przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:399/934)

Torcik orzechowy 256

Torcik bez mąki za to z mnóstwem orzechów i czekolady. Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane.      Składniki :    80gr. miękkiego masła    80gr. cukru    5 jajek    200gr. mielonych orzechów laskowych    100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej    2 łyżki rumu    1 łyżka adwokatu(...)sztywną pianę.W osobnej misce połączyć masło z cukrem i żółtkami, dodać orzechy, czekoladę, rum i adwokat, dokładnie wymieszać.Powstałą orzechową masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami.Gotowe ciasto przelać do tortownicy 22cm , wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą.Piec w temperaturze 160ºC przez około 35-40 minut do tzw.suchego

Zabawa smakiem
BROWNIE Z MIĘTĄ I ALKOHOLEM. 147

użyłam do tego celu miksera). Czekoladę mleczną i deserową kruszę. Miętę siekam drobno. Oba składniki wrzucam do masy, mieszam całość. Formę wyścielam papierem do pieczenia. Wykładam lepkie i ciężkie ciasto, wyrównuję wierzch i wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę 30-35 minut w 180 stopniach.  SMACZNEGO! Pozdrawiam baardzo czekoladowo! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Mazurek z Orzechami Brazylijskimi na Orzechowym Spodzie 257

składniki mieszamy łyżką. Dodajemy zimne, twarde masło pokrojone w małe kosteczki i rozcieramy je między palcami zagniatając szybko z mąką. Jak uzyskamy konsystencję kruszonki wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy(...)formy. Zawijamy boki tak, aby potem masa nam nie ściekała z ciasta. Widelcem dziurkujemy cały spód, ponownie władamy do lodówki na około 30 minut. Potem pieczemy (bez termoobiegu)w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 35 minut na złoty kolor.Masa czekoladowa: Roztapiamy czekoladę razem z kremówką. Po roztopieniu wrzucamy pokrojone orzechy, mieszamy i przekładamy na wystudzony spód. Możemy udekorować

Blondynka Gotuje
Tort czekoladowy 23128

była górka). Biszkopt przełożyłam kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem serka waniliowego. Taki tort musi być koniecznie dobrze nasączony najlepiej procentami, które dodają charakteru całości. Jak każdy tort (i większość ciast przekładanych kremem) i to ciasto należy przygotować wcześniej. Pracę można rozłożyć na dwa dni, pierwszego dnia upiec biszkopt, następnego przygotować krem i przełożyć nim ciasto a kolejnego dnia podawać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Domowe bajaderki 382

rodzynek i posiekanych orzechów włoskich 5 herbatników pełnoziarnistych wiórki kokosowe Sposób przygotowania: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagniec ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś na blachę wyłozoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C . Piecz ok. 40 minut. Ciepłe ciasto drobno pokrój lub pokrusz. Mleko(...)wymieszaj z marmoladą, kakao, rumem i dodaj kilka kropel zapachu migdałowego . Zalej kawałeczki ciasta. Dodaj rodzynki , orzechy i pokruszone herbatniki. Wyrób na jednolitą masę. Uformuj z niej równe kuleczki. Ułóż je na deseczce i odstaw na noc do lodówki. Nastepnego dnia kulki oblej polewa czekoladową (klik) i posyp wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO

Słodkości i nie tylko
Placek kakaowo-migdałowy z truskawkami 180

Ciasto szybkie i łatwe co jest o tyle ważne, że gdy pięknie za oknem to nie chce mi się, jeszcze bardziej niż zwykle, stać przy garach. Tutaj wystarczy ubić jajka, dodać sypkie składniki a na wierzch wrzucić trochę owoców i gotowe ! Ja placek polukrowałam bo tak woli mąż, ale wystarczy oprószyć go odrobiną cukru pudru i będzie równie pysznie :)Olej(...)rzepakowy świetnie sprawdza się przy wypiekach i sprawdziłam to już wiele razy np. piekąc Zebrę czy  Ciasto czekoladowe. Ma neutralny smak i zapach i dzięki niemu ciasto dłużej zachowuje świeżość, jest wilgotne i bardzo smakowite. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Jogurtowiec z malinami 701

coraz częściej sięgamy po rozgrzewające dania i jesienne smaki. Jednak warto też jeszcze skorzystać z ostatniego momentu, kiedy można kupić owoce i warzywa lata. Dlatego na początek jesieni przygotowałam ciasto na zimno z malinami. Trzeba korzystać z nich póki są, bo niedługo zostaną nam one tylko w wersji z zamrażalki, a zamiast ciast na zimno wybierzemy te pieczone i kremowe(...)masę włożyć kilkanaście malin, masę odstawiamy do stężenia. Galaretkę malinową rozpuścić w 400ml wody. Gdy masa jogurtowa stężeje układać na niej gęsto pozostałe maliny. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Aromatyczny Bakłażan na Chlebku Pita 118

