gotującego się mleka. Gotować, aż zgęstnieje jak budyń, ostudzić. Masło utrzeć i, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ucierać, aż powstanie jednolita masa. Wyłożyć ją na wystudzone ciasto. Dodatkowo: galaretka truskawkowa, 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 50g gorzkiej czekolady. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Na kremie poukładać biszkopty, jeden obok drugiego. Całość zalać tężejącą
Z miłości do słodkościupieczeniu ciasto przekładamy na czystą ściereczkę posypaną cukrem waniliowym, tak by papier do pieczenia pozostał na górze. Papier od razu odklejamy, a ciasto zawijamy w rulon ze ściereczką i pozostawiamy do ostygnięcia. Teraz kolej na mus truskawkowy. Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny w przegotowanej wodzie. Studzimy. Umyte truskawki wraz z cukrem miksujemy blenderem, dodając parę kropel soku z cytryny(...)dodajemy przestudzona żelatynę. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z musem truskawkowym (mieszamy ręcznie dla uzyskania puszystości) i odstawiamy na chwilę do lodówki. Po ostudzeniu ciasta rozwijamy je, nakładamy nasz mus truskawkowy i szybko zwijamy z powrotem. Odkładamy na ok 1h do lodówki. Całość dla efektu można posypać jeszcze cukrem pudrem z wierzchu. Smacznego
Kolizje Smakówgórze, potem formę odwracamy i owoce lądują na górze. Polecam Wam przygotować odwrócone pyszne ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi na jogurcie z dodatkiem karmelu z wanilią. Ciasto wyszło mocno truskawkowe, wilgotne, słodkie, pachnące karmelem i wanilią. ostatnio z płatkami owsianymi piekłam Owsiane babeczki z żurawiną i Ciasteczka owsiane białkowe . Zacznijcie płatki wykorzystywać do wypieków, gdyż są smaczne i zdrowe(...)robota. Wlewamy jogurt, olej, jajka, mieszamy szybko aż wszystkie składniki się połączą. Kwadratową blaszkę 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie blaszki układamy umyte, odszypułkowane truskawki. Ciasto delikatnie przekładamy na truskawki. Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach. Ciasto studzimy, na wierzch ciasta kładziemy kwadratowy talerz, odwracamy ciasto i delikatnie ściągamy papier do pieczenia. Posypujemy powierzchnię ciasta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięaromatycznych winogron truskawkowych (uva fragola*). Owoce uva fragola są małe, mają intensywnie granatową barwę , są dość słodkie i ciężkie od soku, który niesamowicie brudzi ręce :-) Z tak aromatycznych winogron, nie mogłam nie wyczarować czegoś pysznego, wszak z winogron nie tylko wino się robi) Wybrałam pochodzacą z Toskanii schiacciatę con uva, słodkie , płaskie ciasto ze swieżymi winogronami. Wywodząca się(...)sama schiacciata jest równie pyszna następnego dnia, kiedy smaki dobrze się pomieszają. Zapraszam bardzo) Przepis z tej strony Schiacciata z truskawkowymi winogronami ( con uva fragola) Składniki na ciasto chlebowe: 500 g mąki chlebowej 17 g drożdży 4 łyżki białego cukru 4 łyżki oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki soli 250-300 ml wody rozmaryn dodatkowo
Mia Cucina Sofietasię coraz bardziej pełne … Koniecznie trzeba to wykorzystać , bo ani się obejrzymy , a pozostaną nam tylko mrożone! Ciasto jest niesamowicie łatwe , szybkie … no i chyba nie muszę mówić , że przepyszne! Bo zdjęcie mówi samo za siebie! Delikatny biszkopt pokryty truskawkową masą z kisielu i soczystymi truskawkami zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Polecam! SKŁADNIKI : BISZKOPT: * jajko(...)ubijamy na sztywno. Mieszamy z chłodnymi , ale jeszcze nie tężejącymi galaretkami. Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż. Jedną cześć smarujemy masą. Układamy na niej plasterki truskawek. Przykrywamy drugim ciastem. Przykrywamy pianką śmietankowo – truskawkową Dekorujemy pozostałymi truskawkami. Wkładamy do lodówki ( najlepiej na noc! ) Przed podaniem możemy posypać odrobiną prażonego kokosu. Smacznego
