lekko ściągającą galaretkę agrestową. Odstawiamy do lodówki. Truskawki kroimy na małe kawałki i wykładamy na stężałą warstwę zielonej galaretki. Następnie owoce zalewamy lekko tężejącą ostatnią już galaretką malinową (lub truskawkową) i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. W rondelku przygotowujemy polewę czekoladową: wlewamy kremówkę, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i podgrzewamy do rozpuszczenia (nie gotujemy). W minimalnej ilości wody(...)polewa jest już letnia wyjmujemy blaszkę z lodówki i wylewamy na wierzch naszą polewę czekoladową. Rozprowadzamy ją równomiernie, wygładzamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej przygotować to ciasto dzień wcześniej. Smacznego
Smaczne ZdroweSkładniki: mąka pszenna 4 szklanki, mleko 3,2% 1 szklanka, woda 1 szklanka, masło 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka, sól - szczypta, truskawki świeże 1/2 kg, śmietana
W Mojej Kuchni Lubięchcę Wam zaproponować truskawkową lemoniadę do której zamiast cukru użyłam stewi i syropu klonowego. Stewię i syrop klonowy otrzymałam z sklepu Delikatesy internetowe FFS . Stewia jest polecana dla osób które liczą kalorie, diabetyków i osób dbających o zdrowie. Jest 60-100 razy słodsza od cukru i nie zawiera żadnych kalorii.Nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, napoi, ciast, sałatek, przekąsek
Ala piecze i gotujemiodowym cieście Sernik na zimno z brzoskwiniami Sernik na zimno z owocami Sernik orzechowy z brzoskwiniami Sernik szachownica Sernik z brzoskwiniami Sernik z mlekiem i kokosem Sernik z pomarańczową pianką Seromakowiec Strucla drożdżowa z serem i jagodami Szarlotka idealna Szarlotka krucha Szarlotka Sióstr Duchaczek Szarlotka sypana Szarlotka tatrzańska Śmietanowiec z galaretkami Tiramisu Torcik serowo-truskawkowy Tort brzoskwiniowy
Kuchnia domowa Aniorzeźwiającymi truskawkami. Ciasto reprezentuje typowo letnie smaki, które z pewnością uwiodą niejedno podniebienie. Truskawkowo Śmietankowy Sernik na Zimno z Mlekiem Skondensowanym - Składniki: 300 ml mleka skondensowanego 300 g sera dwukrotnie zmielonego 150 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml mleka 2 czubate łyżki żelatyny 150 g truskawek + ok. 150 g na "boki" biszkopt lub okrągłe biszkopty galaretka truskawkowa Truskawkowo Śmietankowy Sernik
Słodka Stronałyżki * cukier wanilinowy – 1 łyżka * jajko – 1 szt * masło – 50 g * mleko 3/2% – 250 ml * sól – 1 szczypta * spirytus – 2 łyżki DODATKOWO: * marmolada truskawkowa * tłuszcz do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: UWAGA! Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową. Do miseczki wlewamy ciepłe( ale nie gorące! ) mleko, dodajemy pokruszone drożdże(...)puszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz. Ciasto które podwoiło swoją objętość wyciągamy na stolnicę
Ostra na Słodkorazem dodałam je w całości… Zmiksuję je następnym razem Sernik wyszedł bardzo lekki i nie za słodki. Można oczywiście zwiększyć ilość cukru, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta. Następnym razem jednak zrobię ten sernik w tortownicy o średnicy 26 cm to będę mogła wykorzystać całą masę (a tak część masy trzeba było zjeść, bo się nie zmieściła(...)biszkoptów 600 g truskawek 500 g jogurtu greckiego 400 g serka kremowego 300 ml śmietany 36% 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny 25 g żelatyny 1 galaretka truskawkowa 1. Jogurt i serek kremowy powinny mieć pokojową temperaturę. Cukier puder należy przesiać. Truskawki opłukać i osuszyć. 2. Spód tortownicy 23cm (lepiej jednak użyć tortownicy o średnicy
UgotujmyTo.plkonfitury truskawkowej ewentualnie zmiksowane owoce typu maliny, truskawki lub jagody z dodatkiem żelatyny Do posypania: pokruszone markizy Wykonanie: Płatki wsypujemy do blendera i miksujemy. Przesypujemy do miski dodajemy masło i mieszamy az całkowicie masło połączy się nam z płatkami. Tak przygotowanym spodem pokrywamy tortownice. Jeśli używamy gotowej konfitury owocowej to wystarczy jak nałożymy ją na spód naszego ciasta...natomiast
