chrupiące , lekko maślane …. ale warzywa zdecydowanie zbyt tłuste i polane zbyt dużą ilością oliwy, w której niestety utonęły.A potem pierożki!Domowe , świeżo robione , niesamowicie chrupiące , w cienkim cieście , wypełnione 4 różnymi farszami.Razem z T. zdecydowanie zachwyciliśmy się tymi z mięsem i wybraliśmy numerem 1 – polecam!Ruskie i ze szpinakiem jak dla mnie zbyt mało wyraziste w smaku.Po(...)fajnie doprawione!Nie mieliśmy już siły na deser , a wiedzieliśmy , że to nas nie ominie.Szalotka i sernik pojawiły się na stole.edit. wieeeeeelka szarlotka i jeszcze większy sernik.Czuć , że ciasta świeże , domowe …Szarlotka z dużą ilością jabłek na przepysznym kruchym cieście.Sernik jak dla mnie troszkę zbyt ciężki , zbyt zbity , ale to jest tylko i wyłącznie kwestia gustu.PODSUMOWUJ
Ostra na SłodkoOstatnio coraz bardziej lubię się z ciastem drożdżowym.Tzn. może inaczej!Osobiście ciasto drożdżowe kocham najmocniej jak tylko się , ale ono zdecydowanie nie kochało mnie ;)Na wyrośnięcie musiałam czekać i czekać i nigdy nie było takie jak chciałam.Współpracować ze mną nie chciało totalnie – aż do niedawna.I teraz gości u mnie w kuchni coraz częściej.Dziś(...)odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.FARSZ:Cebulkę drobno siekamy , podsmażamy na odrobinie oleju.Dodajemy oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki , solimy i dusimy do miękkości.Doprawiamy do smaku.CAŁOŚĆ:Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na ulubioną grubość ( ja wolę grubsze ).Rozsmarowujemy grzybowy farsz po całości.Zwijamy roladę ( zwijamy zaczynając od węższego boku ).Kroimy na 6-8 plastrów.Każdy lekko zgniatamy
Ostra na SłodkoCiasto drożdżowe gości u mnie zdecydowanie za rzadko ;)A to dlatego , że tak naprawdę nie mam cierpliwości , by czekać aż wyrośnie … a szkoda , bo można z niego przyrządzić wspaniałe smakołyki.Obiecuję , że postaram się być bardziej cierpliwa i dużo częściej będzie gościło w mojej kuchni – bo warto!Ostatnio zrobiłam rewelacyjną drożdżową roladę z jabłkami.Mięciutka , puszysta , łatwa
Ostra na Słodkowziąć je pod lupę ;)Niesamowicie smaczne … szybkie i sycące.Śmiało można zastąpić nimi 2-daniowy obiad.Gwarantuję , że będziecie najedzeni , albo z przyjemnością sięgniecie po dokładkę!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* ziemniaki – ok. 500 g* mąka ziemniaczana – ok. 120 g* jajko – 1 szt* sol – do smakuFARSZ:* ugotowane mięso wieprzowe – 150 g* jajko – 1 szt* cebula(...)sól – do smaku* pieprz – do smaku* papryka ostra – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Ziemniaki gotujemy , odcedzamy , tłuczemy albo mielimy w maszynce do mięsa.Dodajemy jajko , mąkę i sól , a następnie wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto.FARSZ:Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni.Jajko gotujemy na twardo.Mięso mielimy razem z jajkiem i cebulą.Doprawiamy solą , pieprzem i papryką, a następnie
Ostra na Słodkościany wyjdą nie równe wtedy ze zbawieniem przychodzi nam lukier :)) Przy budowaniu takiego domku można mocno rozbudzić swoją wyobraźnie twórczą i świetnie się przy tym bawić.Przepis na ciasto na domek znalazłam na stronie Cupcake Factory a zmotywowała mnie cudowna Kuchnia Ilony <3SKŁADNIKI :Składniki: 600 g mąki pszennej1 jajko250 g margaryny250 g miodu naturalnego150 g cukru30 g kakao1 łyżeczka(...)kakaem, sodą, przyprawą oraz dodałam jedno jajko. Wszytko razem zagniotłam. Włożyłam do woreczka i odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. - po tym czasie rozwałkowałam na omączonym blacie ciasto i zaczynamy wycinać poszczególne elementy ja wycięłam o takich rozmiarach * dwa prostokąty 10 x 15 cm (ściany boczne)* dwa prostokąty 11 x 19 cm ( dach pamiętajmy, aby dach
Basia w kuchnisera białego przeciśniętych przez praskę1 duża cebulasól, pieprz do smaku1 serek topiony Wykonanie :)Do mąki dodać jajko , sól , roztopione masło i wodę , wymieszać i zagnieść.Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać jeszcze troszkę mąki , jeśli za twarde dodać ciepłej wody.Jak wiadomo maka mace nie równa . Ciasto powinno być elastyczne , jeśli nie klei się do rąk to znaczy(...)maśle , dodać do ziemniaków wymieszanych z serem i serkiem topionym .Przyprawić do smaku solą i pieprzem ,ja zamiast soli daję vegetę , mają wtedy lepszy smak.Stolnicę podsypać mąką , ciasto rozwałkować dość cienko , wykrawać kółka , nakładać po łyżce farszu i zlepiać.Wodę lekko posolić i zagotować , wrzucać partie pierogów , co jakiś czas mieszając.Podawać z roztopionym masłem z cebulką
