przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:414/934)

Rogaliki drożdżowe z marmoladą 177

lodówki, żeby były miękkie.  Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę i wbić jajka. Wszystko razem wyrabiać, dolewając stopniowo mleko z wodą. Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Powinno łatwo odchodzić od rąk. Wyrabiałam dobre 15 minut. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, przykrywając wilgotną ściereczką. Zostawiłam na 1,5 godziny, bo zajęłam się robieniem sosu(...)pomidorowego. Godzinka spokojnie wystarczy przy obecnych temperaturach. Podzielić ciasto na 5-6 części. Każdą część formować w dysk i rozwałkować na okrągły placek o grubości do 5 mm. Placek podzielić na 8 części. Na szerszy brzeg każdej części wykładać marmoladę. Koniuszek zwilżyć wodą, żeby rogalik łatwiej się sklejał. Zwijać od szerszej do węższej części i formować w rogalik. Można oczywiście

Weekendy w domu i ogrodzie
Perfekcyjny sernik pieczony-porady 574

czego unikać...Na te i inne pytania postaram się tu odpowiedzieć. Zacznijmy jednak po kolei... SPÓD DO SERNIKA Spodów do sernika jest bardzo wiele. Może być on zrobiony, np. ciasta kruchego, ciastek lub herbatników. Każdy z nas ma na pewno swój ulubiony. Ja również i jest nim ten "ciasteczkowy", zrobiony z pokruszonych zbożowych ciastek (typu Digestive ) wymieszanych z roztopionym(...)masłem. Takiego spodu nie trzeba wcześniej podpiekać przed wylaniem masy serowej tak, jak to powinno się robić przy cieście kruchym (wszystko o tym cieście znajdziecie  TUTAJ ). Można również upiec sernik bez spodu. Będzie równie pyszny ;) Przejdźmy teraz do samego sernika... TWARÓG Perfekcyjny sernik pieczony, w dużym stopniu zależy od tego, jakiego sera użyjemy. W sklepach znajdziemy mnóstwo rodzajów twarogów

Nastoletnie Wypiekanie
Chlebek nocny z kaszy jaglanej 169

łyżeczki soli, 5 łyżek ziaren słonecznika. Wykonanie: Mąkę wymieszać z kaszą jaglaną, drożdżami, słonecznikiem i solą. Następnie  wlewać powoli letnią wodę z miodem, wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć ciasto do formy, przykryć ścierką i odłożyć na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wyjąć z lodówki, odstawić na  30 minut przed pieczeniem. Po czym piec w temperaturze

Tradycyjna Kuchnia
Chleb żytni 131

Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 8-12 h do pierwszego wyrastania. Dokładny czas zależy od tego jak silny zakwas został wyhodowany. Najlepiej sprawdzić odsuwając ciasto palcem, czy ma gąbczastą strukturę. 2. Po tym czasie wysmarować długą keksówkę masłem (moja miała 30cmx12cm). Jeżeli macie krótszą 20 cm, wtedy należy użyć 2 keksówek. Zwilżonymi dłońmi przenieść ciasto(...)Wyrównać. Posypać płatkami owsianymi, jeżeli je używamy. Przykryć ściereczką i odstawić na noc na ok. 8-12h. 3. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Ciasto naciąć. Zaparować piekarnik (psikając go wodą ze spryskiwacza). Włożyć chleb i piec 50 minut. 4. Wyjąć chleb z piekarnika i foremki. Odstawić na kratkę do ostudzenia. 5. Czas na degustację- najlepiej smakuje z prawdziwym masłem

Moja Galeria Smaku
Chleb z płatkami owsianymi 173

czasie podprażyć płatki owsiane na suchej patelni. Odstawić do ostygnięcia i zalać resztą wody, aby zmiękły. 3. Wyrośnięty zaczyn wymieszać z namoczonymi płatkami oraz z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto ręcznie bądź robotem (końcówka z hakiem) przez około 5-7 minut. Aż będzie elastyczne. Odłożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1,5 h, żeby ciasto wyrosło (musi(...)najmniej podwoić objętość). 4. Keksówkę posmarować masłem i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć na 1 h do ponownego wyrośnięcia. 4. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Chleb naciąć, posmarować wodą i posypać płatkami owsianymi. Na chwilę przed włożeniem chleba powinno się zaparować piekarnik, dzięki temu wierzch chleba będzie bardziej nawilżony i elastyczny. Zapewni to też lśniącą i chrupiącą

Moja Galeria Smaku
Jogurtowe ciasto z malinami, jagodami i kruszonką 145

najlepsze. Smaki dzieciństwa kojarzą mi się z latem, jagodami, drożdżowym mojej Babci. Kiedy nie ma sie zbyt wiele czasu, a ma się ochotę na pyszne delikatne ciasto z owocami tej pory roku to warto sięgnąć po jogurt naturalny do lodówki. Spróbujcie :)     Składniki (na blachę): 250 ml jogurtu naturalnego 150 ml oleju roślinnego 250 g mąki 200 g cukru(...)maliny i jago dy Kruszonka:   pół szklanki mąki opakowanie cukru waniliowego 5 łyżeczek cukru 60 g roztopionego masła lub margaryny     Przygotowanie:  Z racji tego, że ciasto robi się szybko, ja zaczynam od kruszonki. Roztopić masło i je ostudzić. Mąkę, cukier waniliowy i zwykły wymieszać, dodając masło. Wyrabiać ręką, tak aby powstały gródki.     Ubijamy

ChilliJemy
chrupiące bułki pszenno-grahamkowe z czarnuszką... 132

drożdże, wlać ciepłą wodę, wsypać cukier i hakiem zamieszać, zostawić na 15 minut - wsypać obie mąki, sól, wlać olej wyrabiać na najwyższym zakresie przeznaczonym dla haka 12 minut aż ciasto będzie zwarte i odklejone od misy ciasto zostawić w misie przykryte talerzem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny wyrośnięta ciasto zwilżonymi dłońmi w ciepłej wodzie krótko wyrobić i uformować

W Mojej Kuchni Lubię
Bułki , które rosną nocą 176

cukrem.Wym ieszać łyżeczką z cukrem i odstawić,aby się uaktywniły. Do mąki dodać sól, mleko, wodę, oliwę i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszać łyżką , aż do połączenia się składników. Następnie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagniatać około 5 minut (gdy mocno klei się do rąk, należy podsypać mąką).Przykryć np. miską i zostawić na 5 minut aby odpoczęło. Potem(...)wyrobić jeszcze około 5 minut. Wyrobione ciasto włożyć  do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc. Powinno bardzo urosnąć. Rano: Piekarnik nagrzać do 200 – 220 st. C Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na mniej więcej 6 porcji. Formować bułki o lekko podłużnym kształcie i układać na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Przykryć ściereczką

Moje domowe kucharzenie
Weganie nad morzem 207

dań, my wybraliśmy samosy z warzywnym farszem i surówkami: Bardzo nam smakowały, a lemoniada i świeżo wyciskana multiwitamina były pyszne i orzeźwiające. W ofercie było do wyboru kilka rodzajów ciast, w tym do wegan skierowana była tylko szarlotka, którą zamówiliśmy. Jabłkowy farsz był bardzo smaczny, jednak samo ciasto nie za bardzo przypadło mi do gustu. Czuć było, że zrobione zostało(...)mąki pełnoziarnistej, więc niby dobrze, z tymże moim zdaniem ciasto miało zbyt ciężką i gliniastą konsystencję.  Innym razem spacerowaliśmy po Mielnie. Z radością odkryłam funkcjonujący tam sklep ze zdrową żywnością, co nad morzem należy raczej do rzadkości. W Ekonaturze można nabyć zdrowe ekologiczne produkty, słodycze, roślinne mleka, bakalie i świeżo wypiekane pieczywo, w tym orkiszowe jagodzianki. Zaopatrzyliśmy się więc

