trudno uwierzyć, że tak szybki w przygotowaniu wypiek jest tak smaczny:). Wystarczy arkusz ciasta francuskiego, masa makowa i trochę lukru. Uwaga - wciągają, na jednym się nie kończy:). 1 arkusz ciasta francuskiego 300g masy makowej około 100g cukru pudru odrobina ciepłej wody 1. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół. Jedną część ciasta smarujemy masą makową, przykrywamy drugim arkuszem ciasta, delikatnie
Szefowa kuchnigruszki. Polać je odrobiną syropu winnego . Ciasto wstawić ponownie do pieca na 20-25 minut. Po wyjęciu wystudzić , wyłożyć na paterę i kroić. Gruszki w czekoladzie z orzechami na cieście francuskim. Składniki. 150 g ciasta francuskiego 2 gruszki 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru Masa czekoladowa. 70 g cukru 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki kakao 80 g orzechów laskowych(...)masła 1 jajko Wykonanie. Umyte gruszki obrać ,pokroić w ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Mikserem utrzeć na masę wszystkie składniki masy czekoladowej. Z ciasta francuskiego wykroić krążek o średnicy 23 cm i wyłożyć nim dno formy. Wyciąć pasek o szerokości 2 cm i nałożyć wokół brzegu krążka. W środek wyłożyć masę czekoladową i ułożyć ósemki
Kulinarny karnet Christopheraprzyjemne doznanie, pomyślcie jak będzie pachnieć w domu, kiedy będziecie piec je w piekarniku. Narobiliśmy Wam smaku ? Mamy nadzieję, że tak :P Zobaczcie efekty naszej pracy. Grzybowa zapiekanka w cieście francuskim (4 osoby) Składniki : 1 ciasto francuskie 250 g mrożonych grzybów 1 opakowanie pieczarek 2 duże cebule 6 jaj 2 łyżki jogurtu naturalnego 15 dkg ostrego sera żółtego tymianek(...)patelni na talerz i wrzucamy pieczarki, możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek. Pieczarki posypujemy obficie świeżo zmielonym pieprzem i chwilę dusimy, aby odparować płyn. Teraz w żaroodpornym naczyniu wykładamy ciasto francuskie, nie zapominając o ówczesnym posmarowaniu naczynia oliwą tylko delikatnie, chodzi o to, aby ciasto nam nie przywarło do naczynia. Po ułożeniu ciasta nakłuwamy dno nożem, aby wilgoć miała ujście
vegetanieKolejna odsłona parówki i ciasta francuskiego. Tym razem w kształcie kwiatuszka. Jak szaleć, to szaleć :D Te parówki robi się niemal identycznie jak poskręcane , które robiłam niedawno. Jeśli macie w pracy mikrofalówkę, to można sobie takie śniadanie przygotować na wieczór i wziąć rano do pracy - odgrzać w mikrofali. Nie będzie to już to samo, ale na ciepło śniadanie zjeść też(...)jest fajnie :) Muszę przyznać, że zimne również są smaczne, ale osobiście wolę je na ciepło. Przepis dawno temu zaczerpnięty z internetu. Składniki: 6 parówek 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania parówek Ciasto francuskie kroimy na sześć prostokątów Na każdy nakładamy parówkę Nakładamy ciasto z krótszych boków na parówkę Zawijamy dokładnie i zaklejamy Nastawiamy piecyk na 200 stopni
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZapomniałam o cieście francuskim, które się trochę za bardzo rozmroziło i powstała z niego jednolita kostka.. I co teraz? Wałka nie ma, a coś z ciasta trzeba zrobić. Wykroiłam z bryły ciasta małym kieliszkiem małe okrągłe ciasteczka, włożyłam do piekarnika, patrzę, a tu wyrastają takie małe grzybki ;). Z błyskawiczną masą czekoladową wyszły przepyszne ;). Błyskawiczne francuskie ciasteczka z maślaną masą(...)czekoladową Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 100 g gorzkiej czekolady 2 duże łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Ciasto francuskie (jeżeli w grubych płatach - zlepiamy smarując kolejne wodą; jeżeli wałkowane - składamy kilkukrotnie, smarując wodą warstwy, do grubości ok. 1,5 cm) - wycinamy małym kieliszkiem okrągłe ciastka, rozkładamy na blasze, smarujemy wodą i posypujemy cukrem. Pieczemy
Kuchnia w szuwarachSkładniki: Winiary pomysł na… Francuską zapiekaną zupę cebulową 400g cebuli 1litr wody 100g żółtego sera startego Kilka kromek bagietki (czerstwej) 2 – 3 łyżki oleju do smażenia Arkusz ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżki mleka Cebulę obieramy i kroimy cienkie półplasterki, wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą i podsmażamy na jasnozłoty kolor, przez około 5 minut, mieszając. Następnie zalewamy wodą, wsypujemy(...)większej saszetki i od zawrzenia gotujemy przez około 12 minut, na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Pod koniec gotowania, wsypujemy zawartość węższej saszetki i jeszcze raz mieszamy. Z ciasta francuskiego wycinamy kształty jakie uznajemy za potrzebne. W moim przypadku są to łabędzie, wieża Eiffla i ramka – serduszko (najlepiej zrobić trochę więcej sztuk, gdyby coś nam nie wyszło). Powykrawane figurki
Smakowy RajRuloniki z łososiem były idealną przekąską na sylwestra, ale będą również wspaniałe na każdą inną imprezę. Ruloniki z ciasta francuskiego z łososiem Składniki: - 1 op. ciasta francuskiego - 150 g wędzonego łososia - 250 g szpinaku - 2 serki camembert - 3 ząbki czosnku - sól - pieprz - masło ok. 4 łyżek - żółtko Przygotowanie: Szpinak myjemy, obsuszamy i smażymy na maśle, dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawiamy(...)solą i pieprzem. Całość smażymy do wyparowania wody ze szpinaku. Rozsmarowujemy całość na rozwiniętym cieście francuskim. Pokrojonego w paski łososia układamy naprzemiennie z serem camembert na całym cieście. Zwijamy całość w rulon i smarujemy żółtkiem. Kroimy na ok. 1 cm kawałki i układamy na papierze do pieczenie. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni
Kulinarne życiePierwsze kurki w tym roku, jakoś mi się wydaje, że za wcześnie ale nie mogłam oprzeć się pokusie i je kupiłam. Tarta z ciasta francuskiego z kurkami SKŁADNIKI: 1 op. gotowego ciasta francuskiego 250g kurek 200g sera białego 1 cebula 2 łyżki śmietany 1 jajko natka pietruszki sól, pieprz Pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie, następnie dodać oczyszczone kurki i dusić(...)przez 10 min a następnie dodać posiekaną pietruszkę. Odstawić do ostygnięcia, dodać 2 łyżki śmietany, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszony biały ser i jajko. Dobrze wymieszać. Ciasto francuskie dociąć do foremki pozostałe paski pozostawić do dekoracji. Na ciasto nałożyć farsz, wyrównać. Ozdobić wierzch tarty pozostałym ciastem. Piec przez 30 min w temperaturze 220 stopni. Zjadać delikatnie ostygniętą
MarciochaKucharzyDzisiaj jeszcze druga propozycja z ciasta francuskiego. Tak samo prosta i szybka. Na słodko. Takie małe co nie co do popołudniowej herbatki. Składniki : * opakowanie ciasta francuskiego * ulubiony dżem * żółtko jajka * cukier puder Przygotowanie : Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadratów. Na każdy nakładamy łyżeczkę dżemu i składamy na pół. Brzegi zlepiamy widelcem. Układamy na blaszkę, smarujemy roztrzepanym
