łyżki mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wlewamy pozostałą wodę, dodajemy rozczyn, sól i stopniowo obie mąki. Na koniec łyżkę oleju i wyrabiamy ciasto. Dosypujemy ziarna i wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy wałek. Dzielimy(...)części. Z ciasta formujemy bułeczki. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Nacinamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 25 minut. Po wyjęciu wierzch bułek smarujemy zimną wodą. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnycukier puder do dekoracji konfitura malinowa do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewamy mąkę dodajemy jogurt i mieszamy, następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, żółtka i masło i zagniatamy ciasto (ja użyłam robota w kilka chwil było gotowe). Następnie ciasto uderzamy energicznie drewnianą łyżką bądź wałkiem przez około 10 minut uklepując je. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na kwadrans(...)Ciasto wałkujemy na cienkie placki z których wycinamy 3 wielkości krążków. Każde kółeczko nacinamy tworząc płatki. Sklejamy 3 wielkości krążków smarując je na środku białkiem. Olej rozgrzewamy do około 165-170 stopni i wrzucamy różyczki małym płatkiem do spodu. Smażymy do zarumieniania i przewracamy różyczki by spód się dopiekł. Wyciągamy na papierowy ręcznik, który wciągnie nadmiar
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinaprawdę pizzerinki okazały się jedną z najszybszych przekąsek, która świetnie się sprawdza szczególnie w momentach kiedy wpadają do Nas znajomi z niezapowiedzianą wizytą. Fakt, że są przygotowane z gotowego ciasta nie umniejsza ich smaku. Można przygotować je na wiele sposób, a dziś nasza propozycja klasyczna z dodatkiem szynki i żółtego sera. Zakręcone pizzerinki z żółtym serem i szynką(...)SKŁADNIKI: 1 ciasto drożdżowe (miałam gotowe) 5 plastrów żółtego sera 3 plastry szynki konserwowej sos meksykański szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Ciasto rozwijamy, smarujemy pikantnym sosem meksykańskim, układamy plastry żółtego sera oraz plastry szynki konserwowej, całość posypujemy szczypiorkiem i zwijamy w roladę, która kroimy w plastry. Każdy plaster przekładamy z osobna na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisól PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodając szczyptę soli, następnie wkrawamy margarynę i wszystko siekamy do uzyskania drobniutkiej "kaszki". Dodajemy cukier puder i żółtka i-wyrabiamy na jednolite ciasto, zawijamy kulkę w folię aluminiową i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy (ja użyłam foli spożywczej) na około 4 mm i nakładamy na foremki(...)babeczek, dociskamy ciasto, dolepiamy palcami i nakłuwamy widelcem, Pieczemy w piekarniku w 180 - 200 stopniach przez około 12-14 minut. Masa serowo-śmietankowa i mus brzoskwiniowy: SKŁADNIKI: 6 brzoskwiń 150 g serka mascarpone 200 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzącej wody posypka czekoladowa PRZYGOTOWANIE: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodałam cukier
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidekoracji PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy tradycyjnie w lekko osolonej wodzie, a po odcedzeniu przeciskamy przez praskę. Gdy ziemniaki wystygną dodajemy od nich mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Ciasto dzielimy na osiem części, z każdej tworzymy kulkę, rozpłaszczamy ją i zamykamy truskawkę w środku ciasta. Formujemy kule, które wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPRZYGOTOWANIE: Na początku mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i cukier. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy jajka i wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka dość dużo rosną, więc na blaszce zachowujemy spore odległości między nimi. Czereśnie myjemy(...)usuwamy pestki. Ja część wyciągnęłam, a część zostawiłam z pestką i ogonkiem, ciekawie wtedy wyglądają. Kulki ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi, a następnie w środek każdego ciastka wciskamy czereśnie, lekko spłaszczając kulki. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, studzimy na kratce
