czekać na wyrastanie ciasta absolutnie nie musimy! Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znikają! Polecam! SKŁADNIKI: * mleko – 90 ml * olej – 60 ml * duże jajko – 1 szt * olejek waniliowy – 1 łyżeczka * mąka pszenna – 180 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier puder – 70 g * marmolada truskawkowa – 50 g DODATKOWO : * masło
Ostra na SłodkoPyszne, cienkie i delikatne. Takie naleśniki, które lubię najbardziej. Z przepysznym dżemem truskawkowym, który otrzymałam w prezencie. Z rozpędu zjadłam cały słoiczek, pycha! Uwielbiam takie domowe przetwory, których sama nie robię, ponieważ nie mam takich zdolności (a bardzo chciałabym je mieć). No nic, czas udać się na szkołę do kogoś kto nauczy mnie robić dobre przetwory! Składniki: 100 gram mąki(...)Jeśli będzie zbyt gęste dodajemy kilka łyżek wody (najlepiej gazowanej, co spulchni ciasto). Rozgrzewamy patelnię oraz olej kokosowy i smażymy na niej naleśniki (niech będą cienkie). Z podanego przepisu powinniśmy otrzymać 7 dużych naleśników. Ja moje naleśniki podałam z pyszną konfiturą truskawkową. Jednak jeśli pominiecie stewię w przepisie z powodzeniem możecie podać naleśniki z farszem wytrawnym. Wychodzą
Mango PapajaBlachę o wymiarach 40x25 wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) i wylewamy masę biszkoptową. Pieczemy ok 40 min w temp 170 stopni. Wyjmujemy i kiedy przestygnie odkrawamy boki, wyjmujemy ciasto, zdejmujemy papier i zostawiamy do wystygnięcia na kratce. Nasączenie: · ok 1 l przegotowanej wody(...)wiele, ponieważ tort będzie pokryty ciężką masą cukrową), wykładamy część tężejącego musu truskawkowego i przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu. Nasączamy go delikatnie i wykładamy część masy MilkyWay. Tak postępujemy do wyczerpania składników. Całość smarujemy dokładnie masą maślaną, starając się jak najwięcej wcisnąć jej w ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie dekorujemy tort masą cukrową
Malinowe Pocałunkiłyżki gorącej wody 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 opakowanie surowego marcepanu (250g) 1 duży kieliszek wiśniówki szklanka dżemu truskawkowego 3 mleczne czekolady biała czekolada do dekoracji Petitit fours - to nic innego jak przepyszna krajanka z dodatkiem marcepanu i dżemu owocowego, oblana mleczną czekoladą. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia(...)wodą na jednolitą masę, a następnie dodać ubitą pianę, mąkę oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Opcjonalnie dla poprawy koloru można dodać odrobinę żółtego barwnika, ale nie koniecznie. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia największej blaszce z piekarnika (fot.1) i piec około 15 minut w temp. 200ºC. Gdy ciasto wystygnie pokroić je na 3 pasy jednakowej szerokości. Pierwszy
Świat Ciastapatelnia naleśnikarka 28cm - przetrzeć ją olejem i rozgrzać nalewać ciasto i smażyć złociste naleśniki do rozdrabniacza włożyć składniki nadzienia dobrze wszystko zmiksować na dość gęste nadzienie odpowiednią porcję nadzienia położyć na naleśniku - brzegi podwinąć i zawinąć ciasno jemy od razu podane jeszcze letnie, można na talerzyk polać ciut soku truskawkowego - naleśniki są syte i smaczne...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWykonanie: Ser i jajka na sernik ocieplić do temperatury pokojowej. Tortownicę o średnicy 26 cm lub formę o wymiarach 20x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. W pierwszej kolejności przygotowałam mus truskawkowy. Truskawki wyłożyłam do rondelka, zasypałam cukrem i podgrzewałam na gazie około 15 minut. Po tym czasie całe truskawki przecisnęłam przez praskę do drugiego rondelka i podgrzewałam jeszcze chwilkę. Zestawiłam(...)ciepła, ale nie gorąca. Czekoladę rozpuszczałam w kąpieli wodnej. Po 15 - 20 minutach pieczenia wyciągnęłam ciasto brownie, na które wylałam masę z ciemną czekoladą, na którą delikatnie wyłożyłam łyżką masę z białą czekoladą, a na koniec łyżeczką poukładałam kleksy z musu truskawkowego. Całość wstawiłam do piekarnika i piekłam około 50 minut. Po upieczeniu masa powinna być zastygnięta, wtedy piekarnik
