olejku migdałowego lub waniliowego szklanka pokrojonych w kostkę truskawek Przygotowanie: Do miski wsypać wszystkie suche składniki. Następnie dodać składniki mokre oraz jajka i dokładnie wymieszać. Powinno wyjść dość gęste ciasto. Dno papilotek zakryć ciastem, ułożyć na wierzch kawałki truskawek, następnie przykryć je ciastem i znowu ułożyć truskawki. ok. 3/4 wysokości papilotek. Piec ok 25 minut w temperaturze 180-190 stopni
The Sweet Damselpizzę, jest naprawdę bardzo smaczna. Powinna zawierać do 4 składników. U mnie jest 5, nie mogłam się powstrzymać, żeby nie dodać czarnych oliwek. Pizza wyszła przepyszna. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 25 g drożdży 159 ml wody źródlanej 10 ml oliwy extra virgin 70 ml mleka 3,2% szczypta cukru sól Dodatki: mozzarella rukola szynka parmeńska(...)czarne oliwki pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Mleko wymieszać z oliwą i drożdżami. Odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie należy dodać wodę, mąkę, sól i cukier. Zagnieść ciasto i ponownie odstawić, przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto po porcjować po ok 80-100 g. Rozwałkować i ułożyć na blaszce (najlepiej żeliwnej), posmarować
The Sweet Damseldzień kulinarnych warsztatów u Jamie Olivera w Jamie's Recipease. Pierwszy dzień warsztatów przypadł na piątek, 12. czerwca. Temat: Filled Pasta , czyli najogólniej mówiąc to, co można zrobić z ciasta makaronowego. Do jedzenia oczywiście ;) Warsztaty prowadził Dan Batten, niezwykle charyzmatyczny i ekspresyjny człowiek. Ciężko było go uchwycić aparatem :) Warsztaty rozpoczynaliśmy od umycia rąk. Szef wskazywał miejsca, gdzie możemy to zrobić(...)rąk gotowania nie będzie ;) Dan na wstępnie przekazał nam "garść teorii", opisał mąki z jakich najlepiej robić makaron, a następnie przystąpił do pracy. Obserwowaliśmy go pilnie jak zagniatał ciasto, potem wałkował i tworzył najróżniejsze kształty makaronu i pierożków. ( Potem każdy z nas przy swoim (oddzielnym) stanowisku samodzielnie robił wszystko od początku do końca. ) Można by powiedzieć, że pracował
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepis na ciasto, czy raczej deser na zimno, składający się z warstwy jabłkowej i bitej śmietany. Proste i efektowne. Składniki: Warstwa jabłkowa: 5 jabłek 3 galaretki agrestowe łyżka soku z cytryny Warstwa śmietanowa: 650ml śmietany kremówki 200ml jogurtu greckiego 80g cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 125ml wody szczypta soli Ponadto: ok 200 g herbatników tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy(...)koniec cienką strużką wlewamy żelatynę. 3/4 masy wylewamy na herbatniki. Wyrównujemy i układamy na niej kolejną warstwę herbatników. Na to rozprowadzamy resztę masy śmietanowej i posypujemy startą czekoladą. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin
e-PrzepisyKulinarneciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawy : sól ,pieprz ,oregano W ciepłej wodzie rozpuszczam drożdże z cukrem ,dodaję pozostałe składniki (mąkę partiami ,ciasto ma być sprężyste , nie twarde) i wyrabiam ciasto ,aż nie będzie kleić się do rąk . Odkładam do wyrośnięcia na około 0,5 godziny .Po tym czasie rozwałkowuję ciasto w formie
Ladylaura.łyżka cukru opakowanie drożdży instant 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli 1 jajko Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać do niej drożdże, cukier, sól, oliwę, jogurt i całe jajko. Ciasto zagnieść i dokładnie wyrobić, tak aby było ono gładkie i elastyczne. Miseczkę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie je przerobić
Krakowskie smaki Anizasadzie jest to przepis na tartę alzacką, ale ja zmieniliśmy troszkę składniki. Boczek zastąpiliśmy szynką i dodaliśmy kapary jabłkowe. Składniki 300 g ciasta francuskiego 100 g szynki szwarcwaldzkiej 100 g szynki Jamon Serrano 100 g sera Danish Blue 2 cebule 2 łyżki śmietanki 36 % gałka muszkatołowa kminek mielony pieprz Przygotowanie Szynkę pokroiłem na cienkie , wąskie paski , krótko smażyłem(...)patelni , aż była chrupka. Obraną cebulę pokroiłem w piórka i zeszkliłem na tłuszczu pozostałym po smażeniu szynki. Śmietankę wymieszałem z przyprawami. Formę do tarty wylepiłem ciastem, nakłułem ciasto widelcem. Rozłożyłem szynkę , na nim cebulę i pokrojony w plasterki ser oraz kapary jabłkowe. Polałem śmietaną. Piekłem 15 minut w 230 stopniach
R'n'G Kitchentych, co glutenu się nie boją – to wegańskie ciasto robi się ekspresowo i nie trzeba się babrać na stolnicy. Tak jak w tym przepisie , tylko podwoiłam ilość ciasta i owoców. Oprócz truskawek, dodałam borówki i czereśnie, i prawdziwy cukier waniliowy (zrobisz go bardzo łatwo: do pojemnika z cukrem dodaj kilka lasek wanilii i za kilka dni gotowe). Dzięki temu ciasto
