kostka masła 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli dowolne powidło lub twardy dżem (u mnie powidła śliwkowe, dżem truskawkowy i konfitura z płatków róży) Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski lub na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. 2. Powidło lub dżem mieszamy z niewielką ilością
Kuchnia domowa AniJuż niedługo sezon truskawkowy będzie się kończył , dlatego staram się wykorzystywać go w pełni! Ciasta już były …. muffinki też … koktajle i babeczki również …. więc dziś mam dla Was przepyszne naleśniki z ich dodatkiem , które nie tylko rewelacyjnie smakują , ale i super wyglądają! 30 minut i wspaniały obiad mamy na talerzu! Jak go zrobić? Zobaczcie! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: - mąka
Ostra na Słodkopiana nie opadła. Przelałam do foremki o średnicy 23 cm. Piec w nagrzanym do temp. 180 stopni C około 30- 40 min. , sprawdzać patyczkiem. Ciasto dla mnie było trochę za suche, dlatego przełożyłam je dżemem truskawkowym. Najlepsze po dwóch dniach... Można spokojnie upiec w Wielki Piątek - na Wielkanoc będzie w sam raz :) Inspiracja "Słodkie Przyjemności
Proste PotrawyTruskawkowe szaleństwo trwa! Dziś pierogi z moimi ulubionymi owocami -truskawkami. SKŁADNIKI; Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2-3 łyżki oleju szczypta soli około szklanki ciepłej wody 250 g truskawek 5 łyżek cukru pudru 200 g śmietany PRZYGOTOWANIE; Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i zasypać
RAROSSASezon truskawkowy zakończyłam takimi oto słodkimi małymi tartami. Na blogu było bardzo truskawkowo. Truskawkowe zapasy zrobione a teraz czekamy na następny sezon. składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 125 g margaryny lub masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 400 ml śmietanki czekoladowej truskawki perełki do dekoracji Przygotować ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem pudrem oraz
Monia miesza i gotujeTruskawek w tym roku pod dostatkiem. Warto zatem przygotować domowe przetwory, które sprawdza się idealnie w sezonie jesienno-zimowym. Gęsta konfitura truskawkowa z odrobiną świeżej mięty najlepsza do naleśników, kanapek i przekładania ciast - dla łasuchów nawet solo ;) Zapraszam na mój sprawdzony przepis! Konfitura truskawkowo - miętowa - 2 kg świeżych truskawek - 300g cukru kryształu - garść listków świeżej mięty dodatkowo: 6 małych
Sajkofanka smakuulubiony typ letniego ciasta u nas w domu. Na początku lata pojawia się w wersji truskawkowej, potem malinowej, a aktualnie króluje wersja ze śliwkami. Nie dość, że łatwe, to jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut, nie licząc pieczenia. Idealne na weekendowe popołudnia. To powstało w ramach współpracy z Kasią i stroną mojeciasto.pl(...)zwykłego i waniliowego). Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i wymieszać. Powstanie dość gęste ciasto. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Umyte śliwki wypestkować i podzielić na połówki. Ułożyć skórką w dół. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 45 - 50 minut
Sto kolorów kuchniNie mam coś ostatnio szczęścia do ciasta drożdżowego. Albo wyjdzie za rzadkie, albo nie wyrośnie. Zawsze robię je tak samo, a jednak nie zawsze się udaje
bastalenanadzienie wykorzystałam twaróg z kostki (ale ser z wiaderka też może być), budyń truskawkowy (który nadał masie twarogowej delikatnie różowego koloru) i świeże, słodkie, pachnące, pyszne truskawki, które teraz królują na polskich stołach. Moja Galette z serem i truskawkami bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym kukurydzianym cieście, w którym funkcję spajającą pełni gęsta, kwaśna śmietana. To kruche ciasto doskonale sprawdziło(...)pieczenia 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 250 g twarogu tłustego 1 budyń truskawkowy 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka oleju 1 jajko 3 łyżki mleka kilka truskawek porzeczki czerwone cukier puder do podania Przygotowanie: Z mąki kukurydzianej, masła, śmietany i cukru pudru wyrabiamy jednolite ciasto, ja wyrabiałem je mechanicznie hakiem robota.. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproszku do pieczenia. Ciasto jest gęstsze, dlatego bez problemu można je smażyć grubsze i bardziej puchate. W smaku wg mnie nie czuję się zdecydowanej różnicy. Tradycyjnie podaje się je z syropem klonowym, ale ... konsystencja miodu, którego nie znoszę (wiem, wiem jest bardzo zdrowy) skutecznie mnie do tego odstraszyła. Polałam je pysznym musem truskawkowym, bo ... przecież ... truskawki też(...)pomocą silikonowego pędzelka. Małą chochelką wylewać ciasto na rozgrzaną patelnię formując małe okrągłe placuszki. Smażyć do momentu, aż spód stanie się delikatnie brązowy, a na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki (ok. 2-3min.). Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia. Podawać ciepłe polane musem truskawkowym. Mus truskawkowy: Zmiksować (lub zblendować) szklankę truskawek, odrobinę cukru
