Często zdarza mi się upiec za dużo schabu (szczególnie na Święta) . jeżeli również miewacie taki kłopot – to oto pomysł na podanie pieczonego schabu nieco inaczej niż w tradycyjnym sosie z ziemniakami To schab na grilowanych warzywach z sosem musztardowym i puree ziemniaczanym z szafranem. składniki: kilka plastrów pieczonego schabu kilka ziemniaków 1 mała cukinia 1 mała papryka
Sezonowy Garnekkremem chałwowym. Ciasto o pysznych walorach smakowych, miękkie i wilgotne, powstało z miksu kilku przepisów, wbrew pozorom mało skomplikowany wypiek, polecam także osobom które pieką tylko od święta. Najlepszy na drugi dzień, gdy smaki sobą przejdą. Dla wielbicieli chałwowych smaków. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 3 żółtka 100 g masła 1 płaska łyżka
Wanilia i Kardamonwspominałam na samym początku GWSE to miejsce, w którym znajdziemy kopalnie przepisów na potrawy - śniadania, obiady, desery, ciasta, koktajle, dania bezglutenowe, wegetariańskie, wegańskie, na uroczystości, święta i wiele wiele innych. A kto jest autorem tychże przepisów? WY !!! Dokładnie tak, to ludzie interesujący się naturalną, ekologiczną kuchnią tworzą to miejsce ! Całą pieczę nad prawidłowym działaniem portalu trzymają ludzie kochający
Zdrowie na języku :PPrzepis na minione już święta i nie tylko :) Prosty i smaczny - polecam. Znaleziony na blogu Kwestia Smaku . Składniki (Forma o wymiarach 20 x 20 cm lub o średnicy 21 - 23 cm) : Czekoladowa masa makowa : 100 g masła, miękkiego 2 żółtka 2 szklanki gotowej masy makowej z bakaliami 1 szklanka migdał
cucinareByć może kogoś zdziwi publikacja przepisu na piernik w październiku ale ja powoli szykuję pomysły na święta wszak już niedługo do mojego małego pomocnika dołączy pomocnica... a z dwojgiem dzieci w kuchni nie będzie już czasu na eksperymenty ... :):):):) Po za tym bardzo lubię pierniki zwłaszcza, że ten jest idealny ... czuć przyprawy, jest wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Dodatkowo
cucinareOrzechowiec jest ciastem na każdą porę roku, co więcej świetnie sprawdzi się na małych przyjęciach. Nie jest trudne i myślę, że jest dobrą propozycją na święta Bożego Narodzenia. Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi ze strony Kuchnia Aleex Składniki (na blaszkę o wymiarach 25 x 33 cm) : Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 0.25 l) 2/3 szklanki cukru
cucinarePowoli szykuję listę świątecznych wypieków. Skorzystałam ze sprawdzonej strony Kwestia Smaku i znalazłam tam prosty keks, który nadaje się nie tylko na święta ... Składniki na kwadratową blaszkę o wymiarach 21 x 21 cm : 500 g suszonych moreli pokrojonych na małe kawałeczki (ja użyłam około 350 g) 125 rodzynek (najlepiej złotych, sułtanek) 250 g orzech
cucinarejednak jeszcze przepisy, które spieszą na ratunek mamom takim jak ja:) O babce majonezowej słyszałam jakiś czas temu i wtedy pomysł wydał mi się dziwny. Tymczasem święta tuż tuż i trzeba jakąś babkę upiec. Przeszukałam więc stronę Wielkie Żarcie i znalazłam przepis nadesłany przez Alinę Porazińską. Zrobiłam tę babkę już dwa razy
cucinareformy, następnie kładziemy 1 łyżeczkę masy krówkowej i dopełniamy ciastem do wysokości 2/3 foremek. Pieczemy 20 minut. Smacznego:) Zapraszam do zapoznania się z przepisami na święta
cucinarezagadkowa!:) Dlatego poza mazurkiem pomarańczowym i wielkanocnymi babeczkami zrobiłam sernik chałwowy, który mimo przystrojenia jajeczkami bardziej pasuje do Bożego Narodzenia ... Życzę Wam, Kochani, aby te święta wielkanocne wniosły do Waszych serc wiosenną radość i świeżość, pogodę ducha, spokój, ciepło i nadzieję
cucinareAldi (pakowane po 2 sztuki steki z rostbefu, 500g za ok. 20zł), Lidl (rostbef, polędwica), Biedronka (rostbef, polędwica) i Selgros (t-bone, rostbef, polędwica). Czasami od wielkiego święta pojawia się w Lidlu wyśmienita sezonowana wołowina brazylijska – warto wtedy zrobić jej zapas. Dobrze wybierać mięso które ma jasno wiśniowy kolor, jest miękkie ale mimo wszystko zwarte, poprzecinane delikatnymi, marmurkowymi
Karo in the Kitchenpieczeniowym. Na zimno, na kromce chleba, z chrzanem, majonezem albo ostrą musztardą. Nie jest wymagająca i skomplikowana. Można sobie na taką pieczeń pozwolić zdecydowanie częściej, niż tylko od święta. SKŁADNIKI 1 szynka ‘kulka’ o wadze od 1 do 1,3 kg (na większą zwiększcie o połowę składniki marynaty) 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego
Karo in the Kitchenprzepis dostałam od mamy. Taka rybka jest dobra na ciepło i na zimno. Idealna na przyjęcia, a u mnie w rodzinnym domu obowiązkowa na Święta :) Składniki: 1 kg dowolnej ryby (u mnie mintaj) jajko bułka tarta 5 marchewek 3 pietruszki 1 mały seler 4 cebule 1/2 szklanki oleju mały koncentrat pomidorowy w puszce sól, pieprz szczypta cukru liście
Na Ciasteczkowych PapierachLubicie sałatki z brokułem ?? Ostatnimi czasy bardzo je polubiłam. Goszczą u nas nie tylko od święta ale przygotowuję je również na kolację czy też na obiad. Do brokuła idealnie pasują czerwone warzywa i ser. Tym razem wybrała pomidory i paprykę oraz fetę. Całość oprószyłam znaną chyba wszystkim czarnuszką, którą osobiście uwielbiam i to nie tylko w sałatkach
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki