przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:397/934)

PIEROGI Z SEREM I MALINAMI 152

pierogach można dużo mówić, a jeszcze więcej ich zjeść. Dziś jemy pierogi z białym serem i malinami. Zapraszam więc do robienia i degustacji. Składniki Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej łyżka masła szklanka gorącej wody szczypta soli Farsz: 0,5 kg białego półtłustego sera cukier waniliowy 2 żółtka Polewa: śmietana maliny Połączyłam mąkę z miękkim masłem, szczyptą soli(...)dolewałam powoli gorącą wodę. Ugniatałam aż powstało miękkie ciasto na pierogi. Cieniutko je rozwałkowałam i szklanką wykraiwałam koła. W misce rozgniotłam biały ser,dodałam żółtka i cukier waniliowy. Składniki wymieszałam. Nakładałam łyżeczką ser na krążki ciasta. Zlepiałam pierogi. Wrzucałam je do gotującego się i posolonego wrzątku z odrobiną oliwy. Pierogi powinny wypłynąć na powierzchnię, wtedy je wyjmujemy. Polałam

potrawyregionalne
KOKOSOWE NALEŚNIKI Z MANGO 194

się chce. W ten upalny dzień polecam delikatne kokosowe naleśniki. Podane z owocem mango i gęstym jogurtem. Do tego nutka syropu klonowego i sprawa kolacji załatwiona. Składniki : przepisu na ciasto naleśnikowe szukajcie TU   w przepisie na naleśniki w syropie pomarańczowym  do ciasta pół szklanki wiórków kokosowych dojrzały owoc mango (ewentualnie inny ulubiony sezonowy) naturalny, gęsty jogurt grecki(...)serek waniliowy syrop klonowy Do  tradycyjnego i wymieszanego ciasta naleśnikowego wsypałam wiórki kokosowe. Usmażyłam naleśniki Obrałam ze skórki mango i pokroiłam w kostkę. Na usmażone placki nałożyłam jogurt, kawałki mango i polałam wszystko syropem klonowym. Temu komu za mało kokosa w plackach, może posypać nimi danie. Kochani cóż więcej mogę powiedzieć oprócz tego, że było pysznie! Zapach kokosu

potrawyregionalne
DORSZ W TEMPURZE 177

małe kawałki. Rybę posoliłam i posypałam pieprzem. Można przed smażeniem wytrzeć ją ręcznikiem papierowym a następnie obtoczyć lekko w mące. W sprzedaży jest specjalna mieszanka do tempurowego ciasta, która pozwala przyrządzić tempurę z prawdziwego zdarzenia. Jeśli jej nie macie, to wystarczy wymieszać 150 g mąki pszennej ze 100 ml zimnej,wręcz lodowatej wody (może też być woda gazowana) i dodać(...)szczyptę soli. Można dodać do ciasta kostki lodu. Ciasto ma być lekko lejące się, nie gęste. Cudownie kruche i cieniutkie jak mgiełka. Rybę smażyłam w głębokim oleju, rozgrzanym do temperatury 160-180 stopni.Należy uważać aby kawałki nie stykały się ze sobą. Usmażone kawałki najlepiej układać na metalowej kratce, aby nadmiar oleju mógł spłynąć.Następnie na papierowych ręcznikach. Sosy można

potrawyregionalne
ŁĄCKIE HALUSZKI Z BRYNDZĄ czyli inaczej KLUSKI Z TARTYCH ZIEMNIAKÓW 143

kiełbasy 1 większa cebula sól smalec,ewentualnie olej Ziemniaki obrałam,umyłam i starłam na tarce. Należy je dobrze odsączyć. Na dnie miski zbierze się skrobia, którą należy dodać do ciasta. Wsypałam wymieszane obie mąki,dodałam sól i dokładnie wymieszałam. Ciasto powinno być na tyle gęste,żeby nie rozpłynęło się we wrzącej wodzie. Metalową łyżką zanurzaną we wrzątku, wrzucałam ciasto

