przepisy z ciasta francuskiego - 3000 przepisów (strona:44/200)

Ciasto francuskie z dodatkami – wersja śniadaniowa 128

Jeżeli macie ochotę na śniadanie w zupełnie nowym wydaniu, proponuję Wam bardzo prostą mini tartę z ciasta francuskiego. Dodatkami, takimi jak jajko, czy boczek, podniesiemy kaloryczność potrawy, co pozwoli nam nabrać nieco energii. 30 min 2 składniki: ciasto francuskie 2 plasterki boczku 4-5 plasterków pomidora 5 dag sera żółtego szczypiorek 2 jajka sól, pieprz wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy

Ania i Marcin gotują
Ciasto francuskie z farszem. 117

smakuje z sosem majonezowo czosnkowym. Czyli kolejny smak, który obie uwielbiamy :) Składniki: 1 cienka kiełbasa, 1 cebula, groszek konserwowy, kilka plasterków salami, kilka pieczarek, ketchup, sól, pieprz, 2 gotowe ciasta francuskie, 2 pomidory,  3 ząbki czosnku, dwie garście startego sera żółtego, olej. Przygotowanie: Pieczarki i kiełbasę pokroić w plastry, cebulę pokroić w półksiężyce i razem podsmażyć. Pomidory pokroić(...)plastry. Jeden placek ciasta francuskiego posmarować ketchupem. Podsmażone pieczarki, kiełbasę i cebulę wymieszać razem z groszkiem, pomidorami, serem żółtym, pieprzem i solą oraz wyciśniętym czosnkiem. Wyłożyć farsz na ciasto, obłożyć plastrami salami ( dwa plastry zostawić ). Na wszystkie składniki położyć drugi placek ciasta francuskiego i dobrze skleić z dolnym ciastem. Na górę położyć salami, pokrojone na cztery części. Piec na papierze

W kuchni u Moniki
Tarta z kurczakiem i warzywami 322

odwzorowaniem jej przepisu. Zainspirował mnie jedynie do zmodyfikowania go według mojego pomysłu i mojego smaku. We wzorcowym przepisie nie ma kurczaka, ani suszonych pomidorów. Natomiast zdecydowałam wykorzystać pomysł z ciastem francuskim. Przepis i tak jest dosyć czasochłonny ze względu na potrzebę obróbki każdego składnika, dlatego też gotowe ciasto jest dużym plusem w tym przypadku. Składniki: cukinia bakłażan suszone pomidory duża(...)pierś z kurczaka, ciasto francuskie 100 ml śmietanki 30% 2 jajka 50 gram żółtego sera pół kostki rosołowej z kurczaka przyprawy oliwa Przygotowanie: 1. Cukinię i bakłażana dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Każdy plaster doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, lekko skrapiamy oliwą i smażymy na patelni, kilka minut po każdej ze stron. 2. Pierś z kurczaka lekko rozbijamy ręką

Mój Smak na Życie
Faworki (light) z ciasta francuskiego 264

przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Ja chcę Was jednak przekonać do wersji lżejszej. Z ciasta francuskiego bez dodatkowego tłuszczu. Chrust w wersji light Składniki: 1 gotowe ciasto francuskie cukier puder do posypania Faworki z ciasta francuskiego robimy podobnie jak te tradycyjne. Tniemy na paski, w każdym

Bon Appetit Małgorzaty
Zawijasy z ciasta francuskiego 121

Ciasto francuskie, zwłaszcza to gotowe, to szybki sposób na smaczne danie czy deser. Ja często go używam właśnie do wytrawnych potraw i dzisiaj takie właśnie Wam proponuję. Proste i smaczne jedzonko.Cieszy oko i też tak smakuje. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego ( 250 g) 100 g salami 100 g pikantnego sera żółtego 1 pomidor kilka listków bazylii i szczypiorku 1 jajko

Gosia gotuje
Pasteis de nata 157

próbowałam po swojemu, bo z ciastek z kremami dobra nie jestem. Przepis - ciutkę zmieniony - pochodzi z tej strony (na YT Portugalka prezentuje, jak je robi). Nie robiłam własnego ciasta francuskiego, bo bywa kapryśne. Skorzystałam ze sprawdzonego gotowca. Składniki (zmniejszone do połowy): 375 g ciasta francuskiego 250 ml mleka sok z połowy cytryny (w przepisie jest skórka) pół laski cynamonu(...)mąki pszennej 250 g cukru (sugeruję mniej) 125 ml wody 4 żółtka Ciasto francuskie rozwinąć i pozbyć się papieru ze środka. Ciasto ponownie zwinąć. Podzielić na 12 krążków o szerokości 1-1,5 cm. Każdy krążek rozpłaszczyć i wyłożyć nim foremki na muffiny. Ciasto powinno być rozłożone na ściankach foremki jak najwyżej się da. Mąkę rozrobić w 150 ml mleka