Walijskie PichcenieRusza sezon na truskawki, więc zapewne pojawią się na moim blogu jeszcze wiele razy :), zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami. Biszkopt na dużą blaszkę, składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Ubić pianę z białek. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier kryształ, cukier waniliowy, po 1 żółtku(...)ugotować. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń. Masę wyłożyć na biszkopt. Polewa truskawkowa: 1 litr zmiksowanych truskawek, (świeże lub mrożone) 3 galaretki truskawkowe Truskawki podgrzać, rozpuścić w nich galaretki. Tężejące truskawki wyłożyć na masę. Źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkazawsze udane :) Składniki na 2-3 sztuki naleśników (porcja 1-osobowa): CIASTO 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (60g) 1 łyżka płatków owsianych górskich (15g) - zmielonych w młynku do kawy 125ml wody - lekko ciepłej "kranówy" szczypta soli szczypta sody - dosłownie na czubek łyżeczki oliwa - do smarowania patelni FARSZ SEROWO-TRUSKAWKOWY 100g twarogu chudego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3-4 łyżki(...)wylewać chochelką na rozgrzaną patelnię. Ja dziele je na 2 porcje - wychodzą 2 grubsze naleśniki . Rozprowadzić ciasto po dnie patelni, podsmażyć na rumiano, przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć. Moim ulubionym dodatkiem do takich naleśników jest farsz serowo-truskawkowy z nutą wanilii. W miseczce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać jogurt, pastę waniliową i ewentualnie dżem niskosłodzony. Dokładnie wymieszać
Grunt to przepis!jeszcze raz wszystko dokładnie połączyć Dobrze osączone plastry ananasa, a nawet osuszone na ręczniku papierowym, obtoczyć lekko w mące, a potem maczać w cieście naleśnikowym, truskawki zmiksować z cukrem Smażyć na gorącym oleju, polać sosem truskawkowym. Pomysł z broszurki "Lubię gotować- szczupło, smacznie, zdrowo " Nr.6/2001
Proste Potrawyubijając na wolniejszych obrotach. Wsypać cukier puder, wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i nieco ostudzić. Wlewać ją powoli do masy, miksując na najwolniejszych obrotach lub mieszając łyżką. Mus truskawkowy: 200 g truskawek 2 łyżki cukru Truskawki z cukrem zmiksować blenderem na gładki mus. Dodatkowo: 1 kg truskawek, pokrojonych w plastry (zostawić kilka w całości do dekoracji) 200 g ciastek(...)czekoladą typu digestive, pokruszonych poncz z 120 ml zaparzonej herbaty z cytryną i cukrem (do nasączenia) opcjonalnie: 100 ml ubitej kremówki do dekoracji, cukrowe kwiatki Przygotowanie: Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczu, a następnie posmarować połową musu. Na mus wyłożyć część kremu, na który poukładać plasterki truskawek. Przykryć kolejnym blatem i postąpić analogicznie. Ostatni blat jedynie nasączyć
Food Squareproblemu, tak z sosem może się ten problem pojawić. Na moim blogu rzadko pojawiają się przepisy na dodatki, albo na przepisy na ciasta podstawowe, choć uznałam, że zamierzam to zmienić! A zacznę właśnie propozycją na sos truskawkowy. Mam nadzieję, że się przyda :). Jeżeli przychodzą do Was goście, warto przygotować większą ilość. Z podanych składników wychodzi około 1,5 porcji sosu(...)grudek. Jeżeli lubicie gęste sosy, po pozbyciu się grudek dodajcie rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, pogotujcie jeszcze chwilę co jakiś czas mieszając i gotowe. Odstawiamy do przestudzenia. Polewamy lody, ciasta lub desery. Smacznego
Słodkie Przyjemnościwierzchu białą czekoladą. Proste, szybkie i niedrogie. Polecam! Składniki: Ciasto: 250 ml maślanki; 1/2 szklanki białego cukru; 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej; 3 duże jaja; 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 szklanki oleju; Aromat waniliowy (buteleczka 10 ml). Owoce: 350 g truskawek; Opakowanie kisielu truskawkowego (77 g). Dodatkowo: 100 g białej czekolady; Bułka tarta do obsypania formy(...)gorące ciasto wyłożyć kosteczki białej czekolady. Gdy czekolada się roztopi wystarczy ją rozsmarować pędzelkiem po cieście. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na blachę o wymiarach 35 x 24 cm. Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami, białą czekoladę - mleczną i/lub deserową, a kisiel truskawkowy innym smakiem. Szklanka = 250 ml. Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem. Kisiel w owocach
Gospodyni MiejskaTorcik w kolorach wiosny :). Ciasto zjedzone przy okazji pierwszej wiosennej kawki na balkonie :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy AleksandryDzisiejsze ciasto zostało wykonane i sfotografowane przez mojego brata. Adrianowi tarta bardzo smakowała, więc przepis zostaje dodany do mojego bloga :). Adrian podpowiada: jeśli użyjecie dojrzałych truskawek
Przepisy Aleksandryjabłek + 1/2 łyżeczki cynamonu lub 1 kg jabłek + 3-4 łyżki cukru + 1/2 łyżeczki cynamonu Pianka: 5 białek 1 kisiel truskawkowy 3/4 - 1 szklanka cukru Sposób wykonania: 1. Margarynę i mąkę posiekać nożem. Dodać żółtka i proszek, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. 2. Jabłka prażone wymieszać z cynamonem. Jeśli ktoś robi ze świeżych jabłek to należy je obrać, zetrzeć
Kuchnia domowa Ani