NaKońcuJęzykaciasto się skończyło a jakoś nie miałam ochoty na specjalne długie pieczenie za to na owocowy deser jak najbardziej. Tym teraz postanowiłam wziąć na tapetę truskawki. Zmiksowane truskawki z kawałkami żurawiny i już mamy pyszny sok. Do tego waniliowy gęsty budyń i już mamy przepis na pyszny deser. Składniki na 3 pucharki 20 dkg truskawek garść żurawiny kisiel truskawkowy
ciastkarnia na kruchym spodziełyżki rumu opakowanie budyniu waniliowego 15 dag cukru 500 ml mleka 3 jajka sól 10 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 dag masła kilka rurek waflowych dżem truskawkowy lub konfitura morelowa Wykonanie: Rodzynki zalać rumem i odstawić na 15 minut. Przygotować budyń z budyniu w proszku, mleka (5 łyżek odlać) i połowy cukru. Zagotować i odstawić do ostygnięcia(...)biszkopt. Piec w rozgrzanym piekarniku do temp. 180 st.C przez 10 minut. Biszkopt wyjąć na wilgotną ściereczkę, usunąć ostrożnie papier do pieczenia i od razu zrolować ciepłe ciasto razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia. Masło zmiksować na krem, dodawać po łyżce schłodzonego budyniu aż du uzyskania gładkiej masy. Następnie rozwinąć biszkopt, posmarować go kremem, ułożyć na nim rurki waflowe
Pasja SmakuTRUSKAWKOWE Z MIGDAŁAMI. 3/4 szklanki mąki 1/2 kostki masła 100g płatków owsianych 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500-600g mrożonych truskawek 3/4 szklanki cukru 100g płatków migdałowych + cukier do pospania płatki owsiane do kokilek łyżka mąki 4 kokilki natłuszczam i wysypuję łyżką mąki oraz płatkami owsianymi. Z masła, mąki, cukru, proszku i płatków owsianych zagniatam ciasto
W kuchni Karmel-itkiStraszną miałam chęć na pizze, ale oczywiście w wersji fit, a na dodatek tylko dla siebie. Kilka dni temu skusiłam się na wykonanie pełnoziarnistej pizzy w
Truskawkowa Fiestaznów naszła mnie ochota na muffinki ! Czekoladowe były … z amaretto również … bananowe też … kokosowe i truskawkowe również … Postanowiłam zrobić takie jakich do tej pory nie było – z daktylami! Pomysł był strzałem w 10 , gdyż muffinki znikały w tempie ekspresowym! Do zrobienia wykorzystałam daktyle i kandyzowany cukier Nie tylko pięknie wyglądały , ale i smakowały obłędnie(...)SKŁADNIKI: - mąka pszenna – 150 g - mąka ziemniaczana – 100 g - proszek do pieczenia – 2 łyżeczki - sól – 1 szczypta - cukier – 100 g - olejek do ciast śmietankowy – 1 łyżka - olej rzepakowy – 80 ml - jajko – 1 szt - jogurt naturalny – 250 g - daktyle – 100 g - kandyzowany cukier – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obie mąki , proszek
Ostra na Słodkoczar ;) ulubione knedle z dzieciństwa . Pamiętam jak dziś , jak z siostrą czekałyśmy z wywieszonym językiem ;) , kiedy ugotują sie te pyszne kulki z truskawką w środku :).Do tej pory , sezon truskawkowy nie może się obyc bez knedli :) Składniki: kg ziemniaków kg truskawek 7 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko margaryna i bułka tarta do polania Sposób przygotowania: Ziemniaki(...)wcześniej ( najlepsze są takie , nie ma trudności w sklejeniu knedla i ładnie się łączą wszystkie składniki. Do ziemniaków dodawac kolejno wszystkie składniki zaczynając od jajek, mąki i ugnieśc ciasto , aby było jednolicie połączone.( mąki podałam tyle , ale wszystko zależy od ziemniaków , dodawac tyle, żeby ciasto nie przywierało do rąk , makę podsypujemy pod każdą knedle , żeby nie było trudności
Słodkości i nie tylkoNie lubię, gdy sernik jest suchy i przypomina wiór;) Dlatego stale szukam doskonałego przepisu. Ten jest fantastyczny, nie jest suchy, ale też nie "pływający":) Pyszny kruchy
Z miłości do słodkości