Weekendy w domu i ogrodzie
,,Różyczki z ciasta francuskiego’’ 395

Róże z ciasta francuskiego i wędlinką to smaczna i efektownie wyglądająca przekąska idealna na przyjęcia, kinderbale czy nawet jako przystawka na kolację. Gdziekolwiek się nie znajdą będą zdobić półmiski i wzbudzać zainteresowanie wśród gości. Składniki: • 1 ciasto francuskie • 30 dag wędliny Wykonanie: Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na paski o szerokości około 1 cm. Na pasku układamy półplasterki wędliny, zawijamy

Podróż w kulinaria
Napoleonka 283

wymiar za dużo. Herman Hesse      No, prawie napoleonka. Przepis znalazłam tutaj. Składniki:trzcinowy cukier puder 1/2 szklanki mąki pszennej1 i 1/2 szklanki mleka sojowego arkusz ciasta francuskiego (ok. 275 g)2 łyżki oleju kokosowego (w postaci płynnej) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (1 łyżka, jeśli użyjemy waniliowego mleka sojowego)1/4 szklanki cukru trzcinowego (więcej(...)mniej w zależności od tego, czy mleko, którego użyjemy, jest słodzone)Przygotowanie:     Arkusz ciasta francuskiego kroimy na pół. Obie połówki obficie nakłuwamy widelcem i obie pieczemy w piekarniku zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W trakcie pieczenia, gdy zobaczymy, że ciasto urosło, możemy je delikatnie przygnieść widelcem. To samo robimy po upieczeniu. Ugniatamy i nieznacznie nakłuwamy, aby było

Weganizm infantylny
Kurczak z warzywami zawijany w ciasto francuskie 215

Jeżeli akurat macie za dużo piersi z kurczaka do sałatki i arkusz ciasta francuskiego w lodówce to dobrze się składa bo możecie wyczarować fajną przekąskę. Ja do tego zawijasa stosuję sos paprykowy mojej mamy, ale równie dobrze można ciasto francuskie posmarować np kutchupem. Składniki: Arkusz ciasta francuskiego pierś z kurczaka cebula przyprawa gyros garść czarnych oliwek garść rukoli pół papryki

ChilliJemy
Zawijane ciasto francuskie z warzywami. 162

chce się robić czegokolwiek, jeśli leżymy z gorączką. Wszystko już wróciło na swoje tory i wczoraj specjalnie dla Was zrobiliśmy coś ekstra. Uwielbiamy takie fajne zawijasy z ciasta francuskiego. Dzisiejsza propozycja to taki fajny krążek z nadzieniem z bakłażanów i jeszcze kilku składników. Żadna tam filozofia. Proste, łatwe i w sumie szybkie do przygotowania danie. Każdy z Was zrobi sobie(...)domu. Poświęcicie max godzinę na przygotowanie, więc to niewiele więcej niż oczekiwanie na pizzę :P Zobaczcie jakie piękne cudeńko nam wyszło. A teraz do dzieła !   Bakłażany zapiekane w cieście francuskim (4 osoby) Składniki: 1 ciasto francuskie 1 bakłażan młody 3 łodygi selera naciowego 10 średnich pieczarek 100 g twarogowego solonego sera bałkańskiego oliwa z oliwek pestki dyni czarnuszka pieprz

vegetanie
Ciasto francuskie nadziewane twarogiem i bakaliami 154

Ciasto francuskie nadziewane twarogiem i bakaliami (inspiracja przepisu: Cukrowa Wróżka ) Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - twaróg chudy 200g - 1 łyżka śmietany (u mnie 18%) - garść bakalii (rodzynki melelaye, żurawina suszona, pokrojone orzechy laskowe łuskane) - opakowanie cukru waniliowego - 1 jajko - cukier do posypania Forma:  blacha z piekarnika Przygotowanie: Twaróg łączę ze śmietaną i cukrem waniliowym. Cukru dodać tyle, aby uzyskać(...)odpowiednią słodkość sera. Ciasto francuskie rozkładam na blasze na papierze do pieczenia. 1/3 ciasta z lewej i 1/3 z prawej nacinam w poprzek na 1cm paseczki.      Na środek nakładam ser, a na nim układam bakalie. Ciasto sklejam na zakładkę. Smaruję wierzch roztrzepanym jajkiem i posypuję cukrem. Wkładam do nagrzanego piekarnika.   Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia

Kuchnia co dnia
Cygara z mięsa mielonego ze szparagami gotowanymi na parze 151

ważny. Przepis na "cygara" wzięłam z inspiracji z Biedronki. Bardzo dobry jest także sos na bazie musztardy i miodu.  Składniki (dla 4 osób): 250 g mięsa mielonego opakowanie ciasta francuskiego cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta bazylia, oregano sól, pieprz 1 jajko żółtko pęczek szparagów Sos: 4 łyżki musztardy (u mnie kremska) 2 łyżki majonezu 1 łyżka płynnego miodu(...)dodać bazylię, oregano, bułkę tartą oraz doprawić solą i pieprzem. Masę mięsno-warzywną wymieszać i dokładnie wyrobić, aż będzie jednolita. Z masy uformować cztery wałki o długości równej szerokości ciasta francuskiego. Każdy wałeczek podsmażyć na patelni z każdej strony do uzyskania rumianego koloru. Mięso zawijać w ciasto francuskie, odcinać kawałek i dokładnie zlepić brzegi ciasta. Postąpić tak ze wszystkimi czterema

Pasja Smaku
Parówki w cieście z suszonymi pomidorami i słonecznikiem 279

Lekkie jak chmurka, a zarazem chrupiące. Oto jest, ciasto francuskie, bohater mojego przepisu. Bardzo lubię wykorzystywać to ciasto, ponieważ potrafi urozmaicić wiele dań i nadać im wyjątkowego charakteru. Tym razem postanowiłam wykorzystać je do okrycia parówki w połączeniu z suszonym pomidorem, a całość oprószyć ziarnami słoneczka. Taki sposób podania przystawi z pewnością zadowoli wszystkich gości :) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)parówek (conajmniej 82% mięsa! ) suszone pomidory 1 jajko ziarna słonecznika przyprawy: sól, pieprz Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 15 kawałków, każdy solimy i pieprzymy. Możemy jeszcze posypać ziołami prowansalskimi. Każdą parówkę kroimy na 3 części, co da nam 15 małych parówek. Pomidory też kroimy, by wyszło nam 15 pasków. Na środku każdego kawałka, układamy parówkę i pomidora. Po dwóch

Mój Smak na Życie
Tarta z piersią kurczaka i szpinakiem 155

Dzisiaj zapraszam Was na szybkie danie, które idealnie pasuje na kolację jak i na błyskawiczny obiad. Kruche ciasto francuskiego, zalane masą jajeczno-śmietanową, która "ukrywa" szpinak, pomidora i kawałki piersi z kurczaka. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 podwójna pierś z kurczaka 1 pomidor ser żółty starty 2 całe jajka + 2 żółtka(...)śmietana 18% sól, pieprz olej do smażenia 1. Ciasto francuskie umieścić w formie do pieczenia tarty. Całe ciasto nakłuć widelcem, aby podczas pieczenia zbyt mocno nie urosło. Wstawić do piekarnika na 15 minut do 200 °C.  2. W międzyczasie czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć czosnek.  3. Następnie dodać świeży szpinak. Nie przejmujcie

Ugotować
Kurczak w cieście francuskim 261

opakowania ciasta francuskiego (275g)  4 średnie filety z piersi kurczaka  8 suszonych pomidorów około 150 g sera camembert  przyprawa do kurczaka 2 łyżki oleju  1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)  1 łyżeczka sezamu do posypania  Długi weekend rozpoczęty :) Szkoda tylko, że długi weekend w tym roku jest taki krótki... Hmmm(...)osuszyć. Natrzeć przyprawą do kurczaka i 2 łyżkami oleju. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie krótko obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Piekarnik nagrzać do 200ºC (z termoobiegiem). Ciasto francuskie podzielić na 4 równe części. Na każdej części ciasta położyć na środku kurczaka. Obłożyć go pokrojonymi w podłużne paski pomidorami i serem pociętym w plasterki. Następnie z obu stron

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania