przepisy z ciasta francuskiego - 3000 przepisów (strona:27/200)

Ciasto francuskie z salami 175

Pewnie nie raz już pisałam , że gotowe ciasto francuskie to doskonały wynalazek nie tylko dla zabieganych. Ciekawe przekąski z ciasta i dodatkami możemy tworzyć na poczekaniu. U mnie salami i ciasto francuskie, a przekąska w postaci różyczki. Kiedyś już publikowałam takowy przepis, ale wracam z sentymentem. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego  15 dag salami ( smak dowolny- u mnie paprykowe

W kuchennym oknie Ewy
Rurki z kremem 186

jest skomplikowane – nic bardziej mylnego! Rurki, które widzicie na zdjęciach robiłam bez formy (spokojnie można zrobić świetnie działające foremki z tego co macie w domu) i z gotowego ciasta francuskiego. Pierwszą partię zrobiłam z kremem i malinami, drugą z kremem i brzoskwiniami z puszki. Z 1 opakowania ciasta francuskiego wychodzi 8 do 10 rurek. Potrzebne będą: 1 opakowanie gotowego(...)ciasta francuskiego owoce do dekoracji (u mnie maliny) 1 białko gruby cukier (u mnie brązowy) Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 śmietan Fix (opcjonalnie – warto dodać jeśli planujemy dłużej przechowywać nadziane rurki, nie trzeba jeśli będą podane krótko po zrobieniu) Do przygotowania foremek potrzebne będą

Ciastkozercy
Wyraziste roladki z ciasta francuskiego z mango chutney i wędzonym serem 203

Kontynuując przygodę z uwielbianym przeze mnie mango chutney, ponownie połączyłam go z oscypkami, ale już w towarzystwie ciasta francuskiego. Cudowna słodycz mango chutney wraz ostrością i słoną nutą sera, daje niezapomniane doznania smakowe.  Oscypka możecie zastąpić innym serem. Ważne tylko, aby był wyrazisty w smaku, bo tylko taki będzie miał szanse konkurować ze słodyczą mango chutney. Dla spragnionych innych(...)przepisów z mango chutney, zapraszam TUTAJ oraz TUTAJ A gdy szukacie pomysłów na dania z ciasta francuskiego, to koniecznie zaglądnijcie TUTAJ SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego mango chutney wyrazisty w smaku ser (użyłam oscypka) WYKONANIE Ciasto francuskie smarujemy mango chutney, a na to ścieramy wędzony ser. Zawijamy całość i kroimy na kilkucentymetrowe plastry. Układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia

Zofiana
Kabanosy z serem w cieście francuskim 183

przekąskę. Smakują dobrze na ciepło i na zimno. Nie są trudne w wykonaniu ani pracoch łonne. Czego chcieć więcej od przekąski? :-) Polecam, polecam i jeszcze raz polecam! 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 długich, grubych kabanosów 10 plasterków sera jajko 5 łyżek sezamu 1. Kabanosy kroimy na pół, ciasto francuskie na średniej grubości plastry.  2. Każdy kawałek kabanosa owijamy plastrem(...)sera i oplatamy ciastem francuskim (zaczynając od jednego końca, kończąc na drugim). 3. Ciasto francuskie smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. 4. Pieczemy w temperaturze 220 stopni, przez około 20 minut

Szefowa kuchni
Duńskie ciasteczka. Ale czy na pewno...? 189

Jakiś czas temu w gazetce Pieczenie jest proste, nr 3/2007 znalazłam przepis na ciasteczka kopenhaskie. Spodobały mi się od razu - banalnie proste w przygotowaniu, z mrożonego ciasta francuskiego, które zazwyczaj mam w zapasie, w dodatku łączą w sobie rabarbar z marcepanem - a to połączenie zostało już przez nas przetestowane i zaaprobowane. Czy jest w nich coś kopenhaskiego, albo chociaż duńskiego(...)Dzięki temu rabarbar ładnie się trzyma na ciastkach, nie spływa na boki nawet po nocy w lodówce. Hmm... Jak widać, i profesjonalistom zdarzają się wpadki.Ciasteczka naprawdę są wspaniałe - chrupkie ciasto francuskie, do tego naprawdę słodki - choć bez cukru -  krem marcepanowy, całość zwieńczona delikatną bitą śmietaną i kwaskowym rabarbarem, świetnie równoważącym słodycz nadzienia. Delikatne, a jednocześnie zaskakująco sycące. Idealne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i kurczakiem 242

