przepisy z ciasta francuskiego - 3000 przepisów (strona:37/200)

Ciastka francuskie z budyniem i malinami 215

malinami to pomysł na szybką i prostą przekąskę na słodko. Lekko chrupiące ciasto, słodki budyń i kwaskowate maliny - trio doskonałe :) Jeżeli macie ochotę na inne ciasteczka na bazie ciasta francuskiego to zachęcam do przygotowania poduszeczek z jabłkami  lub ciastek z gruszką i twarogiem .   Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 budyń, np. waniliowy 1,5 szklanki mleka(...)sobą. Dodawać po 1 łyżce budyniu. Masę cały czas miksować, aż uzyskamy dosyć gładki krem. Na każde ciasteczko nałożyć krem budyniowy. Całość posypać cukrem pudrem i przyozdobić serduszkami z ciasta francuskiego oraz malinami.  Pomysł na przepis ze strony słodkastrona

Ugotować
Gruszki z marcepanem w cieście francuskim - zdjęcia krok po kroku 214

Pyszne połączenie gruszek, marcepanu, soku pomarańczowego i ciasta francuskiego <3 Mało wakacyjny zestaw, jednak wszystkie te składniki uwielbiam, więc przepis po prostu musiał się tutaj pojawić :) Przepis znalazłam na stronie ' Moje Gotowanie '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 6 porcji: 3 gruszki podobnej wielkości 1 duża pomarańcza 2 krople aromatu waniliowego 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 1 żółtko(...)Wszystkie składniki na masę marcepanową umieszczamy w misie malaksera. Miksujemy na jednolitą masę.  2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Na przygotowanej blasze rozkładamy papier do pieczenia. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na pół. Na jedną połowę wykładamy 2/3 masy marcepanowej i przykrywamy drugą połówką ciasta. Ciasto kroimy na 6 równych prostokątów. Żółtko mieszamy z 4 łyżkami wody - przy

My Culinary Art
Najprostsza tarta grzybowa 226

sposób, bo klasyka, czyli sos grzybowy plus kremowe pure z  ziemniaków troszkę się nam przejadło :-). Postanowiłam więc po prostu zrobić najłatwiejszą tartę,  czyli tartę na bazie gotowego ciasta francuskiego. Robi się ją łatwo, szybko i przyjemnie. Najlepsza na gorąco, ale na zimno też mi smakowała. Najprostsza tarta grzybowa Proporcje na formę o wymiarach 36 x 13 cm Czas(...)przygotowania: 50 minut Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 szklanki sosu grzybowego 2 jajka kilka koktajlowych pomidorków Wykonanie:Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i odkładamy na 10 minut, aby się lekko ociepliło.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Następnie wykładamy nim formę (mojej formy nie natłuszczam bo jest non-stick) zawijając nadmiar ciasta, który wystaje poza formę do wewnątrz. Ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak w cieście francuskim na szpinaku z serem feta 371

Szybko, smacznie i prosto? Tak, da się! Soczysty kurczak na szpinaku, obłożony serem feta i zapieczony w cieście francuskim to doskonała propozycja na szybki obiad lub ciepłą kolację. Danie ładnie się prezentuje przez finezyjny, ale wbrew pozorom bardzo łatwy splot wykonany z ciasta. Poniżej znajdziecie zdjęcie ze szczegółami wykonania :) Gorąco polecam :) Składniki : 8 kawałków kurczaka sól pieprz 1 opakowanie mrożonego(...)szpinaku 3 ząbki czosnku 1 kostka sera feta 1 opakowanie ciasta francuskiego  roztrzepane jajko Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać czosnek i szpinak. Smażyć 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 8 części.  Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki 10 cm. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć delikatnie kawałki mięsa. Odłożyć

Chocolate Muffin Blog
Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce 182

Szybkie i łatwe pierożki z ciasta francuskiego ze słodkim nadzieniem żurawinowo-jabłkowym z nutą cynamonu. Podane z szybkim sosem waniliowym tworzą doskonały poczęstunek dla świątecznych gości i na pewno nikt im się nie oprze :). Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć(...)dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.Scroll down for recipe in EnglishPierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym(16 pierożków)Przygotowanie: 50 minutSkładniki na pierożki:2 opakowania ciasta francuskiego po ok. 250 g (rozmrożonego)2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę1 1/2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny1 szklanka cukru1/4 szklanki mąki1/2 łyżeczki cynamonu1 jajko, roztrzepaneSkładniki na sos:1/4 szklanki

karmelowy
Tarta serowa z brokułem 257

Zimno, ciemno i pyszna kolacja na stole;)W długie, zimowe wieczory trzeba zjeść coś pożywnego, smacznego! bardzo;) i gorącego. Polecam wszystkim miłośnikom brokułów i ciasta francuskiego, no i tym, którzy lubią różne rodzaje serów;)Tę tartę przygotowuje się w kilka chwil i jest pyszna!A do tego mam piękną,nową formę na tartę - taką z ruchomym dnem;) I teraz(...)żółtego4 jajka2 łyżki śmietanysólpieprzszynka lub kiełbasabrokułPrzygotowanie:Brokuła myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy. Ser Ricotta, jajka, śmietanę, ser żółty, pieprz i sól miksujemy na gładką masę. Ciasto francuskie układamy w natłuszczonej formie na tartę. Masę serową wylewamy na ciasto, układamy w niej ugotowany brokuł, szynkę, kostki fety. Całość pieczemy w 190 stopniach około 25 minut

