Spaghetti z bakłażanem w sosie pomidorowym Temat kulinarny na dziś to bakłażan, oberżyna, gruszka miłosna w oryginale Psianka podłużna (Solanum melongena). Sprawdza się jako danie główne, na przystawkę, jako dodatek do dań czy pasta do smarowania. Kilka przepisów prezentowałam u siebie na blogu na które zapraszam: Bakłażan po prowansalsku , Bakłażan pieczony z Pecorino Romano i Mozzarellą
Wino Francja Kuchniaponieważ warzywa te są bardzo dla nas zdrowe, a wachlarz kulinarny nieograniczony. Przygotowanie takich szparag nie wymaga ani czasu ani wysiłku. Po upieczeniu świetnie sprawdza się jako przystawka oraz jako dodatek do dan głównych. Jedna uwaga: jeżeli szparagi są już nieco grubsze i dojrzalsze powinno się końcówki obrać, ja tak uczyniłam. Przy młodych jest to niepotrzebne. Składniki
Wino Francja KuchniaSzynka długodojrzewająca podana z melonem, mozzarellą, parmezanem oraz bazylią udekorowana orzeszkami piniowymi W stylu włoskim, kolorowa przystawka, idealna na upalny dzień, orzeźwiająca i sycąca. Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 200 g szynki dlugodojrzewajacej w cienkich plastrach 1/2 dojrzałego melona (u mnie jest to charentais) 200 g mozzarelli 2 garści świeżych liści bazylii 1 garść uprażonych orzeszków piniowych
Wino Francja KuchniaSałatka z melona, mozzarelli, bazylii i orzeszków piniowych Kolejna przystawka z melonem w roli głównej, świeża i pachnąca, idealna na upalne dni. Składniki: 1/2 melona (u mnie charentais) 150 g mozzarelli 1 pęczek świeżej bazylii 1 garść uprażonych orzeszków piniowych 1 łyżka płatków parmezanu 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki kremu balsamicznego Wykonanie: Wykroić z melona niewielkie
Wino Francja KuchniaPrzystawka z pieczonego batata z kozim serem z odrobiną oliwy i miodu Składniki: 1 batat (duży) 100 koziego sera 1 gałązka rozmarynu sól i pieprz do smaku cynamon kurkuma miód oliwa z pierwszego tłoczenia orzeszki piniowe 1 garść dowolnej sałaty Wykonanie: Batat obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, skropić oliwą, ułożyć plastry z batata
Wino Francja KuchniaPrzystawka z pieczonego batata z kozim serem z odrobiną oliwy i miodu Składniki: 1 batat (duży) 100 koziego sera 1 gałązka rozmarynu sól i pieprz do smaku cynamon kurkuma miód oliwa z pierwszego tłoczenia orzeszki piniowe 1 garść dowolnej sałaty Wykonanie: Batat obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, skropić oliwą, ułożyć plastry z batata
Wino Francja KuchniaLekka przystawka dla fanów sushi – rozpływający się w ustach łosoś w aromatycznej oprawie imbiru, sosu sojowego, podany ze świeżym porem i lekko pikantnym, zielonym tabasco. Propozycja na danie pobudzające zmysły i rozpieszczające kubki smakowe. *Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Umyj łososia, usuń ości i skórę. Zetrzyj imbir i czosnek
Eat me! Fit me!grzanka z różnymi dodatkami. Dzisiaj proponuję Wam przygotować pyszne kanapki we włoskim stylu: Bruschetta z kaki i mozzarella. Nadają się nie tylko na zwykłe śniadanie, ale mogą być kolorową przystawką na imprezę. Bruschetta na różne sposoby: – Tradycyjna bruschetta – Bruschetta z truskawkami i balsamico – Bruschetta z oliwkami i pomidorami – Grzanki z twarogiem i pomidorami Składniki na bruschetta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJest to przystawka, która doskonale smakuje i rewelacyjnie się prezentuje. Jest łatwa i szybka w wykonaniu. Można pokusić się i stworzyć różne warianty smakowe, dodając np. koperek, paprykę konserwową lub zwykłą, rzodkiewkę co kto lubi. Przepis pochodzi ze strony Swojskie jedzonko . Składniki: ok. 20-30 dag szynki konserwowej lub zwykłej (najlepsza konserwowa prostokątna) ok. 200-300 g twarogu naturalnego President
Mam apetyt na ...Sałatka z melona, mozzarelli, bazylii i orzeszków piniowych Kolejna przystawka z melonem w roli głównej, świeża i pachnąca, idealna na upalne dni. Składniki: 1/2 melona (u mnie charentais) 150 g mozzarelli 1 pęczek świeżej bazylii 1 garść uprażonych orzeszków piniowych 1 łyżka płatków parmezanu 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki kremu balsamicznego Wykonanie: Wykroić z melona niewielkie
Wino Francja Kuchniaosuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Smażymy do uzyskania złotego koloru ze wszystkich stron. Podajemy z cząstką cytryny lub limonki. Łosoś Yuan Yaki może być przystawką lub z dodatkiem, np. ryżu jaśminowego – samodzielnym daniem obiadowym. Kuchnia orientalna słynie z prostoty, bogactwa smaków i aromatów, a łosoś Yuan Yaki jest tego kolejnym przykładem. Inspiracją był dla mnie
mojewypiekiinietylkodelikatnie mieszamy. Przekładamy do słoika i odstawiamy na noc do lodówki, aby potrawa „się przegryzła”. Śledzie z kurkami marynowanymi to jedna z wielu propozycji na „ostatki ostatków”. Świetne jako przystawka, przekąska (zakąska), czy danie kolacyjne. Bogate w smaku, bardzo aromatyczne mam nadzieję, że skuszą wielbicieli śledzia… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Śledź w roli głównej – przepisy
mojewypiekiinietylkososem holenderskim to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wbrew pozorom sos holenderski jest bardzo łatwy do samodzielnego przygotowania. Nie jest jednak bez wad - ma multum kalorii! https://frosch.blogspot.de/2015/05/sos-holenderski-i-biae-szparagi.html Przystawka na eleganckie przyjęcie - carpaccio ozdobione stokrotkami wygląda romantycznie i uroczo! Surowe szparagi zachowują wszystkie wartości odżywcze! https://frosch.blogspot.de/2016/05/carpaccio-z-biaych-szparagow.html Szparagi i truskawki to bardzo udany duet! Szparagowa surówka z truskawkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przystawka, która może mieć bardzo różne nadzienie. Może takie jak zaproponowałem, ale można tez z twarożkiem i orzeszkami piniowymi, albo kozi serem i jabłkami, a można też z ratatouille. Składniki 3 cykorie 2 łyżki rodzynek 300 g filetów z kurczaka opakowanie serka homoganizowanego 2 łyżki szczypiorku 1 łyżka octu winnego 5 łyżek oleju szczypta papryki w proszku sól świeżo zmielony
R'n'G Kitchenpraktycznie do każdej potrawy czy to pizzy, czy sosu a nawet zupy. To bardzo wdzięczny produkt i szybki w obróbce. Zaproponuję go w trochę innej odsłonie. Idealny pomysł na przystawkę czy na imprezę. Poniżej przedstawiam przepis i potrzebne składniki do wykonania tego prostego dania. Składniki: 400 g pieczarek 3 jajka 3 łyżki maki pszennej 50 g żółtego sera Sól
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!