roztopionego masła ulubione przyprawy (ja użyłam czarnego sezamu, pieprzu, soli, ziół prowansalskich, ostrej papryki, czosnku) Przygotowanie: Mąkę przesiałam do miski, dodałam olej, wodę, sól i wyrobiłam dokładnie na jednolite ciasto. Ciasto zostawiłam w misce, przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny, aby odpoczęło. Ciasto wyłożyłam na blat obsypany mąką i rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm. Krakersy wycinałam foremką
Kulinarny Pamiętnikrazem nazbieraliśmy całe wiadro grzybów. Teraz trzeba je przetworzyć :D Tarta z grzybami SKŁADNIKI: miska grzybów (podgrzybki, maślaki) ser typu włoskiego cebula gotowe ciasto francuskie 2 jajka sól, pieprz Oczyszczone i pokrojone grzyby podgotować ok 20-30 minut. Pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie, następnie dodać oczyszczone grzybki i dusić przez 15-20 minut. doprawić solą i pieprzem(...)następnie dodać posiekaną pietruszkę. Odstawić do ostygnięcia, dodać pokruszony ser oraz wbić 2 jajka. Dobrze wymieszać. Ciasto francuskie dociąć do foremki. Na ciasto nałożyć farsz, wyrównać. Piec przez 30 min w temperaturze 200-220 stopni. Smacznego
MarciochaKucharzyprzyszła kolej na dorzucenie ich także do pierogów. Podam Wam przepis na małą ilość nadzienia z kilograma (4 sztuki u mnie) jabłek tak żeby zużyć je na bieżąco. Do ciasta użyłam przepisu z wpisu szybkie ciasto na pierogi . Jako że zmieniłam i zmieniam w dalszym ciągu szatę bloga (jak pewnie zauważyliście) oraz dorzuciłam reklamy (mam nadzieje(...)Uczta lodu i ognia z okazji premiery nowego sezonu "Gry o tron" na który czekam z niecierpliwością i oczywiście przepisy :). Ok dość trucia przechodzę do tematu: Składniki: ciasto na pierogi 1 kg jabłek cukier (2 łyżki) łyżeczka cukru waniliowego cynamon ewentualnie kwasek cytrynowy dla kolorku Wykonanie: Jabłka myjemy i obieramy usuwając gniazda nasienne. Jeśli mamy większa ilość
Lubczyk i WaniliaSkładniki: Ciasto 4 szklanki mąki 200 g masła 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki śmietany 18% Krem 500 ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru lub według własnych smaków 250 g serka mascarpone 100 g startych orzechów włoskich Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać(...)żółtka, śmietanę i ponownie utrzeć. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i utrzeć mikserem, a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Z ciasta robić małe kuleczki wielkości orzecha laskowego i piec w maszynce elektrycznej do wypiekania orzeszków. Uwaga Ciasteczka pieką się dość szybko i należy uważać, aby się nie przypaliły. Po upieczeniu odstawiamy połówki orzeszków do wystudzenia , a w tym czasie przygotowujemy
O kuchni z uczuciemdużo) wrzątek z czajnika i uważnie - bo można się poparzyć - mieszać łyżką. Gdy mąka zacznie się zbijać w większe grudki, zacząć wyrabiać ręką. Mąki powinny idealnie się połączyć. Ciasto daje się wyrobić na idealnie gładkie. Odstawić na kilkadziesiąt minut (w moim przypadku była to godzina) pod przykryciem, żeby ciasto nie przyschło na wierzchu. Odrywać małe kawałki ciasta. Zrolować w kulki
Weekendy w domu i ogrodzieZostały Ci ziemniaki z obiadu? Zrób kopytka albo placki ziemniaczano-jaglane :) Przepis na ciasto do placków pochodzi z bloga Kolegi . Użyłam połowy ilości składników. A kaszę jaglaną przed ugotowaniem uprażyłam na suchej patelni (mam wrażenie, że po tym triku traci gorycz). To bardzo Weganon zaproponował nadzienie z kapusty i grzybów. U mnie wciąż bardzo dużo dyni w piwnicy, więc trzeba(...)oczkach, czosnek - na tarce o małych oczkach. Imbir pokroić na drobno. Pomidory rozdrobnić według uznania. warzywa połączyć z ricottą i parmezanem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać i układać na środku łyżkę farszu. Zakleić. Ciasto doskonale się klei i łatwo formuje. Od czasu do czasu trzeba umyć ręce pod chłodną wodą, by łatwiej było formować placki
