Kremówka - jedno z bardziej popularnych i lubianych ciastek składających się z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożonego aksamitnym kremem budyniowym. Kremówki uwielbiają niemal wszyscy i doskonale sprawdzą się jako przepyszny, niedzielny deser. Najlepsza i Najprostsza Domowa Kremówka - Składniki: 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (domowego lub "kupnego") (po ok. 250 g) Masa Budyniowa: 1000 ml mleka 2 budynie waniliowe 2 łyżki(...)miękkiego masła cukier waniliowy cukier puder (do oprószenia całości) Najlepsza i Najprostsza Domowa Kremówka - Sposób przygotowania: Blaszkę o rozmiarze ok. 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie dopasowujemy do rozmiaru naszej formy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Ważne aby podczas
Słodka Stronaletnim obowiązkowo kilka razy gości na moim stole.Pokazywałam Wam już przepyszne RIGATONI z jego dodatkiem , które totalnie zawładnęło podniebieniami domowników … a dziś mam dla Was tartę z ciasta francuskiego właśnie z dodatkiem bakłażana.Chrupiące ciasto pokryte kremowym pomidorowym sosem zapieczone z bakłażanami i mozzarellą są fajnym pomysłem na letni obiad. SKŁADNIKI :* ciasto francuskie – 1 płat* żółtko(...)pieprzem.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy ok. 1 minuty z obu stron każdy plaster bakłażana.Usmażone osuszamy na papierowym ręczniku.CAŁOŚĆ :Przygotowane ciasto francuskie pokrywamy sosem pomidorowym .Układamy pokrojoną w plastry mozzarellę a następnie plastry bakłażana.Całość polewamy odrobiną oliwy i solimy.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.Przed podaniem możemy dodatkowo posypać
Ostra na Słodkopół godziny jego pieczenie. Przepis i składniki proste jak drut? Moim zdaniem idealne na debiut - nie ma szans, że się nie uda. Do przygotowania ciasta użyłem: 1 płata ciasta francuskiego, 4 kwaśnych kruchych jabłek, 2 łyżeczek mielonego cynamonu, 15 gram cukru wanilinowego, 1 jajka, sosu waniliowego. Przygotowanie ciasta rozpocząłem od przygotowania jabłek. Użyłem kwaśnych i kruchych jabłek, gdyż zależało(...)cukru wanilinowego i 2 łyżeczki mielonego cynamonu. Jabłka podgrzewałem, aż zrobiły się wyraźnie miękkie i na dnie naczynie prawie w ogóle nie było już puszczonego przez nie soku. Płat ciasta francuskiego delikatnie rozwałkowałem i wyciąłem z niego dwa koła - jedno wielkości talerza, a drugie o średnicy około 2 cm większa, niż średnica talerza. Większe koło z ciasta francuskiego umieściłem
Wyprawy kulinarneWraz z końcem wakacji zaczyna się sezon na śliwki, jabłka i dynie – a ja zaczynam myśleć nad nowymi przepisami :) Dziś bajecznie proste ciasteczka z ciasta francuskiego ze śliwkami. Jeśli macie nieco więcej czasu i lubicie takie kulinarne zabawy możecie upleść na wierzch ciasteczek coś na kształt koszyczków – wygląda ślicznie po upieczeniu! Jeśli jednak zależy Wam na czasie ciasteczka(...)można przykryć po prostu kółkiem ciasta, 20 minut w piekarniku i gotowe :) Z 1 opakowania ciasta francuskiego możemy zrobić od 6 do 8 ciasteczek. Potrzebne będą: 1 opakowanie ciasta francuskiego śliwki cukier cukier waniliowy 1 białko + cukier puder do dekoracji Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i kroimy na małe kawałki. Foremkę na muffinki dokładnie smarujemy masłem. Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki
Ciastkozercylepszego niż słodki domowy dodatek do drugiego śniadania. Co jednak, kiedy nie ma za bardzo czasu, żeby go przygotować? Odpowiedzią są rogaliki z ciasta francuskiego. Gotowe ciasto francuskie to idealne rozwiązanie na szybkie i dziecinnie proste przekąski (także na słono). Do nadziania rogalików można wykorzystać dowolny domowy dżem (ważne, żeby był dobrze przesmażony i nie miał żelatyny) lub owoce(...)słoika.Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiegonadzienie (u mnie wiśnie ze słoika)Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką (nie musi być rozwałkowane bardzo cienko - chodzi o to, żeby wyrównać zagniecenia).W zależności od tego jaki mamy kształt płatu ciasta kroimy wzdłuż przekątnej (koło) lub ukośnie na trójkąty (prostokąt). Musimy uzyskać długie trójkąty o podstawie około