Ostra na SłodkoOrzeźwiający tort z masą na bazie jogurtu truskawkowego oraz masy z czerwonym frugo w której zatopione zostały kawałki owoców. Proces powstawania ciasta zbliżony do Tortu Kiwi jednak jego truskawkowa wersja jest bardziej słodka i z pewnością znajdzie grono fanów wśród miłośników tych owoców. Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców - Składniki(...)budyń śmietankowy Masa truskawkowa - jogurtowa: 150 g jogurtu o smaku truskawkowym 200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/5 szklanki wody Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców - Sposób przygotowania: Tortownice (23 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera
Słodka StronaJesienią zawsze królują szarlotki... Jednak lubię czasem zaszaleć i upiec coś wyjątkowego:) Taka jest właśnie ta delicja;) Kruche ciasto, masa jabłkowa, delikatna masa serowa i lekka truskawkowa pianka. Całość wieńczy starta czekolada. Moi chłopcy bardzo je lubią i najchętniej chcieliby, żebym co tydzień je piekła;) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru pudru, 4 żółtka, 250g masła lub margaryny(...)pudrem na gładką masę. Przełożyć do garnka, stale mieszając, zagotować. Budyń wymieszać z mlekiem i zagotować z masą serową. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto, całkowicie ostudzić. Pianka: 4 białka, 1/2 szklanki cukru, galaretka truskawkowa, starta czekolada do dekoracji. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody, ostudzić i dodać do białek
Z miłości do słodkościmój blog pod tak wdzięczną nazwą nie ma swojego własnego szlagierowego deseru. Tak więc powstał ten przepis. Uwierzcie mi robione całkowicie w ciemno. Ale efekt końcowy zdumiewający. Ciasto fenomenalne, połączenie czekolady, musu truskawkowego, bitej śmietany i malin.... Koniecznie musicie wypróbować! Składniki na spód sufletowy: 4 jajka 150 g cukru pudru 45 g kakao Wszystkie składniki, których używamy powinny być(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut. Natychmiast wyjąć z piekarnika. Ciasto urośnie, po przestudzeniu lekko opadnie. Pozostawić je zapięte w tortownicy. Do przygotowania musu truskawkowego potrzebujemy: 400g truskawek (świeżych lub mrożonych) 1/3 szklani cukru sok z połowy cytryny lub więcej zależy od upodobań 3 łyżki
Malinowe Pocałunkinajwieksza przyjemnosc tego dnia. Oczywiscie ja od razu zatesknilam za tym ciastem, w myslach przywolywalam jego smak. Wlasciewie bylam juz gotowa zrobic sobie to ciasto sama, ale tu powstal problem. Nie posiadalam wystarczajacej ilosci galaretki truskawkowej. U mnie to towar deficytowy, ktory przywoze sobie czasem z Polski. Jakos przez te wszystkie lata(...)doszukalam sie galaretki we francuskich sklepach. Przeszukalam doskladnie moja spizarnie i znalazlam 2 opakowania galaretki i zaraz tez wymyslilam jak odtworzyc smak mojego ulubionego ciasta w deserze. Tak oto powstalo moje dzisiejsze dzielo. Pianka truskawkowa z galaretka z truskawek skladniki na 6 szklaneczek 2 galaretki truskawkowe 500g truskawek 0,5 szklanki brazowego cukru 250ml kremowki ewentualnie 1 lyzeczka zelatyny wykonanie
Przysmaki KarolkiSzaleństwo truskawkowe ciągle trwa...tym razem proponuję proste ciasto według przepisu z bloga olainthekitchen Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g śmietany słodkiej - u mnie 30 % 4 jajka 20 dag truskawek i 10 dag ananasa świeżego, dobrze osączonego z soku Składniki na kruszonkę: 1/4 szklanka cukru 10 dag masła 10 dag wiórek
Proste PotrawyRazem z moją mamą uwielbiamy proste ciasta. Delikatne, najlepiej z nutką truskawkową. Od dzieciństwa większość słodkości miała w składzie właśnie te czerwone cuda. Odkąd zdrowo się odżywiamy, pokochałyśmy ciasta.. te odchudzone. Bo po co dodawać tonę tłuszczu, cukru, tłustych i ciężkich dodatków, skoro można zjeść pysznie i lekko? Polecam ciasto wszystkim na diecie i nie tylko. Idealne na ciepłe(...)opakowania jogurtu greckiego (700g) 100 g cukru 2 opakowania budyniu, jeden waniliowy, jeden śmietankowy (razem 80 g) 3 jajka (białka i żółtka osobno) 500 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej Winiary Przygotowanie: Białko ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy żółtkowej dodajemy stopniowo jogurt i budyń. Delikatnie łopatką łączymy z pianą
Czarnawisienkanimi zachwycać, jednak na przełomie kilkunastu miejscy mój styl ewaluował i zdecydowanie rządzi teraz skromny ale jakże piękny minimalizm. Torcik jest śmietankowo – truskawkowy. Jasne biszkopty przełożone są musem truskawkowym i kremem na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. Torcik jest zdecydowanie lekki, smaczny i jak najbardziej dedykowany dzieciom. Bardzo polecam. Składniki na biszkopt: 5 jajek 180 g cukru kryształu(...)ciągle mieszając około minuty, do lekkiego zgęstnienia. Następnie delikatnie wsypujemy resztę truskawek i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Wykonanie: Krem dzielimy na 4 części. Na pierwszy blat ciasta kładziemy połowę musu truskawkowego. Na mus wykładamy 1/4 kremu. Przykrywamy biszkoptem. Ponownie wykładamy resztę musu, nakładamy kolejną porcję kremu, rozsmarowujemy i przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch i boki dekorujemy pozostałymi dwiema porcjami kremu
Made By Mom And SonSezon truskawkowy w pełni. Oprócz koktajli, lodów, czy truskawek ze śmietaną warto upiec z nimi proste, szybkie ciasto budyniowe, które nie może się nie udać. Zresztą do tego ciasta można użyć każde owoce nawet mrożone, z każdym będzie smakowało wybornie. Zapewniam i polecam. Źródło babeczka Zuzka . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpowrotu z pracy czasem nie ma sensu..bo już może jego nie być..więc zdjęcia czasem są jakie są..ale lepiej takie niż w ogóle. Sezon truskawkowy trwa ..więc moje ciasto jest z truskawkami [ dwa ciasta z truskawkami czekają jeszcze w kolejce do opublikowania] ..ale do tego ciasta można wykorzystać różne owoce..ciasto jest bardzo smaczne..polecam
Moje domowe kucharzeniezagranicznych blogów kulinarnych trafiłam na tę oto roladę. Od pierwszej chwili wiedziałam, że muszę ja upiec. I tak oto jest: piękna, elegancka, i bardzo efektowna, śmietankowo-truskawkowa rolada we wzory. Ciasto to robi niesamowite wrażenie na gościach, może być również doskonałym pomysłem na słodki prezent dla bliskiej osoby. Choć na pierwszy rzut oka rolada wydaje się być skomplikowana w przygotowaniu(...)jasny i puszysty krem. Przesiej do masy mąkę i dodaj szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj. Wyjmij z zamrażarki blachę z wyciśniętym wzorem i przełóż na nią bardzo ostrożnie ciasto na biszkopt. Łopatką wygładź delikatnie masę, by była równomiernie rozłożona. Piecz biszkopt 10 minut. Gorący wyciągnij z piekarnika i bardzo delikatnie zroluj wzorem na zewnątrz na czystej lnianej ściereczce
Słodko-Słony Świat Ilony