potrawyregionalne
CZEKOLADOWE KRUCHE CIASTECZKA 169

Dodałam jajko i ekstrakt z wanilii.    Połączyłam masę z suchymi składnikami. Mąką,sodą,kakao i szczyptą soli. Starłam pozostałą część czekolady na wiórki.   Wsypałam je do ciasta i wszystko wymieszałam drewnianą łyżką. Z masy wyszło mi 20 ciasteczek. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie o odstępach pomiędzy nimi. Można je nakładać np. łyżką(...)lodów. Kształt i wielkość zależy od Was. Nie spłaszczajcie ich.  Jeśli wyjdzie wam więcej ciasta,bądź będziecie chcieli upiec je w innym czasie,to ciasto można zamrozić i wyjąć godzinę przed pieczeniem. Włożyłam je do nagrzanego piekarnika. Piekłam około 15-20 minut w temperaturze 180  stopni. Po wyjęciu z piekarnika, zostawiłam je na blasze przez około 5 minut

potrawyregionalne
JAGODZIANKI 177

jednej płaskiej łyżce na jagodziankę) 3 łyżki cukru 1 roztrzepane jajko na glazurę Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 5-6 łyżek wody Pamiętajcie,ze podczas pracy z ciastem drożdżowym  nie powinno być w pomieszczeniu przeciągów. Powinno wyrastać w cieple. Drożdże rozkruszyłam i rozpuściłam w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odstawiłam na około 15 minut aby podrosły(...)rozczyn z drożdży i zaczęłam mieszać.  Wlałam mleko.  Wbiłam jajko.  Wsypałam cukier.  I cukier wanilinowy.  Na koniec wlałam olej. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce  na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.   Jagody umyłam. Posłodziłam. Można posypać jagody łyżką mąki ziemniaczanej.   Wracajmy do ciasta. Przez chwilę wyrobiłam je. Podzieliłam

potrawyregionalne
LEKKIE SEROWE PLACUSZKI Z CYNAMONEM 154

środka cukru, ponieważ posypane  cukrem pudrem lub miodem są wystarczająco słodkie. Wsypałam mąkę.   Wlałam mleko i mieszałam.     Z białka ubiłam pianę i wlałam do ciasta.  Ciasto delikatnie wymieszałam z pianą.    Na patelni rozpuściłam masło i wymieszałam je z cynamonem.  Nakładałam po jednej łyżce ciasta na jednego placka. Smażyłam na średnim ogniu

potrawyregionalne
RACUSZKI Z JABŁKAMI na maślance z cynamonem 178

żółtka.    Wsypałam cukier i szczyptę soli.  Wlałam maślankę i wymieszałam.    Jabłka obrałam i pokroiłam na plasterki. Wymieszałam je z cynamonem.   a następnie z ciastem.  Białka ubiłam na puszystą pianę. Przełożyłam ją do ciasta.  Delikatnie wymieszałam. Rozgrzałam olej na patelni. Nakładałam ciasto łyżką. Smażyłam przez około 3 minut z każdej strony.   Odkładałam

potrawyregionalne
RYBA W TEMPURZE Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM 221

połowy. Można oczywiście pokroić je na mniejsze kawałki. Należy pamiętać,żeby ryba była dobrze odsączona z wody. Można ją wysuszyć za pomocą ręczników papierowych.  Kolej na przygotowanie ciasta. Do miseczki wsypałam mąki:kukurydzianą i pszenną.      Wlałam bardzo lodowata wodę. Można do niej dodać kostki lodu.  Szybko wymieszałam.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Maczałam(...)kawałki ryby. Wrzucałam kawałki na bardzo rozgrzany olej. Smażyłam aż ciasto się pięknie zarumieniło. Po usmażeniu rybę przekładałam na ręczniki papierowe aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Teraz wystarczy nałożyć warzywa na talerz. Posypać je czarnym sezamem i pokrojoną dymką. Na wierzch ułożyłam usmażoną rybę. Można polać ją sosem chili. Smacznego

potrawyregionalne
ROLADKI ZE SZPINAKIEM, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MASCARPONE 242

farsz: 250 g serka mascarpone 200 g wędzonego łososia dowolna ilość świeżych liści szpinaku ząbek czosnku sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz kiełki np.pora, rzodkiewki Składniki na ciasto naleśnikowe: 300 g mąki 500 ml mleka 2 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła do ciasta masło lub olej roślinny do smażenia Mąkę przesiałam do miski, posoliłam, wlałam roztopione masło(...)wbiłam jajka. Rozmieszałam i mieszając, stopniowo wlewałam mleko. Mieszałam do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. W miarę potrzeby można dolewać mleka lub dosypywać mąki. Smażyłam na patelni posmarowanej olejem. Mając już usmażone naleśniki, zajmijmy się farszem. Najpierw serek mascarpone. Dodałam do niego starty ząbek czosnku. sól i pieprz.  Wymieszałam. Pora na wędzonego łososia. Pokroiłam go na mniejsze kawałki. Placki