Roślinna - blog wegański
Chleb aksamitny z ricottą i koperkiem 119

minut by drożdże ruszyły. Mąkę mieszamy z cukrem i solą, następnie miksując dodajemy pozostałe składniki wraz z drożdżami. Wyrabiamy robotem z końcówką z hakiem lub ręcznie tak długo aż ciasto, zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zajmie to ok. 5-7 minut. Kiedy będzie gładkie, dodajemy koperek i mieszamy do czasu, aż zostanie on równomiernie rozprowadzony w cieście . Przekładamy do miski(...)wysmarowanej olejem, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrastania na 1 - 1,5 godziny . Wyrośnięte ciasto formujemy w bochenek i przekładamy do keksówki o wymiarach 30x11. Spryskać wierzch oliwą. Odstawić do wyrastania na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Piekarnik zaparować (spryskać go wodą) Wyrośnięty chleb naciąć wzdłuż ostrym nożem. Wstawić do piekarnika. Piec 40 minut. Chleb wyjąć

Delicious Titbits
Muffiny z serem 249

pomarańczy, cytryny lub z cytronu Przygotowanie: W oddzielnych miskach wymieszać sypkie i płynne składniki, następnie płynne wlać do sypkich i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników (w cieście mogą być grudki). Ser z cukrem i żółtkiem zmiksować (krótko). Do foremek (u mnie papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm) wkładać na przemian łyżeczkę ciasta, łyżeczkę sera(...)znów łyżeczkę ciasta, do 3/4 wysokości foremek. Na wierzch ułożyć kandyzowaną skórkę. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku, 30 - 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z papilotek i wystudzić na kratce. Jeśli chcemy otrzymać bardziej słodkie, to wierzch posypać cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło 24 muffiny

Kuchcik gotuje
Naleśniki z musem czekoladowym i bananami 195

pewna, że dwa wystarczą, aby zaspokoić Wasz apetyt na słodkości. Całość warto posypać gorzkim kakao, aby nadać naleśnikom lekko inny smak.  Składniki na porcje dla 2-3 osób*: ciasto na naleśniki 1 szklanka mleka 4/5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki zwykłego cukru 1 jajko szczypta soli mus czekoladowy 200 g śmietany 30% (małe opakowanie) 100 g mlecznej czekolady(...)tabliczka) dodatkowo banany gorzkie kakao Składniki na ciasto naleśnikowe połączyć ze sobą, np. za pomocą trzepaczki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na dosyć sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce przestudzonej czekolady. Przygotowany mus wstawić do lodówki, aby lekko stężał. Na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju) usmażyć porcje ciasto. Naleśniki ostudzić. Przed podaniem złożyć

Ugotować
Drożdżówki z makiem 165

mąki  80 g cukru masa makowa Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka z dodatkiem cukru.Do mąki dodać rozpuszczone w mleku drożdże i masło. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta

Moje domowe kucharzenie
W charytatywnym odruchu 168

rodziny pogorzelców. Wiele firm, organizacji społecznych przygotowało atrakcyjne przekąski dla licznych uczestników tejże imprezy oraz licznie ją odwiedzających. Udział nasz - naszego Koła polegał na upieczeniu jak zwykle smakowitych, wspaniałych ciast, których sprzedaż przyczyniła się do zasilenia zebranej kwoty na rzecz rodziny poszkodowanej. Cieszymy się, że w ten sposób, naszą pracą wspomogłyśmy ludzi będących w potrzebie, jednocześnie dając wyraz jak zwykle

kgwjanczewo
Kocie muffinki i krem daktylowy z Newellą 248

Już dawno nie udało mi się upiec takich dobrych muffinek! :) Okazało się, że wszystkie dodatki, które wpadły do ciasta - skórka pomarańczowa, cynamon, jagody goji, Newella, nasiona chia - świetnie się ze sobą połączyły i w efekcie powstały pyszne, aromatyczne muffinki. Krem, który zdobi wierzch, powstał z eksperymentalnego(ale bardzo udanego!) połączenia daktyli z Newellą, która nadała mu lekkości. Całość naprawdę jest(...)pyszna i myślę, że zasmakowałaby wszystkim, nawet tym, którzy sceptycznie podchodzą do zdrowszych wersji wypieków.  Kocie muffinki i krem daktylowy z Newellą Składniki na 10 muffinek na ciasto: 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki poppingu z amarantusa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1/4 szklanki stewii lub ksylitolu 1/3 szklanki

FitKot