Zupa chrzanowa niektórym kojarzy się z Wielkanocą. Rzeczywiście w niektórych rejonach naszego kraju zupa chrzanowa jest tradycyjną zupą na wielkanocnym stole. Nie jest to jednak powód, by jeść ją tylko wtedy, prawda? Bardzo lubię zupę chrzanową - jest ciepła, rozgrzewająca i ma ostry smak, który uwielbiam. Szczególnie lubię przygotowywać ją jesienią i zimą, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, a taka
Z notatnika dietetykaświęta, w sumie bez znaczenia które, czy bożonarodzeniowe czy też wielkanocne, nie może zabraknąć u mnie miodowników, orzechów i sernika. Przepis na sernik pojawi się pewnie w przyszłym tygodniu, a teraz zapraszam na kombinację z różnych ciast, czyli miodownik z orzechami na wierzchu, kremem kawowym i kajmakiem. Taka kawowa wersja snikersa, można by rzec ;) Na pewno Wam posmakuje! Normal
Kuchnia w czekoladzieDzień Dobry w czwartek :) Upiekłam dzisiaj takie serniczki w formie tartaletek, takie w wiosenno - wielkanocnym wydaniu, tak mnie dzisiaj naszło, chciałam żeby było żółto, słonecznie i ciepło. Za oknem pogoda okropna, na śnieg, którego u nas całkiem, całkiem sporo pada deszcz i robi się lodowisko. Dobrze, że nie muszę wychodzić z domu, u mnie to nawet nie wskazane
IzabelawkuchniPomidory faszerowane fetą Przepis na ogórki faszerowane Sałatka z melonem, szynką i rukolą Jaglane muffiny ze szparagami i szynką Szynka faszerowana sałątką jarzynową. wytrawne drożdżowe muffiny Szynka w galarecie Wielkanocna szynka zawijana Tapenada z czarnych oliwek kanapki z pastą z suszonych pomidorów The post Przekąski i przystawki na różne okazje appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCześć! Z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych zaczęłam testować różne smakołyki. Wśród nich znalazł się placek cytrynowy. Najchętniej nie nazywałabym tego plackiem, to brzmi dość pospolicie. Nadałabym nazwę babki piaskowej cytrynowej. Dlaczego? Dlatego, że ten smak i konsystencja w niczym nie przypomina placka a świetną babeczkę! Ten aromat i kolor…bajka. To ciasto, które upiekłam nadaje się do dużej
Pieprzyć z Fantazjączubrica. Warto ją mieć w domu. Ja jej używam do sosu czosnkowego tutaj a że często go robię, to zawsze mam ją na stanie. Na zbliżające się święta Wielkanocne jeden pomysł już mam. Smacznego! Lidka Artykuł Sałatka z soczewicą i pieczarkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjądopiero jak ostygnie i stężeje. Przyznam się, że skóry z boczku nie oszczędzamy. Znika wszystko! Polecam każdemu upiec taki boczuś. Szynki, schaby niech się chowają takie to dobre! Na wielkanocnym stole jak znalazł! Smacznego! Lidka Artykuł Pieczony boczek z majerankiem i cebulą pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąCześć! Święta wielkanocne mają do siebie …żurek. Chyba już jest odpowiednia pora, aby przygotować składniki na swojski żurek. Nie ma nic trudnego w jego przygotowaniu. Robi się pierwszy raz, drugi, trzeci, potem już samemu się coś kombinuje i dochodzimy do własnego przepisu. Jak dla mnie przepis, nie jest po to by sztywno się go trzymać. Coś nam może
Pieprzyć z FantazjąCześć! Trzy rodzaje jajek faszerowanych, które są z pewnością zagoszczą na wielkanocnym stole w moim domu. Prócz tradycyjnych jajek w majonezie i ze szczypiorkiem robię właśnie te. Proporcje podam na dwa jajka, czyli cztery połówki. Można oczywiście składniki zwiększać, zmniejszać i doprawiać po swojemu. Z łososiem: Składniki: * 2 jajka ugotowane na twardo * ok. 5 dkg łososia wędzonego
Pieprzyć z Fantazjąprezentuje się zresztą znacznie lepiej. Jego, a raczej jej zwieńczeniem jest polewa, którą już bardzo dobrze znacie z innych wypieków. Na przykład z bułeczek z borówkami lub wielkanocnej zielonej babki szpinakowej . Jest to moja ulubiona polewa. Składa się ona z musu kokosowego oraz jogurtu kokosowego i nadaje całości przyjemnej słodyczy. Zwłaszcza, jeśli samo ciasto nie jest bardzo słodkie
Modern Cave Girlrany… nie ma to jak sałatka jarzynowa! Według mnie święta bożonarodzeniowe i wielkanocne bez sałatki jarzynowej to nie święta. U jednych i u drugich dziadków zawsze musiała na stole stać porządna jej micha. Uwielbiam jeść ją podczas świąt, jak i poza nimi, jednakże bardzo nie lubię kiedy warzywa „pływają” w majonezie. Kiedy sama ją przygotowuję to dbam
Be Fit Be Strongchrzanem korzeniowym, ale można też użyć gotowego chrzanu w słoiczkach. Są świetnym dodatkiem do kanapek, dań obiadowych oraz przekąsek. W naszym domu zawsze były na stole w czasie Świąt Wielkanocnych i Bożonarodzeniowych oraz na rodzinnych imprezach. Robiąc domową ćwikłę, dodawaj chrzan do buraczków stopniowo – mieszaj i smakuj dostosowując ostrość do swojego gustu, ponieważ jedni wolą łagodniejszą, a inni
Kulinarny S.O.S.chrzanem korzeniowym, ale można też użyć gotowego chrzanu w słoiczkach. Są świetnym dodatkiem do kanapek, dań obiadowych oraz przekąsek. W naszym domu zawsze były na stole w czasie Świąt Wielkanocnych i Bożonarodzeniowych oraz na rodzinnych imprezach. Robiąc domową ćwikłę, dodawaj chrzan do buraczków stopniowo – mieszaj i smakuj dostosowując ostrość do swojego gustu, ponieważ jedni wolą łagodniejszą, a inni
Kulinarne S.O.S.dlatego warto pomyśleć o daniu, które spokojnie można odgrzać bez starty na jakości. Schab w sosie chrzanowym towarzyszy nam najczęściej w każde Święta – zarówno te Bożonarodzeniowe jak i Wielkanocne. Może dlatego, że wszyscy go lubią, jest delikatny, wilgotny i aromatyczny? Najlepiej smakuje podany z ziemniakami i buraczkami. Świetnie pasuje też do postnej kapusty. Schab w sosie chrzanowym
Poezja smakuBoczek należy do gatunków mięsa rzadko wykorzystywanych w naszej kuchni. Kojarzy nam się głównie z boczkiem wędzonym lub parzonym. Ja wykorzystałam to mięso do zrobienia rolady na stół Wielkanocny. Jako farszu użyłam mięsa mielonego, które powinno być dosyć dobrze doprawione, a w środku ułożyłam gotowane na twardo jajka. Polecam taką pieczeń na nadchodzące święta! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około
Danka Pichci