SKŁADNIKI Na jeden słoik 800 mil potrzebujemy: -cukinia najlepsza młoda nie za duża chodź duża też się nadaje -2-3 ząbki czosnku -22 g soli nie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.papryką, solą i pieprzem, dodajemy cząber. Jeśli chcemy, dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/bezmiesne-leczo-z-cukinia/ MieszamWGarnku Artykuł Bezmięsne leczo z cukinią pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusezamem i czarnuszką. Pieczemy ok 25 min w 180 stopniach. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/bulki-miesem-baklazanem-cukinia/ MieszamWGarnku Zapisz Artykuł Bułki z mięsem, bakłażanem i cukinią pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuCo roku robię duże zapasy keczupu z cukinii . W tym roku pomidorki bardzo mi obrodziły więc z tych ostatnich postanowiłam zrobić porcję keczupu. Dodałam trochę czerwonej
Monia miesza i gotujeJakiś czas temu robiłam pyszny sos z cukinii. Dziś mam pyszny ale inny sosik. Jest w nim cukinia, papryka, marchew, cebula i przyprawy ale jest coś
Ewa w kuchniTen sposób na cukinię stał się hitem w naszej rodzinie! Cukinia po przygotowaniu ma super smak i rzeczywiście smakuje jak ananas. Świetnie komponuje się z
Mania WypiekaniaJamie Oliver propagator zdrowego jedzenia i nie marnowania jedzenia zaproponował taki sposób na wykorzystanie resztek warzyw. Po kilku dniach pikle gotowe a można je wykorzystać jako
Moje Małe Czarowaniepieczenia. Dokładnie mieszamy. Smażymy placki na gorącym tłuszczu na złoto z obu stron. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/placki-ziemniaczane-cukinia/ BosowKuchni Artykuł Placki ziemniaczane z cukinią pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuprosta w przygotowaniu, dlatego najczęściej podaje się ją po prostu z podsmażoną na maśle bułką tartą. Można ją także wykorzystać do zrobienia sałatek, przetworów na zimę czy zapiekanek, albo zup. Ja ją dzisiaj połączyłam z cukinią. Wyszła prosta, szybka i smaczna zupa.Polecam. ZUPA FASOLKA z CUKINIĄ Składniki: 1 l bulionu 1 cukinia 1 duża garść fasolki szparagowej 2-3 ziemniaki
Bon appetit mon amiepiekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 15-20 min. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/fit/dietetyczne-pizze-pizzerinki-cukinii/ BosowKuchni Artykuł Dietetyczna pizza- pizzerinki z cukinii pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuBardzo fajny sposób na cukinię, faktycznie smakuje jak ananas, można spokojnie dodać np do ciasta lub sałatki, przepis pochodzi z książki 173 specjały siostry Anastazji. Czytaj
PychotkaaaKolorowa sałatka z cukinii 2016-08-22 12:21:28 Kiedy na straganach pojawiają się sezonowe warzywa to znak, że nadszedł czas na przygotowywanie przetworów. To nic, że sklepy są pełne półproduktów i wymyślnych przetworów, a zamrażarki w marketach oferują warzywa w dziesiątkach wariantów i przygotowane do spożycia po ugotowaniu lub zagrzaniu. Nic nie zastąpi domowych przetworów. Zimą nie zawsze
Wędrówki po kuchnijedno z moich ulubionych dań! Pikantne, aromatyczne leczo to dla mnie symbol drugiej połowy lata, kiedy to pomidory i cukinie są najsmaczniejsze i aż chce się jeść same warzywa. Jesienią i zimą, zamiast świeżych pomidorów warto użyć pomidorowych przetworów - przecierów, albo dobrej jakości pomidorów w puszce. W chłodniejsze dni leczo doskonale Was rozgrzeje, doda energii i poprawi nastrój
