przystawka - 12862 przepisów (strona:98/858)

Surowa kiełbasa w cieście francuskim 135

Świetne danie. Możemy taką zapieczoną kiełbasę podać na ciepło jako część obiadu, możemy podać jako przystawkę z sałatą. Smaczne i na ciepło i na zimno. A przy tym efektowne - bardzo polecam! Inspiracja  tutaj Składniki ok 240 g - 2 wieprzowe surowe białe kiełbaski, obrane z flaka 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lekko podprażone i roztarte w moździerzu szczypta płatków chili

Stare Gary
Boczniaki pod warzywną pierzynką i "Uczeń architekta" 156

liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Rozłożyć je równomiernie i docisnąć lekko do dna, by grzyby przeszły smakiem warzyw. Danie można podawać na gorąco jako danie główne lub na przystawkę. Na zimno może być przekąską. ----- Podobne: Zupa kalafiorowa Polędwiczki z warzywami Surówka z porów do obiadu Książkę Elif Shafak pt. "Uczeń architekta " wybrałam ze względu na okładkę. Bardzo przyciągnęła moją uwagę

Weekendy w domu i ogrodzie
Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów 222

oliwy. Posypujemy drobno usiekaną natką pietruszki lub miętą, dla ozdoby – ziarnami granatu. Podlewamy pastę dookoła oliwą lub dobrym nierafinowanym olejem. Z czym jeść baba ghanoush? Tak jak hummus – jako przystawkę ze świeżymi warzywami, z chlebkiem naan lub pita . Z grillowanym mięsem, obok tzatziki. Jako pasta na kanapce, czy w wersji fusion – jako sos do makaronu. SKŁADNIKI 4 małe bakłażany (łącznie

Karo in the Kitchen
Smażona cukinia na ostro 175

Wiecie, że jestem ogromną fanką cukinii (ze względów smakowych - tu garść cukiniowych przepisów KLIK! , jak i zdrowotnych -  tu kilka ciekawostek KLIK!  ). Tak usmażona cukinia będzie świetną przekąską, przystawką lub dodatkiem - np. do mięs :) Gorąco polecam! SKŁADNIKI (jako dodatek 4 porcje - 1 porcja 45,5 kcal!) 300 g cukinii 1 pęczek dymki (biała i zielona część) 3 ząbki czosnku

Moje Kuchenne Rewelacje
Szparagi w cieście francuskim 99

Rewelacyjna przystawka na wieczór do piwka, wystarczy gotowe ciasto francuskie, zielone szparagi i w ciągu 20 minut mamy gotowe na stole szparagi w cieście. Składniki: ok.20 dość cienkich zielonych szparagów gotowe ciasto francuskie 1 jajko Wykonanie: 1. Zielone szparagi gotujemy 5 minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru. 2. Z ciasta francuskiego wycinamy paski długości 3/4 szparaga i szerokości

Z notatnika
Grzybki z pomidorami 152

Pogoda za oknem typowo grzybowa, więc czemu nie spróbować przygotować czegoś oryginalnego właśnie z grzybów. Tym razem przystawka, która zarówno świetnie się nada jako przekąska, jak również jako dodatek do głównego dania. My wykorzystaliśmy brązowe pieczarki, ale oczywiście z grzybami leśnymi będzie ona dużo lepsza. Zapraszamy do wypróbowania. Przepis Składniki: 500 g grzybów w naszym przypadku brązowe pieczarki (grzybki

KasiaiKrzysiu.pl
Bezglutenowe ciastka z serem gorgonzola 116

serem gorgonzola czyli Biscotti al gorgonzola – przepis znaleziony  na blogu Giallo Zafferano postanowiłam zrobić w wersji bezglutenowej. Od razu wiedziałam, że muszę je zrobić! Ciastka są idealną jako przystawka,przekąska do wina czy piwa czy aperitif. Są kruche, lecz wilgotne z wyczuwalnym posmakiem gorgonzoli. Ciężko się nimi ‚tylko poczęstować’, a to niestety bomba kaloryczna, ale od czasu do czasu