potrawyregionalne
pizza z czosnkiem niedźwiedzim i ze szpinakiem, pomidorami, cukinią... 188

oregano 2 łyżeczki, cukinia 1 średnia drożdże wkruszyć do misy robota, wlać letnią wodę, wsypać cukier, sól, mąkę i hakiem robota zamieszać wsypać czosnek niedźwiedzi, wlać olej i wyrabiać ciasto z 8 minut, ciasto nakryć talerzem i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia ciasto rozwałkować na cienki placek, ułożyć na papierze do pieczenia na blaszce z piekarnika, posmarować sosem pomidorowym

W Mojej Kuchni Lubię
Pizza z wędzonkami i pastą chili. 193

pizzy. Nadają głębi pizzy i jeżeli ktoś ma problem z doborem przypraw to będzie zachwycony efektem końcowym. Przepis własny Składniki na 2 blaszki okrągłe jak na zdjęciu. Składniki na ciasto: 1 jajo 30 dag mąki pszennej tortowej 3 dag drożdży 3/4 szklanki mleka łyżeczka cukru szczypta soli Mleko podgrzać tak by było ciepłe. Rozkruszyć drożdże, rozetrzeć z cukrem i dodać(...)mleko. Kiedy drożdże napuchną dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Pozostawić je do wyrośnięcia na minimum 20 minut w zaciemnionym i ciepłym miejscu. Pozostałe składniki: pasta chili  (dostępna w słoiczkach) Italiamo - łyżeczka oliwa z oliwek Italiamo - 2 łyżki przyprawa do pizzy Italiamo - paska łyżka suszone pomidory kilka sztuk Italiamo 20 dag wędzonej kiełbasy 20 dag wędzonego sera pół czerwonej

Poezja Smaków - blog kulinarny
Makaron domowy 8 jajeczny. 230

pszennej 1/3 łyżeczki soli 2 duże jajka (waga bez skorupek 120 g)      Mąkę przesiewamy wraz z solą, dodajemy roztrzepane jajka i zagniatamy elastyczne, gładkie, dość twarde ciasto (jeśli jest zbyt twarde i nie chce wyrobić dodajemy 1-2 łyżki wody). Ciasto jest gotowe, gdy jest zwarte, a po przekrojeniu usiane jest mnóstwem pęcherzyków powietrza. Następnie jedną połówkę(...)oprószamy mąką i zawijamy w folię spożywczą lub przykrywamy miseczką, a drugi kawałek wałkujemy na cienki placek (polecam maszynkę do makaronu-jest rewelacyjna!). Rozwałkowane ciasto oprószamy mąką, układamy na ściereczce i zostawiamy na około 20 minut, żeby podeschło. Po tym czasie kroimy makaron w grubsze bądź cieńsze wstążeczki, rozsypujemy na stolnicy i jeszcze chwilę podsuszamy. Gotujemy do miękkości w osolonym

Rozpustne gotowanie
Knedle ze śliwkami 228

Pyszne, mięciutkie knedle nadziane śliwkami węgierkami. Wspaniały pomysł na słodki obiad:)  Z podanych składników przygotujecie około 20-22 knedli - w zależności jak duże śliwki wybierzecie i jak cienkie ciasto lubicie. Przepis pochodzi z listopadowego wydania magazynu KUCHNIA. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 20-22 knedle: 20-22 śliwki tej samej wielkości 1 kg ziemniaków 300 g mąki pszennej(...)durszlaku. Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugniatamy na gładkie puree i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. Ostudzone ziemniaki zagniatamy z mąką i jajkiem na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 20-22 równe części (w zależności jak duże mamy śliwki). Każdy kawałek zgniatamy na cienki placek, na środku kładziemy śliwkę, zaklejamy krawędzie i formujemy kulki. Każdą kulkę

My Culinary Art
KREM DYNIOWY 258

Puszysty, smaczny krem z dyni, świetny do ciast oraz deserów. SKŁADNIKI 700 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru 200 g puree z dyni *250 g masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Puree z dyni Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry, tak przygotowaną dynię piec w nagrzanym piekarniku około

RAROSSA