Blondynka Gotujecukier -1 łyżka PONADTO herbatniki -2 małe paczki galaretki truskawkowe -2 opak śmietana kremówka -1 szkl PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodając po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej formy (40x25), piec ok.30 minut w 175 stop
Kuchnia Danusizrobione "na już" z tego co było pod ręką. Było akurat niewiele. Ciasto jest bardzo proste, z bardzo niewyszukanych składników. Biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżka wody Do przełożenia: Dobry dżem truskawkowy (użyłam dżemu domowej roboty) ok. 350 ml Polewa czekoladowa: 1/4 kostki margaryny mlecznej(...)mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec w blaszce 23x32 wyłożonej papierem do pieczenia. Upieczone cisto przestudzić, a następnie przeciąć wzdłuż na dwa pasy. Jedną część ciasta posmarować połową dżemu, przykryć drugą częścią ciasta. Na wierzchu rozprowadzić pozostały dżem. Składniki polewy ogrzewać na małym ogniu, do momentu aż się połączą. Gotową polewę przestudzić, następnie dodać lekko pokruszone
Praktyczna plTorcik zrobiony przypadkowo. Zostało mi ciasto na muffinki (bo brakło mi foremek) więc upiekłam resztę ciasta w małej formie na torcik. A potem już improwizowałam...wyszło
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3,2% 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 łyżeczka, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek
W Mojej Kuchni Lubięwaniliowy 6 łyżeczek żelatyny 600 g truskawek szklanka naparu z czarnej herbaty galaretka truskawkowa Najpierw przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie po kolei dodawać żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta na bardzo wolnych obrotach miksera. Formę o wymiarach 30 x 24 cm wyłożyć papierem
Świat CiastaZa oknem pada już od kilku dni więc jedyne co pozostanie to czekać na grudzień i może jakieś opady śniegu żeby zmienić trochę ten krajobraz. W
ciastkarnia na kruchym spodziełyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kakao (takie porządne) 3 łyżki cukru marmolada truskawkowa Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, cukier i proszek, przemieszać. Następnie dać masło i razem posiekać. Dodać jajka i dokładnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie jednakowe części. Do jednej dodać kakao. Wstawić dwie kulki do lodówki na jakieś
Moje pyszne gotowanieMoje chore dziecię zażyczyło sobie różowego ciasta dla księżniczek. Więc rad niewola mamusia musiała coś wymyślić. A co szybko można zrobić jak nie piankę? Więc posiadając mleko skondensowane i 3 truskawkowe galaretki byłam w domu. Więc zaczynamy! Składniki: mleko skondensowane niesłodzone 1 puszka 3 galaretki truskawkowe barwnik spożywczy czerwony np Dr.Oetker Wykonanie: Mocno schłodzone mleko
Malinowe Pocałunkimojej córce zrobiłam takie oto ciasto biszkoptowe z masą na bazie galaretki i śnieżki z truskawkami. Wyszło naprawdę pysznie. W sam raz na Dzień Dziecka i nie tylko :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki (pół krupczatki, pół tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pianka truskawkowa: 2 śnieżki 400 ml zimnego mleka 2 galaretki(...)truskawkowe 300 ml wrzątku + truskawki (ilość wedle uznania - u mnie ok 400 g) + cukier puder do posypania Sposób wykonania: 1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodajemy oba cukry, ubijamy, a potem dodajemy po jednym żółtku. Partiami dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia i mieszamy na małych obrotach. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (36x24cm
Kuchnia domowa Ani