przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:407/934)

Polędwiczki drobiowe w bazyliowej chmurce. 140

Polędwiczki drobiowe wykorzystuje najczęściej do strogonowa, Dziś przygotowałam je w bazyliowym cieście i muszę przyznać palce lizać! SKŁADNIKI: 30-40 dag, polędwiczek drobiowych 2 jajka primerba bazyliowa 1 łyżeczka grubo mielony czarny lub kolorowy pieprz sól morska grubo mielona 2-3 łyżki mąki bułka tarta 2-3 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: przygotowujemy ciasto: łączymy ze sobą jajka, mąkę, pieprz(...)sól, pesto bazyliowe, polędwiczki lekko zbijamy,  maczamy w cieście, obtaczamy bułką i smażymy na masełku do zrumienienia i gotowe

Kuchnia Beaty
Babeczki Dextera 167

czekolady mlecznej Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche i mieszamy, do drugiego mokre i również mieszamy. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładke ciasto. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy. Ciasto nalewamy do foremki wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości papilotki) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25 minut(...)minut, aż zmniejszy swoją objętość o połowę i zrobi się gęsty. Jeszcze ciepłym, ale nie gorącym skrapiamy obficie babeczki udekorowne kremem i "szkłem".  Przepis na babeczkowe ciasto znaleziony wieki temu u Cukrowej Wróżki . Inspiracje: Moje Wypieki , Kraina Sosny

Zawsze głodna!
Pierogi grzybowo - chlebowe 140

ciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli nadzienie 2 szklanki posiekanych (robotem) opieniek 1 cebula tłuszcz do smażenia majeranek szczypta estragonu 3 kromki chleba (bez skórki) 1 jajko Mąkę wsypać do miski, dodać olej i sól, zalać wrzątkiem, wymieszać, przestudzić i zagnieść ciasto. Cebulę drobno posiekać, chleb pokruszyć drobniutko. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć(...)cebulę, dodać grzyby i przyprawy do smaku, smażyć do całkowitego odparowania płynu. Wystudzić, dodać chleb i jajko. Wymieszać. Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki, lepić pierogi z nadzieniem . Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z tłuszczem i przysmażoną cebulką

Gotowanie jest łatwe
Bananowe naleśniki z jabłkowym musem 181

mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 2 łyżki śmietany kwaśnej 12 % 2 łyżki cukru jabłkowy mus 1,5 kg jabłek cukier waniliowy do smaku, ok 2-3 łyżki Przygotować ciasto naleśnikowe.  Banany obrać ze skórki i przełożyć do rozdrabniacza, zmiksować na gładki mus. Następnie bananowy mus przełożyć do miski. Dodać wodę, mleko, jajko, mąkę , cukier, olej i śmietanę. Wszystko(...)dokładnie zmiksować na jednolite ciasto. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki.  Przygotować jabłkowy mus.  Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na dużą patelnię i skopić sokiem z cytryny. Dodać cukier waniliowy i wymieszać. Smażyć chwilę aż jabłka zaczną się rozpadać.  Gotowym musem posmarować usmażone wcześniej naleśniki. Złożyć w kopertę lub zrolować. Przed

Monia miesza i gotuje
Chleb Justyny Steczkowskiej (z kaszą gryczaną) 164

sezam, czarnuszka do posypania (posypałam zmieloną czarnuszką) Do ciepłej wody pokruszyć drożdże, dodać miód i wszystko wymieszać tak, aby się rozpuściło. Wsypać mąkę, dodatki tzn. np. pestki) i sól. Ciasto porządnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną i po ostudzeniu dodać do podwojonego objętością ciasta. Całość ponownie dokładnie wyrobić (przez około 15 minut; rozciągać, gnieść, wszystko(...)masę mocno napowietrzyć). Ciasto przełożyć do formy. Wierzch posmarować wodą i opcjonalnie posypać ulubionymi dodatkami. Piec około 1 godziny w 190 stopniach (do tzw. "suchego patyczka"). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika lub ostudzić w jego wnętrzu (skórka wtedy będzie chrupiąca). (Jamie Oliver poleca smarowanie chleba wodą z mlekiem - nie będzie robił się twardy po upieczeniu

