przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:290/765)

Ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe 145

wodnej w czasie gotowania, nawet po kilku dniach nie straciły swej kruchości dzięki zawartości mąki ziemniaczanej. Myślę, że wejdą na stałe do kolekcji moich świątecznych wypieków, bo mnie Święta Bożego Narodzenia nie kojarzą się z aromatem przypraw korzennych ale właśnie z zapachem czekolady i pomarańczy. Takie moje wspomnienia z dzieciństwa.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Baba szafranowa 132

bardziej nadają się do niedzielnej kawy niż na wielkanocny stół. Jeżeli zatem złapaliśmy już trochę wprawy w pieczeniu ciast drożdżowych warto pokusić się o upieczenie na święta bardziej wyrafinowanego ciasta. Ja w tym roku postanowiłam zmierzyć się ze starym przepisem na babę szafranową. Ciasto na nią jest dość ciężkie, zawiera bowiem 13 żółtek i kostkę masła. Jeśli ktoś

Wiem co jem
Moje mazowieckie obwarzanki na oleju rzepakowym 101

zagony buraków cukrowych. Dawniej w buraczanych bruzdach kwitły też maki. Dziś niestety maku już nie można uprawiać, ale nadal jest on nieodłącznym składnikiem polskiej kuchni. Trudno wyobrazić sobie święta bez strucli z makiem. Czytaj więcej

Wiem co jem
Roladki z pstrąga w pikantnym sosie marchewkowym 114

pysznie. Oczywiście nie musicie czekać do wigilii by je przygotować. Możecie to zrobić już dziś. Przepis powstał na potrzeby świątecznego e-booka zawierającego 50 przepisów na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia w ramach współpracy z serwisem ZpierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl i zawiera lokowanie produktu. E-book dostępny jest pod tym linkiem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true . Można go również pobrać klikając

Wiem co jem
Tort orzechowy z kremem truflowym 107

najdłużej. Były tam pomarańcze, każdy zawinięty w cienki pergamin, czekolady, cukierki i orzechy. Pamiętam ich zapach i smak do dziś. Wspomnienie tej chwili powraca jak bumerang w każde Święta Bożego Narodzenia. Pewnie dlatego dla mnie mają one smak i zapach czekolady. Nie może więc zabraknąć na naszym świątecznym stole czekoladowego akcentu. W tym roku będzie to tort orzechowy

Wiem co jem
Likier piernikowy 198

roku zrobiłam go po raz pierwszy i wiem, że odtąd będzie obowiązkowo na każde święta. Pachnie obłędnie korzennymi przyprawami i jest przepyszny. Robi się go dość prosto i zaraz po przygotowaniu można go pić. Ja zrobiłam swój kilka dni wcześniej aby się przegryzł. Można go wykorzystać również do kawy, deserów lub lodów. W przyszłym roku zrobię podwójną porcję

Wiem co jem
Pasztet z pieczonej gęsi 148

różnych rodzajów mięs i z różnymi dodatkami. Ale ten który mi najlepiej smakuje to pasztet z pieczonej gęsi. Wyjątkowy na wyjątkowe okazje. U nas taką okazją były minione święta. Wiem, że upieczenie go wymaga wiele pracy i sporo osób się tym zniechęca, ale wierzcie mi naprawdę warto. Już pierwszy kęs przekona Was o tym. Można upiec

Wiem co jem
Chrzanowy żurek wielkanocny 156

przygotowanego  zakwasu . Wersja najbardziej podstawowa, zawierająca minimalną ilość składników i przypraw. Po pierwsze dlatego, że chciałam zapoznać się z prawdziwym smakiem zakwasu, po drugie dlatego, że na Święta przygotowałam wystarczającą ilość pysznych, sytych potraw i zależało mi, żeby żurek był bardziej do popicia niż do pojedzenia. Oczywiście można go ugotować na wywarze warzywnym, zagęścić, zabielić, doprawić majerankiem

Kuchenne zapiski Edyty
Pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami 197

czas szybko leci, dopiero co były Święta Wielkanocne, a tu już połowa kwietnia! Najwyższa pora na dodanie reszty świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności na domowy pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami. W zasadzie to wcale nie zamierzałam go piec, ale po przejrzeniu zapasów w zamrażarce uznałam, że da się z nich wykombinować coś smacznego. I udało się

Kuchenne zapiski Edyty
Pieczona peklowana szynka 144

się nieco podczas pieczenia, ale i tak było czym się delektować. Mięso musi leżeć w zalewie 7-9 dni, więc jeśli się pośpieszycie, jeszcze dacie radę przygotować na Święta smakowitą domową wędlinkę, powodzenia! :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Babka piaskowa z ajerkoniakiem 96

Podwójnie „jajcowa” babka piaskowa. Wprawdzie alkohol wyparował, ale zapach i smak ajerkoniaku jest bardzo dobrze wyczuwalny. Nie sposób poprzestać na jednym kawałku :) Na Święta planuję powtórkę, ale tym razem użyję lukru własnej roboty. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Pasztet wieprzowo grzybowy 143

Domowy pasztet wieprzowy z silnym leśnym akcentem - suszonym grzybami. Moja rodzina była nim zachwycona, i to do tego stopnia, że gdyby nie moja przytomność umysłu, na Święta nie zostałby nawet kawałeczek :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Drożdżowe pierniczki - proste i szybkie 166

Święta tuż, tuż, więc małymi kroczkami wchodzimy w świąteczny nastrój:)  Zapraszam do wypróbowania przepisu na pierniczki z drożdżami - są miękkie, nie za słodkie, bardzo smaczne. Z podanych składników wyszły mi 2 blachy. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 5 dag drożdży 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru trzcinowego pół szklanki wody 1 łyżka przyprawy

Domowa Cookierenka Agi
Pijany przekładaniec (Pijak) 229

podniebienia. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, ale jednak trochę czasochłonne, mimo to polecam - zarówno efekt smakowy, jak i wizualny wynagradza wszystkie trudy. Przekładaniec poleca się na święta i inne rodzinne uroczystości, zachwyt gości gwarantowany ;) Składniki: I warstwa (biszkopt): 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia mały słoik ulubionego dżemu (u mnie

Domowa Cookierenka Agi
Brunsli - tradycyjne szwajcarskie ciasteczka 168

pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia na 5 godzin (lub na całą noc). Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240° C przez 4-6 min. Źródło/ Inspiracja: "Palce lizać" - Słodkie Święta

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania