przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:406/934)

Pierogi z botwinka i białym serem 223

pieprz boczek szczypiorek Dokładnie umytą botwinkę posiekać wraz z liśćmi i podgotować w osolonej wodzie. Posiekać koperek i dokładnie rozgnieść ser biały. Dodać botwinkę, jajko i dobrze wymieszać, przyprawić. Ciasto pierogowe, jak zawsze robię według sprawdzonego przepisu: NAJLEPSZE CIASTO NA PIEROGI Rozwałkować ciasto do grubości ok 5mm, wykroić w kółka za pomocą szklanki. Nałożyć farsz i posklejać pierogi. Gotować

MarciochaKucharzy
Kluski kładzione z kaszy mannej - na słodko i wytrawnie 136

żółtek. Masło rozpuścić. 3. Żółtka zmiksować z cukrem. Dodać mąkę, kaszę i rozpuszczone masło, ponownie zmiksować. 4. Białka ubić, dodać do reszty masy, wymieszać dokładnie łyżką. 5. Porcje ciasta kłaść łyżką na wrzątek (nabierać troszkę ciasta, zanużyć we wrzątku i delikatnie zsunąć ciasto, nie mieszać bo kluseczki się porozwalają). 5. Gotować ok 30 sek od wypłynięcia. Od razu podawać polane

Kto ugości moich gości?
Słodkie środy - Cytrynowe muffiny z czereśniami 226

proste i szybkie w przygotowaniu. Połączenie cytrynowych muffin z czereśniami które ukryłam pod kruszonką jest dobrym wyborem.  Cytrynowe muffiny z czereśniami SKŁADNIKI : ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukry 2 łyżki otartej skórki z cytryny  125 ml jogurtu naturalnego 1 duże jajko  1/4 szklanki oleju owoce(...)cukier, proszek do pieczenia i skórkę cytryny – mieszamy. Do drugiej miski wlewamy jogurt,olej i wbijamy jajko – mieszamy.   Do suchych składników wlewamy mokre – mieszamy.  Do papilotek przekładamy ciasto do 3/4 wysokości. Czereśnie drylujemy, wkładamy do ciasta. Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy mąkę i cukier puder, dodajemy masło i rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonki.  Kruszonkę przekładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasteczka żytnie z miodem 313

formie piernikowych ludków, a teraz pora na letnią opcję, bo wykrawanie wierzchu tak mnie zachwyciło u Gosi z blogu Ósmy kolor tęczy, że musiałam sama je przetestować. Składniki na ciasto:   2 szklanki mąki żytniej, ja miałam typ 720 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka melasy, może być również miód lub złoty syrop, można łączyć składniki 2 jaja(...)żytnia i pszenną, dodać przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie do mąki dodać smalec, jaja i przestudzoną masę z melasą i cukrem. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, może być dość twarde.  3. Ciasto dzielimy na małe części, wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulkę, rozgniatamy ją lekko nożem i wierzch każdego ciastka nacinamy nożem. Piekarnik rozgrzewamy

Apetyczna babeczka
Tarta z rabarbarem i truskawkami 170

Szczególnie, że sezon na truskawki i rabarbar nie trwa wiecznie a ja osobiście nie znam lepszego zestawu w kontekście letniego ciasta :) Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm: 1 szklanka mąki (taka o pojemności 250 ml) 2 żółtka 100 g masła 1 łyżeczka cukru trzcinowego (można dodać biały) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej 400 g rabarbaru(...)truskawek 1 szklanka cukru Wykonanie; Zagniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki. rabarbar kroimy na kostkę i przesmażamy z cukrem, aż odparuje nadmiar soku. Ma powstać gęsta masa. Ciastem wykładamy tortownicę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut. Wyciągamy z piekrika , posypujemy bułka tarta, wylewamy mase rabarbarową i ukladamy truskawki na wierzch. Dopiekamy kolejne

Anioły w kuchni
Ciasto serowo - pomidorowe 191

łyżki kaszy manny - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka pieprzu - 1 łyżeczka oregano Przygotowanie: Margarynę siekamy z mąkami, dodajemy sól, oregano, 1 jajko oraz drobno posiekane oliwki i zagniatamy ciasto na jednolitą masę, którą zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepiamy spód i brzegi formy na tarte. Spód wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy ( ja używam(...)kroimy w kostkę. Twaróg ucieramy z kaszą manną na gładką masę, dodajemy do smaku sól i pieprz. Pozostałe jajka roztrzepujemy i łączymy z masą serową. Na podpieczone ciasto przekładamy masę serową a wierzch posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 180 C przez około 40 minut