Di gotuje
Dyniowe Gnocchi z Rukolą i Marynowaną Dynią 131

dodajemy go do do lekko ciepłych ziemniaków. Do połączonych ziemniaków z dynią dodajemy jajko, szczyptę soli, 4 łyżki mąki ziemniaczanej i na początku szklankę przesianej mąki pszennej. Wyrabiamy ciasto, sukcesywnie dodając pszenną mąkę zgodnie z zasadą "tyle ile ciasto zabierze". Wyrabiamy je do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło. Ciasto formujemy w wałki i kroimy

Taste Therapy
Świąteczna rolada z kremem orzechowo - migdałowym 178

dłuższego czasu nic nie piekłyśmy ze względu na mamy problemy z kolanem. Pocieszaliśmy się ciastami z cukierni, jednak ile można je jeść. Zaproponowałam więc mamie że może ona posiedzi przy mnie i będzie mi mówiła dokładnie co mam robić, a ja postaram się coś przygotować. Mama mówiła co i jak a ja mieszałam składniki. Na koniec mama tylko zwinęła roladę(...)rolada jest fajna bo szybka, pasuje na co dzień jak również możemy ją podać na różne okazje. U nas na przykład na pewno pojawi się na Boże Narodzenie. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 6 jajek 3/4 szklanki cukru 6 łyżek gorącej wody Krem: 200 g masła 100 g zmielonych orzechów włoskich 50 g zmielonych migdałów 1/2 szklanki gorącego

Lili w kuchni
Muffinki z masą makowo bakaliową 190

makowa kryje w sobie smakowe niespodzianki,  bo są rodzynki, migdały i żurawina, dla każdego coś dobrego. Takie muffinki są bardzo fajne bo można zapakować do pudełeczka, bez krojenia ciasta i zabrać je do szkoły czy pracy. Na pewno osłodzą dzień. Polecam :) Składniki: masa makowa:       100 g mielonego maku,         200 ml mleka(...)rodzynek sułtańskich,         50 g żurawiny,         2 łyżki płatków migdałowych,         1 jajko, ciasto, biała masa:         2 jajka,         100 g masła,         1 łyżeczka proszku do pieczenia,         100 g cukru białego

Moniki Smakołyki
Rogaliki z makiem 123

kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, makowcem, seromakiem. Połączenie masy makowej z ciastem drożdżowym jest jednym z moich ulubionych. Zwykle nie korzystam z gotowych mas makowych, tym jednak razem użyłam właśnie takiej masy. Okazało się, że rogaliki wyszły pyszne, nie za słodkie, a wykończenie lukrem było strzałem w dziesiątkę :) Składniki: 2 jajka 550g mąki pszennej 25g drożdży 1/2 szklanki cukru(...)odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie doleć resztę mleka, dosypać cukier, sól i zacząć wyrabiać dolewając pod koniec rozpuszczone masło. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i znów odstawić do wyrośnięcia, tym razem na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto zarobić, podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła, każde koło podzielić na 8 części

Cakes By Kejt
Barmbrack – proste irlandzkie ciasto na Halloween 122

Zobacz na filmie  jak przygotować ciasto Smaczne ciasto, które może nam się nieco kojarzyć z keksem ze względu na mnogość bakalii. Moja wersja to pewnie raczej Teabrack; brakuje w tym przepisie drożdży, jest za to herbata i whiskey. Mało słodkie, czemu łatwo można zaradzić, u nas jednak przede wszystkim pałaszowane na śniadanie :) Poziom trudności(...)godzinę i 40 minut lub do „suchego patyczka”. Po około pół godzinie  zmniejszamy temperaturę do 180°C, warto też sprawdzić (i później sprawdzać co 15 minut) czy ciasto nie przypala się od góry i ewentualnie przykryć folią aluminiową. Smacznego! *Można użyć innej foremki, wówczas zmieni się czas pieczenia

