przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:437/934)

Pleśniak 173

roboty zapach śmietankowy lub 1-2 łyżki śmietany (ja nie daję) Zagniatamy: mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, margarynę, cukier waniliowy Piecyk nagrzewamy do 180 stopni Ciasto dzielimy na trzy części I częścią wylepiamy formę i nakładamy np. dżem Do II części dodajemy kakao i posypujemy na dżem Ubijamy sztywną pianę: najpierw same białka, a następnie dodajemy(...)powoli, porcjami cukier Rozsmarowujemy na kakaowe ciasto Na ubitą pianę kruszymy białe ciasto. Ja utarłam na tarce o dużych oczkach Pieczemy ok. 30 minut Wierzch można posypać cukrem pudrem Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Uszka z kapustą i pieczarkami 156

Świetne, elastyczne ciasto. Można z niego robić nie tylko uszka do świątecznego barszczu, ale także pierogi z dowolnym nadzieniem i na każdą okazję :) Bardzo dobrze się je też odsmaża, ponieważ się nie rozlatują. Te uszka na zdjęciach lepiła moja córka :) Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia) 1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody Składniki na farsz(...)gramów pieczarek sól pieprz Kapustę ugotować Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i poddusić na oliwie z oliwek Ugotowaną kapustę wymieszać z pieczarkami i doprawić Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką krążki  Na każdy krążek nakładać 1 łyżeczkę farszu, zaklejać (moja córka robiła to widelcem) i formować uszka Gotować w osolonej wodzie ok. 2-3 minut

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bułki z cukinią, suszonymi pomidorami i suszoną papryką 222

Rozgrzewamy 5 łyżek zalewy z pomidorów suszonych ( u mnie zalewa była z tymiankiem, więc uzyskałam dodatkowy aromat ) i podduszamy do miękkości cukinie. Odstawiamy na bok do wystygnięcia Do wyrośniętego ciasta dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i ponownie zagniatamy ciasto - będzie lśniące. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 30 minut do podwojenia objętości Czosnek drobno siekamy, a pomidory i paprykę(...)kroimy w paski - mieszamy Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kwadrat podsypując blat mąką. Na rozwałkowany placek układamy cukinię i wymieszane pomidory z papryką i czosnkiem - przyprawiamy Zwijamy w rulon i kroimy w kawałki tak, aby wyszło 6-7 bułek. Każda bułeczka będzie mieć po ok. 5-6 cm szerokości Układamy w większej foremce lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Śniadaniowe paluchy drożdżowe 194

Przygotowanie: Mąkę, cukier, sól i drożdże wymieszać w misce drewnianą łyżką. Dodać ciepłe mleko, wodę, olej i jedno jajko. Chwilę mieszać łyżką, aż do wstępnego połączenia składników. Następnie wyrabiać ciasto ręką, aż będzie miało jednolitą konsystencję. W przypadku gdyby było zbyt lepiące można dodać odrobinę mąki (około 1/2 -1 łyżki). Miskę z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około(...)minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części (lub więcej, w zależności jaką grubość paluchów chcemy uzyskać). Każdą część rolujemy tworząc podłużne wałeczki na długość blachy. Nacinamy wierzch paluchów. Zostawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy paluchy rozmąconym jajkiem (można posypać makiem lub sezamem). Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Słodkie okruszki
Kanelbullar czyli szwedzkie ślimaczki cynamonowe 95

Przepis pochodzi z magazynu  „Kuchnia”  nr 11-2008r. Je st rewelacyjny, ja tylko dodaję dużo więcej cynamonu. Ciasto: 300 ml mleka, 4-5 g drożdży, 10 dag cukru, 75 dag mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka zmielonego kardamonu, 12 dag masła Nadzienie: 10 dag stopionego masła, 4-5 dag cukru, 1-2 łyżki cynamonu (proponuję(...)ciepłego mleka wkruszamy drożdże, rozpuszczamy, dodajemy trochę cukru, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. W misce mieszamy resztę składników, wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy i stopione ciepłe masło. Zagniatamy ciasto, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia , aż objętość się podwoi (45-60 minut). Ciasto rozwałkowujemy na kwadrat o boku 30 cm i grubości 3 mm. Smarujemy stopionym masłem, równomiernie posypujemy cukrem

noteskulinarnyfiga
Trochę miłości na talerzu :) 121

Idealne na słodki prezent dla ukochanej osoby. 150 g mąki 120 g masła 4 łyżki cukru waniliowego marcepan do dekoracji konfitura malinowa do dekoracji Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym lub ręcznie. Formujemy ciasto w jeden kawałek i wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Po 10-15 minutach wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy. Wykrawamy ciasteczka serduszka.Pieczemy w 180 stopniach

noteskulinarnyfiga
limonkowo cytrynowa tarta z bezą 156

Dzisiaj dla Was przepis na pyszną tartę. Kruche ciasto w połączeniu z cytrynowym kremem i delikatną bezą. Niebo w gębie :). Jeśli spróbujecie od razu wam mówię, że na jednym kawałku się nie skończy ;) Ciasto: 250 g mąki 150 g schłodzonego masła  65 g cukru  szczypta soli 2 łyżki śmietany Mąkę, cukier i sól mieszamy, dodajemy masło i ucieramy(...)Następnie dodajemy jajko i śmietanę, ucieramy. Formujemy ciasto, przekładamy ostrożnie na formę do tarty i wkładamy do lodówki na 30 min, Pieczemy w 200 stopniach C 5 minut, a następnie 10 minut w 190 stopniach C Nadzienie:  100 g masła 4 jajka (żółtka) 1 cytryna  2 limonki  pół szklanki cukru  szczypta soli  Masło ucieramy