Kulinarne Inspiracjezimę. O tyle inna od pozostałych, że dotyczy głównie marynowania, więc wspaniale się z nimi uzupełnia. Znajdziecie w niej ponad 250 przepisów na przetwory z warzyw, owoców, sosy, czatneje i relisze. O ogórkach konserwowych i marynowanej cukinii nie trzeba nikomu wspominać, ale już marynowane w przyprawach korzennych buraki, pikantna fasolka szparagowa, jałowcowa cebula w ginie, grzyby z fenkułem sprawiają
GRUBY WAŁEKPrzetwory w naszej rodzinie robi mama. Ma to we krwi. Co roku zapełnia swoją piwniczkę na nowo- zawsze robi kilka rodzajów dżemów, różne soki – koniecznie malinowy na przeziębienia, wiśniowy do picia, od jakiegoś czasu też koniecznie co roku robi „sok babci Kisi” (czyli sok z sok z dyni i jabłek(...)kilka rodzajów ogórków, różne wina, jak są to grzybki. I co roku też eksperymentuje – w tym roku np. postawiła na cukinię i zrobiła kilka rodzajów. Ja w związku z tym nie mam już motywacji do robienia przetworów – chociaż sama idea mi się bardzo podoba to jednak nie można jej nie zarzucić czasochłonności, no więc jak nie muszę
Cooking for EmilyZ pewną dozą wątpliwości postanowiłam zrobić dżem z cukinii. Przepis dostałam od bratowej ale nie byłabym sobą abym go nie zmodyfikowała. W przepisie nie było mowy
Ewa w kuchniNiesamowicie smaczny, prosty w wykonaniu. Składniki 1 kg cukinii 1 kg papryki 1 kg cebuli 1/2 kg cukru 6 łyżeczek soli 125 ml octu 10% 1
R'n'G KitchenDoskonała alternatywa kupnego sosu do spaghetti na bazie cukinii i papryki o sodko-kwaśnej nucie, idealny do mięs, makaronu, ryżu. Polecam go mieć w swojej spiżarce
Wanilia i KardamonRobi się go podobnie do ketchupu z cukinii (który znajdziecie TUTAJ ) , tylko końcowy smak jest zupełnie inny- pomidorowy ,pachnący ziołami i czosnkiem ... idealny na posmarowanie
Swojskie jedzonkoDoskonały do szarlotki. Składniki: 2,5 kg obranej cukinii ( bez pestek i skórki) 0,5 kg cukru 1 cytryna 3 galaretki pomarańczowe 5 goździków płaska łyżka
Darcia w kuchniJakiś czas temu publikowałam przepis na leczo z cukinii na zimę . Dziś przedstawiam nieco inny przepis- ale równie smaczny ! Składniki: 1 kg pomidorów 1 kg papryki
Tradycyjna KuchniaCzy z cukinii można zrobić hummus? Tak! Chociaż jego konsystencja jest ciut inna (rzadsza) niż cieciorkowego, to myślę, że ta wariacja przypadnie Wam do gustu
Szybko Tanio SmacznieGrzyby w marynacie już były, papryka, ogórki, dynia, cukinia... ale zabrakło jeszcze pysznych pieczarek w occie. Dziś prezentuje prosty i szybki przepis na ich wykonanie. Składniki
Tradycyjna Kuchniadomu głównym posiłkiem były kanapki, chyba że czasami na mieście coś gotowego udało się wciągnąć :D Te sezony na przetwory i cudeńka jak zaczęły się wiosną tak chyba skończą się jesienią :D Dziś zrobiłam pasztet z cukinii. Robię go zawsze, kiedy na ogrodzie cukinia obrodzi tak, że nie wiadomo co zrobić z jej darami. Cukinia w słoikach, placki z cukinii(...)starta cebula * 2 ząbki czosnku - opcjonalnie * przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Cukinię starłam na tarce o dużych oczkach. Oprószyłam solą i odstawiłam na godzinkę, żeby puściła sok. Cukinię odcisnęłam z nadmiaru wody i dodałam pozostałe składniki : jajka, cebulę, startą marchew, czosnek przeciśnięty przez praskę, miałam jedną pieczarkę to też starłam zaraz po marchwi. Na koniec żółty starty
Pieprzyć z Fantazją