Bazując na smaku
TOP 5 produktów bez których nie obędę się jesienią 198

Cynamon Skoro napisałam o jabłkach, nie mogłam zapomnieć o cynamonie. Jabłka + cynamon - to chyba najbardziej znane, a zarazem najlepsze połączenie na świecie. Uwielbiam to zestawienie zarówno w ciastach (mojej ulubionej  pełnoziarnistej szarlotce !), muffinkach ( jaglanych z toffi! ), jak i w porannej owsiance... Jego dodatek (zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym) ma swoje, całkiem rozsądne zresztą, wyjaśnienie. Otóż kora cynamonu posiada(...)niechcianych lokatorów...). Dynia jest uwielbiana przez kulinarnych blogerów. Ciągle znajduję w internecie rozmaite inspiracje z jej wykorzystaniem. Od rozgrzewających zup krem, placuszków, bułeczek po słodkości, jak np. ciasteczka czy ciasta. Niestety, w życiu próbowałam jedynie zupy krem z dyni i jakoś tak... nie posmakowała mi. Może to kwestia czasu? Mimo wszystko, będę starała się do niej przekonać, przede wszystkim

Kuchnia Ellie
Pączusie lukrowane 101

przykryć i odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce.   Następnie dodać do miski żółtka, rozpuszczone letnie masło, cukier i wyrobić teraz całość drewnianą łyżką na gładkie i elastyczne ciasto. Ponownie ciasto odstawić   do wyrośnięcia pod przykryciem. Jak ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na podsypaną mąką stolnice, rozwałkować i wycinać kieliszkiem małe krążki, poukładać je z boku

Camilla w kuchni
Krokieciki serowe 711

bułka czerstwa 3 cebule 1 papryka czerwona 4 łyżki śmietany 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku 1 jajko 10 dag bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: Przygotowujemy ciasto naleśnikowe z podanych produktów. Smażymy na małej patelni (22 cm) naleśniki odstawiamy do przestygnięcia. Do sera topionego dodajemy śmietanę, odciśniętą z mleka namoczoną bułkę. Paprykę myjemy, usuwamy nasiana, kroimy drobniutko. Cebulę

kgwjanczewo
,,Różyczki z ciasta francuskiego’’ 401

Róże z ciasta francuskiego i wędlinką to smaczna i efektownie wyglądająca przekąska idealna na przyjęcia, kinderbale czy nawet jako przystawka na kolację. Gdziekolwiek się nie znajdą będą zdobić półmiski i wzbudzać zainteresowanie wśród gości. Składniki: • 1 ciasto francuskie • 30 dag wędliny Wykonanie: Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na paski o szerokości około 1 cm. Na pasku układamy półplasterki wędliny, zawijamy

Podróż w kulinaria
DROŻDŻOWE PALUSZKI Z KMINKIEM DO CZERWONEGO BARSZCZYKU 177

połączyłam z resztą składników, które ugniotłam na jednolitą masę. Na koniec wsypałam całe opakowanie kminku,sól i pieprz do smaku. Odstawiłam je na około 0,5 godziny aby ciasto urosło. Można oczywiście dodać samą sól i pieprz jeśli nie lubicie kminku,  albo zrobić paluszki na słodko dodając cukier. Rozwałkowałam ciasto i radełkiem do faworków (można i nożem(...)kroiłam ciasto na cienkie paseczki. Rozłożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam  w temp.180 stopni, około 10-15 minut w zależności jak nabierały koloru. Paluszki można upiec dużo wcześniej przed podaniem, nabiorą wtedy kruchości a będą równie smaczne. Polecam! Smacznego

potrawyregionalne