noteskulinarnyfiga
Żytnie bułeczki z ziarnami 163

łyżki mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.    Do miski wlewamy pozostałą wodę, dodajemy rozczyn, sól i stopniowo obie mąki. Na koniec łyżkę oleju i wyrabiamy ciasto.    Dosypujemy ziarna i wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.     Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy wałek.    Dzielimy(...)części. Z ciasta formujemy bułeczki.    Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką  i odstawiamy do wyrośnięcia.   Nacinamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 25 minut.    Po wyjęciu wierzch bułek smarujemy zimną wodą. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Karnawałowe róże z konfiturą malinową 180

cukier puder do dekoracji konfitura malinowa do dekoracji   PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewamy mąkę dodajemy jogurt i mieszamy, następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, żółtka i masło i zagniatamy ciasto (ja użyłam robota w kilka chwil było gotowe). Następnie ciasto uderzamy energicznie drewnianą łyżką bądź wałkiem przez około 10 minut uklepując je. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na kwadrans(...)Ciasto wałkujemy na cienkie placki z których wycinamy 3 wielkości  krążków. Każde kółeczko nacinamy tworząc płatki.  Sklejamy 3 wielkości krążków smarując je na środku białkiem.  Olej rozgrzewamy do około 165-170 stopni i wrzucamy różyczki małym płatkiem do spodu. Smażymy do zarumieniania i przewracamy różyczki by spód się dopiekł.  Wyciągamy na papierowy ręcznik, który wciągnie nadmiar

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zakręcone pizzerinki z żółtym serem i szynką 204

naprawdę pizzerinki okazały się jedną z najszybszych przekąsek, która świetnie się sprawdza szczególnie w momentach kiedy wpadają do Nas znajomi z niezapowiedzianą wizytą. Fakt, że są przygotowane z gotowego ciasta nie umniejsza ich smaku. Można przygotować je na wiele sposób, a dziś  nasza propozycja klasyczna z dodatkiem szynki i żółtego sera.  Zakręcone pizzerinki z żółtym serem i szynką(...)SKŁADNIKI: 1 ciasto drożdżowe (miałam gotowe)  5 plastrów żółtego sera  3 plastry szynki konserwowej  sos meksykański  szczypiorek  PRZYGOTOWANIE:  Ciasto rozwijamy, smarujemy pikantnym sosem meksykańskim, układamy plastry żółtego sera oraz plastry szynki konserwowej, całość posypujemy szczypiorkiem i zwijamy w roladę, która kroimy w plastry. Każdy plaster przekładamy z osobna na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
"Słodkie środy" - Kruche babeczki z musem brzoskwiniowym 142

sól PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodając szczyptę soli, następnie wkrawamy margarynę i wszystko siekamy do uzyskania drobniutkiej "kaszki".  Dodajemy cukier puder i żółtka i-wyrabiamy na jednolite ciasto, zawijamy kulkę w folię aluminiową i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce na 30 minut.  Następnie ciasto rozwałkowujemy (ja użyłam foli spożywczej) na około 4 mm i nakładamy na foremki(...)babeczek, dociskamy ciasto, dolepiamy palcami i nakłuwamy widelcem, Pieczemy w piekarniku w 180 - 200 stopniach przez około 12-14 minut. Masa serowo-śmietankowa i mus brzoskwiniowy: SKŁADNIKI: 6 brzoskwiń 150 g serka mascarpone 200 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzącej wody posypka czekoladowa PRZYGOTOWANIE: Schłodzoną śmietanę  ubijamy na sztywno, dodałam cukier

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Knedle z truskawkami 151

dekoracji   PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy tradycyjnie w lekko osolonej wodzie, a po odcedzeniu przeciskamy przez praskę. Gdy ziemniaki wystygną dodajemy od nich mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Ciasto dzielimy na osiem części, z każdej tworzymy kulkę, rozpłaszczamy ją i zamykamy truskawkę w środku ciasta. Formujemy kule, które wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - ciasteczka z czereśniami 106

PRZYGOTOWANIE: Na początku mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i cukier. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy jajka i wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka dość dużo rosną, więc na blaszce zachowujemy spore odległości między nimi. Czereśnie myjemy(...)usuwamy pestki. Ja część wyciągnęłam, a część zostawiłam z pestką i ogonkiem, ciekawie wtedy wyglądają.    Kulki ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi, a następnie w środek każdego ciastka wciskamy czereśnie, lekko spłaszczając kulki. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, studzimy na kratce

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ruskie pierogi - podpiekane 138

następnie upieczone by mieć pięknie zarumienioną skórkę, którą uwielbiam. Sposób ten jest idealnym pomysłem na odgrzanie pozostałych pierogów z obiadu na pyszną kolację.  Ruskie pierogi - podpiekane   SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki  3/4 szklanki ciepłej wody 1/4 łyżeczka soli farsz: 1 kg ziemniaków 250 g sera białego 1 cebula olej do smażenia sól i pieprz białko jaja kurzego(...)szklimy ją na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wraz z białym serem przeciskamy prze praskę lub mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie i mieszamy farsz.  Przygotowujemy ciasto.  Mąkę wraz z solą zagniatamy z ciepłą wodą na elastycznie ciasto. Wałkujemy je na cienkie placki i wykrawamy szklanką kółka. Na każdym kółeczko układamy porcję farszu, zlepiamy pierogi. Pierogi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chałka drożdżowa 164

roztapiamy – nie zagotowujemy, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże cukier i sól – mieszamy suche składniki. Dodajemy mleko, jogurt jajko i roztopione masło, mieszamy a następnie wyrabiamy na jednolite ciasto dobrze wyrobione Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.  Dzielimy ciasto na pół.  Każdą połówkę ciasta z kolei dzielimy na 3 części, z których

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki