Torty należą do gatunku ciast, które wymagają, bynajmniej w moim przypadku – weny. Tu każdy ma szerokie pole do popisu i wykazania swoich zdolności twórczych w
mojewypiekiinietylkoPierogi leniwe, czy kluski leniwe? Z ziemniakami, czy z samym twarogiem. To odwieczne dylematy, które nurtują zwolenników, choć także i przeciwników leniwych. Skoro sobie zasłużyły na
mojewypiekiinietylkoZiemniak od dawna króluje w naszej kuchni, a to za sprawą swojej wszechstronności. Może być gotowany, smażony, pieczony… i w ogóle przetworzony na bardzo wiele sposobów
mojewypiekiinietylkoO cukrze waniliowym słyszał każdy, ale o soli waniliowej… przyznam, że ja też nie. Tym razem zainspirował mnie Gordon Ramsay. Ciekawość… i nie tylko, skłoniła mnie
mojewypiekiinietylkoMarakuja to egzotyczny owoc. W sprzedaży bywa pod nazwą passion fruit, która to nazwa wielu osobom nic nie mówi. Jeszcze mniej znana nazwa, to męczennica jadalna
mojewypiekiinietylkoTradycyjne dania nigdy nie są nudne, ale w tym szarym, codziennym dniu przyda się w kuchni trochę ożywienia i egzotyki. Sałatkę z kalafiora wzbogaciłam o dwa
mojewypiekiinietylkoKolejny dzień z porcją egzotyki. Smoczy owoc (pitaja, dragon fruit) był już na blogu pod postacią sałatki. Ponieważ jego urok jest niebywały postanowiłam trochę go przybliżyć
mojewypiekiinietylkoDzisiejszy wpis będzie nietypowy. Po pierwsze założyłam sobie, że na blogu nie przedstawię nigdy takiego dania, bo jak to określam jest „nieblogowe”. W zasadzie każdy potrafi
mojewypiekiinietylkoWszechobecny ananas króluje w mojej kuchni pod różnymi postaciami. W ciastach, deserach, napojach, daniach mięsnych… i nie tylko. Świeży ananas wprowadza do potraw całe bogactwo smaków
mojewypiekiinietylkoKażdy ma swój sposób na gotowanie i podanie botwinki. A jest to jedna, moim zdaniem, z najlepszych zup, zapowiadająca początek lata. Może być przygotowana na ciepło
mojewypiekiinietylkoLato kusi nas owocami. Maliny, truskawki, jagody, porzeczki… i nie tylko, są jego bezsporną i chlubną wizytówką. Kto nie lubi domowych konfitur, deserów, lodów i ciast
mojewypiekiinietylkoTempura 天ぷら jest potrawą kuchni japońskiej, ale jej korzenie sięgają Portugalii. Do przygotowania używamy owoców morza, warzyw, grzybów… i nie tylko. Paski drobiowe w kokosowej tempurze
mojewypiekiinietylko„Nieraz jeden maleńki ludzki gest, Wyrażony szczerze, z dozą dobroci,Dla kogoś czymś tak pięknym jest,Jakby jego smutki słońcem ozłocił… „ Dzisiejszy wpis
mojewypiekiinietylkoPanna Cotta to, moim zdaniem, jeden z najlepszych deserów. Nazwa pięknie brzmiąca, a w tłumaczeniu, tak bardzo przyziemnie… gotowana śmietanka. Panna Cotta Granatowa. Składniki: - 200ml
mojewypiekiinietylkoKolejnym etapem Formuły 1 jest GP Wielkiej Brytanii. Zgodnie z tradycją - Daria - organizatorka wydarzenia „Wspólne gotowanie z Formułą” dała uczestnikom wolną rękę, aby pokazać
mojewypiekiinietylko