przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:436/934)

Tarta cebulowo serowa 217

sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskieolej rzepakowy do smażenia1. Masło posiekać z mąką, ziołami i solą aż zrobią się okruszki. Dodajemy po trochu wodę i wyrabiamy szybko aż ciasto zrobi się jednolite. Zawijamy w folię i wstawiamy na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkujemy – najlepiej między dwoma kawałkami folii – i wylepiamy formę do tarty (u mnie(...)wymiarach 35×10 cm) Widelcem dziurkujemy ciasto. Na wierzch ciasta położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia lub suchym grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min aż brzegi zaczną zmieniać kolor. Następnie zdjąć papier i kulki/groch i dopiekać kolejne 10 minut. 2. Cebulę obrać i pokroić. Na patelnię wlać 3-4 łyżki

UgotujmyTo.pl
Dyniowe rogaliki drożdżowe 198

bułeczek przejeść… Gorzej jest z bzikiem dyniowym… bo tego to dopiero trudno poskromić…. Przecież z dyni wszystko można przyrządzić, i na słodko i na wytrawnie…! Ciasta, ciasteczka, zapiekanki, tarty, bułki, chleby, pierogi, placki, gofry, makarony, pierogi… lista jest długa i dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi(...)dalej mieszać chwilkę aż się rozpuści.2. Do miski przesiać mąkę i dodać drożdże. Wlać letnie mleko, dodać 1 jajko i puree z dyni. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – około 1 godziny. 3. Na stolnicę lekko oprószoną mąką wykładamy połowę wyrośniętego ciasta. Rozwałkujemy

UgotujmyTo.pl
Pączki 267

Przepis zdecydowanie do wielokrotnego użytku :)! Wypróbujcie bo naprawdę warto!!!PączkiSkładniki (na około 25 sztuk):4 szklanki (o poj. 250ml) mąki pszennej luksusowej lub tortowej (+ mąka do podsypania jeśli ciasto się lepi – mąki mają różną wilgotność i czasem trzeba dać więcej)6 żółtek z dużych jaj3 czubate łyżki cukru50 g masła rozpuszczonego50-60 g świeżych drożdży1 szklanka letniego mleka(...)cukrem na puszystą masę! Połączyć utarte żółtka z mąką, wyrośniętymi drożdżami, resztą letniego mleka, solą i alkoholem. Dobrze wyrobić! Następnie dodać rozpuszczone i ostudzone masło i jeszcze wyrabiać, aż ciasto zrobi się puszyste. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. 3. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na blat i minimalne lub wcale podsypane mąką delikatnie rozwałkować

UgotujmyTo.pl
Chleb polski 146

Zaczyn:100 g zakwasu żytniego aktywnego200 g mąki żytniej razowej200 g wody przegotowanej letniejWszystkie składniki wymieszać łyżką, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na noc, aby podwoił objętość. Ciasto właściwe:cały zaczyn j.w.800 g mąki pszennej chlebowej500 g letniej przegotowanej wody15 g soli morskiej5 g owocu polskiego kminku (pominęłam)1 łyżka płaska cukru1. Sól rozpuścić w wodzie. Połączyć wszystkie(...)wodę z solą, mąkę, cukier i wymieszać łyżką. Wyłożyć na blat posypany lekko mąką i wyrabiać 10 minut. Przełożyć do miski, przykryć szczelnie czystą ściereczką i folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło. Zostawić na 1 godzinę. 2. Wyjąć ciasto na obsypany mąką blat, złożyć kilka razy w kopertę i uformować bochenek. Ułożyć go na obficie posypanej mąką czystej ściereczce

UgotujmyTo.pl
Chleb kaszubski na podmłodzie 173

mąkę, dodać mleko w proszku, wodę z rozpuszczoną w niej solą i całą podmłodę. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrabiać około 10-12 minut. Dodać roztopiony smalec i dodatkowo wyrabiać ciasto jeszcze 3-4 minuty aż smalec się całkowicie wchłonie. Odstawić ciasto, pod przykryciem do odpoczynku na 20-30 minut.Uformować z ciasta okrągły bochenek i umieścić go w oprószonym mąką

UgotujmyTo.pl
Ciasteczka podwójnie czekoladowe 243

szklanka. Ciasteczka:1 szklanka mąki2 żółtkałyżeczka proszku do pieczenia100g masła1 łyżka cukru pudru1 łyżka kakaoKrem:tabliczka białej czekolady30g masła200ml śmietanki 30% lub 36%Polewa:3 łyżki masła1/2 gorzkiej czekolady1. Ciasto: Do miski przekładamy: 2 żółtka, 1 szklankę mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 100g masła i łyżkę cukry pudru. Zagniatamy na gładkie ciasto, z całości ciasta, szklanką wykrawamy kółka takiej samej

Szefowa kuchni
CIASTECZKA ORZECHOWE Z PAJĄKAMI NA HALLOWEEN 663

orzechowe z paskudnymi pająkami na wierzchu:) Pomysł na nie znalazłam tu i lekko zmodyfikowałam:) W tym miejscu pochwały należą się mojej ukochanej Siostrze Edytce, która zajęła się przygotowaniem ciasta i upiekła te pyszności:) Ciasteczka dzięki dodatkowi masła orzechowego smakują wspaniale, są bardzo kruche i idealnie komponują się ze szklanką zimnego mleka. Korpusy pająków zrobiłam z orzechów laskowych w czekoladzie(...)extrakt lub aromat i zmiksuj na puszystą masę (około 2 minuty).Przesiej mąkę z sodą i dodaj do masy, zmiksuj ponownie krótko całość.Wyłóż na blachę 13-16 porcji ciasta, formując je w kulki za pomocą łyżki do lodów maczanej w gorącej wodzie (ciasto mocno się klei, dlatego woda jest konieczna). Rozpłaszcz lekko każde ciastko i posyp białym cukrem.Piecz

Słodko-Słony Świat Ilony
Calzone z kiełbasą 315

trochę cukru do smakuZ podanych składników można uzyskać 4 sztuki calzone. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i drożdże. Wymieszać. Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie. Uformować kulę, naoliwić i umieścić w naczyniu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).W międzyczasie przygotować nadzienie(...)oregano.Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać. Dodać kilka łyżek wody - doprowadzić do takiej konsystencji żeby sos nie był ani zbyt gęsty - ani zbyt rzadki.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Każde koło posmarować sosem, pozostawiając odstęp od brzegu około 3 cm. Następnie

Świat Domowej Kuchni
Bolońskie niespodzianki 187

mięsa mielonego1 opakowanie Fix Pikantne Bolognese z chili firmy Knorr1 cebula1 marchewka200 g ugotowanych ziemniaków1 opakowanie ciasta francuskiego3 łyżki margaryny4 łyżki startego, żółtego sera (np. cheddar)100 ml śmietany30 ml oliwyKiedy już przejedzą się nam tradycyjne obiady w stylu kotlet z ziemniakami, możemy z powodzeniem zaserwować to właśnie danie. Bolońskie niespodzianki, to połączenie zapiekanki, tradycyjnego obiadu i oryginalnej formy(...)podania, którą na pewno zaskoczymy domowników lub naszych gości. Pod "płaszczykiem" z ciasta francuskiego, kryje się bowiem cały obiad w tak niewielkiej formie... czyli mięso, ziemniaki i przystawka :)Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać i starkować na tarce z grubymi oczkami. Następnie na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę oraz marchewkę, aż lekko zmiękną. Dodać mięso mielone

Świat Domowej Kuchni
Naleśniki z mąki razowej z sałatą i kurczakiem 164

Ciasto na naleśniki:1 jajko1/2 szklanki jogurtu naturalnego1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki otrąb pszennych Kupiec1,5 szklanki mleka2 łyżki olejuszczypta soliFarsz:główka sałaty rzymskiejpuszka kukurydzy2 mango, obrane i pokrojone w paski400 g piersi z kurczaka3 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżeczki ostrej papryki1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka mieszanych suszonych ziół1 łyżeczka currysól i pieprzDzisiaj coś w stylu zdrowe, nie musi być(...)doskonałą alternatywą dla wrapów, które nie zawsze mamy pod ręką. Oczywiście jeżeli lubimy tego typu dania z sosami, można śmiało je dodać. Polecam szczególnie czosnkowy lub gyros.Najpierw przygotować ciasto na naleśliniki. Do miski wbić jajko roztrzepać, wlać jogurt, olej i mleko. Dodać szczyptę soli. Następnie cały czas ubijając, dodawać mąkę i otręby. Odstawić ciasto na 15 minut, po czym usmażyć

