carpaccio z buraka 224Znakomita przystawka . Zaskakująco smaczne połączenie pieczonego buraka z zieloną sałatą, prażonym słonecznikiem i serem feta. Przygotowałam carpaccio z buraka z roszponką, ponieważ nie wszyscy domownicy lubią rukolę, z tego samego powodu zastąpiłam ocet balsamiczny sokiem z cytryny. To danie z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole :-) składniki: 1 kg buraków 2-3 garście rukoli lub roszponki 1/2 kostki
babka w formie
morele z gorzką czekoladą w szynce długo dojrzewającej 199Dzisiaj postanowiłam dodać przepis, który przysłowiowo dzieli ludzi. Nie każdemu będzie ta przystawka smakować. Jednak jej smak jest bardzo ciekawy i warty spróbowania. Dla mniej odważnych polecam proste morele z czekoladą.Szynki może być jej mniej niż na zdjęciu niżej. Niestety ja dałam jej odrobinkę za dużo. Ciężko określić proporcje wiec napisze tylko w jakich ilościach je mieszać. morele, czekolada
cukrem pudrem posypane
Ziemniaczane róże. 219Oprószyć dodatkowo przyprawami, skropić wierzchy oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 50 - 60 minut. Róże są gotowe, kiedy końcówki płatków zrumienią się mocno. Podawać jako przystawkę z sosem, lub dodatek do głównego dania
zadanie-gotowanie
Wędzona makrela z ogórkową salsą 201wywodzi się z Meksyku i jest to rodzaj gęstego sosu, często pikantnego z drobno siekanych lub zmiksowanych warzyw. Moja, ogórkowa dobrze komponuje się z wędzoną makrelą. Danie może być przystawką lub kolacją. Składniki: Wędzona makrela ½ białej cebuli 2 ogórki kiszone 1 – 2 łyżeczki majonezu light Tabasco Wykonanie: Z makreli usuwamy skórę i ości. Dzielimy na kawałki. Ogórki kiszone i cebulę
Smaki Ewy
Pasztet z golonki indyka ze śliwką 283wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 45 min. Pasztet wystudzić do temperatury pokojowej, po czym wstawić do lodówki. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Pieczywo , Przystawki i przekąski Tagged: bakalie , golonka , podroby
https:KKuchniaMniam
Pomidory faszerowane sałatką z kalafiora 303Dziś mam dla Was pyszną i prawdziwie letnią przystawkę: pomidory faszerowane sałatką z kalafiora, groszku i dużej ilości koperku i czosnku. Pomidorki doskonale nadają się na imprezę przy grillu jak również kolację z chrupiącym pieczywem. 1 kalafior puszka groszku konserwowego 1/2 pęczka koperku 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku duże pomidory Kalafiora podzielić
Smakołyki Asi
Kreteńskie dakos 286Dakos , czyli grecka odpowiedź na bruschettę al pomodoro . Dobrze wiem, że to upraszczające rzeczywistość porównanie, ale od razu da Wam wyobrażenie, o czym mowa. Obie przystawki są proste, nie istnieją bez soczystych, słodkich pomidorów i są kwintesencją smaku miejsca pochodzenia. Dakos to coś w rodzaju kanapek przygotowywanych z tradycyjnych jęczmiennych sucharów paximiadia , soczystych pomidorów i sera mizithra
Chilli Czosnek i Oliwa
KORECZKI Z MOZZARELLĄ I SALAMI 280Koreczki z mozzarellą i salami to bardzo prosta i efektowna przystawka. Sprawdzi się na wszelakich imprezach. Niewątpliwą zaletą jest fakt, że składniki koreczków można nadziać na wykałaczki wcześniej, a przed samym podaniem polać winegretem. Taka przekąska na jeden kęs zawsze cieszy się powodzeniem:) KORECZKI Z MOZZARELLĄ I SALAMI KORECZKI 20 kulek mini mozzarelli 20 plasterków salami 20 szt małych pomidorków
Pieguskowa Kuchnia
Ziemniaki w mundurkach z sosem winegret 222ocet i wyciśnij sok z cytryny. Wsyp sól, pokrojone drobno zioła, zakręć i mocno wstrząśnij. Opcjonalnie, przypraw sos pieprzem. Polej sosem gorące ziemniaki. Podaj ziemniaki w mundurkach jako gorącą przystawkę do mięsa lub ryby. Spara Spara Spara Spara The post Ziemniaki w mundurkach z sosem winegret appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenia
Grillowana cukinia z pomidorem w sosie bazyliowo – czosnkowym 180dały mi żyć ), jestem na etapie zbierania plonów. I teraz cukinia dosyć często pojawia się na naszym stole. Dzisiaj proponuję grillowaną w aromatycznym sosie. Danie może być traktowane jako przystawka czy też nawet kolacja. Składniki: 1 młoda cukinia Pomidory Mozzarella Bazylia świeża ( listki garść ) Oliwa Sok z cytryny Sól Pieprz Cukier 1-2 ząbki czosnku Vegeta Wykonanie: Cukinię kroimy
Smaki Ewy
Jajka faszerowane wędzonym łososiem 184zwykłych jajek na twardo z majonezem? Sprawdź koniecznie przepis na faszerowane jajka wędzonym łososiem, które przygotujesz w kilka chwil, a efekt będzie niesamowity. Ciekawe połączenie sprawia, że jest to przystawka, na którą każdy zwróci uwagę. Ja osobiście gorąco polecam, ponieważ uwielbiam zarówno jajka gotowane na twardo, jak i wędzonego łososia, a natka pietruszki dodaje im jeszcze lepszego, oryginalnego smaku. Składniki
Programista w kuchni
Bruschetta z pomidorami, idealna prostota na różne okazje 184Nakładamy ser – starty lub pokrojony. Zapiekamy przez kilka minut ( grzałka z góry ) aż ser się rozpuści. Po wyjęciu posypujemy świeżą pokrojoną bazylią. Idealnie pasuje na śniadanie, kolację czy jako przystawka. Sami wybierzcie. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewy
rolki z ogórka i awokado 259Efektowna i smaczna przystawka. Pastę z awokado i twarożku można przygotować wcześniej, natomiast zawijać rolki ogórkowe trzeba krótko przed podaniem. Wodnisty ogórek nie powinien zbyt długo czekać - za wcześnie zrobione rolki zmiękną i puszczą sok. składniki 1 wężowy ogórek 1 dojrzałe awokado 70 g koziego twarożku sól, pieprz łyżka koperku sok z cytryny płatki papryki parę listków rukoli
Stare Gary
Pasta z kurczaka gyros na cieście szpinakowym z groszkiem 485chlebka lub bułce, taki ich los i przeznaczenie. Ja jednak postanowiłam, iż moja pasta będzie na biszkopcie szpinakowym a na samej górze królować będzie groszek. Takie danie to doskonała przystawka podczas przeróżnych imprez. Na pierwszy rzut oka wygląda jak kawałek słodkiego ciasta i gdyby nie groszek nikt by się nie zorientował, że to jednak wytrawne danie, do tego pyszne, syte
Jadło i czytadło
Chrupiące greckie dakos z pomidorami i fetą 203Potrawę odrobinę zmodyfikowałem dodając świeżą natkę pietruszki oraz czerwoną cebulę. Jeśli lubicie greckie specjały, to dzisiejsza inspiracją na pewno będzie początkiem wspaniałej kulinarnej przygody. Chrupiące dakos możecie podawać jako przystawkę podczas letnich, plenerowych spotkań z bliskimi. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI: 6 sucharków jęczmiennych 2 pomidory malinowe 1/2 czerwonej cebuli
kulinarnyJa