Qlinarnie i Qlinarnieudanych, bo niestety wzorki trochę się rozlały i ciastka wyglądały zdecydowanie lepiej przed pieczeniem. Jeśli macie jakieś sprawdzone sposoby na zapobiegnięcie temu, to chętnie poczytam :) Co do samego przepisu, ciasto musi być dobrze wyrobione, w przeciwnym wypadku przypomina kruszonkę i trudno je rozwałkować. Warto jednak poświęcić chwilę czasu - są pyszne, sezamowe z wyraźną nutą imbirową. Idealnie pasują do porannej kawy(...)ksylitolu 1 łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki imbiru w proszku 1. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób bardzo dokładnie na gładką masę - nie powinna się kruszyć. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolej odrobiny mleka. 2. Ciasto rozwałkuj i wycinaj ciasteczka. Jeśli robisz wzorki stemplem, włóż je potem do lodówki na około 30 minut. 3. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni
Powiedz dietom nieKluseczki francuskie są bardzo delikatne i nadają się jako danie główne z dowolnym sosem: pomidorowym czy grzybowym oraz jako dodatek do zup. Tak wygląda ciasto z dodatkiem koperku. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 dag. masła 6 dag.mąki pszennej sól WYKONANIE: Mąkę przesiać, jajka rozbić, oddzielając białka od żółtek, masło utrzeć z odrobiną soli dodając po jednym żółtku, aż masa będzie(...)gładka i puszysta, masę połączyć delikatnie z mąką, następnie białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i ostrożnie dodaję ją do ciasta, W dużym garnku zagotować wodę z solą, wyrobione, gęste ciasto przełożyć na deskę i metalową łyżką odcinać kawałki zsuwając je wprost do wrzątku, za każdym razem zanurzając łyżkę, mieszać aby kluseczki nie przywarły, od wypłynięcia gotować około
Kuchnia Beatykiedy w jednym z internetowych sklepów z przyprawami znalazłam suszone kwiatki lawendy, które można wykorzystać do przygotowania różnych potraw. W mojej głowie od razu pojawił się jednak pomysł na ciasto. I to ciasto nie byle jakie! Przedstawiam Wam dziś biszkoptowy tort ombre z kremem śmietankowym i borówkami. Do tego dekoracja z kwiatów lawendy! Możecie mi wierzyć, zapach przy wysypaniu(...)lodówki. Borówki myjemy dokładanie i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Na pierwszy blat nakładamy cienką warstwę kremu i przykrywamy o ton jaśniejszym kolorem. Powtarzamy ze wszystkimi spodami. Gotowe ciasto można wyrównać ostrym nożem, ja jednak wolę go nie obcinać, a nierówności zakryć kremem. Kiedy cały tort jest już pokryty kremem śmietanowym łatwo możemy zrobić na nim wzorek za pomocą zwykłej
CiastkozercyJeszcze jedna propozycja na ciasto z owocami. Tort biszkoptowy, przełożony kremem z serka mascarpone i truskawkami. W sam raz na początek lata. Biszkopt upieczony wg dowolnego przepisu z 6 -8 jajek. 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie ciastek Regionalnych lub podobnych truskawki pół tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej 2 łyżki soku(...)krążki. Każdy nasączyć syropem z wody i cukru. Na pierwszy krążek wyłożyć 1/3 masy, powciskać połamane drobno ciastka i połówki truskawek, przykryć drugą częścią masy i drugim krążkiem ciasta. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Udekorować truskawkami i czekoladą. Pozostawić na kilka godzin w lodówce
Praktyczna plpietruszki są prawdziwym rajem dla podniebienia. Koniecznie wypróbujcie, jak tylko w ręce wpadnie Wam trochę świeżych leśnych grzybów, a gwarantuję że zakochacie się w tym przepisie :) SKŁADNIKI ( 6 pizzerinek) ciasto 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 3/4 szklanki ciepłej wody 1 opakowanie suchych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka płaska soli 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka oliwy z oliwek sos 250g(...)sól pieprz 1 kula mozarelli ser z niebieską pleśnią natka pietruszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mąkę wymieszać z cukrem, solą, dorożdżami i oliwą. Stopniowo dolewać ciepłą wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na conajmniej 30 min. 2. Czosnek drobno posiekać i wymieszać z jogurte, pastą curry i parmezanem. Gotowy sos odstawić
DefinicjaSmakudodać cukier, proszek do pieczenia oraz sól i dokładnie wymieszać. 2. W drugiej miseczce wymieszać mleko, olej i jajko. 3. Przy pomocy trzepaczki połączyć mokre składniki z suchymi ( ciasto będzie dosć gęste). 4. Przy pomocy łyżki lub niedużej chochli formować pancakes'y i smażyć na suchej patelni na złoto brązowy kolor. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno przywierało do patelni(...)dodać do ciasta więcej oleju. 5. Podawać z syropem klonowym i ulubionymi dodatkami. Smacznego
DefinicjaSmakususzonych pomidorów (bez oliwy, takich suchych) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wymieszać z solą i drożdżami. Dodać miód, oliwę oraz suszone pomidory i wymieszać. Dolewać powoli letnią wodę i zagnieć elastyczne ciasto, trwa to około 5-8 minut. Delikatnie obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto odgazować i ponownie zagnieść. Przełożyć do silikonowej keksówki, lub tradycyjnej wysmarownej(...)masłem i wysypanej bułką tartą, ciasto powinno sięgać do ok. 2/3 wysokości foremki. Zostawić na 1h do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Chlebek jest upieczony wtedy, gdy uderzony od spodu wydaje pusty dźwięk. Smacznego
DefinicjaSmaku