proszkiem do pieczenia i sodą przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wybić jajko,dodać margarynę, smalec, cynamon, mleko, 35 g cukru (chociaż smaczne są też w wersjibez cukru w cieście, a jedynie posypane), zagnieść ciasto, pod koniec dodać rodzynkii żurawinę.Ciasto rozwałkować na ok. 5 mm i przy pomocy okrągłej foremki, szklanki lub foremki w innym kształcie wycinać ciastka. Ciasteczek
Mix smakuolej do smażenia* szczypta soliSposób wykonaniaMąkę przesiać do pojemnika, dodać szczyptę soli, 3 łyżki cukru pudru , roztrzepane jajka.Następnie mieszając składniki dolewać piwo i na koniec łyżkę oleju Wymieszane ciasto odstawić na 2 godziny.Obrane owoce pokroić na niezbyt duże kawałki.Kawałki owoców wrzucamy do ciasta, tak aby całe pokryły się ciastem, delikatnie wyjmujemy (najlepiej przy pomocy łyżki i widelca
Mix smakusmażeniasposób wykonaniaMasło roztopić i wystudzić.Jajka ubić z cukrem. Do masy jajecznej mieszając dodać rozpuszczone masło, śmietanę, oraz stopniowo dosypywać przesianą mąkę z solą (i proszkiem do pieczenia). Ciasto wyjąć z miski i dokładnie wyrobić podsypując odrobiną mąki.Zawinąć w folię i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.Następnie ciasto porcjami rozwałkowywać na cienkie placki, podsypując przy tym mąką, gdyż(...)ciasto jest dość miękkie, wykrawać kółka i nieco jeszcze rozciągnąć dłońmi.Rozgrzać olej w garnku i smażyć po kilka kółek na raz jak faworki z jednej i drugiej strony na złoty kolor.Usmażone placuszki wykładać na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru oleju.Wystudzone układać w misce, posypując cukrem pudrem i rozkruszoną herbatką przesiewaną przez sitko
Mix smakuwody* 15 g drożdży* 1 łyżeczka cukru* 1 i 1/2 łyżeczki soli* 1 czubata łyżeczka oregano (suszonego) - można pominąć* 1 łyżka oliwysos pomidorowy do posmarowania ciasta* 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego* 4 łyżeczki wody* 2-3 łyżeczki oliwy* 2 łyżeczki oregano* 2-3 ząbki czosnku* sól, pieprz, papryka ostrasos pomidorowy do pizzy po upieczeniu* 1/2 słoiczka 200 ml koncentratu pomidorowego(...)kilka łyżek wody, łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, wodę (nie wlewać od razu całej wody), olej i wyrobić gładkie elastyczne ciasto, powinno ładnie odchodzić od dłoni, jeżeli nie dodać jeszcze nieco mąki.Odstawić na 10 min. i ponownie wyrobić przez chwilę.Uformować kulę i włożyć do naoliwionej miski. Przykryć szczelnie folią
Mix smakupodzielić na cztery części.Do jednej dodać kisiel jabłkowy.Do drugiej kakao.Do trzeciej kisiel wiśniowy.Do czwartej dodać mak.Formę keksową (długość 35 cm) posmarować margaryną i wysypać bułką.Ciasto kłaść warstwami i delikatnie rozsmarowywać zaczynając od jasnego, później kakaowe, wiśniowe i ostatnie makowe.Surowe ciasto w keksówce przekroić nożem przez środek wzdłuż dłuższego boku.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec(...)temperaturze 180 stopni, ok. 60 min. lub do suchego patyczka.Wystudzone ciasto dowolnie udekorować
Mix smakupieczenia, sodą i kakao oraz dodać przyprawę do pierników i cynamon.Jajka ubić z pozostałą ilością cukru.Do mąki wlać przestudzony miód oraz ubite jajka i wszystko razem dokładnie wyrobić. Ciasto będzie dość luźne, ale później stwardnieje.Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na 4-7 dni.Po leżakowaniu ciasto porcjami rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm i wycinać
Mix smakułyżeczki proszku do pieczenia* 2 łyżki spirytusu* szczypta soli* 1 litr oleju do smażeniaSposób wykonaniaMąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, zrobić dołek i dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze, dość długo wyrobić, podzielić na 4 części i przykryć ściereczką aby nie obsychało.Każdą porcję dość cienko rozwałkować, jak najmniej podsypując mąką.Lekko podsuszone placki pokroić na paski(...)15/3 cm. Każdy pasek naciąć w środku na długości ok. 5 cm i ostrożnie przewinąć.W garnku o szerokim dnie rozgrzać olej. Sprawdzić kawałkiem ciasta czy temp. jest odpowiednia. Jeżeli ciasto zaraz wypłynie zrumienione, możemy smażyć.Faworki wrzucać partiami i smażyć na złoty kolor z obu stron.Po wyjęciu osączyć z oleju na ręczniku papierowym, następnie posypać cukrem pudrem
