Szybki pomysł na słodkie "co nieco" :)) Warunkiem jest tylko posiadanie ciasta francuskiego mrożonego lub chłodzonego. Z dodatkiem budyniu i pysznych owoców otrzymamy chrupiący budyniowo-owocowy raj dla podniebienia ... :)) Składniki: Op. ciasta francu skiego (600g) 1 budyń waniliowy z cukrem 1 szkl. mleka 1 jajko gruby cukier kryształ (do posypania) dowolne owoce: u mnie truskawki i maliny ok 200g(...)łyżki cukru 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta cynamonu Wykonanie: Jeśli korzystamy z ciasta francuskiego mrożonego, rozmrażamy je do temperatury pokojowej wyjmując 1h wcześniej z zamrażarki. Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając jednak mleko o połowę (korzystamy z 250 ml mleka). Studzimy. Owoce wsypujemy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy szczyptę cynamonu i dusimy ok 15 minut. Studzimy. Płat ciasta francuskiego
Walijskie PichcenieMinimum wysiłku, maksimum sukcesu. Tak w skrócie można zdefiniować ten leśny deser. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w gotowe ciasto francuskie w płatach, które po upieczeniu przełożymy dowolnym kremem i udekorujemy owocami, czekoladą lub kolorową posypką. Nie miałam zbyt wiele czasu, więc do przłożenia użyłam chyba najprostszego z kremów: ubitą śmietanę połączyłam z serkiem mascarpone i voilà. Deser ten można śmiało(...)ciasta. Polecam bardzo. Pomysł z tej strony. Tym wpisem dołączam do durszkalowych akcji: Jagodowo nam, Owoce lasu, Szybkie ciasta.Leśne wieżyczki Składniki na 9 wieżyczek 2 płaty gotowego ciasta francuskiego( już rozwałkowanego) Cukier kryształ (ile zabierze) 200 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 300 gr owoców leśnych Płaty ciasta francuskiego obficie posypujemy cukrem
Mia Cucina Sofietabędą idealną przekąską do kawy lub herbaty. Zrobicie je bardzo szybko, gdy tylko przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego lub zjawią się niespodziewani goście. Dlatego zawsze mam w lodówce ciasto francuskie, tak na wszelki wypadek ;) Filiżanka z kolekcji "Jesień" Porcelana Bogucice. op. ciasta francuskiego (275g) 2 jabłka cukier cynamon jajko cukier Gruba Rafinada Diamant Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć
Smakołyki AsiDziś nie będzie świątecznie :-). Dziś będzie pomysł na obiad lub ciepłą kolacje z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Jak pisałam już poprzednio, z reguły zawsze mam w lodówce, tak na wszelki wypadek, opakowanie tego ciasta. Na szybko możemy coś z niego wyczarować, przy użyciu dosłownie 2-3 składników. Dziś w ruch poszedł szpinak, ricotta i feta. Tarta jest bardzo sycąca, więc(...)odparowujemy z nadmiaru wody. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem, dodajemy ricottę i mieszamy.Ciasto wyjmujemy z lodówki odkładamy na 5 minut, żeby się ociepliło.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto francuskie wykładamy na natłuszczoną formę o średnicy 25 cm i wywijamy brzegi do góry. Nadmiar ciasta odcinamy, wykorzystamy je później do zrobienia kratki na wierzchu tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem
Kulinarne przygody Gatitynasz autorski, a Pascala Brodnickiego. Tarta ta jest szybka w przygotowaniu, niezwykle smaczna i sycąca. Naprawdę warto upiec tą pyszność. Ilość porcji: duża forma do tarty Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 150g łososia wędzonego 2 duże kulki mozzarelli 5 jajek 100ml śmietany 30% ½ puszki pomidorów w całości lub 2 pomidory Szczypiorek Łyżka masła Łyżka mąki Przyprawy: sól. pieprz Na blacie rozsypujemy(...)mąkę i lekko wałkujemy ciasto francuskie. Formę do tarty smarujemy masłem. Przenosimy ciasto na wałku do formy. Dokładnie dociskamy do brzegów i obcinamy nadmiar ciasta. Kulki mozzarelli kroimy w paski. Na cieście francuskim układamy na przemian plastry mozzarelli i kawałki wędzonego łososia w wachlarz. Następnie siekamy szczypiorek i posypujemy tatrę. Z puszki wyciągamy dwa pomidory i kroimy na kawałki, rozrzucamy
Kolizje Smakównagle okazuje się,że za pół godziny będą u nas znajomi a my nie mamy nic,żeby ich poczęstować-grzebienie z gotowego ciasta francuskiego doskonale się sprawdzą.Smaczne i ekspresowe. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 100 g marmolady truskawkowej (lub innej ulubionej) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Gotowe ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia i wycinamy
Wielki apetytProsty, szybki w przygotowaniu i do tego uroczy i pyszny deser z ciasta francuskiego i truskawek :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 op. gotowego ciasta francuskiego świeże truskawki, umyte, bez szypułek, przekrojone na pół cukier 1 żółtko CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty o boku
My Culinary Artprzekąska będzie też smaczna jeśli użyjemy innej szynki . Całość posypałam czarnuszką, którą wręcz uwielbiam, ale jeśli ktoś nie lubi to nie jest element obowiązkowy. Szparagi w szynce i cieście francuskim SKŁADNIKI: 10 szparagów zielonych 10 plasterków szynki dojrzewającej (u mnie kumpiak) ok 1/3 op ciasta francuskiego 1 jajko czarnuszka PRZYGOTOWANIE: Z zielonych szparagów odłamujemy twarde zdrewniałe końcówki(...)gotujemy je ok 3-4 minuty na parze. Po ostudzeniu każdego szparaga owijamy plasterkiem szynki. Ciasto francuskie kroimy na ok 1,5-2 cm paski i każdego szparaga owijamy jednym paskiem ciasta. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim z wierzchu przekąski i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15-20 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś chciałabym zaproponować coś wytrawnego. Ciasto francuskie nadziewane farszem ze szpinaku, szynki, ricotty i niebieskiego sera, podane z sosem na bazie sera feta, jogurtu greckiego i mięty. Danie to świetnie sprawdzi się jako przystawka lub na danie główne czy kolację, może być serwowane na zimno lub na ciepło, w obu przypadkach smakuje wyśmienicie. Danie świetnie nadaje się na przyjęcia, ponieważ(...)można zastąpić boczkiem czy szynką dojrzewającą czy po prostu kiełbasą, pokrojoną w długie plasterki. Inspiracja na to danie pochodzi ze strony Tapenda . Składniki na jeden warkocz 1 opakowanie surowego ciasta francuskiego (ja użyłam częściowo odtłuszczonego) (ok 275 gr) 200 gr świeżego lub rozmrożonego szpinaku * 125 gr sera ricotta 1 ząbek czosnku 6 plasterków sera niebieskiego 1 jajko sól i pieprz
moj przepis nabardzo smaczne danie i dodatkowo pięknie się prezentuje. Smak ciasta francuskiego doskonale łączy się ze szpinakiem i mięskiem drobiowym. Polecam.SKŁADNIKI1 duży płat ciasta francuskiego lub dwa pojedyncze1 podwójny filet z kurczakaopakowanie szpinaku rozdrobnionego10 dag. sera koziegopół opakowania sera fetta2 ząbki czosnkusól. pieprz do smakuprzyprawa do kurczaka2 łyżki oleju1 łyżka oliwy1 cebulapasta z suszonych pomidorów ( nie musi(...)czasu.Do cebulki dodajemy odciśnięty szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokruszony ser, czosnek. Chwilę smażymy.Mięso drobiowe obsmażamy na 1 łyżce oliwy, lekko, delikatnie do ścięcia.Płaty ciasta francuskiego dzielimy na cztery kawałki. Każdy smarujemy pastą z pomidorów, na każdy kładziemy kawałek filetu drobiowego . Na filet dużo szpinaku, na wierzch pasek sera.Z prawej i lewej strony ciasta