Jeżeli zdecydowaliśmy się zrobić domową pitę to zaczynamy od zmieszania wody, drożdży i odrobiny mąki. Odstawiamy rozczyn na ok. 10 minut, po czym dodajemy do pozostałej ilości mąki. Wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby dodajemy dodatkową ilość mąki) i odstawiamy na ok. 2-3 godziny do wyrośnięcia. Przenosimy ciasto na blat i wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 2 części i każdą rozwałkowujemy

rabarbarowo
Babka makowa z polewą czekoladową 278

pyszną, lekką i wilgotną babkę pieguskową. Ja akurat miałam nadmiar białek w lodówce i wykorzystałam je na przygotowanie tej oto babeczki. Przepis na ciasto znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Do ciasta możemy dodać ulubione bakalie, jeżeli chcemy urozmaicić jej smak. Polecam, babka długo utrzymuje świeżość Post Babka makowa z polewą

Marta Gotuje
Najlepsze świąteczne pierniczki. Chatki z piernika i moje tegoroczne pierniczki :-) 538

koniuszek noża) 200g miodu 100g cukru pudru  2 jajka masło,margarynę  i cukier puder podgrzewamy i mieszamy.  Dodajemy sodę i studzimy. Dodajemy do reszty składników,wyrabiamy ciasto,schładzamy w lodówce. Wałkujemy,wycinamy kształty i pieczemy około 7-9 minut w temp 180 stopni. Na początku gorące pierniczki są miękkie,ale jak wystygną stają się twarde :-)  Testowałam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pierniczki glazurowane na święta 171

łyżek cukru pudru Wykonanie: Do miski wlać śmietanę, wsypać cukier, sodę oraz jajko, wsypać otartą, pomarańczową skórkę, połączyć składniki. Wsypać kakao, przyprawę do pierników oraz mąkę. Krótko wszystko zmiksować, ciasto okaże się na pewno klejące, ale zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a można robić to łyżeczką maczaną w zimnej wodzie i układać na blaszce

kgwjanczewo
Pierniczki Na Musie Jabłkowym 118

łyżeczki kakao 1 całe jajko Do dekoracji: kilka kostek białej czekolady kilka kostek deserowej czekolady lukier Posypki dekoracyjne od Delecty 1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić możemy je co jakiś czas podsypywać mąką, Ciasto następnie chowamy do lodówki na 1 h. 2. Po tym czasie dzielimy na dwie części i jedna chowamy

Gotowanie...to proste !
Korzenne ciasteczka serduszka 196

mąki kostka masła (200g) 100g cukru pudru 1 jajko szczypta soli łyżka przyprawy korzennej biała czekolada Mąkę, cukier puder i zimne masło posiekaj dokładnie nożem lub specjalną siekaczką do ciasta. Dodaj jajko, szczyptę soli, przyprawę korzenną i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby ciężko się łączyło, można dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany.Zawinąć w folię i wstawić do lodówki(...)godziny. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć serduszka i piec w 170 stopniach do lekkiego zarumienienia (ok 10 min). Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rękawa cukierniczego i polewać ciasteczka. odstawić do zastygnięcia

Smakołyki Asi
CIASTO CZEKOLADOWE 132

Bardzo prosty przepis na pyszne czekoladowe ciasto, które zawsze wychodzi :)  Składniki: 200 g mąki pszennej  1 łyżka kakao  80 g masła 1/2 szklanki mleka  150 g cukru trzcinowego  1 łyżeczka proszku do pieczenia  100 g mlecznej ciemnej czekolady  wiórka kokosowe do posypania 2 jajka  Polewa: 100 g czekolady mlecznej ciemnej(...)dolewam mleka i mieszam.  Mąkę, proszek, kakao przesiewam przez sitko do miski. Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, następnie powoli łącze ze suchymi składnikami i mieszam.  Ciasto przekładam do wyłożonej papierem  tortownicy i piekę przez około 45 minut ( do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni. Przygotowuję polewę: masło i czekoladę roztapiam w garnuszku. Ostudzone ciasto polewam

Kukuleczki