Weekendy w domu i ogrodzieBiałych Michałków orzechy ziemne niesolone 1. Spód: Masło rozpuścić. Orzechy i ciastka zmielić przy pomocy blendera (ewentualnie można włożyć je do woreczka i rozmiażdżyć wałkiem do ciasta). Dodać rozpuszczone masło i wymieszać wszystko ręką - powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam szklanej z silikonowym brzegiem więc nie było to konieczne) i wylepić(...)połamaną czekoladę, mleko w proszku i cukierki. Podgrzewać do połączenia składników cały czas mieszając (masa łatwo może się przypalić). Wystudzić. 3. Orzechy ziemne zmielić blenderem (lub zmiażdżyć wałkiem do ciasta). 4. Twaróg zmiksować z mascarpone, cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Dodawać po 1 jajku, a następnie partiami wystudzoną masę śmietankową i zmielone orzechy - cały czas miksując do czasu połączenia się
Kto ugości moich gości?migdały, skórka pomarańczy do przybrania CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN+ studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło drobno siekamy lub ucieramy na tarce, dodajemy mąkę i cukier puder. Zagniatamy na jednolite ciasto, wylepiamy nim formę o średnicy 30 cm (bok wyklejamy na wysokość około 2 cm), nakłuwamy wielokrotnie widelcem i wstawiamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. 2. Piekarnik rozgrzewamy(...)stopni Celsjusza. Ciasto prosto z lodówki wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Kawę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Dodajemy do masy kajmakowej i bardzo dokładnie mieszamy. Wykładamy na kruchy spód, dekorujemy płatkami migdałów i/lub kandyzowaną skórką pomarańczy. Możemy podać od razu z braku czasu, ale polecam wstawić go chociaż na godzinkę
My Culinary Artugotowanych ziemniaków - 250g mąki pszennej - 2 jajka - śliwki - cukier z cynamonem (proporcja wg. Waszego smaku) - sól Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajka i sól. Wyrobić jednolite i elastyczne ciasto, nie klejące się do rąk. W razie konieczności podsypać mąką. Uformować wałek (większy i grubszy niż na kopytka). Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta. Delikatnie uformować placuszek. Na środek ciasta płożyć
CookYourselfMowa tu o keksówce z ceramicznym dnem i silikonowej rozpinanej formie firmy Lekule . Uważam, że keksówka jest idealna pod każdym względem! Znacznie ułatwia pracę z przygotowaniem i serwowaniem delikatnych ciast tj. sernik na zimno, musowe ciasta czy piankowych deserów. Silikonowa forma nie wymaga smarowania jakimkolwiek tłuszczem, czy wykładaniem formy papierem do pieczenia. Do ceramicznego spodu nic nie przywiera, do tego(...)wina tego, że nie do końca dobrze zapięłam formę:(), wypłynąć na złączeniu). Z czystym sumieniem polecam! Dzięki tej formie możecie sobie bardzo ułatwić pracę przy pieczeniu i serwowaniu najdelikatniejszych ciast! * przepis pochodzi z bloga 'Skarbiec Kulinarny' ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu
CookYourselfdodać masło i podgrzewać do rozpuszczenia się masła. Delikatnie przestudzić. Mąkę, sól i cukier umieścić w misce. Dodać mleko z masłem i rozczyn drożdżowy. Wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ciasto na stolnicy (w razie konieczności podsypać mąką). Uformować z ciasta kulkę i wsadzić ją do naoliwionej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do podwojenia ilości(...)wyrośnięciu, ciasto podzielić na 16 jednakowych części. Każdą kuleczkę, rozwałkować w długi i cienki wałek. Uformować precle (kształt wg Waszego upodobania). W misce lub głębokim talerzu (tak, abyście mogli zamoczyć uformowanego precla) rozpuścić w wodzie. Uformowane precle zamoczyć w wodzie z sodą i układać na blachę w średnich odstępach (precle urosną! - u mnie na blaszce zmieściły się 4 precle). Piec
CookYourselfłyżką mąki na zaczyn. Odstawić, żeby "ruszyły" (ok.10-15 min). Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, pozostałe mleko, sól i drożdżowy zaczyn. Całość energicznie ubić trzepaczką, do uzyskania gęstego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min.1 godzinę (do podwojenia ilości). Do wysokiego i szerokiego garnka wlać olej i podgrzać. Dwie łyżki zamoczyć w gorącym oleju, następnie na jedną(...)nich nabrać ciasto, a drugą "ściągnąć" ciasto z pierwszej łyżki do gorącego oleju. Smażyć jak pączki. Po wyjęciu z oleju, od razu ułożyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć je z tłuszczu. Jeszcze ciepłe racuchy posypać cukrem pudrem. Smacznego
CookYourselfjajka - 3 łyżki rozpuszczonego masła - 0,5 łyżeczki soli Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie naleśniki, bez dodatkowego tłuszczu. Podawać z ulubionym nadzieniem. Smacznego! * przepis pochodzi z książki Juli Child, 'Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni' ___________________________ /*wpis(...)patelni do naleśników Neoflam Mitra 26 cm , zostało wyprofilowane tak, żeby ułatwić podrzucanie smażonych potraw i zsuwanie ich po usmażeniu bezpośrednio na talerz. Jednak należy uważać, podczas rozlewania ciasta naleśnikowego, gdyż brak boków patelni, może spowodować rozlanie się ciasta. Jednak po kilku naleśnikach, człowiek przestawia się na ostrożniejsze rozlewanie i z biegiem czasu wychodzi mu to tak sprawnie
CookYourselfpytaniem - "jak zrobić zaczyn z drożdży / drożdżowy?" . Abyście mieli wszystko na blogu, postanowiłam umieścić wpis na ten temat. Mam nadzieję, że Wam to ułatwi pracę w pieczeniu przeróżnych ciast z zaczynem z drożdży. Do osób, które radzą sobie z zaczynem, mam prośbę - napiszcie w komentarzach, czy robicie podobnie? Robienia zaczynu nauczyła mnie babcia. Mówiła mi zawsze, że zaczyn drożdżowy(...)kiedyś się wyłamałam i zrobiłam w plastikowej miseczce - zaczyn nie wyszedł. Aha i podobnie jest z przeciągiem. Za nic w świecie nie można robić zaczynu czy innego drożdżowego ciasta w przeciągu ;) Może i są to jakieś przesądy ale ja się do nich stosuję :) (podobnie do tego, że gotując nie można być w złym nastroju i nie wolno się kłócić podczas
CookYourselfMusisz wiedzieć, że poniższa babka nie przypomina tej lekkiej i puszystej, która przeważnie ląduje na wielkanocnym stole. Mąka pełnoziarnista oraz przecier z bananów i słodkich ziemniaków sprawiają, że ciasto ma mocną i treściwą konsystencję oraz bardziej wyrazisty smak. Kawałki czekolady rozpływają się w ustach, w przeciwieństwie do orzechów, które stawiają chrupiący opór. Proponuję nazbyt nie starać się przy siekaniu czekolady(...)Zamieszaj. Banany obierz i wraz z puree z batatów wrzuć do blendera, dolej mleko i zmiksuj. Gładką owocową masę przelej do miski i dokładnie połącz wszystkie składniki. Ciasto przełóż do formy. Równomiernie wygładź powierzchnię i wstaw do piekarnika. Piecz około 50 minut. Po wyjęciu pozostaw ciasto w formie przez 10 minut, po czym wyjmij i przełóż na metalową
Roślinna - blog wegański