystawki. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1,2kg schabu środkowego 80g suszonych śliwek 150ml białego (pół)wytrawnego wina 1 łyżeczka łagodnej musztardy sól 2-3 łyżki oleju rzepakowego Glazura 1 łyżka masła

Kulinarna Pokusa
Pieczona szynka z kapustą 118

owocami oraz ziemniaki. Jeśli jednak jesteście gotowi się nieco poświęcić, zapewniam że doznania smakowe z pewnością wynagrodzą ten wysiłek. Tak przygotowana szynka doskonale smakuje również na zimno jako przystawka, np. z dodatkiem domowego majonezu . Pieczona szynka z kapustą 2015-04-03 13:09:38 Pieczona szynka utrzymana w słodko-cytrusowych klimatach. Doskonała jako główne danie na ciepło z duszoną kapustą(...)jabłkami i ananasem oraz z pieczonymi ziemniakami, jak również jako przystawka na zimno. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg szynki wieprzowej bez kości 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 5 goździków 1 płaska łyżeczka owoców kolendry 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 6 owoców jałowca 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego Do podania duszona kapusta

Kulinarna Pokusa
Grande Grill - Steak house w Krakowie 141

serem, suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i miodowym sosem vinegret  Zupa Tom Kha z krewetkami Black Tiger i warzywami Kiedy kelner przyniósł nam napoje zdecydowaliśmy się złożyć zamówienie - na przystawkę zamówiliśmy roladki z grillowanej cukinii, z kozim serem, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi oraz zupą Tom Kha z krewetkami - obie nasze przystawki były pyszne! Kelner w trakcie posiłku przyniósł jeszcze(...)talerz z wodą i cytryną, aby po zjedzeniu krewetek móc przemyć ręce.  Przystawka w postaci grillowanej cukinii była pyszna - w końcu czego tu nie lubić? Aromatyczna, lekka i w odpowiedniej ilości! Krewetki tygrysie w chrupiącym cieście kokosowym z sosem słodko-pikantnym Rib Eye Stek - stek z antrykotu wołowego marynowany w pieprzu Jeśli chodzi o danie główne - Tomek chciał tylko

Plate of Joy
Podróże kulinarne - Tunezja 102

oleju tak, aby farsz nie był surowy, ale żeby żółtko jaja pozostało płynne. Potrawa jest pyszna, a jej zjedzenie tak, aby się nie pobrudzić jest nie lada wyzwaniem. Tunezyjska przystawka, obowiązkowo z jajkiem na twardo, tuńczykiem i limonką. Obok mini wersja brick'a W Tunezji spożywa się też zupy warzywne z dodatkiem makaronu, soczewicy, mięsa oraz zupy rybne. Zupa rybno(...)pomidorowa Bardzo popularne są jajka podawane na twardo jako dodatek do wielu dań lub jako przystawka. Kuchnia tunezyjska obfituje też w warzywa, przede wszystkim ostrą i słodką paprykę, pomidory, cukinie i bakłażany oraz roślin strączkowe-soczewicę i cieciorkę. Robi się z nich wszelkiego rodzaju potrawki i gulasze. Tunezyjskie warzywa Mówiąc o kuchni tunezyjskiej nie możemy pominąć deserów. Bardzo słodkich, przygotowywanych

Zawsze głodna!