Lawendowe Niebo
Ciastka francuskie z kremem tiramisu i malinami 361

zdarzyło Wam się, że odwiedzili Was niezapowiedziani goście, a Wy nie mieliście nic słodkiego:) Wtedy sprawdzają się tak zwane gotowce, które trzeba tylko ciekawie połączyć. Proponuję ciastka z ciasta francuskiego z dodatkiem kremu o smaku tiramisu i dużą ilością świeżych malin! Pychota! Składniki:  1 opakowanie ciasta francuskiego,  1 opakowanie kremu Tiramisu Gellwe (60g) , 150ml mleka,  200g świeżych(...)malin. Wykonanie Ciasto francuskie (mrożone rozmrozić!) rozwinąć i pociąć na około 12-15 kwadratów. Wraz z papierem przełożyć na blachę do pieczenia i piec około 15 minut w temp. 220st. Ostudzić.  Krem z paczki wymieszać z mlekiem, miksować na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Rozłożyć na ciastkach. Posypać świeżymi malinami.  Najlepiej od razu podawać

Z miłości do słodkości
Błyskawiczne tartaletki - patent Jamiego Olivera 174

Przepis na błyskawiczne tartaletki znalazłam w książce Jamiego Oliviera "30 minut w kuchni". Całym sekretem jest użycie gotowego ciasta francuskiego. Przygotowanie deseru trwa ok 25 minut. Bazą jest upieczone w formie do muffin ciasto. Nadzienie - tu ograniczana nas tylko wyobraźnia. Podstawą jest kwaśna śmietana i jajko, a do tego można dodawać co dusza zapragnie. Oryginalnie Jamie proponował skórkę z pomarańczy(...)kwaśnej śmietany (u mnie 18%)2 połówki brzoskwiń z puszki1 łyżka cukru trzcinowegomąka do oprószenia blatu dodatki1 połówka brzoskwini z puszki6 malingolden syrupSposób przygotowania:Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie delikatnie oprószonym mąką. Posypujemy je cynamonem i cukrem waniliowym. Zwijamy w rulon. Rulon kroimy na 12 równych kawałków. Wkładamy je do formy na muffiny

W kuchni wieczorem
Koperty z ciasta francuskiego z karmelizowaną dynią 205

Ostatnio wrzucaliśmy coś na szybko z ciasta francuskiego w wersji wytrawnej więc teraz pora na wersję słodką i koperty z karmelizowaną dynią i orzechami Przekąska w sam raz kiedy chcemy zrobić coś na szybko, a te koperty faktycznie takie są – i do tego pyszniutkie Składniki: - 150g karmelizowanej dyni ( TUTAJ przepis) - 275g ciasta francuskiego (1 opakowanie) - 25g łuskanych orzechów włoskich(...)Czas przygotowania 10 minut, czas pieczenia 20 minut Zaczynamy od drobnego posiekania orzechów i włączenia piekarnika z nastawioną temperaturą 200 stopni (bez termoobiegu grzałki góra/dół). Następnie ciasto francuskie kroimy na kwadraty (mniej więcej 7 cm x 7 cm). Na środku każdego z kwadratów kładziemy kopiatą łyżeczkę karmelizowanej dyni i posypujemy posiekanymi orzechami. Teraz zawijamy ciasto tzn. przeciwległe rogi

Kuchenne Wariacje
Wędzona makrela w cieście francuskim 218

lodówkę i jeżeli nie macie tam kolejnego wina oraz… serka mascarpone, to jesteście szczęśliwi. Bo jest szansa, że faktycznie zjecie. Dzisiaj szybki numerek. Przepis na wędzoną makrelę w cieście francuskim. Może akurat macie w lodówkach. Składniki: 4 kawałki wędzonej makreli rolka ciasta francuskiego (no przecież nie będziemy robić sami po tym wszystkim…) 2 ząbki czosnku ostra papryka czosnek(...)niedźwiedzi mieszanka sałat oliwa z oliwek ocet balsamiczny Wykonanie: Czosnek miażdżycie i siekacie na drobną kostkę. Posypujecie nim makrelę. Potem posypujecie ją jeszcze ostrą papryką i owijacie w paski ciasta francuskiego odcięte z rolki. Na koniec posypujecie ją czosnkiem niedźwiedzim i wstawiacie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczecie jakieś 10-12 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni

GRUBY WAŁEK
Kiełbaski w cieście francuskim z sosem majonezowo-chrzanowym i keczupem. 260

Bardzo lubię mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie. Można z niego wyczarować smaczne danie, szybka przekąskę, czy przystawkę. Ja dzisiejsze kiełbaski wykorzystałam właśnie jako przystawkę do żurku, który został mi po świętach. Sos majonezowo-chrzanowy i keczup dodał im nieco pikanterii i całość stanowiła fajne, sycące danie. Polecam :) Składniki - 8 cienkich kiełbasek - płat gotowego ciasta francuskiego - 2 łyżki keczupu(...)łyżki majonezowego sosu chrzanowego Folwark - 2 łyżeczki oregano - kilka łyżek mleka Wykonanie Keczup i majonezowy sos chrzanowy przekładam do miseczki i dokładnie mieszam. Ciasto francuskie rozwijam, kroję na osiem równych prostokątów, każdy z nich smaruję przygotowanym sosem, na środku układam po kiełbasce. Delikatnie zwijam w rulonik. Z wierzchu każdy pasztecik smaruję przy pomocy pędzelka mlekiem i posypuje otartym oregano. Gotowe

Kuchnia z widokiem na ogród
Szybkie paszteciki z kapustą i pieczarkami 156

Przepis na proste i szybkie paszteciki z ciasta francuskiego. Idealne do barszczu. Składniki (ok 20 pasztecików): 2 płaty ciasta francuskiego 200 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej mała cebula sól, pieprz 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego Przygotowanie Kapustę płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę(...)Pieczarki oczyszczamy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni z cebulą, kiedy sok z nich odparuje, dodajemy posiekaną drobno kapustę i przyprawy. Smażymy przez chwilę. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół i dzielimy na prostokąty. Blisko jednego z wąskich boków prostokątów układamy po łyżce farszu. Prostokąty składamy w kwadraty i dociskamy boki. Robimy dwa nacięcia pośrodku pasztecików. Przekładamy na blaszkę wyłożoną

e-PrzepisyKulinarne
Nektarynkowe różyczki z ciasta francuskiego z nutą pomarańczy 200

smakuje niebiańsko. Robiłam już wersję z jabłuszkami, lecz jabłka trzeba pokroić bardzo cieniutko, gdyż łamią się przy zawijaniu, a z nektarynkami, czy brzoskwiniami nie ma takiego problemu. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego lub 300g domowego - 1-2 nektarynki/brzoskwinie/jabłka - ulubiony dżem/konfitura/marmolada - u mnie z pomarańczy i to właśnie ją gorąco polecam! *opcjonalnie: ksylitolowy cukier puder lub zwykły Ciasto francuskie(...)plastry wzdłuż krótszego boku. Wybrane owoce myjemy, kroimy na ćwiartki, wyrzucamy pestki, bądź gniazdo nasienne i wraz ze skórką kroimy na cieniutkie plasterki. W górnej części plastra ciasta francuskiego kładziemy pojedyncze plasterki owoców tak, by nieco nakładały się na siebie. Ciasto składamy na pół wzdłuż dłuższego boku, jakbyśmy kładli kołderkę na nasze owoce. Zawijamy w "ślimaka", staramy się delikatnie skleić

Be Fit Be Strong
Szybkie słodkości dla niespodziewanych gości 468

zależności od wielkości śliwek mniejsze lub większe). Każdą śliwkę kroimy na 2 lub na 4 i owijamy kwadratem z ciasta. Może wystawać, być nierówno, rozwalać się itp, ciasto francuskie i tak sprawi, że wypiek będzie piękny. Gotowe paczuszki smarujemy resztką mieszanki jajecznej, wykorzystujemy papier od ciasta francuskiego. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok 20 minut.Na koniec najlepsze

Z butelką mleczka w tle
Udka z marchewką i sosem serowym w chrupiącym cieście francuskim 353

Chciałam by było to coś niezwykle oryginalnego … pomysłowego a zarazem smacznego – udało się!Porządny kawał mięsa ;) z dodatkiem słonej fety i słodkiej marchewki … zapieczony w chrupiącym cieście francuskim podbił totalnie moje serducho!Pomysł na stałe zagości w mojej kuchni! Składniki:– udko z kurczaka – 1 szt– marchew – 1 szt– ser feta(...)ciasto francuskie – 1 płatDodatkowo:- sól– pieprz– lubczyk– czosnek granulowany– listek laurowy– oliwa do posmarowania ciasta Sposób przyrządzenia: Udko z kurczaka oczyszczamy.Gotujemy ok. 30 minut w wodzie z dodatkiem soli , pieprzu , lubczyku i liścia laurowego.Po ugotowaniu odsączamy , trzymamy w ciepłym miejscu.Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce na grubych oczkach.Ser feta rozdrabniamy i bardzo dokładnie

Ostra na Słodko