małe prążkowane ciasteczka wyglądające jakby były upieczone w muszli, wypiekane nad Sekwaną tradycyjnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia, swoją wielką sławę zawdzięczają znakomitemu francuskiemu pisarzowi Marcelowi Proustowi, który w powieści „W poszukiwaniu straconego czasu” nadał im iście magiczną moc opisując doznania jakie wywołał u niego smak zamoczonej w herbacie magdalenki. Jak pisze stało się z nim coś niezwykłego gdy łyk
Wiem co jemprzez folię rozwałkować) . Śliwki umyć i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do miski, posypać cukrem i delikatnie wymieszać. Następnie ułożyć je na rozwałkowanym cieście zaczynając od środka w kształt przypominający muszlę ślimaka, zostawiając 5 cm margines. Zawinąć brzegi ciasta na śliwki tworząc zgrabny krążek. Wierzch ciasta posmarować wodą i posypać cukrem. Ciasto wraz z papierem przenieść na blachę z piekarnika. Piec
Domowa Cookierenka Agipapierem przenieść na blachę z piekarnika. Na cieście rozsmarować ziołowy serek pozostawiając ok. 5 cm margines. Na serku ułożyć cukinię pokrojoną w plastry zaczynając od środka w kształt przypominający muszlę ślimaka. Cukinię posypać ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Zawinąć brzegi ciasta na cukinię tworząc zgrabny krążek. Wierzch ciasta posmarować wodą. Piec przez ok. 45 min. Po wyjęciu ciasta z piekarnika
Domowa Cookierenka Agioraz śmietanę i wszystko dobrze mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści. Na talerz wykładamy kolejno: glony (szpinak) i dzieci Cthulhu (makaron z parówkami), a całość posypujemy mrocznymi muszlami zagłady i zielonym groszkiem. Tak oto powstaje makaron z sosem szpinakowym, w wersji "co morze wyrzuciło na brzeg". ;) Podawać szybko, a jeść jeszcze szybciej, zanim posiłek wydostanie się z talerzy
Kuchenna Kontrrewolucyałatwe w przyrządzeniu, a olśniewające śródziemnomorskim smakiem. Wspaniałe jako przystawka, ale i jako główne danie spożywane z przypieczonym pieczywem maczanym w oliwie. 3 ząbki czosnku 1 kg małży w muszlach 1 mała cebula 700 g pomidorów 200 ml wytrawnego, białego wina oliwa estragon pietruszka sól pieprz W rondlu szklimy czosnek, cebulę i dodajemy oczyszczone małże. Kilka minut smażymy. Dodajemy pomidory
Bon Ton Italiaszczęście ucierpiał tylko samochód. Jak na razie pogoda super ale podobno jutro ma być chłodniej i to dobrze bo osobiście nie lubię upałów. A tymczasem zapraszam Was do lektury. Muszle podane na talerzu Diament Gold Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipleśniowym i ricottą. Tak przygotowana masa nie potrzebuje już wielu dodatków. Jeżeli chcecie przygotować obiad, który nie tylko będzie smaczny i zdrowy ale również będzie cieszył oko przygotujcie makaron muszle nadziewany pyszną masą szpinakowo-serową z dodatkiem pomidorowego sosu. Dodatkowym atutem tego dania jest możliwość przygotowania do wcześniej - przed podaniem wystarczy włożyć do piekarnika i chwilę zapiekać
Milion Smakówalbo dwie Wrzuć fasolę to się wie Gdy już wszystko jest mięciutkie Weź muszelki wsyp w miseczkę dorzuć farsz by było cieplutkie dorzuć ser i stwórz kołderkę zanim wtrząchniesz muszli setkę:) Dziewczyny podeślijcie mi proszę swoje dane na mail twins.ala@wp.pl w tytule "konkurs z DS" Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytpochodzi ze strony www. Redcoon.pl ) Upiekłam biszkopt i po upływie kilku godzin zabrałam się za jego cięcie. Wyjęłam z opakowania obręcz, nóż i magiczną podkładkę (przypominająca z wyglądu jakby muszlę). Biszkopt wyjęłam z tortownicy ułożyłam na blacie i zapięłam na nim obręcz (pasuje do tortownicy 26 i 28 cm). Za pomocą ząbkowanej strony noża dołączonego w zestawie przystąpiłam do wykrawania
Wielki apetytząbek czosnku, oliwę, podprażone orzeszki piniowe i zmiksuj całość do uzyskania pesto. Na koniec dorzuć pokruszone tofu i zmiksuj całość na kremową pastę. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą. Muszle nadziewaj zielonym farszem i układaj w naczyniu żaroodpornym wyłożonym połową sosu pomidorowego. Drugą połową sosu polej wierzch muszelek. Zapiekaj przez 30 minut. 2-3 porcje
Roślinna - blog wegańskibardzo rozdrobiona) oraz łosoś. Marynować 6 – 12 godzin (co 2 godziny mieszając). Danie proste i dobre. Przegrzebki zapiekane w czosnkowej oliwie z oliwek z zielonym sosem pebre . Muszle Św. Jakuba otworzyć, oczyścić, wyjąć, wykroić białe mięso. Marynata: oliwa extra vergine, oliwa czosnkowa, papryka wędzona. Do tego wino Trisquel, Sauvignon Blanc 2012 – Aresti. Idealne do ceviche. Przyjemna kwasowość, tropikalne aromaty
królestwo garówDodaj do kaszy i grzybów. Następnie dodaj ziaren Ziołowo Mi. Wymieszaj. Posyp wszystko pieprzem ziołowym i ponownie ładnie wymieszaj, powstanie masa elastyczna i przyjemna, w sam raz do nadziewania muszli, rurek oraz nawet do pierogów. Przygotuj brytfannę do zapiekania u mnie brytfanna Toscana , o której pisałam TUTAJ Wysmaruj ją masłem. Każdą rurkę nadziewaj farszem.Wywar z grzybów zagotuj, dodaj śmietany
Z Kuchni Do Kuchnidzisiejsza jest z delikatnymi mulami jakimi są małże chirlas oraz z grillowanymi małżami - omułkami. Chirlas czyli małże małe ok. 2-4 cm w kolorze kremowym ( małże ) i szarawym ( muszla ) przeważnie używane do potraw z ryżem na sypko lub do paelli. Efekt znakomity, polecam gorąco. Paellę robi sie szybko tylko ryż do przygotownia musi być taki sam jak do risotta
Moje Małe Czarowanierobiony w trzech garnkach jednocześnie....sos, makaron i szpinak. Dużo mycia, ale warto , bo danie smaczne, estetyczne i......niedrogie, co u mnie ostatnio bardzo ważne. Składniki: 200 g makaronu muszle 1 łyżeczka oliwy 250 g mrożonego szpinaku 2 jajka 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 pomidor sól do smaku Beszamel: 1 łyżka maki 1 łyżka masła około
Gosia gotujezrobić w wersji wegetariańskiej bez mięsa, bo też smakują wybornie, ja jednak wybrałam połaczenie smaków mięsa, grzybów i kapusty...było bardzo smacznie. Składniki: 300 g makarou ( u mnie muszle 300 g kapusty kiszonaej 300 g pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku olej do smażenia
Gosia gotuje