przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:424/934)

Wieniec Drożdżowy z Pistacjami 152

lekko mąką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, około 15 minut. Drożdże po tym czasie powinny zacząć się pienić. Wlewamy pozostałe ciepłe mleko, rozpuszczony tłuszcz, jajko i zagniatamy ciasto drożdżowe. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem do podwojenia objętości, około 60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na pół. Do jednej części dajemy 3 łyżki zmielonych(...)formie okrągłej z kominem, wysmarowanej tłuszczem lub na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywamy i odstawiamy do napuszenia. Następnie wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Ciepłe ciasto smarujemy konfiturą i posypujemy posiekanymi pistacjami. Źródło: magazyn kulinarny Lecker The post Wieniec Drożdżowy z Pistacjami appeared first on Made

Made By Mom And Son
Ciasteczka wielkanocne SUGAR COOKIES 105

masa będzie miała konsystencję masła 4. Dodać jajko oraz ekstrakt z wanilii oraz cytryny 5. Połączyć składniki z pierwszej oraz drugiej misy i wszystko razem połączyć/ugnieść ciasto 6. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-45 minut 7. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolice, obficie podsypać mąką i rozwałkować na grubość

KreatywnePiny
O PRZYPRAWACH KORZENNYCH 199

zdwojoną siłą. Najpierw sprzątanie, a później same przyjemności - ubieranie choinki i gotowanie potraw. Zdecydowana większość z nas nie może wyobrazić sobie Świąt bez pysznych, aromatycznych ciast. Kolejna część - bez równie smacznych ciasteczek o rozmaitych kształtach przypominających bałwany, reniferki, choinki, oczywiście obowiązkowo przystrojonych kolorowymi dodatkami. A że zrobione samemu smakują najlepiej, to piekarniki w domach przeżywają spore oblężenie, na Facebook(...)zaś co chwilę pojawiają się zdjęcia dokumentujące wypieki, otagowane frazami: #pieczemy, #cookies, #ciasteczka, #christmas, # swiatecznezarcie. Szczególnie dużą popularnością cieszy się piernik. Chyba żadne inne ciasto nie kojarzy się z Bożym Narodzeniem tak, jak on. Charakterystycznym, korzennym zapachem dodatkowo pobudza ciepłą, rodzinną atmosferę, dlatego tym bardziej nie da się go nie lubić. Osobiście uwielbiam tego typu przyprawy, na przykład cynamon mogłabym

Katsuumi
Ciasteczka Maślano- Waniliowe 194

cukru waniliowego 0,5 kubka mąki krupczatki marmolada 3 łyżki cukru Przygotowanie: Wanilię rozcinamy wzdłuż, wyjmujemy nasionka, dodajemy do masła, ucieramy z cukrem, przesiewamy mąkę, zagniatamy ciasto, formujemy wałeczek Owijamy folią spożywczą, wkładamy na około 40 minut do lodówki zanim wyjmiemy ciasto z lodówki, przygotowujemy blaszkę: papier zwijamy w kulkę  namaczamy w wodzie, rozkładamy, smarujemy masłem Po wyjęciu(...)lodówki, odwijamy ciasto, kroimy w plasterki około 0,5 centymetrowej grubości, każdy obtaczamy w cukrze, łyżeczką robimy nieduże wgłębienie i nakładamy marmoladę, układamy na blaszce Pieczemy około 15- 20 minut w temp 200"C SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Ciasteczka kakaowo-cytrynowe z czekoladą i marcepanem 145

masa będzie miała konsystencję masła 4. Dodać jajko oraz ekstrakt z wanilii oraz cytryny 5. Połączyć składniki z pierwszej oraz drugiej misy i wszystko razem połączyć/ugnieść ciasto 6. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-45 minut 7. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolice, obficie podsypać mąką i rozwałkować na grubość

KreatywnePiny
Biscotti z lawendą i cytryną 130

puszystą, jasną masę. Wlać olej, zmiksować. Partiami dodawać mąkę z proszkiem i skórką z cytryny, miksując na najniższych obrotach miksera.  Wsypać migdały i lawendę, dokładnie połączyć. Z ciasta uformować gruby wałeczek o długości około 30 cm. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec(...)przez 30-35 minut. Lekko przestudzić. Pokroić ciasto po skosie na kromki grubości 1-1,5 cm. Ułożyć je płasko na blasze. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, przewracając w połowie na drugą stronę. Ostudzić na kratce. Smacznego! Tak sobie myślę, że to połączenie smaków jest naprawdę znakomite. A może by tak wykorzystać je w jakimś innym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biszkopt 343

Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem na biszkopt. Przepis ten otrzymałam od mojej teściowej i muszę przyznać, że zawsze wychodzi delikatny i pyszny. Biszkopt to idealna podstawa do ciast z kremem, owocami, itd. Polecam! Biszkopt- przepis podstawowy   Składniki: 4 jajka, 1 szklanka mąki,  1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek(...)nich pianę.   Cały czas mieszając stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka.   Do kogla-mogla dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.   Całość dokładnie mieszamy.   Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej blachy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut (do suchego patyczka).  Smacznego

paapilotkaa
Propozycje na Wielkanoc 342

CIASTO MAKOWE                                                                        KACZKA Z MORELA I JABŁKIEM GALARETA DROBIOWA(...)CIASTO BOUNTY                                                         KURCZAK FASZEROWANY

W kuchennym oknie Ewy
Faworki ala pizza 166

przyprawa do pizzy ser żółty polędwica drobiowa Z drożdży , mleka, cukru i 1 łyżki mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia..Wyrośnięte ciasto rozwałkować.Na połowie ciasta ułożyć plastry wędliny i sera żółtego, przykryć drugą połową ciasta.A teraz robić - tak jak faworki, pokroić na paski, w środku

Moje domowe kucharzenie
Przepiśniki idą do.... 168

roku święta w Wielkopolsce. może z czasem uda nam się przemycić ten zwyczaj także tutaj :). Polecam wszystkim :) [Ania] W mojej rodzinie od pokoleń na Święta piecze się wyjątkowe ciasto ze smażonymi zielonymi pomidorami. Przepis ma już setki lat, moja babcia dostała go od swojej babci, a babcia od babci itd. Muszę dodać, że moi dziadkowie mieszkali w okolicach Lwowa. Ciasto(...)receptury zamykając ten wyjątkowy smak w słoiczkach. Już nie mogę doczekać się Świąt i wspólnego pałaszowania tego niezwykłego rodzinnego przysmaku. Gdy byłam mała ogromną frajdę sprawiało mi częstowanie gości ciastem i zadawanie im kulinarnych zagadek dotyczących tego właśnie wypieku- zdziwienie w ich oczach gdy wreszcie przestawałam się pastwić i odkrywałam tajemnicę smażonych zielony pomidorów- było bezcenne :)  [Holka Justine

bistro mama
Babka piaskowa dwukolorowa 179

minut). Dodajemy stopniowe przesiane mąki z proszkiem do pieczenie i miksujemy na małych obrotach. Dodajemy szczyptę soli i wolnym strumieniem wlewamy roztopione, ostudzone masło (cały czas miksujemy). 2/3 ciasta przelewamy do foremki do babki (wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Do reszty ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Ciemno ciasto wlewamy na jasne. Pieczemy w 175 stopniach do tzw. suchego

Aga w kuchni
Maślano – Czekoladowe Ciasteczka 128

około 25 sztuk: 125 g masła 90 g cukru pudru 1 jajko 200 g mąki pszennej skórka otarta z 1/2 cytryny Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Końcówką do ciasta kruchego lub ręcznie wyrabiamy elastyczne ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na około 1 h do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, wycinamy foremkami rożne

Made By Mom And Son
Bułeczki razowe z płatkami owsianymi 164

blenderze). Do miski z zalanymi płatkami dodajemy zmielone siemię, rozpuszczone drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki i wyrabiamy aż powstanie miękkie, elastyczne, lekko kleiste ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy suchą sciereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość (ok 20-30 min). Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę, klepiemy dłonią

Zawsze głodna!
WARZYWNE PASZTECIKI Z SOCZEWICY Z ORZECHAMI 208

siekam, wrzucam do pozostałych. Cebulę z czosnkiem bardzo drobno siekam, dodaję do warzyw wraz z soczewicą, orzechami, jajkiem, oliwą i bułką tartą. Doprawiam i wyrabiam klejące, odchodzące od rąk "ciasto". Jeśli zbytnio się klei, dodać bułki tartej, jeśli znowu jest za suche - wlać nieco oliwy z oliwek. Foremkę do mufinnek wypełniam masą warzywną i wstawiam do piekarnika nagrzanego

W kuchni Karmel-itki
Tartaletki z jabłkowymi różami 227

ewentualnie 1 łyżeczka zimnego rumu lub wody Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z migdałami, cynamonem i solą. Posiekać z zimnym masłem, aż powstaną grudki. Dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 45 minut. Jeżeli ciasto nie chce się połączyć można dodać kilka kropel schłodzonego rumu lub zimnej wody. Jabłka przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Cienkim nożykiem(...)szczelinowym pociąć na plasterki, tak aby zachować skórkę. Skropić sokiem z cytryny. Schłodzonym ciastem wylepić foremki do tartaletek. Na każdą nałożyć porcję masy kajmakowej. Plasterek jabłka ciasno zwinąć,** dookoła nakładać kolejne formując kształt róży. Ułożyć na masie kajmakowej, uzupełnić jabłkami,żeby całość była wypełniona kwiatem. Piec w 180°C przez 20-25 minut. Jeżeli jabłka będą się przypiekać,przykryć

Pełny talerz