Magiczne Życie MartyGoście mają być już lada moment, a Ty nie masz pomysłu na szybki deser? Wystarczy płat ciasta francuskiego i jabłka, by w 20 minut wyczarować smaczne i niewymagające ciasto :) A jeśli dodasz do tego aromatyczne przyprawy, polewę z czekolady czy cukier puder, Twoi goście będą zachwyceni. Potrzebne nam: - płat ciasta francuskiego - 6-7 soczystych jabłek - 4 łyżki miodu(...)polewa czekoladowa Przygotowanie: Umyte jabłka kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni podgrzewamy miód z masłem i przyprawami, wrzucamy jabłka i dokładnie mieszamy z powstałym sosem. Dusimy około 5 minut. Ciasto francuskie formujemy w dwie podłużne tarty, boki ciasta zaginamy tworząc wyszczy brzeg. Na obie tak przygotowane tarty wykładamy jabłka i polewamy powstałym sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
W poszukiwaniu inspiracjiPyszne z orzezwiającym kremem, szybkie do zrobienia bo rureczki z ciasta francuskiego. Polecam ,zasmakują nie tylko dzieciom Składniki:opak. ciasta francuskiegokrem:20 dag masła1 jajko1 łyżka cukru waniliowego3 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytrynyWykonanie:Ciasto francuskie kroimy po szerokości na 1cm paseczki. Foremki do rurek smarujemy masłem, nawijamy ciasto. Zapiekamy ok 15 minut. Ostudzone zdjemujemy z foremek.Jajka
Z Majeczką w kuchniJeżeli macie ochotę na śniadanie w zupełnie nowym wydaniu, proponuję Wam bardzo prostą mini tartę z ciasta francuskiego. Dodatkami, takimi jak jajko, czy boczek, podniesiemy kaloryczność potrawy, co pozwoli nam nabrać nieco energii. 30 min 2 składniki: ciasto francuskie 2 plasterki boczku 4-5 plasterków pomidora 5 dag sera żółtego szczypiorek 2 jajka sól, pieprz wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy
Ania i Marcin gotująsmakuje z sosem majonezowo czosnkowym. Czyli kolejny smak, który obie uwielbiamy :) Składniki: 1 cienka kiełbasa, 1 cebula, groszek konserwowy, kilka plasterków salami, kilka pieczarek, ketchup, sól, pieprz, 2 gotowe ciasta francuskie, 2 pomidory, 3 ząbki czosnku, dwie garście startego sera żółtego, olej. Przygotowanie: Pieczarki i kiełbasę pokroić w plastry, cebulę pokroić w półksiężyce i razem podsmażyć. Pomidory pokroić(...)plastry. Jeden placek ciasta francuskiego posmarować ketchupem. Podsmażone pieczarki, kiełbasę i cebulę wymieszać razem z groszkiem, pomidorami, serem żółtym, pieprzem i solą oraz wyciśniętym czosnkiem. Wyłożyć farsz na ciasto, obłożyć plastrami salami ( dwa plastry zostawić ). Na wszystkie składniki położyć drugi placek ciasta francuskiego i dobrze skleić z dolnym ciastem. Na górę położyć salami, pokrojone na cztery części. Piec na papierze
W kuchni u Monikiodwzorowaniem jej przepisu. Zainspirował mnie jedynie do zmodyfikowania go według mojego pomysłu i mojego smaku. We wzorcowym przepisie nie ma kurczaka, ani suszonych pomidorów. Natomiast zdecydowałam wykorzystać pomysł z ciastem francuskim. Przepis i tak jest dosyć czasochłonny ze względu na potrzebę obróbki każdego składnika, dlatego też gotowe ciasto jest dużym plusem w tym przypadku. Składniki: cukinia bakłażan suszone pomidory duża(...)pierś z kurczaka, ciasto francuskie 100 ml śmietanki 30% 2 jajka 50 gram żółtego sera pół kostki rosołowej z kurczaka przyprawy oliwa Przygotowanie: 1. Cukinię i bakłażana dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Każdy plaster doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, lekko skrapiamy oliwą i smażymy na patelni, kilka minut po każdej ze stron. 2. Pierś z kurczaka lekko rozbijamy ręką
Mój Smak na Życieprzesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Ja chcę Was jednak przekonać do wersji lżejszej. Z ciasta francuskiego bez dodatkowego tłuszczu. Chrust w wersji light Składniki: 1 gotowe ciasto francuskie cukier puder do posypania Faworki z ciasta francuskiego robimy podobnie jak te tradycyjne. Tniemy na paski, w każdym
Bon Appetit Małgorzaty