CiastkozercyPyszna, chrupiąca tarta na cieście francuskim (na które prosty przepis znajdziecie tutaj klik ) wypełniona nadzieniem z fasolki szparagowej i kremowej śmietany. Rewelacyjna! Upiekłam ją na wczesną kolację z myślą, że zostanie coś na dzisiaj, ale okazała się tak smaczna, że nie zostało nawet okruszka. Polecam!!! Składniki na tartę na cieście francuskim z fasolką szparagową: 1 arkusz ciasta francuskiego lub ciasto(...)francuskie wykonane według tego przepisu 1 duża cebula 300 g fasolki szparagowej (teraz mrożonej, a w sezonie ugotowanej al dente) 200 g ugotowanego albo upieczonego mięsa lub wędliny 5 łyżek śmietany kwaśnej (gęstej) 18 % 2 jajka sól pieprz 2 ziarna utłuczonej kolendry (lub szczypta gałki muszkatołowej) oliwa Na oliwie szklimy cebulkę, dodajemy zamrożoną fasolkę, pokrojone mięso
Rozpustne gotowanieŚwietna przekąska na finger party lub domówkę - paluszki krabowe w cieście francuskim. Przygotujecie je z niewielkiej ilości składników i w bardzo szybkim czasie. Surimi idealnie komponuje się z serkiem kremowym pesto i rukola. Delikatny smak ryby i ziołowego serka - mmm palce lizać! Przepis dodaje do akcji Dania z serkami kremowymi . Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 10 paluszków krabowych 1/2 opakowania(...)serka kremowego pesto i rukola Apetina sezam roztrzepane jajko Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć na pół i pokroić w trójkąty. Każdy kawałek posmarować serkiem kremowym pesto i rukola. Następnie na każdym kawałku ciasta ułożyć po 1 paluszku krabowym. Ciasto zwijać tak samo jak rogaliki, czyli surimi ukłożyć na najszerszej części ciasta; następnie zawinąć. Łączeniami układać do dołu, aby podczas pieczenia rogaliki
Ugotowaćdziś do nas na coś obiadowego, a mianowicie ekspresowo szybką tartę, w której kluczowym składnikiem są smakowite, jesienne grzyby! My naszą tartę sporządziłyśmy na gotowym, kupnym płacie ciasta francuskiego (kwestia zbyt małej ilości czasu), ale Wy możecie zakasać rękawy i zrobić ją na kruchym, wytrawnym spodzie np. z tego przepisu. Poza kurkami, podgrzybkami i kołpakami (na zdjęciu poniżej(...)delikatna i łagodna, bo tym razem zrezygnowałyśmy z ostrych dodatków, aby nie przyćmić smaku grzybów, który idealnie skomponował się ze świeżym koprem. Ślinka cieknie - głodni? Zapraszamy: Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 400g obranych i oczyszczonych leśnych grzybów 1 średniej wielkości bakłażan 1 gomółka sera capreggio 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości czerwona cebula 1 mała
Symfonia SmakówPolędwica Wellington – potrawa kuchni brytyjskiej w postaci polędwicy wołowej, otoczonej warstwą pasztetu (np. foie gras) lub farszu grzybowego (często obiema), zapiekanej w cieście francuskim. W obiegowej opinii potrawa nazwana została na cześć księcia Wellingtona, generała, zwycięzcy bitwy pod Waterloo (1815). W rzeczywistości jednak pochodzenie nazwy nie jest jasne. Nie pojawia się ona bowiem w XIX-wiecznych książkach kucharskich. Najwcześniejsze(...)croûte występuje w kuchni francuskiej. Tyle o potrawie oryginalnej, a u mnie namiastka – polędwiczki wieprzowe a’la Wellington. Składniki: - 2 polędwiczki wieprzowe (po ok. 500g każda) - 2 opakowania ciasta francuskiego - 800g pieczarek brunatnych - 2 łyżki zmielonych suszonych podgrzybków - 1 duża cebula - kilka ząbków czosnku - 24 plastry szynki szwarcwaldzkiej (po 12 na jedną) - musztarda - wędzona sól morska cypryjska - świeżo, grubo
mojewypiekiinietylkoMając w lodówce ciasto francuskie i pieczarki pomyślałam o przyrządzeniu szybkiej przekąski. Powstały rożki nadziewane pieczarkami. Chrupiące, złociste i pieczarkowe. Błyskawiczne w przygotowaniu. Idealne do czerwonego barszczyku. Można zamiast pieczarek nadziać je szpinakiem lub przygotować na słodko z ulubionymi owocami. Polecam. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 30 deko pieczarek 1 mała cebula 3 łyżki 12% śmietany(...)pieczarki i pozostałą część masła. Pieczarki dusiłam dopóki nie odparował z nich sok. Farsz nie powinien być za rzadki. Dodałam śmietanę, przyprawiłam solą i pieprzem. Wyjęłam z zamrażalnika płat ciasta francuskiego. Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej. Pokroiłam go na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładałam nadzienie z pieczarek. Można nadziać ciasto również szpinakiem. Składałam ciasto na pół po przekątnej