Kuchnia bezglutenowa
Surówka z buraczków do obiadu 110

Lubicie buraczki, ja uwielbiam! Surówka z buraczków do obiadu to moja ulubiona przystawka. Mogę jeść buraki codziennie, nigdy mi się nie znudzą. Doprawiam je najczęściej winnym octem i oliwą. Czasami wzbogacam je jabłkiem lub bakaliami. Surówka z buraków smakuje wyśmienicie jak się trochę przegryzie. Przyrządzam ją na dzień przed podaniem. Jest to uniwersalna surówka . Można ją podać na gorąco

codojedzenia
Polędwiczka w cieście francuskim 217

Polędwiczka w cieście francuskim to danie, które idealnie będzie się nadawało do podania zarówno na ciepło jak i na zimno np. jako przystawka. Tak przygotowaną polędwiczkę możemy podać na uroczysty obiad, oprócz fantastycznego smaku, po całym pokoju rozniesie się zapach wędzonego boczku i żurawiny. Polędwiczka w cieście francuskim – składniki ok. 450g polędwiczki wieprzowej ciasto francuskie 8 plastrów surowego boczku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śledzie marynowane w oleju lnianym 172

usunięcia jej intensywnego smaku solę ja i przelewam wodą. Cebula ma nadać śledziom jedynie posmak. Bazą smaku śledzi jest olej lniany. Śledzie w oleju lnianym podaję jako przystawkę lub dodatek do ugotowanych, gorących ziemniaków, posypanych szczypiorkiem z dymki lub koperkiem. Składniki: 40 dkg płatów śledziowych (lekko solonych) 1 duża, biała cebula  6 liści laurowych 12 ziarenek ziela angielskiego pieprz

Codziennik Kuchenny
Pasztet rybny 202

piekę na każde Święta. Delikatny w smaku, nie pachnie zbyt mocno rybą. Pasztet podaję z pieczywem i dodatkiem sosu chrzanowego lub cytryny. Kawałki pasztetu można zalać galaretą, powstanie pyszna przystawka a la ryba faszerowana. Składniki: 1,5 kg ryby morskiej (mintaj, dorsz) 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1/4 bulwy selera 1 duża cebula 100 g masła 2 jajka

Codziennik Kuchenny
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 173

mój subiektywny wybór potraw na Sylwestra i Karnawał. Znajdziecie tu szybkie w przygotowaniu sałatki, potrawy na ciepło, zimne przystawki, zupy na wzmocnienie, śledziki i wiele innych. Wybrałam niewielką część potraw opisanych na moim blogu, jeśli szukacie konkretnych potraw, to siegnijcie do etykiet (zebranych pod napisem ,,Szukasz potraw kliknij poniżej") umieszczonych w prawym, bocznym pasku bloga.  Sałatki Sałatka śledziowa

Codziennik Kuchenny
Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym 138

wymieszałam z sosem czosnkowym i udekorowałam natką pietruszki. Było smacznie, ale efekt wizualny nie tak przyjemny jak widoczny na poniższych zdjęciach. Grillowanego bakłażana podaję się na zimno, może być przystawką, dodatkiem do grillowanych mięs lub osobnym daniem. Składniki: duży bakłażan + sól do posypania bakłażana olej rzepakowy sos: 150 g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki białego octu

Codziennik Kuchenny
Zielona fasolka z gremolatą 147

naraz. Fasolka ładnie prezentuje się podana w całości, posypana gremolatą. Można również użyć fasolki, nadmiarowo ugotowanej na obiad, pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z gremolatą, oliwą i podać jako przystawkę, zabrać na piknik lub do pracy. GREMOLATA ZIELONA FASOLKA Z GREMOLATĄ Składniki: 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 2 litry wody Gremolata: 3/4 posiekanej

Codziennik Kuchenny
Carpaccio z buraczków i wędzonego łososia 163

Przepyszna i zdrowa przystawka lub kolacja dla wielbicieli buraczków i łososia :)  Z podanych składników powinno wyjść 3 takie porcje. 2 nieduże buraczki 125 g łososia wędzonego na gorąco 100 g kaszy jaglanej op. kiełków rzodkiewki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól himalajska z młynka pieprz czarny z młynka   Buraczki wyszorować i upiec (zawinięte

Smakołyki Asi