Wszyscy uwielbiamy ciasto francuskie na słodko, na słono, z różnymi dodatkami. Dzisiaj przygotowałam fantastyczne koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i mięsem drobiowym . To pyszna przekąska - polecam :) Składniki: ciasto francuskie 1 filet z kurczaka 0,5 kg pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula bulion warzywny 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól pieprz płatki chilli olej(...)kurczaka. Podczas smażenia wlewamy bulion warzywny i wszystko doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli. Na koniec dodajemy jajko i szybko mieszamy, a także bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10cmx10cm. Foremki do muffinek natłuszczamy i delikatnie posypujemy bułką tartą. Pokrojone ciasto wkładamy do foremek tak, aby rogi ciasta wystawały na zewnątrz. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy

Salonik smaków
Dan-ta, czyli chińskie ciastka jajeczne 149

rzeczy jedzą, ale żeby przypalony budyń? :) Poszperałem chwilę w necie i już wiedziałem co to jest! Odpisałem zatem Cai: "OK, challenge accepted, jutro będą!" Zatem skoro słowo się rzekło... ciasto francuskie puszka niesłodzonego mleka skondensowanego 4 jajka 100 g cukru pudru laska wanilii W cieście francuskim wycinamy kółka i wkładamy te kółka to wysmarowanych olejem metalowych foremek na muffiny. Silikonowe(...)dobre bo ciasto francuskie się w nich trochę zniekształca - sprawdzałem. Dobrze dociskamy żeby ciasto idealnie przylegało do foremek. Odrobina luzu spowoduje fatalne zniekształcenia. I robimy masę z mleka, cukru i jajek. I wyskrobujemy również do masy środek wanilii (od biedy pewnie mogą być ze dwie łyżeczki ekstraktu). I mieszamy wszystko na gładką masę. Masą tą wypełniamy formy wyłożone ciastem francuskim

Marder&Marder Manufacture
Tarta na cieście francuskim z botwinką i fetą 164

ściśle kuchenny, poważny i smaczny. Bo ja to tak bez obiadu się uczyć? Nie wypada przecież... A i postępowanie cywilne jakoś lepiej idzie po takim małym co nieco Składniki : ciasto francuskie(375gram) pęczki botwiny(2-3małe) ser feta (ilość wedle uznania) oliwa(1łyżka) Przyprawy : miód (1łyżka) tymianek(żywy) oregano Wykonanie : 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Botwinkę umyj,osusz(...)posiekaj. 2. Botwinkę wymieszaj z miodem i oliwą. Piecz 10-15minut. 3. Wyłóż blachę ciastem francuskim. Ponakłuwaj widelcem. 4. Rozprowadź upieczoną botwinę na ciasto francuskie. 5. Dodaj zioła i pokruszoną fetę. 6. Piecz do zarumienienia się ciasta francuskiego(około 10-15minut) przepis zaczerpnięty z whiteplate.com *Przepis przetestowany

Fiolka w kuchni
Quiche z cukinią, łososiem i serem owczym 198

wypiekiem, wczoraj miałam wielką ochotę na kawałek kalorycznego, chrupkiego ciasta z miękkim, bogatym, serowo-warzywnym nadzieniem. W pracy nie robimy quiche na cieście kruchym, ale na gotowym cieście francuskim. Na dno kładzie się gotowane w mundurkach ziemniaki w cienkich plastrach, na to cebulę, ser, następnie szpinak i brokuły, ponownie ser i nieco świeżych pomidorów na wierzch. Zalewa się masą jajeczno(...)szczęśliwy i tak nie został ani kawałeczek. A taka byłam ciekawa, jak smakuje na zimno! :) Składniki na 4 formy o ∅ 12 cm lub jedną dużą ∅26 1 blat gotowego ciasta francuskiego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cukinia, pokrojona w grubą kostkę 1 cebula, pokrojona w półplasterki kawałek czerwonej papryki kilka plastrów łososia pokrojonych w małe kawałki 2 ząbki

Kuchnia Prezydentowej
Łódeczki z ciasta francuskiego z białym serem i kurczakiem. 191

lodówce zalegało ciasto francuskie więc po chwili zastanowienia powstały łódeczki z ciasta francuskiego, które ciekawie wyglądają i są kolejnym pomysłem na szybki obiad. Biały ser świetnie sprawdził się do zapiekania. Składniki:   2 filety z kurczaka   200 g sera białego   1 mała papryka czerwona   1 cebula  2 ząbki czosnku   2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)sól, pieprz  ostra papryka, zioła prowansalskie   łyżka oleju   1 opakowanie ciasta francuskiego   Przygotowanie: Filety oczyszczamy i kroimy na małą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju przez chwilkę. Dokładamy paprykę pokrojoną w kostkę, cebule posiekaną w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę, zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze 5-10 minut