potrawyregionalneOdczarowując smaki dzieciństwa i obalając mity o niesmacznym szpinaku... Wczoraj na kolację wyczarowałam pyszną tartę na cieście francuskim ze szpinakiem ;) Jeśli ktoś nigdy nie próbował szpinaku, polecam ;) Tarta ze szpinakiem Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 20 dag szynki 60 dag świeżego szpinaku 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku 15 dag sera żółtego sól pieprz masło do smażenia Przygotowanie(...)Ciasto francuskie lekko rozwałkujemy i wykładamy nim natłuszczoną formę na tartę. Szpinak płuczemy i dobrze odsączamy. Podsmażamy na maśle drobno posiekany czosnek i cebulkę, wrzucamy do nich szpinak i dusimy, aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy w paski, pomidora w półplasterki, ser kroimy w paseczki. Na ciasto francuskie wykładamy gotowy szpinak, szynkę, pomidorka i wszystko posypujemy serem żółtym
Lawendowe NieboZresztą dlaczegóż by udać się nie miało? Przepis jest dziecinnie prosty, wykonanie szybkie, a smakuje zacnie. Polecam dla zabieganych, dla pragnących na szybko czegoś słodkiego, dla dzieci. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego (prostokątnego) 2 średnie jabłka cukier puder (u mnie z lekka brązowy, bo trzcinowy) parę kawałków gorzkiej czekolady (idealnie o jak największej zawartości kakao) – opcjonalnie, bo można po prostu(...)wierzch posypać cukrem pudrem. Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić wzdłuż na 4 równe pasy Jabłka obrać (nie jest to wymóg konieczny i zdecydowanie ładniej wyglądają nieobrane, ale my obierać ze skórek wszystko musimy). Przekroić każde jabłko na pół i pokroić na bardzo cienkie półksiężyce. Pokrojone jabłka poukładać na każdym pasie ciasta francuskiego, mniej więcej po środku, aby część jabłka wystawała ponad
gutfutChrupiące ciasto francuskie … subtelny smak bananów … i obłędny zapach kokosowego Malibu – czyż nie brzmi smakowicie?Nie tylko brzmi , ale dokładnie tak samo smakuje – obłędnie!Na myśl przywodzi marzenia o egzotycznych wakacjach pod palmami … ciepłych plażach i gorącym piasku …Dziś mam dla Was przepis na przepyszną przekąskę / ciasto , które jest świetnym pomysłem na słodki podwieczorek(...)przekąskę w pracy.Miło też zaskoczy gości na rodzinnym przyjęciu!Polecam!SKŁADNIKI :* banan – 2 szt* ciasto francuskie – 1 op ( ok. 300 g )* malibu – 125 ml* płatki migdałów – 50 g* cukier – 70 g* mąka – 1 łyżka* jajko – 1 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Na garnka wlewamy malibu i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy.Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.Banany
Ostra na SłodkoPonieważ w lodówce pozostał jeszcze spory zapas konfitury z czerwonej cebuli, postanowiłem poszukać pomysłów na jej wykorzystanie. Jednym z nich są ekspresowe w przygotowaniu tarteletki z ciasta francuskiego, które zawsze trzymam w zamrażalniku w pogotowiu. Idealne na przygotowanie czegoś zaskakującego smakiem dla niespodziewanych gości. Dodatek różnych serów, które znajdziecie akurat w swojej lodówce (u mnie cheddar, camembert(...)cheddara, startego50 g camemberta, pokrojonego na kawałki50 g danish blue, pokrojonego na kawałki50 g greckiej fety, pokruszonejłyżeczka suszonego tymiankuPrzygotowanie:Formy na tarteletki posmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach, przykryć folią aluminiową i obciążyć grochem lub fasolą. Piec 15 minut w 180°C. Następnie wyciągnąć, zdjąć obciążenie i folię i włożyć
Food Squarewytrawną kolację, obiad, a nawet przekąskę. Połączenie gruszki, sera pleśniowego i dodanie do nich orzechów włoskich, to nie tylko koncert dla kubków smakowych, ale też esencja kuchni francuskiej. Wykorzystanie ciasta francuskiego zamiast kruchego dodatkowo przyspiesza przygotowanie francuskiej tarty z szynką, gruszką i serem pleśniowym. Nawet jeśli nie lubicie sera pleśniowego, uwierzcie, że w tym połączeniu się zakochacie – subtelnie przełamuje(...)przebija smakiem i aromatem. Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym może być zmodyfikowana szybko i prosto, więc macie też pełne pole do popisu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki, w miarę dojrzałe 150 g sera pleśniowego (np. Roquefort, Lazur, etc) 180 g szynki francuskiej albo parmeńskiej w cieniutkich plastrach 50 ml nalewki z orzechów włoskich (np. Soplica
Pociąg Do Kuchni