W kuchennym oknie Ewyklasyczną tartę autorstwa Michela Rouxa pojawił się już u mnie na blogu, a dziś przedstawiam wersję wzbogaconą o truskawki Takim też sposobem powstała obłędnie pyszna tarta na cieście francuskim z jabłkami i truskawkami, dosłownie ociekająca karmelem. Przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu, jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi. Zapewniam, że warto! Przepis na tą przepyszną tartę znalazłam tutaj(...)pokrojone na ćwiartki 1 szklanka truskawek, bez szypułek sok z 1/2 cytryny 1 i 1/3 szklanki cukru + dodatkowe 2 łyżki 6 łyżek masła + dodatkowe 2 łyżki 1 opakowanie ciasta francuskiego Przygotowanie: W większej misce wymieszaj ćwiartki jabłka z sokiem z cytryny i 1/3 szklanki cukru i odstaw na 20 minut. W oddzielnej misce wymieszaj truskawki z 2 łyżkami cukru
karmelowyjest złożyć ładnie życzenia i dać bukiet kwiatów raz w roku. Sztuką jest okazywać sobie szacunek i miłość każdego dnia, tego wam wszystkim życzę:) Składniki na 6 sztuk rulon ciasta francuskiego dwa jabłka cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy w jak najcieńsze plasterki i układamy jeden koło drugiego w rządku na cieście francuskim (w wzdłuż najdłuższego boku(...)Następnie odkrawamy pasek ciasta nożem na którym ułożyliśmy jabłka, zwinięty wkładamy do foremki na muffinki, Tak powtarzamy czynność aż ciasto się nam nie skończy. Z standardowego rulonu ciasta francuskiego uzyskałam 6 ciastek. Gotowe różyczki pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieWłaściwie paszteciki bardziej wpisują się w klimat i tradycję świąt Bożego Narodzenia. Jednak nie ma zakazu ich spożywania w pozostałym okresie, prawda? ;) A jeżeli są zrobione z domowego ciasta francuskiego? Ich obecność powinna być już całkiem usprawiedliwiona ;) Namawiam do podjęcia próby samodzielnego przygotowania ciasta. Wiem jest to dość czasochłonne, wcale nietrudne. Jednak efekt jest warty poświęcenia :) Do nadzienia użyłam ekologicznej(...)kapusty kiszonej z dodatkiem kminku i jałowca. Dodałam trochę grzybów, żurawiny, jabłko i wyszedł bardzo smaczny farsz. Wierzch posypałam czarnuszką. Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub z tego przepisu) 500 g kapusty kiszonej 15 g grzybów suszonych (lub więcej według uznania) 100 g żurawiny suszonej 1/2 szkl. wina białego wytrawnego 1 cebula 1 nieduże jabłko pieprz sól (opcjonalnie) kminek oliwa jajko
zadanie-gotowaniefaworki, które wyjdą każdemu :) Błyskawicznie się je robi, a smakują naprawdę pysznie. To taki przepis na chrust w wersji light ;) Wykonanie mojego Męża :) SKŁADNIKI opakowanie ciasta francuskiego cukier puder PRZYGOTOWANIE Rozwijamy ciasto francuskie. Nożem lub radełkiem kroimy ciasto wzdłuż na ok.2.5 centymetrowe paski. Każdy pasek przekrawamy na 3 części (najlepiej po skosie). Nacinamy
Moje Kuchenne RewelacjeOstatnio wróciłam do domu nie dość, że bardzo późno, to jeszcze głodna, postanowiłam, więc zrobić na kolację paszteciki z ciasta francuskiego z mięsnym nadzieniem. Jest to szybka i smaczna alternatywa dla zwykłych i nudnych kanapek. Staram się, od czasu do czasu urozmaicać swoje jedzenie, ale nie zawsze mam na to czas. Dodatkowo, pogoda za oknem mnie usypia, na głowie(...)szkoda, bo w głowie mam mnóstwo pomysłów!Ps. mi farszu trochę zostało, więc radzę zrobić mniej albo zjeść go potem do chleba. Składniki na 10 sztuk: Opakowanie ciasta francuskiego (375g) 20 dag mięsa mielonego 1 mała papryka Mała puszka kukurydzy 15-18 dag pieczarek 1 cebula 0,5 łyżki ostrej papryki w proszku 2 łyżki sosu sojowego Olej Sól
Fabryka pomysłów