Symfonia smakowa
Quiche ze szpinakiem i chorizo 143

różnica między Tartą a Quiche ? Dla mnie tarta to kruche ciasto a dla Was? Czy ktoś zna odpowiedź ?Jest to przepis na szybkie i efektowne danie :) Ciasto francuskie można przygotowywać z jakimikolwiek dodatkami. Składniki:gotowe ciasto francuskie około pół kilo świeżego szpinaku ewentualnie paczka mrożonego w liściachpół pęta chorizopół czerwonej papryki5 łyżek(...)podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku soli i pieprzu. Śmietanę mieszamy z 2/3 sera i z jajkiem. Sos ze śmietany mieszamy ze szpinakiem i wylewamy na ciasto francuskie. Układamy na wierzch paseczki z papryki, chorizo i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w 180 - 190 stopniach C około 20 - 30 minut. Można wcześniej około 5 - 8 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Urodziny! 176

każdych urodzinach główną atrakcją jest tort. Tort zrobiłam śmietanowo - czekoladowy obłożony masą cukrową i przyozdobiony na wierzchu kwiatami. Również na mojej imprezie pojawiły się parówki w cieście francuskim i sałatka ziemniaczano - buraczana. Tort śmietanowo - czekoladowy :masa śmietanowa -  http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/09/tort-smietanowy-na-biszkopcie-rzucanym.htmlmasa czekoladowa - http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/09/tort-czekoladowo-smietanowy.htmlbiszkopt - http://www.uwielbiamgotowac.com/2013/04/biszkopt-na-tort.html#.VHI0t4vz1qgSałatka ziemniaczano - buraczana :6 ziemniaków 5 buraków(...)smaku Na sam koniec zaprawiamy 4 dużymi łyżkami majonezu Warto przed podaniem sałatkę włożyć do lodówki na ok 1 godzinę, aby smaki się połączyły Parówki w cieście francuskim :ciasto francuskie gotowe 10 parówek małychCiasto rozkładamy na stolnicy Kroimy je na 10 kwadracików Każdą  parówkę kładziemy na jednym kwadraciku z ciasta i zawijamyOwinięte

Klaudynkowa kuchnia
ciasto francuskie z karmelizowanymi bananami 145

trzeba wielu składników ani dużo czasu  by stworzyć pyszny deser. Uwielbiam banany w karmelu i ciasto francuskie dlatego kiedy jedno i drugie zalegało mi w kuchni, w kilka minut przygotowałam deser do popołudniowej herbatki.  Składniki: arkusz ciasta francuskiego 4 banany 100 g cukru łyżeczka masła łyżka soku z cytryny Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia. Banany pokroić(...)plasterki, skropić sokiem z cytryny. W rondelku umieścić masło i cukier, podgrzewać do momentu aż powstanie brązowy karmel. Wrzucić banany i wymieszać. Przełożyć wszystko na środek ciasta francuskiego, zostawiając z każdej strony 2-3 centymetry marginesu. Zawinąć boki do środka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż ciasto będzie mocno zarumienione, czyli około 25 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pyszna przekąska na cieście francuskim 148

mamy piątek, czyli zaczynamy weekend! Zaprosiliśmy gości, oczywiście teraz zachodzimy w głowę jak zrobić coś z niczego i żeby jeszcze wyglądało i smakowało. Wystarczy tylko kupić ciasto francuskie (albo mieć w zamrażalniku), a resztę dodatków to to co mamy w lodówce. U mnie lodówka nigdy nie jest pusta więc miałam z czego wybierać. Moim hitem okazało się nadzienie(...)już niedługo pojawi się na blogu:). Przekąska jest świetna bo podajemy ją na zimno więc możemy zrobić ją wcześniej, a później iść na spokojnie robić makijaż:). Składniki, 24 szt: ciasto francuskie (kupiłam gotowe) Farsz I podsmażana cebula  Farsz II 1 mały pomidor Parmezan bazylia 1/4 cebuli Farsz III 5 czarnych oliwek 2 plasterki polędwicy łososiowej

cooklife
Kanapki z ciasta francuskiego 167

Dzisiaj w naszym domu rządzi ciasto francuskie :) Niestety ze względu na oszczędność czasu i promocję w Lidlu ciasto kupione gotowe. Kanapki przygotowane na słono, bardzo fajnie się nadają jako przekąski na imprezie, ale i jako przystawki przed daniem głównym-  w zależności od upodobań. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej z Lidla :) (ok.200 gr) 1 opakowanie fety(...)suszone pomidory drobno mielone suszona bazylia suszona pietruszka suszone nitki chilli do ozdoby pieprz czerwony do dekoracji Kroimy ciasto francuskie na kwadraty, każdy plasterek szynki szwarcwaldzkiej kroimy na pół. Układamy na kwadratach z ciasta francuskiego. Kroimy fetę i układamy ją na szynce. Dodajemy przyprawy (oprócz pieprzu czerwonego i nitek Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 15 minut

dlaSmaQ

Proponowane wyszukiwania