dobrze jak najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Czekolada, kokos i truskawka to doskonałe połączenie do tego mleko - coś nieziemskiego. Składniki: 120 g miękkiego masła 200 g cukru 2 duże jajka 225 g mąki uniwersalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g kakao 80 g wiórków kokosowych niesłodzonych 250 ml mleka 3 duże łyżki dżemu truskawkowego Polewa(...)czekoladowa: W kąpieli wodnej wymieszaj masło, mleko czekoladę i kakao na gładka masę. Zdejmij ją z ognia i pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej. Ostudzone ciasto przetnij poziomo na pół i posmaruj dżemem truskawkowym, na to nałóż 1/3 porcję polewy czekoladowej i przykryj górną częścią ciasta. Całe ciasto posmaruj resztą polewy i schłodź w lodówce
Niezły MłynekCiasta. Przepisy na ciasta i wypieki. Szybkie ciasta. Proste wypieki. Czasami bardziej wyszukane i pracochłonne. Ciasta Red Velvet Cake – czyli czerwone ciasto z kremem Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptach (pianka z galaretką i trukawkami) Bardzo puszysty sernik Tarta w 15 minut! Śmietankowa tarta z kiwi z ciasteczkowym (herbatnikowym) spodem Post Ciasta. Przepisy na ciasta. pojawił się poraz pierwszy
Kulinarne Przebojekolację. Mogłabym je jeść przez cały rok, ale niestety zimą nie smakują tak dobrze. Dlatego trzeba korzystać dopóki można, dziś słodka propozycja na bardzo uroczysty deser. Zapraszam na Torcik truskawkowy. Składniki : 4 białka 3 żółtka 150 g cukru Łyżka oleju 60 g mąki pszennej dodatkowo: 3 szklanki truskawek 150 ml jogurtu 2 łyżki żelatyny +1/4 szklanki wody(...)żelatynę i mieszamy, następnie przelewamy ją do truskawek i ponownie miksujemy. Ostudzone ciasto kroimy wpół. Spód wstawiamy ponownie do formy tortowej. Na dolny blat wylewamy masę truskawkową a następnie przykrywamy ją drugim blatem. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, choć najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto przekładamy na paterę, a wierzch
Słodkie Przyjemnościpartiami mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kakao, mieszamy delikatnie, wylewamy ciasto na wcześniej przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 20-30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. 2. W 0,5 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe. Studzimy. 3. Truskawki miksujemy lub rozgniatamy widelcem, mieszamy z cukrem pudrem do smaku. Jogurt(...)wykładamy plasterki truskawek i wylewamy tężącą galaretkę. Ciasto schładzamy w lodówce. Smacznego!!! Zapraszam też na inne wypieki z truskawkami: Ciasto z truskawkami Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami Ciasto truskawkowo-kawowe Torcik serowo-truskawkowy Muffinki z truskawkami
Kuchnia domowa Anizsiadać. Więc lepiej jak są w temp pokojowej ;). Tortownicę wykładamy folią spożywczą, aluminiową. Na dno wykładamy biszkopty i naprzemiennie wlewać po kilka łyżek masy serowej i truskawkowej ( tak jak w przypadku kultowego ciasta zebra). Całość wstawić do lodówki na kilka- kilkanaście min. Po tym czasie wierzch polać pozostałą masą truskawkową (ta akurat mi została) i ponownie wstawić do lodówki
Malinowe Pocałunkiciasto wyszło rewelacyjne. Połączenie słodkiej truskawki i kwaskowatego rabarbaru w delikatnym musie... poezja. Koniecznie spróbujcie ! Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Składniki: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej herbaty 500 g rabarbaru 150 g cukru 600 g truskawek 1 torebka galaretki truskawkowej 2 łyżeczki żelatyny 200 g śmietanki 30% Wykonanie: Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy biszkoptami i nasączamy herbatą
