publicznej. Podczas gdy na nowych stacjach benzynowych czy w hotelach łazienki wyglądają bardzo typowo, to już na mniejszych stacjach, w toaletach przy drogach czy małych barach próżno szukać klasycznej muszli klozetowej. Tamtejsze ubikacje wyglądają bardziej jak prysznicowe brodziki i wymuszają nieco odmienne postępowanie od tego, do którego jesteśmy przyzwyczajeni w Europie. Podobno jest ono zdrowsze dla naszego organizmu 😉 Uwaga również
Krzywa Prostacytrynowy nada zupie cytrynowego posmaku, kup ten dobrej jakości z prawdziwą otartą skórką z cytryny. Zmniejszamy gaz na minimum i dodajemy pokrojoną w spore kawałki rybę i małże z muszlami. Ja staram się aby kawałek ryby mieścił spokojnie się na łyżce stołowej, dzięki czemu, zupę łatwiej się je a ryba nie rozpadnie się w zupie. Ryba spokojnie dojdzie w prawie
SMYKWKUCHNIprzekąski i przystawki. Oto kilka z nich, które mnie zaciekawiły: bakłażany po grecku, chipsy buraczane z dipem, kalarepka według Buni, kalarepy z farszem warzywno - serowym, muffinki z pastą tahini, muszle z pesto i ricottą i wiele innych :)) Teraz kilka apetycznych zdjęć :) Każdy przepis w książce opatrzony jest zdjęciem, wszystkie przepisy są fajnie i czytelnie opisane. Według mnie te książki
kruche babeczkiotworzyły (nieotwarte wyrzucamy!). Dodajemy winy i pokrojone pomidorki. Gotujemy kilka minut (ok. 5-6), aż sos lekko się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy makaron (można wcześniej wyjąć kilka muszli dla ozdobienia gotowego dania), mieszamy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki (Część można posypać już na talerz). Spaghetti z małżami vongole podajemy natychmiast, na gorąco. Post Spaghetti
Pociąg Do Kuchnipodniebienia. Takie danie można podać jako zapiekankę, przekładając do naczynia żaroodpornego i posypując żółtym serem typu salami (nie zabije smaku). Składniki 500 mięsa wołowego 400 g makaronu muszle 2 łyżki oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki konserwowe 2 łyżki mąki 200 g mrożonych grzybów 400 ml wody 2 liście laurowe 100 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka
R'n'G Kitchenogonkami) – świeże lub mrożone ok. 200 g krewetek całych większych (16-20) ok. 300g mięsa małży (obrane, mrożone lub świeże, ewentualnie w zalewie) ok. 300g małży w muszlach ok. 300 g małży sercówek (vongole) – opcjonalnie 2 szczypty szafranu łyżka posiekanego świeżego rozmarynu łyżka posiekanego świeżego tymianku sól, pieprz 2 szczypty chili lub ostrej papryki hiszpańskiej/ węgierskiej łyżeczka słodkiej
Pociąg Do Kuchnikulinarnym zdrowym rozsądkiem, zawsze będą pyszne. Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko. Składniki: - 2 pojedyncze filety z kurczaka (wędzone, pieczone, smażone…) - makaron Lumaconi ( w kształcie dużych muszli) – ok. 300g - pęczek rzodkiewek - 4 mini papryki kolorowe (lub po ½ czerwonej i pomarańczowej) - 1 czerwona cebula - jasna część pora - szczypior - 1 puszka kukurydzy - cytryna (skórka i sok do smaku) - wino
mojewypiekiinietylkoMałże nowozelandzkie zapiekane to pyszna pyszna, elegancka przystawka na wystawne przyjęcie, maa piękny zielony kolor muszli, a mięsa jest na prawdę dużo, ma ciekawy, intensywny smak i jest jędrne. W naszych warunkach dostępne jest mrożone, aby nie straciły smaku rozmrażaj je w lodówce. SKŁADNIKI: - 12 połówek małż nowozelandzkich (rozmrożonych, oczyszczonych) - parmezan (drobno starty) do posypania - 1 szalotka - 2 ząbki czosnku
Kuchnia bezglutenowa Lolizrobiło na nim wrażenia, ryba była kompletnie nie słona. Dużo bardziej smakowało mu podane obok świeże pieczywo maczane w pieprznej oliwie. Na danie główne wybrałam makaron lumaconi (duże muszle) nadziewany papryką i cukinią zapieczony z mozzarellą podany na sosie pomidorowym (29 zł) . Potrawa była smaczna, łagodna w smaku. Dobry wybór jeśli nie chcemy się przejść. Mój Mąż nie mógł
Chilli Czosnek i Oliwakuchni śródziemnomorskiej. Kremowy sos z nutą wina i morskim smakiem małży, przełamanym ostrością chilli i czosnkiem. Składniki: 2-3 szalotki 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia 500g małży w muszlach 150ml białego wytrawnego wina papryczka chilli świeża lub suszona 250g mascarpone sól, czarny pieprz, opcjonalnie pieprz cayenne 500g makaronu spaghetti sól natka pietruszki do posypania płatki startego parmezanu Sposób przygotowania
Pyry na GazDanie szybkie i wykwintne. Makaron z sepią jest bardzo widowiskowym makaronem i polecam go do dań wszelakich. Przegrzebki - muszle św. Jakuba to prostota i wykwintność zarazem, polecam serdecznie. Makaron z sepią w sosie serowym z przegrzebkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekofeina. Zwiększa wydzielanie serotoniny, adrenaliny i noradrenaliny. Usuwa zmęczenie, a także poprawia nastrój. Kardamon Starożytni Grecy i Rzymianie zwabiali kochanków za pomocą kardamonu, wymieszanego z woskiem. Taką miksturą napełniali muszle i wpinali we włosy lub ubranie. Dziś kardamon jest często wykorzystywany do wyrobu pobudzających, głównie męskich, perfum. Cynamon Ten znany afrodyzjak usuwa zmęczenie i działa rozweselająco. Jest często wykorzystywany jako
My Chcemy Jeśćdrobno posiekane 120 g świeżego szpinaku ¼ szklanki śmietanki 36 % ½ szklanki startego parmezanu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C. Otwórz ostrygi i zdejmij i wyrzuć górną część muszli (ta bardziej płaska). Wylej część płynu ze środka i odstaw. W małej patelni rozgrzej masło, włóż czosnek ze szpinakiem i smaż aż „zwiędnie”. Następnie wlej śmietankę i smaż
karmelowyświeżych małży 6 ząbków czosnku pokrojonego w kostkę 1 pęczek posiekanej natki pietruszki 2 ćwiartki limonki 1 szklanka białego wina 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Muszle dokładnie myjemy i oczyszczamy. Do rondla z grubym dnem dodajemy małże przykrywamy i bez dodatku wody gotujemy, co chwila mieszając , ponieważ w trakcie gotowania wypuszczają wodę morską . Po ok. 15 minutach
Łycha smakówgąsieniczki z parówkami czyli hot dogi inaczej Koreczki imprezowe Kanapeczki imprezowe na krakersach Chrupiący kurczak Trójkąciki z mięsa w waflu Imprezowe przekąski na krakersach Pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy MUSZLE MAKARONOWE faszerowane serkiem i suszonymi pomidorami PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ- deska wędlin i serów Francuskie rollsy z szynką serrano Wiatraczki ze szpinakiem Mini Corn dogi Sylwestrowe szaleństwo, czyli krakersy z dyni
Weekendy w domu i ogrodzie