Sama słodycz i szczypta chiliprzyprawy korzennej (dałam Kotanyi)- szczypta soliDodatkowo:- 1 jajko do posmarowania ciastek- u mnie pokruszone migdały do posypania W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zagnieść przy pomocy haka kruche ciasto. Można również zagnieść energicznie ręcznie (tak, by zbytnio nie ogrzewać ciasta). Uformować kulę i schłodzić zawiniętą w folię spożywczą w lodówce, przez conajmniej 30 minut. Następnie wyjąć, rozwałkować na blacie(...)pożądaną grubość i wykrawać foremkami dowolne kształty.Odcięte kawałki ciasta zagniatamy powtórnie, rozwałkowujemy i wykrawamy, tak aż do wyczerpania ciasta.Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i najlepiej jeszcze na chwilę umieszczamy je w lodówce, by stężały.Po wyjęciu z lodówki smarujemy rozbełtanym jajkiem, można również posypać migdałami i wsuwamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Smaczne Zdrowetylko one, bardzo się ucieszyły z takich słodkich prezentów. Do babeczek użyłam naturalnego miodu i pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam… Składniki:Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:150g miękkiego masła2 duże łyżki naturalnego miodu40-50g cukru2 jajka200g mąki pszennej, użyłam tortowej1/3 łyżeczki sody1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu100ml mlekaKrem:60g miękkiego(...)masła120g cukru pudru1 płaska łyżeczka cynamonuszczypta zmielonych goździkówszczypta imbiru2-3 łyżki mleka1/4 łyżeczki aromatu waniliowegoDodatkowo:lukier plastyczny kremowy, biały, czerwony Ciasto:1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem. 2. Masło utrzeć z cukrem i miodem (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu
Mała Cukierenkaostygnięcia.Mąkę, proszek, sól, kawę mieszamy w dużej misce.Do ostygniętego dodajemy jajka. Mieszamy a następnie wlewamy do miski z mąką.Mieszamy drewnianą łyżką a następnie za pomocą ręki zagniatamy ciasto, lekko posypując mąką.Ciasto formujemy na kształt kuli, zawijamy w folię aluminiową, odkładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką.Odstawiamy do leżakowania na noc.Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość
Made By Mom And Sonrodzynek,Lub tłuczonych prażonych orzechów,Lub kto co lubiMieszam wszystkie składniki w misce, po czym przekładam do pojemnika od maszyny do pieczenia chleba. Ustawiam na program do wyrabiania ciasta drożdżowego.Półtorej godziny później wyjmuję z maszyny super urośnięte i wyrobione ciasto.Ciasto gniotę chwilę na stolnicy, w celu odgazowania, ewentualnie podsypując mąką, aby nie kleiło się do rąk.Warkocz chałki
Z butelką mleczka w tlemleka8g świeżych drożdży lub 2-3 g suchych1 łyżeczka cukru50 g masła340 g białej mąki7 g soliSkładniki mieszamy i wstawiamy do maszyny do pieczenia chleba na program do wyrabiania ciasta. Po 1,5 godzinie wykładamy ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Formujemy bułeczki. Smarujemy mlekiem lub jajkiem. Posypujemy ulubionymi ziarenkami. U mnie: czarnuszka, sezam, mak, słonecznik, dynia. Dajemy ciastu kilka
Z butelką mleczka w tleprzykład chrupiące racuchy z jabłkami posypane cukrem pudrem - no przecież to dla dzieci się je robi, co z tego, że to głównie my dorośli je zjadamy :)Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe:jajkomąkamlekoszczypta soliCiasto ma mieć gęstszą konsystencję niż na naleśniki, bo dodamy do niego starte na grubych oczkach tarki jabłka. Im więcej tym lepiej, a najlepiej tyle, by ciasto służyło tylko
Z butelką mleczka w tlekoniec główny bohater: chlebek naan.1 łyżeczka cukkruok 3 g suchych drożdży150 ml ciepłej wody200 g mąki1 łyżka sklarowanego masła (ghi)1 łyżeczka soliSkładniki mieszamy i dokładnie wyrabiamy aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Następnie wkładamy je do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i ponownie chwilę wyrabiamy(...)Odrywamy kawałki ciasta i formujemy podłużne placuszki (mi z podanych ilości wyszło 5 chlebków). Chlebki nie powinny być grubsze niż 1 cm.Blachę wykładamy folią aluminiową, posmarowaną masłem, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Placuszki pieczemy ok 10 minut (do zrumienienia) przewracając je w połowie pieczenia na drugą stronę i smarując masłem. Chlebki można posypać makiem lub dowolnymi ziarenkami.Jemy jeszcze ciepłe
Z butelką mleczka w tlepuszystą masę. Ucierając wlewamy olej, dodajemy cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Łyżką mieszamy sypkie składniki (obie mąki) do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy delikatnie ale dokładnie pianę z białek. Ciasto przelewamy do foremki z kominem (średnica 22-25 cm) i pieczemy w temperaturze 180st. C przez około 30-35 min do suchego patyczka. Wyjmujemy jeszcze ciepłą na talerz i polewamy/posypujemy
Z butelką mleczka w tle