przetwory - 14998 przepisów (strona:177/1000)

Jak przygotować idealny klejący ryż 44

Wracamy z naszą koreańską serią przepisów. Minęło trochę czasu, ale wróciliśmy z jednym z najważniejszych przepisów w kuchni koreańskiej (i nie tylko!) - klejący ryż. The post

CRAVEmonkey
Sałatka z serem halloumi 40

Sałatka z serem halloumi Przepis na sałatkę do pracy i na imprezę. Sałatka z serem halloumi przepis na pyszną sałatkę do pracy i na każdą okazję

Cztery Fajery
Kotlety sojowo-paprykowe à la mielone 45

Zalegał mi w domu granulat sojowy. Tak się zbierałem żeby zrobić z niego kotlety, zbierałem i zebrać nie mogłem. Zawsze pierwszeństwo miał jakiś inny pomysł, który

Marder&Marder Manufacture
Nalewka z pestek pigwy 34

odbiega od Amaretto. Ma słodko gorzki smak i bursztynowy kolor. Nalewka z pestek pigwy jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Podczas przerabiania owoców pigwy czy pigwowca na przetwory lub nalewkę, pozostaje mi sporo pestek. W zeszłym roku robiąc nalewkę z pigwy , postanowiłam zalać wydłubane pestki alkoholem. Nie spodziewałam się, że otrzymam domowe Amaretto o słodko gorzkim i migdałowym smaku(...)podzielone. Są osoby, które będą się upierały, że pestki zawierają kwas pruski, który w przewodzie pokarmowym zamienia się w cyjanowodór. Z drugiej strony przeważają pozytywne głosy. Nasze babcie robiły przetwory z owoców razem z pestkami i nikomu nie wyrządzało to szkody. Na znanym serwisie poradnikzdrowie.pl możemy przeczytać: „ Surowcem leczniczym są również nasiona pigwy. Macerat lub napar z nasion pigwy

Ania gotuje
Chleb skręcany 42

Jakiś czas temu w pod którymś z przepisów na blogu pojawił się komentarz, a w nim ktoś żalił się, że on może to i chętnie by

Marder&Marder Manufacture
Fasolka szparagowa na ostro z duszoną cebulą 48

Sezon na fasolkę szparagową w zasadzie już minął. Cóż, sezonowych potraw i warzyw jest tyle, że nie wyrobiliśmy się z pokazaniem Wam wszystkich naszych pomysłów. Ale

Marder&Marder Manufacture
Pasta pomidorowa do chleba 46

Ja wiem, że być może pasty kanapkowe już Wam się znudziły, ostatnio kilka ich na blogu się pojawiło. Ale jeszcze tylko może ze trzy lub cztery

Marder&Marder Manufacture
Czy warto mieć garnki emaliowane w kuchni? 47

fasolki lub makaronu. Podstawowym wyposażeniem każdej kuchni w domu 2 + 1, powinno być co najmniej 5 garnków różnej wielkości. duży 6 l — do gotowania np. rosołu, robienia gołąbków lub przetworów średni 3 - 4 l — do gotowania zupy, gulaszu, bigosu, mięsa itp. mały 2 l — do gotowania ziemniaków, ryżu lub kaszy rondel z rączką — do robienia sosów duży kubek z dzióbkiem(...)uchem — robienie kisielu, naleśników, trzepanie jajek, gotowanie mleka itp. Dodatkowo można zaopatrzyć się również w rzadziej wykorzystywane w kuchni garnki np. do pasteryzowania przetworów. Jak dbać o garnki emaliowane? Emaliowane garnki, aby zachowały swój piękny wygląd i użyteczność wymagają niewiele, ale trzeba pamiętać o: starannym czyszczeniu i osuszaniu Jeśli resztki jedzenia w garnku mocno zaschną, należy garnek namoczyć w ciepłej

Kuchcik gotuje
Pszenny chleb ekspresowy 49

Na szybko potrzebowałem chleba. Ale tak naprawdę na szybko. Nie za 3 czy 4 godziny, ale tak bardziej za 1,5 godziny. A nie za bardzo

Marder&Marder Manufacture
Sałatka sycylijska – do słoików 70

dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.   POLECAM RÓWNIEŻ: SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ Artykuł Sałatka sycylijska

Blog z Apetytem