przystawka - 12862 przepisów (strona:676/858)

Mus pomidorowy ukryty w galarecie 139

Żeby wykonać galaretkę z musu pomidorowego najpierw należy wykonać typowe gazpacho:Składniki:około 80 dag dojrzałych pomidorów (sparzone, obrane ze skórki)cały ogórek zielony  (obrane

Bon Appetit Małgorzaty
Roladki z bakłażana i cukini 158

Składniki:1 cukinia1 bakłażan1 serek śmietankowy1 ser camembert (u mnie ziołowy)szczypiorekoliwa z oliweksól, pieprzzioła prowansalskieBakłażan i cukinię kroimy w cienkie plastry, solimy

Bon Appetit Małgorzaty
Cebula faszerowana kapustą,gruszką,rodzynkami i gorgonzolą 102

moja publikacjaSkładniki na 4 porcje:4 duże czerwone cebulećwiartka czerwonej kapusty1 gruszkagarść rodzynek2 łyżki startego seleraser gorgonzola sól, pieprzmiódoliwa z oliwekCebule obieramy, ścinamy "kapelusze" i

Bon Appetit Małgorzaty
Faszerowane buraki pastą z fasoli 137

Składniki na 2 porcje:2 buraki - dużepuszka fasoli białej3 ogórki konserwowemała cebula czerwonamajonezsól i pieprz.Buraki gotujemy, obieramy ze skóry i wydrążamy środek. Fasolę miksujemy w blenderze

Bon Appetit Małgorzaty
Śniadaniowo: faszerowane zielone ogórki 144

Składniki na 2 porcje:1 długi, zielony ogórek4 rzodkiewkipęczek szczypiorkubiały ser / twaróg2 łyżki kefiru albo śmietany jak kto wolisól, pieprzOgórki myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy 

Bon Appetit Małgorzaty
Tosty z tapenade z oliwek, suszonych pomidorów,anchois i kaparów 129

Potrawa pochodzi z Prowansji.Składniki:słoiczek czarnych oliwek (100 g)1 łyżka kaparówokoło 5 suszonych pomidorów1 plaster anchois szczypta suszonego czosnkupieprz do smaku 2 plastry

Bon Appetit Małgorzaty
Muffiny z cukinią aromatyzowane tymiankiem i rozmarynem 164

Składniki: 250 g mąki pszennej 1 średnia cukinia 2 jaja25 ml oliwy z oliwek (lub olej)100 ml mleka 1 ząbek czosnkugarść świeżego tymiankugarść świeżego

Bon Appetit Małgorzaty
Grzanki z wątróbką po żydowsku 114

przepis kiedyś widziałam w programie Macieja Kuronia.Składniki:40 dag kurzych wątróbek3 - 4 jajka ugotowane na twardo1 małe jabłko (koniecznie kwaśne)ząbek czosnkumajeranekmąka 

Bon Appetit Małgorzaty
Poduszki z ciasta francuskiego z papryczką chili 169

Nie wiem co mnie pokusiło, żeby w trakcie przygotowywania tego dania ugryźć sobie papryczkę chili? :/ to już nawyk podjadania ;)Oto propozycja przekąski, którą zaserwowałam na zlot

Bon Appetit Małgorzaty
Zimne nóżki czyli seta i galareta :) 113

Zimne nóżki to nic innego jak galareta z nóżek wieprzowych. Od lat podawane na stole w moim rodzinnym domu. Idealne na zakrapiane imprezy a także na

Bon Appetit Małgorzaty
Płonąca figa by Christopher 141

Ten przepis pochodzi z bloga: Kulinarny Karnet Christophera, oryginalny przepis znajdziecie tutaj: PRZEPIS NA PŁONĄCA FIGĘ. wszelkie wskazówki otrzymałam także od autora :) Składniki na

Bon Appetit Małgorzaty
"Guacamole" z serem pleśniowym i oliwkami 118

 Guacamole – meksykański sos (salsa) przyrządzany na bazie awokado.Nie przedstawiam oryginalny przepis na guacamole. Ponieważ w tradycyjnym przepisie do awokado dajemy tylko limonkę, sól, czosnek oraz

Bon Appetit Małgorzaty
Spring Rollsy z pieczoną kaczką 155

Okres poświąteczny to mój ulubiony czas, ponieważ bezkarnie mogę przetwarzać resztki jedzenia ze świąt i tworzyć nowe dania :)Podobne danie robię z naleśnikami i

Bon Appetit Małgorzaty
Paszteciki z pleśniowym serem i szynką prosciutto 153

Propozycja sylwestrowo - karnawałowa. Paszteciki robi się szybko bo są z ciasta francuskiego. Idealnie smakują z barszczykiem :) Składniki:1 gotowe ciasto

Bon Appetit Małgorzaty
Galaretka z szynką i warzywami 128

moja publikacja, niestety redakcja zmieniła przepis. ja napisałam 1 opakowanie żelfixu a redakcja 1 łyżeczka żelatyny, to za mało na 1,5 litra bulionu! czytajcie przepisy

Bon Appetit Małgorzaty