 Kompot z wiśni na zimę. 206
Kompot z wiśni na zimę. 206Składniki : 3 kg dojrzałych wiśni cukier woda Sposób wykonania : Wiśnie oczyścić, opłukać, wsypać do litrowych słoików do 2/3 wysokości. Do każdego słoika wsypać po 6 łyżek
Przepisy i porady kulinarne Likier bananowy - o łagodnym smaku,dobry dla Pań. 207
Likier bananowy - o łagodnym smaku,dobry dla Pań. 207Składniki : 4 dojrzałe banany 4 żółtka 1 szklanka cukru 400 ml skondensowanego mleka (np. z puszki) 0,5 litra wódki 45% (2 szklanki) 3 krople olejku
Przepisy i porady kulinarne Kompot ze świeżych owoców na upalne dni. 151
Kompot ze świeżych owoców na upalne dni. 151Składniki : 5 l wody około 1 kg świeżych owoców np. : czerwone porzeczki czarne porzeczki zielony agrest dojrzałe wiśnie
Przepisy i porady kulinarne Mizeria z ogórków na zimę. 134
Mizeria z ogórków na zimę. 134Składniki : 3 kg świeżych niezbyt dużych ogórków 3 gałązki zielonej natki pietruszki Zalewa : 3 szklanki wody 20 ml (2/3 szklanki) octu 10 % 2 łyżki soli
Przepisy i porady kulinarne Mizeria ze świeżych ogórków do obiadu. 200
Mizeria ze świeżych ogórków do obiadu. 200Ogórki powinny być średniej wielkości. Składniki : 70 dkg świeżych ogórków 2 łyżki śmietany 2 gałązki zielonej natki pietruszki sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Ogórki myjemy
Przepisy i porady kulinarne Ogórki kiszone bez "dziur" w środku. 196
Ogórki kiszone bez "dziur" w środku. 196Składniki : Nakłuwamy każdy ogórek 5 kg małych ogórków czosnek korzeń chrzanu koper woda (najlepiej nie chlorowana) sól Sposób wykonania : Ogórki dokładnie umyć. Chrzan obrać
Przepisy i porady kulinarne Kruchy jabłecznik z pianką truskawkową. 172
Kruchy jabłecznik z pianką truskawkową. 172Składniki : Ciasto : 50 dkg mąki 25 dkg margaryny 2 łyżki smalcu 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 1,5 kg
Przepisy i porady kulinarne Ajerkoniak z brandy lub koniakiem. 184
Ajerkoniak z brandy lub koniakiem. 184Składniki : 5 dużych żółtek 30 dkg cukru pudru 0,75 l tłustego mleka 1 szklanka spirytusu (250ml) 15 ml koniaku lub brandy 1 łyżeczka cukru
Przepisy i porady kulinarne Lecznicza nalewka z owoców pigwy. 183
Lecznicza nalewka z owoców pigwy. 183Składniki : 1 kg owoców pigwy 2/3 l spirytusu ( 750 ml ) 50 dkg cukru Sposób wykonania : Owoce pigwy umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w
Przepisy i porady kulinarne Sok ( 100% ) z jabłek na zimę. 158
Sok ( 100% ) z jabłek na zimę. 158Składniki : 4 kg jabłek Sposób wykonania : Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Przepuścić przez sokowirówkę. Ewentualnie przecedzić przez gęste sitko lub gazę. Sok jabłkowy
Przepisy i porady kulinarne