miski z mąką i przyprawami wlać miód z masłem, dodać posiekaną kandyzowaną skórkę z cytryny i pomarańczy i wymieszać tak, aby nie było grudek (ja mieszam robotem kuchennym). Ciasto powinno wyjść lepkie - nie wolno dosypywać mąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wystudzenia, dzięki czemu ciasto zgęstnieje.Z wystudzonego ciasta formułować kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce można
Gospodyni Miejskaobrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do kalafiora z bułką.Natkę pietruszki drobno posiekać. Dodać do kalafiora.Do kalafiora z bułką, cebulą i pietruszką wbić jajo, doprawić vegetą i wyrobić ciasto. Ciasto nie może być rzadkie - jeśli takie jest należy dodać bułki tartej.Z ciasta uformułować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.Usmażone
Gospodyni Miejskamnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól i słonecznik. Wymieszać (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła).Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie (zaczyn nie musi wyrastać) i wyrobić ciasto (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła).Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
Gospodyni Miejskamnie od robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki suche tj. mąkę, drożdże, sól, cukier) i wymieszać.Dodać wodę i olej i wyrobić (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, ale można także ręcznie).Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i uformować podłużny bochenek.Chleb ułożyć
Gospodyni MiejskaPrzykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.Po tym czasie dodać pozostałą część mąki, sól, rozmaryn, tymianek oraz olej i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego).Z ciasta formować paluchy i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać startym serem.Paluchy piec
Gospodyni Miejskarestauracjach – zawsze każdy znalazł coś, co smakowało mu wyjątkowo!PuriGruziński chleb powszedni, czyli puri, różni się od naszego. Jest przede wszystkim płaski i robiony tak, jak podstawowe ciasto drożdżowe (zupełnie takie jak na pizzę). Zobaczcie sami! A co do chleba?Puri - gruziński chleb, odrywa się po kawałku palcami. Ma różne kształty, zazwyczaj podłużneWłaśnie tak robi się puri. Ciasto drożdżowe(...)niebo w gębie.Tradycyjne gruzińskie chaczapuri w formie placka. Prawie jak pizza z serem A tak robi się tradycyjne chaczapuri w gruzińskiej chacie. Kulę z sera owija się ciastem drożdżowym i rozpłaszcza. Potem prosto do bardzo gorącego pieca lub na patelnięAdżarskie chaczapuri – odmiana występująca w Adżarii. Ma kształt łódki, w której oprócz sera znajduje się lekko ścięte jajko. Żółtko
Poezja smakuświeżych drożdży - 1 łyżeczka soli - pół łyżeczki cukru - 2 łyżki oliwy - 1 białko Sposób wykonania- wszystkie składniki wymieszać w misce po czym długo wyrabiać na gładkie elastyczne ciasto(bardzo dobrze się wyrabia) - włożyć ciasto do szklanej miski, przykryć wilgotna ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - ciasto podzielić na równe kawałki , każdy kawałek rozgnieść na płaski placek
Basia w kuchniwyrobieniu zawijamy w folię spożywczą, aby cisto odpoczęło i uwolnił się gluten. Jeżeli posiadamy maszynkę do makaronu cisto kilkukrotnie wałkujemy zaczynając od pozycji zero, podsypując mąką , dostosowując grubość ciasta pod swoje wymogi.- ciasto przepuszczamy przez nożyki tnące i makaron delikatnie oddzielamy i pozostawiamy na stolnicy, aby podeschło- gdy nie mamy maszynki ciasto rozwałkujemy na dość cienki prostokąt obsypujemy mąką
Basia w kuchniczosnkuprzyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka paprykaSposób przygotowania:Na stolnicę wsypujemy oba rodzaje mąki. Dodajemy żółtko oraz stopniowo dolewamy ciepło wodę z solą. Wszystko dokładnie wyrabiamy podsypując mąką. Gotowe ciasto odkładamy na ok. 30 minut, aby odpoczęło. Do głębokiego talerza dodajemy wędzone tofu, rozgniatani je widelcem. Kolejno dodajemy puree z dyni, posiekany ząbek czosnku i przyprawy. Wszystko mieszamy(...)Ciasto rozwałkowujemy wałkiem i posypujemy mąką, aby się nie kleiło i nie przywierało. Ciasto powinno być cienkie (ok. 5mm). Szklanką o ostrych krawędziach formujemy koła. Po ok. 1 łyżeczce na jednego pierożka nakładamy farsz i bardzo dokładnie zlepiamy. Wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Gotujemy ok. 2-3 minut (w zależności od wielkości) od wypłynięcia.Smacznego
Truskawkowa Fiestamigdałów. Przygotowanie:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukry, miękkie masło, masę marcepanową oraz mleko. Orzechy zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy. Ciasto zagniatamy na stolnicy, dodajemy orzechy i ponownie zagniatamy, ale już tylko po to by wymieszać ciasto orzechami. Formujemy kuleczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy(...)minut w 180 stopniach do lekkie zarumienienia. Do zagniatania ciasta użyłam silikonowej stolnicy Smart Cook ze sklepu przyjemnegotowanie.pl Wcześniej używałam starej drewnianej stolnicy i już wiem, że do niej nie powrócę - znajdę jej nowe zastosowanie :) Silikonowa stolnica ma wiele zalet. Przede wszystkich cechują ją: rozmiar- można ją zwinąć i wszędzie się zmieści, nie przesuwa się po blacie, łatwo
Aga w kuchnimnóstwo śmiechu i wygłupów. Dużo pysznego jedzenie, był przepyszny pasztet mojej mamy(o którego się bili xd) był domowy chleb z żurawiną, sałatki, jajka, dużoo jajek, dużo rzeczy było, ciasta też były, był sernik zebra, mazurek z sosem tofii i daktylami, było ciasto z kremem kajmakowym, były muffinki "kurczaczki", była babka marmurkowa i ciasta od cioci, tak na marginesie
More food, love and dreamsdrożdży, wody, cukru oraz łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże ruszyły. Mąkę połączyć jajkiem, masłem, dodać sól i przygotowany zaczyn z drożdży. Ciasto wyrobić, aż będzie odstawało od ścianek miski i od tego momentu wyrabiać przez 5 minut. Następnie odstawić na 10 minut, by odpoczęło. Potem wyrabiać ponownie przez 5 minut i przełożyć(...)miski wysmarowanej olejem. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i z każdej uformować kulkę, a następnie lekko je spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki posmarować lekko roztrzepanym białkiem, oprószyć makiem i naciąć. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut - jednak
Delicious Titbitsłna szkl.cukrukostka margaryny30 dag gotowej masy makowej z bakaliamipól łyżeczki cukru waniliowegoćwiartka kostki drożdzyszczypta soliWykonanie:Podgrzewamy mleko, dodajemy drożdze rozkruszone, łyzkę cukru, połowę mąki, szczyptę soli-dokładnie mieszamy. Kiedy ciasto zacznie rosnąć dodajemy resztę mąki,cukier, margaryne (odkładamy 1 łyżkę). Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Z ciasta robimy wałeczki o grubości palca, długości ok. 50 cm i zakręcamy
Z Majeczką w kuchnipiekarniku:, do miski wsypujemy maki,dodajemy cukier, olej , sól na koniec w zagłebienie dodajemy drożdże. Wyrabiamy mikserem na najniższych obrotach 10 minut, następnie na najwyzszych 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką,odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto formujemy na kształt prostokąta,wkładamy do blaszki chlebowej, powinno zajmować 1/2 wysokości blachy. Odstawiamy na ok 20 minut, zwilżamy wierzch ciasta pędzelkiem umoczonym w wodzie
Z Majeczką w kuchniprzyszłość... Bo tu właśnie pojawił się problem. Okazało się bowiem, że "osoba" na wpisie której bazowaliśmy, zmieniła niektóre ilości składników bez podania przyczyny. Opis wykonania sugerował, że ciasto będzie miało zupełnie inną konsystencję niż to miało miejsce w rzeczywistości. Nie sądzę, żeby zwyczajnie się pomyliła bo zmienione były 2 pozycje - ilości obu mąk zostały pomniejszone o połowę(...)sieci, przy korzystaniu z przepisów, jest bardzo ważne. Niżej podaję dokładnie taką wersję jak sama robiłam - jednak w nawiasach macie ilości składników z oryginalnego przepisu jeśli było inaczej. Moje ciasto choć luźne ładnie wyrosło, nawet pod koniec nieco za mocno i później nieco opadło, ale chleb wyszedł smaczny. Jest wilgotny, ma ciekawy smak i przyjemny zapach. Chleb pszenny z pomidorami
Smaczna Pyza