Kulinarne przygody Gatityjeszcze jedno truskawkowe ciacho ( to chyba już ostatnie w tym sezonie! ;) ). Choć póki sezon trwa staram się w pełni go wykorzystywać … bo następna okazja dopiero za rok! Półkruche , delikatne ciasto pokryte soczystymi truskawkami i bezą / pianą z kisielem tworzy fantastyczny , lekki deser do popołudniowej kawy. Polecam! SKŁADNIKI : ( Blacha 22 x 28 cm ) * mąka – 1,5 szkl * cukier – 4 łyżki(...)żółtko – 3 szt * cukier wanilinowy – 1 op * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki DODATKOWO: * truskawki – ok. 400 g * białko – 3 szt * cukier puder – 1 szkl * kisiel truskawkowy – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Dodajemy zwykły cukier , miękką margarynę , ubite na puch żółtka i gęstą śmietanę. Wszystko dokładnie razem wyrabiamy
Ostra na Słodkogalaretkę do tego truskawki i gotowe! Składniki na biszkopt: 4 jajka 120g cukru 60g mielonych migdałów 60g mąki ziemniaczanej 30g wiórków kokosowych Potrzebujemy także: budyń waniliowy galaretka truskawkowa truskawki Zaczynamy od przygotowania ciasta. Jajka ubijamy z cukrem na sztywną masę. Dodajemy mielone migdały, mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe i szybko mieszamy. Przygotowujemy formę do ciasta. Ja używam silikonowej formy do tarty
Smakowity Blog Kulinarnyróżnych składników i podawany jako danie główne, kolacja lub przekąska. Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 450 g mrożonego szpinaku 15 pomidorków truskawkowych 4 jajka 300 ml śmietanki 30 % 1 łyżka startego parmezanu 2 plasterki szynki serrano 100 g sera feta 3 ząbki czosnku szczypta oregano sól pieprz Przygotowanie(...)woda odparuje. Ostudzić. Do ostudzonego szpinaku dodać jajka, śmietankę, parmezan, szczyptę oregano i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Gotową masę przełożyć na przestudzone ciasto. Na wierzch ułożyć pokrojoną szynkę serrano, przekrojone wzdłuż pomidorki truskawkowe i pokruszony ser feta. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) przez około 30 minut, aż jajka się zetną. Smacznego
Oryginalny smakmusi być odpowiednia pora, a może warto spełniać zachcianki swoje i swoich bliskich bez odpowiedniej pory. Tak tez było tym razem, kupiłam pyszne truskawki i postanowiłam zamiast ciasta greckie pączki z musem truskawkowym. Nazywają się papanasi, są z sera i składają się z pączka z dziurką, śmietany i czapeczki. A jeśli dodamy do tego pyszny mus truskawkowy to jest najcudowniejsze
Bernika - moj kulinarny pamietnikchwilę gotować. Śmietanę dobrze schłodzić, galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szkl wody. Galaretkę truskawkową przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić, dodać galaretkę agrestową. Składanie ciasta biszkopt + masa + delicje + pianka agrestowa + tężejąca galaretka truskawkowa (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusikciuki za wasze kulinarne eksperymenty! Składniki: 100g miękkiego masła 200ml mleka 500g mąki + jeszcze trochę 70g cukru + 5łyżek 50g świeżych drożdży 1 jajko konfitura truskawkowa lub dowolny dżem 50g płatków migdałowych Przygotowujemy ciasto drożdżowe. 50g masła rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy mleko. W misce mieszamy 500g mąki, 70g cukru i szczyptę soli. Drożdże kruszymy, dodajemy do mleka
Smakowity Blog Kulinarnysera wiaderkowego * 150 g masła * 1,5 szklanki cukru * 7 jajek * budyń waniliowy * szczypta soli * 2 łyżki skórki pomarańczowej * 2 łyżki rodzynek * kilkanaście truskawek * galaretka truskawkowa Przygotowanie : Ze składników na ciasto zagnieść kruche i odłożyć na pół godziny do zamrażarki. Wyłożyć ciastem blaszkę i podpiec spód 20 minut w 180 stopniach. Masło utrzeć z twarogiem. Żółtka ubić
Magiczne Życie MartyNa zakończenie sezonu truskawkowego zrobiłam sernik na zimno z musem z truskawek. Przepis na masę serową podpatrzyłam na blogu Moje wypieki . Sernik przypadł nam do
Kulinarne przygody Gatityjesienią chyba nie ma lepszego wyboru (no, może na równi z szarlotką). Kubek mleka i jest dobrze. Ten przepis jest moją modyfikacją przepisu od Truskawkowej Ani, z jej książki. Ciasto jest niezwykle puchate i niech nie korci Was, aby dodawać więcej mąki. Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant ok 250 ml mleka
Sto kolorów kuchni