Przygotowałam ją na święta Wielkanocne by podać na talerzu wędlin i teraz przygotowuje ją na kanapki. Takie roladki z kurczaka są pyszne, łatwe i zdrowe. Przepis zaczerpnięty stąd. Polecam! Składniki: 2 piersi z kurczaka jajko 250 g pieczarek natka pietruszki przyprawy (sól, pieprz) Pieczarki podsmażamy na patelni. P iersi z kurczaka mielimy w maszynce
NA MOIM TALERZUkażde święta mamy wiele obowiązków. Począwszy od sprzątania, a skończywszy na gotowaniu. Nie zawsze zatem jest wystarczająco dużo czasu. Dlatego warto czasem skorzystać z udogodnień współczesności- gotowych potraw :) Przyznaje się szczerze, że często korzystam z gotowych ciast francuskich. Składniki: gotowe ciasto francuskie (zawinięte w rolkę) karp lub inna ryba cebula cytryna Przygotowanie: Rybę oczyścić, pokroić w dzwonki, posolić
Tradycyjna KuchniaCiasteczka korzenne to podstawowy wypiek w każde święta. Dużo frajdy w samym ich przygotowaniu. Polecam :) Składniki: 50 dag mąki 15 dag miodu sztucznego lub naturalnego 15 dag cukru 2 jaja Przyprawa do piernika 1 dag soda oczyszczona Tłuszcz do formy Wykonanie: Miód zrumienić z przyprawami. Wymieszać razem mąką, miodem, jajami, cukrem oraz sodą. Zagęścić ciasto, rozwałkować dosyć grubo
Tradycyjna KuchniaŚledzie to podstawowa przystawka w każde święta. Składniki: 20 dag filetów śledziowych w oleju 250 ml piwa karmelowego 1 kieliszek octu 1 kieliszek oleju 1 cebula 2 łyżki ostrej papryki 1 płaska łyżka cynamonu Pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie pokroić na kawałki. Ocet wymieszać z piwem, olejem, zmieloną papryką, cynamonem i pieprzem do smaku. Dodać pokrojoną cebulę, przełożyć
Tradycyjna Kuchniaznane są w Polsce prawdopodobnie już od XIII w. Sprowadzone zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś. Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg. Polecam również ciasto na pierogi z mąki żytniej i maślanki- bez jajka Składniki na ciasto: 35 dag mąki 1 żółtko 1 łyżka
Tradycyjna Kuchniamnie, polecam;) przypominam o głosowaniu na moją zapiekankę bananową poprzez kliknięcie "lubię to" przy zdjęciu i przepisie na moją zapiekankę TUTAJ przydałaby mi się nagroda z bakaliami na święta;) zróbcie mi prezent ;) Składniki (1-2 porcje, zależy od pojemności żołądka;)): 1/4 kapusty pekińskiej (wszystko zależy od jej wielkości) 1/4 puszki kukurydzy (bez dodatku cukru) 1/2 marchewki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZawsze przygotowuję je w ilościach hurtowych (dlatego, że są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu), ale tym razem zrobiłam porcję tylko dla siebie (w końcu to jeszcze nie święta;)) Dla osób stosujących dietę białkową ta potrawa będzie dozwolona jeśli pominą końcowe podsmażenie jajek na maśle. Sposób przygotowania (cztery połówki jajek/ dla mnie jedna porcja): 2 jajka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPrzede wszystkim ruszam z akcją pierniki (to już nr 3;D) Dziś zdałam sobie sprawę, że nie będę miała czasu na gotowanie i pieczenie swoich zdrowszych potraw na święta, bo do domu zląduję dopiero 23 grudnia i to wieczorem. Nie wiem jak to wszystko zorganizuję. Nie poszaleję tak jak w zeszłym roku ze śledziami po kaszubsku, domową
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdługi weekend;) bardzo dobrze bo wolnego dnia nie miałam od wieków. Choć to wolne nie będzie polegać na leżeniu i leniuchowaniu, ale na sprzątaniu i gotowaniu, w końcu święta idą. W tym tygodniu przetestowałam wiele nowych produktów, które ostatnio dostałam. Jednym z nich był Makaron konjak/shirataki typu spaghetti . Wymyśliłam sobie lekką wersję carbonara POLECI MI KTOŚ
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkolejny długi weekend czekałam z utęsknieniem mimo, że niedawno były święta i się za dużo nie napracowałam. taak nie znoszę swojej pracy i tak wiem powinnam coś zmienić. Postaram się, bo szkoda mi życia. Najchętniej bym się przebranżowiła dlatego miło by mi było gdyby ktoś polecił mi jakiś fajny kurs/szkolenie lub studia podyplomowe z dietetyki najlepiej w Poznaniu
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćuwielbiaaaammmmm moją mamę <3 <3 <3 Przywieźli mi mój rowerek stacjonarny więc uwaga będzie jazda :D co teraz??? zakupy :D w końcu coraz bliżej święta, a ja tak lubię dawać prezenty ;) stan konta bliski zeru, ale? 10 wypłata! :) Składniki /całość około 350kcal/: dojrzały banan (100g) 5g otrębów żytnich z zarodkami Skworcu
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwłaśnie dziś, 30 maja, obchodzony jest Światowy Dzień Soku . Kto wymyślił takie święto ? Nie wiem ! Wiem jednak jedno, sok to zdrowie i warto o nim pamiętać nie tylko przy specjalnych okazjach i świętach mu dedykowanych. Sok to zastrzyk energii i porcja składników odżywczych. Sok to najszybszy posiłek, dostępny na wyciągnięcie ręki. Czy pijesz soki ? Czy wiesz
kolorowotorcikowoprzyszły Święta… Aby w ferworze pochłaniania nieziemskich ilości jedzenia nie zapomnieć o zdrowym odżywianiu wymysliłam sobie zdrowe, zbilansowane a jednocześnie pyszne muffinki – olej rzepakowy, płatki owsiane i suszone śliwki – mniam – samo zdrowie w BARDZO przystępnej formie Składniki: 150 ml oleju rzepakowego śliwki suszone (tyle sztuk ile wam wyjdzie mufinek choć ja miałam małe śliwki
Kulinarna PatilogiaPieczeń rzymska to proste, efektowne i smaczne danie na co dzień i od święta. Jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu a efekt murowany. Pieczeń rzymską możecie podać na ciepło na obiad lub na zimno jako wędlinę. Jak ją zrobić? Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego (niezbyt chudego) 2 duże cebule 2 łyżki masła sól, pieprz
Kulinarna PatilogiaŚwięta już za kilka dni więc najwyższy czas na wielkie gotowanie. Dziś tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Dla mnie to smak Wigilii. Pikantne, grzybowe, podsmażone z cebulką zawsze szybko znikają z talerzy. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej suszone grzyby 3 duże cebule masło mąka woda oliwa sól, pieprz, cukier Ciasto na pierogi Do przygotowanie dobrego ciasta
Kulinarna Patilogia