nasza, wymaga wielu przygotowań i składa się z dużej liczby dań, jednak Hiszpanie nie zachowują w tym dniu postu i na stole pojawiają się dania mięsne. Popularne przystawki to małże, krewetki z czosnkowym majonezem, pimentos rellos de bacalao , czyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje(...)bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło, np. tradycyjnego pieczonego leszcza - besugo , choć można również spotkać potrawy homara, kraba, łososia, morszczuka lub pstrąga. Do klasycznych dań głównych należą pieczona jagnięcina ( cordero asado ) lub mleczne prosię , typowe dla regionów Castilla Leon, Castilla la Mancha i Madrytu. W Andaluzji bardziej popularna
Chilli Czosnek i OliwaPełne smaku, małe kanapeczki, takie na jeden gryz będą fajną dekoracją stołu na spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinną imprezę. Dekoracja kanapek zależy oczywiście od naszej
Walijskie Pichceniedomu swoje własne sole wykańczające potrawy i wynoszące je na nowy poziom. Nic tak nie dodaje lekkości i pełni aromatu domowym frytkom jak sól rozmarynowa czy lawendowa. Płat łososia w papilocie podany z odrobiną soli z limonką i chili nabiera zupełnie nowego smaku. Szykując każdą z soli użyjcie proporcji 1:2 – na 1 porcję soli 2 porcje dodatkowego smaku(...)Jako baza do wykonania każdej z nich przyda się dobra jakościowo grubo- lub średnioziarnista sól morska. Z narzędzi – moździerze ceramiczne lub kamienne, elektryczny lub ceramiczny (ręczny) młynek do kawy, przystawka do ręcznego blendera z ostrzami tnącymi. Przydadzą się też blaszki do pieczenia ciasta, na których po przygotowaniu każdą wymagającą tego mieszankę suszymy. • SÓL BEKONOWA – do jajek w każdej postaci – sadzonych
Karo in the KitchenNie miałam dziś pomysłu na śniadanie, ale został mi mały kawałek pieczonej dyni, który chciałam wykorzystać i tak powstał pyszny i dietetyczny naleśnik dyniowo- owsiany. Jeden
Smaki ArmineChyba każdy lubi takie przekąski. To jest moja propozycja karnawałowa, jednak tortilla świetnie nadaje się na śniadanie do pracy czy szkoły, jest bardzo lekka no i
Niezły MłynekDzisiaj przedstawiam Wam, szybką zdrową przystawkę, która z pewnością zachwyci nawet najwybredniejszych gości. :) Zapewniam, iż jest ona prosta w przygotowaniu oraz niezwykle efektowna. Kiedy przygotowuję dania imprezowe, ta rolada szpinakowa zawsze znajduje się na ,,obowiązkowej liście do zrobienia''. Jest to też danie, które od razu po podaniu rozchodzi się w mgnieniu oka. :) No, ale dosyć już tego zachwalania(...)przepisu. :) Składniki: 1 opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 4 jajka 2 śmietankowe serki Almette + 4 ząbki czosnku (lub 2 ziołowe serki Almette) wędzony łosoś w plastrach 200/250g 2 łyżki mąki (można wykonać bez) sól i pieprz Przygotowanie: Podsmaż szpinak z masłem. Wyciśnij czosnek i przypraw go solą oraz pieprzem do smaku. Następnie
Smiling ShrimpSpotkałem dzisiaj w jednej z naszych osiedlowych Biedronek dwie starsze panie, które prowadziły ożywioną konwersację w niemal czystym kaszubskim. Niemal, bo wplatały co jakiś czas niemieckie
zadanie-gotowanieNie wiem jak Ty ale ja zawsze jadałam ptysie na słodko. Dzisiaj jednak mam wersję wytrawną. Ten przepis świetnie sprawdził się na urodzinach mojego brata zamiast
Niezły MłynekOd kilku dni jestem na zwolnieniu lekarskim. Myślałam, że podczas chorowania dam radę trochę nadrobić zaległości, np. przygotować kilka nowych wpisów na bloga, ugotować jakiś obiad
Pasja SmakuKlops drobiowy faszerowany papryką z delikatną galaretką na powierzchni jest świetną przystawką na wszelkie uroczystości. Ostatnio często go przygotowuję tylko zmieniam w nim farsze.Ten drobiowy klops, czy raczej rolada z mielonego mięsa drobiowego ma niezbyt dużo kalorii, gdyż jest gotowany na parze w parowarze. Do przygotowania tego klopsa wystarczą ćwiartki kurczaka wyluzowane z kości i zmielone wraz ze skórą(...)powierzchni rolady tworzy się naturalna galaretka. Farszem w tym przypadku jest duszona z cebulką czerwona papryka. Na blogu są podobne przepisy: Baton wieprzowy gotowany Klops wieprzowy z galaretką (baton) Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce Klops drobiowy faszerowany papryką (baton): SKŁADNIKI na 2 batony: 6 ćwiartek kurczaka 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 bułka namoczona w mleku sól i pieprz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięFocaccia z pomidorami, olliwkami i mozzarellą - mikimama z bloga Czerwień i błękit Muffiny serowe z salami, papryką i oliwkami - mikimama z bloga Czerwień i błękit Przystawki: Konfitura z czerwonej cebuli - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Pomidorki faszerowane pastą z tuńczyka - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Roladki z pieczonej papryki z mozzarellą - Martynosia z bloga Codzienne(...)tuńczykiem po włosku - Beatrice Gallerani z bloga I dare you to cook it! Sałatki: Caprese z małych kolorowych pomidorków - przepis z bloga Zapach apetytu Obiadowa sałatka z łososiem w roli głównej - Gabriela Skrzyńska z bloga Peanutbuttermonster Panzanella - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i OliwaWytrawne tarty, quiches i tarteletki to świetny pomysł na letni obiad lub piknik. Dobrze smakują na ciepło, ale można je również podać na zimno. Smaczne i
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaTak się napatrzyłam na piękne biedronki, których tak dużo na internecie, że sama musiałam takie zrobić :) Wiem, wiem moje są troszkę podłużne ale bardziej mi
W kuchni u Moniki