Świat Domowej Kuchni
Naleśniki Klasyczne 190

smaczne śniadanie, obiad, kolację, podwieczorek.Jako farsz można użyć praktycznie wszystkiego ;) Moje ulubione to z zwykłym dżemem, miodem, czekoladą lub słodkim twarożkiem , który można bardzo szybko zrobić samemu.Składniki:Ciasto:(na 10-15 sztuk)-1,5 szklanki mąki -2 całe jajka-1,5 szklanki mleka -3 łyżki oleju- 1 szklanka wody mineralnej gazowanejTwaróg:-2 kostki twarogu półtłustego- olejek zapachowy(...)waniliowy (5ml)-cukier waniliowy- 2-3 łyżki oleju-3 łyżki śmietany-cukier puder (tyle ile uważasz)Sposób przygotowania:1.Ciasto:Wszystkie składniki na ciasto zmiksować dokładnie w misce , gdy naleśniki robimy typowo na słodko , można dodać 3-4 łyżki cukru. Konsystencja ciasta powinna być bardzo rzadka.2.Twaróg:Dwie kostki twarogu wrzucić do miski , dodać wszystkie składniki. Łyżką wszystko ładnie wymieszać,ugnieść

Gotuj Z Muzyką
ŚWIĄTECZNY BARSZCZYK I PASZTECIKI Z FRANCUSKIEGO 312

Barszczyk na Wigilii być musi, bynajmniej u mnie. Czasem zamiast takiego z uszkami podaję z pakiecikami z ciasta francuskiego- coś do przygotowania na szybkoSkładniki:barszcz: 1 kg buraków 5 grzybków suszonych ( najlepsze prawdziwki ) 3 zabki czosnku majeranek - ok . łyzeczki sól , pieprz-do smaku pól łyżeczki cukru łyżka soku z cytryny uszka: opakowanie ciasta francuskiego 20 dag pieczarek 1 cebula sól(...)pokrojone wczesniej ugotowane suszone prawdziwki. Paszteciki: Cebulke drobno siekamy, szklimy na oleju, wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, dokładamy na patelnie, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Studzimy farsz. Ciasto francuskie rozwijamy, szersza szklanką wycinamy kółka (musi wyjsc parzysta ich liczba - u mnie wyszło 12 - na 6 pasztecików ) Na 6 kółek nakładamy po łyżce farszu pieczarkowego, przykrywamy drugim kółkiem, ściskamy brzegi

Z Majeczką w kuchni
Malinowa tarta z białą czekoladą 368

Sezon na maliny w pełni i trzeba z niego korzystać! Robimy z nich dżemy … przetwory … serniki … drożdżówki … ucierane ciasta … Ja postanowiłam zrobić tartę!Nie miałam z nią wiele roboty, gdyż robi się ją bez pieczenia … błyskawicznie … a z talerzy znika w ekspresowym tempie!Delikatna masa serowa i soczyste owoce zachwycą każdego! SKŁADNIKI

Ostra na Słodko
Pierogi z soczewicą 147

mniej tradycyjną … ale wcale nie mniej smaczną wersję – z soczewicą , cebulką … i chrupiącą skórką! Powiem Wam , że wyszły obłędne! Dawno nie wyszły mi tak pyszne! SKŁADNIKI:CIASTO:- mąka – 250 g- jajko – 1 szt- olej – 1 łyżka- ciepła woda – 100 ml- sól – 1 łyżeczkaFARSZ:- soczewica czerwona – 100 g- cebula(...)minut. Po tym czasie dwukrotnie płuczemy , a następnie gotujemy do miękkości ( ok. 20 – 30 minut ) w osolonej wodzie. Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Cebule kroimy w drobną kosteczkę.  Podsmażamy chwilę na oleju i dodajemy ugotowaną soczewicę. Dorzucamy posiekaną natkę. Doprawiamy solą i pieprzem

Ostra na Słodko
Czekoladowe kratery z kremem budyniowym i galaretką 421

Przykrywamy jasnym biszkoptem z wyciętymi okręgami.Otwory zalewamy TĘŻEJĄCĄ galaretką ( nie może być płynna ponieważ masa przesiąknie ).Drugi biszkopt smarujemy resztą masy budyniowej , a następnie odwracając szybkim ruchem przykrywamy ciasto włożone do blachy ( układając „na odwrót ” tak , by masa budyniowa znalazła się od spodu ).Lekko dociskamy.Na górze układamy wycięte biszkoptowe okręgi , a następnie obficie polewamy rozpuszczonymi czekoladami tworząc

Ostra na Słodko