Zainspirowana w kuchni
Chrupiące czereśnie w cieście drożdżowym 161

Pomysł znaleziony gdzieś w sieci, cudnie wiszące kulki ciasta na cienkich ogonkach. Spisałam szybko na karteluszce składniki ciasta i nie wiem skąd, więc jak znajdzie się autor to zapraszam. To jest znakomity deser i znakomity pomysł na wykorzystanie nadmiaru czereśni lub po prostu na piękne przywitanie gości. Zapewniam że będą zachwyceni i smakiem i wyglądem. Polećcie pomysł dalej. Dzisiaj Dzień(...)taty deserek jak znalazł. Wszystkiego naj naj dla tatusiów, mojego już nie ma z nami ale jakby był to na pewno deser by Mu smakował. Chrupiące czereśnie z cieście drożdżowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Eklerki 194

mąki pszennej 4 jajka Składniki krem waniliowy: 600 ml mleka  laska wanilii 6 jajek 100 g cukru brązowego 50 g mąki pszennej 20 ml wódki orzechowej Soplica Przygotowanie: Ciasto: W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać, by się nie spaliło. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty kolor. Pozostawić do całkowitego wystudzenia ( ważne(...)inaczej ciasto nie wyrośnie).  Po tym czasie dodać jajka i zmiksować. Masę wycisnąć na blaszkę (pokrytą papierem do pieczenia) za pomocą rękawa z grubą końcówką. Pamiętaj zachować odstęp, bo eklery rosną by się nie dotykały podczas pieczenia. Piec ok 20-30 min w temp. 200 stopni. Ostudzić i przekroić na pół. Krem: W większym garnku zagotować mleko z ziarnami

Panda i jej świat
Ekspresowa tarta jabłkowa przepis 168

nowego zbioru) można wykorzystać te ubiegłoroczne, bez żalu że jemy je nie na surowo (ale przepuszczamy przez piekarnik). Porcja na 4 osoby: Przygotowanie 15 minut. Pieczenie 45 minut. Składniki: ciasto na tartę (można zrobić je samodzielnie, ja wciąż szukam na nie dobrego przepisu, może macie na nie jakiś fajny sposób?), 7 średniej wielkości jabłek, 5 g masła, 2 łyżki konfitury(...)morelowej czy pomarańczowej. Tarta jabłkowa przepis: Rozkładamy ciasto w formie na tartę. Obieramy 2 jabłka, kroimy je w kosteczkę i gotujemy przez 15 minut na małym ogniu z dodatkiem masła i 2 łyżek wody . Aż do uzyskania konsystencji kompotu. W międzyczasie obieramy pozostałe jabłka i kroimy je w cieńkie plasterki. Podgrzewamy piekarnik do 180 °C (termoobieg 6). Za pomocą widelca

MODA NA BIO
Cudaczek z truskawkami 1146

Przedstawiam przepis na rewelacyjne, szybkie i słodkie ciasto jakim jest Cudaczek z truskawkami. Przepis powstał z potrzeby chwili :) i posiadanych składników :) ale zyskał uznanie wśród moich domowników. Polecam!   Cudaczek Składniki: opakowanie okrągłych biszkoptów, 2 śnieżki, szklanka mleka, galaretka agrestowa, galaretka pomarańczowa, truskawki. Wykonanie: Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę układamy biszkopty. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w szklance wody. Galaretkę pomarańczową(...)mleka i powoli wlewamy tężejącą galaretkę agrestową. Gotową masę przelewamy na biszkopty. Truskawkami obieramy z szypułek, myjemy, kroimy na pół i układamy na masie. Truskawki zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.   Smacznego

paapilotkaa
Wegańskie kruche babeczki z truskawkami 169

Przygotowanie: banana zblendować z esencją waniliową na idealnie gładką masę. Połączyć cukier z miękkim masłem i cukrem, można za pomocą malaksera ale ja robiłam wszystko ręcznie, dodać banana, zagnieść ciasto( powinno być miękkie ale idealnie gładkie), zawinąć w filię spożywczą i włożyć. do lodówki na godzinę. Sekretem udanego ciasta kruchego, jest to że powinno ono być zimnie, w momencie wałkowania(...)wylepiania foremek. Po tym czasie ciasto podzielić na połowę (jedne poł włożyć do lodówki) , rozwałkować na grubość 3 mm, wkładać do nasmarowanych (roztopionym masłem kokosowym) foremek, przygniatając jedną w drugą, brzegi obciąć, a dna ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 180 C około 15 minut. Po upieczeniu wyłożyć do góry dnem na kratkę, stuknąć kratką dla pewności że ciastka wyjdą. Ostudzić

greenscarf
Faworki (Chrust) 159

kieliszki wódki cukier puder i cukier waniliowy do obtoczenia (posypania), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj olej i/lub smalec do smażeniu  Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Gnieść je tak długo, aż będzie jednolite i zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza (ok. 20 min.). Jeśli ciasto będzie za rzadkie należy dodać mąki, jeśli natomiast będzie zbyt suche należy dodać śmietany(...)Ciasto wałkować cieniutko i kroić w prostokąty (ok. 4x12cm lub jak kto lubi). W każdym prostokącie zrobić dziurkę przez którą należy przełożyć jeden z brzegów (zrobi się charakterystyczna pętelka). Smażyć na oleju/smalcu na złoty kolor. Tłuszcz jest dobrej temperatury, gdy wrzucając na niego faworka wypłynie on szybko do góry.  Po usmażeniu położyć na ręczniku papierowym (1), żeby odsączyć tłuszcz

Mania Wypiekania