Mix smakuproszku do pieczenia* 1.5 łyżki spirytusu* szczypta soli* 1 litr oleju do smażenia* marmoladaSposób wykonaniaMąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, zrobić dołek i dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze, dość długo wyrobić, podzielić na 4 części i przykryć ściereczką aby nie obsychało.Każdą porcję dość cienko rozwałkować, jak najmniej podsypując mąką.Z placków powykrawać kółka w trzech rozmiarach(...)średnie i też posmarować środek białkiem, teraz położyć najmniejsze i środek docisnąć palcem, aby wszystkie środki się ze sobą skleiły.W garnku o szerokim dnie rozgrzać olej. Sprawdzić kawałkiem ciasta czy temp. jest odpowiednia. Jeżeli ciasto zaraz wypłynie zrumienione, możemy smażyć.Faworki wrzucać partiami i smażyć na złoty kolor z obu stron.Po wyjęciu osączyć z oleju na ręczniku papierowym, następnie
Mix smaku30/11 cm) wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub tortownicy może być z wyłożonym dnem papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni, ok. 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto upieczone.Gorące ciasto posmarować odlaną masą kakaową i np. posypać wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub orzechami mielonymi, siekanymi lub krokantem, czy czym się uważa
Mix smakuZestawić z ognia do przestudzenia i do ciepłego dodać sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać mąki oraz jajka i wymieszać łyżką lub robotem z końcówką do zagniatania ciasta do połączenia składników, Następnie ciasto umieścić w szklanym lub plastikowym pojemniku do żywności, ostudzić i wstawić do lodówki lub umieścić w innym chłodnym miejscu na co najmniej 4 tygodnie(...)można oczekiwanie w razie potrzeby skrócić do tygodnia i też będą smaczne.Po tym czasie ciasto wyjąć z pojemnika, wyrobić podsypując odpowiednią ilością mąki (wymaga dość obfitego podsypania) rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wycinać foremkami różne kształty. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pierniczki można posmarować roztrzepanym jajkiemWstawiać do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 180 stopni
Mix smakukostkę masło i szybko łączymy ze sobą. Gdy zacznie tworzyć kruszonkę, dodajemy wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut
Kulinarna rozmowaminut.W międzyczasie przygotować biskwity. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wetrzeć masło, aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. dodać parmezan, jajko i odpowiednia ilość mleka, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut, aż ciasto sie zarumieni.Do zupy wrzucić marchewkę i gotować
Anioły w kuchnidyni25 g ziaren słonecznikaotręby do posypaniaWykonanie:Na 12-18 godzin przed pieczeniem chleba w misce mieszamy składniki zaczynu, przykrywamy i odstawiamy.Następnego dnia mieszamy zaczyn ze składnikami ciasta właściwego. Ciasta nie trzeba dokładnie wyrabiać, wystarczy dobrze wymieszać je łyżką. Następnie przekładamy je do keksówki o długości 30 cm., wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią spożywczą(...)odstawiamy w cieple miejsce na 4-6 godzin. Można też ciasto wstawić do lodówki na cała noc.Gdy chleb podwoi swoją objętość wstawiamy go do zimnego piekarnika, a temperaturę ustawiamy na 200 stopni. Pieczemy przez 60 minut, a po pierwszych 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.Upieczony chleb studzimy
Kulinarne przygody Gatitykategoriach.Zaskoczeniem było dla mnie to, że tak chętnie odwiedzacie niektóre wpisy, a które wydawały mi się mało popularne.Mam nadzieję, że w Nowym Roku równie chętnie będziecie odwiedzać Czerwoną Porzeczkę :)Ciasta- w tej kategorii królują ciasta ze zwierzętami w tytule :PCiasto "Czarna Owca"Ciasto MrówkaPrince PoloDania obiadowe:Tarta z kurczakiemKotlety z kaszy jaglanejKieszonki z piersi kurczakaSałatki: Pyszna sałatka z brokułamiNiskokaloryczna sałatkaSałatka
Czerwona Porzeczkafolię spożywczą i wstaw na około 2 godziny do lodówki. W tym czasie smaki składników się przemieszają, a sama masa stwardnieje i łatwiej będzie później z nią pracować (ciasto pod wpływem temperatury otoczenia staje się mniej zwarte i przykleja się do wałka). Jeśli nie chcesz czekać aż 2 godzin, wstaw masę do zamrażarnika.Nastaw piekarnik na temperaturę(...)czasie wyjmij masę z lodówki, odetnij kawałek, a resztę schowaj z powrotem. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm (lub ciut więcej), następnie wykrawaj szklanką, albo jakąś okragłą lub owalną foremką, nieduże ciasteczka. Średnica szklanki powinna mieć około 3 cm, nie więcej. Wykrojone ciasteczka od razu przekładaj na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Pomiędzy ciasteczkami pozostaw około 1,5 cm wolnego
Grahamka, weka i kajzerka