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinastępnie upieczone by mieć pięknie zarumienioną skórkę, którą uwielbiam. Sposób ten jest idealnym pomysłem na odgrzanie pozostałych pierogów z obiadu na pyszną kolację. Ruskie pierogi - podpiekane SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1/4 łyżeczka soli farsz: 1 kg ziemniaków 250 g sera białego 1 cebula olej do smażenia sól i pieprz białko jaja kurzego(...)szklimy ją na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wraz z białym serem przeciskamy prze praskę lub mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie i mieszamy farsz. Przygotowujemy ciasto. Mąkę wraz z solą zagniatamy z ciepłą wodą na elastycznie ciasto. Wałkujemy je na cienkie placki i wykrawamy szklanką kółka. Na każdym kółeczko układamy porcję farszu, zlepiamy pierogi. Pierogi
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiroztapiamy – nie zagotowujemy, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże cukier i sól – mieszamy suche składniki. Dodajemy mleko, jogurt jajko i roztopione masło, mieszamy a następnie wyrabiamy na jednolite ciasto dobrze wyrobione Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Dzielimy ciasto na pół. Każdą połówkę ciasta z kolei dzielimy na 3 części, z których
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJutro Międzynarodowy Dzień Pizzy, a my podrzucamy już dziś przepis na tą okoliczność. Pizza na miękkim, dość puszystym cieście z kiełbasą w roli głównej. Pizza wiejska SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 25 g drożdży świeżych 100 ml mleka sól 2 łyżki oliwy jajko 1 czerwona cebula 1 kiełbasa wiejska ser żółty 1/3 puszki groszku(...)oregano sos pomidorowy PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozprowadzamy z cukrem. Następnie dodajemy łyżkę mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Kiedy wyrosną dodajemy mąkę ze szczyptą soli, oliwę oraz jajko. Zagniatamy ciasto i odkładamy do podwojenia swojej objętości. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym, a następnie układamy składniki. U mnie znalazły się kiełbasa, ser, groszek i cebula. Całość posypujemy oregano
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimieszam trzepaczką razem z mlekiem i olejem. W osobnym naczyniu mieszam mąkę, cukry, sól, proszek do pieczenia oraz cynamon. 2. "Suche" składniki stopniowo dodaję do "mokrych". Dokładnie mieszam ciasto. Do ciasta dodaję obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Mieszam. 3. Ciasto przekładam do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki. Piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiDodaję mleko. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól, pieprz, rozpuszczone masło, rozczyn, sok z buraka oraz bardzo drobno pokrojoną papryczkę chilli. Dokładnie wyrabiam ciasto. 3. Przygotowane ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję na grubość 1cm. Foremką w kształcie serca wykrawam w cieście serduszka. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem. Odstawiam
Tradycyjna kuchnia KasiPrzyzwyczailiśmy się do pizzy na cieście drożdżowym. Jest pyszna, ale jeszcze smaczniejsza i zdrowsza jest pizza na kalafiorze . Od jakiegoś czasu syn namawiał mnie na jej przygotowanie i właśnie dzisiaj wspólnie ją zrobiliśmy. Składniki: Spód pizzy: kalafior średniej wielkości 1jajko 0,5 szklanki sera żółtego 1 płaska łyżeczki bazylii 1 płaska łyżeczka oregano sól, pieprz Dodatki do pizzy(...)sicie (najlepiej odcisnąć nadmiar wody przez gazę). Do odciśniętego kalafiora dodajemy jajko, ser (starty na tarce o najdrobniejszych oczkach), zioła i przyprawy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wykładamy na wysmarowaną olejem formę. Podpiekamy w piekarniku ok. 30-35 minut. Po upieczeniu na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i wykładamy wcześniej podsmażone wszystkie dodatki. Na wierzch posypujemy starty ser żółty
Salonik smakówłyżki mąki, odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut. Mąkę przesiać do miski ze szczyptą soli, dodać zaczyn i rozbełtane jajka, dodać olej (ja smaruję nim ręce, żeby ciasto się nie kleiło) i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W tym czasie ugotować budyń z wanilią, po wystudzeniu zmiksować z serkiem. Ciasto na pączki rozwałkować
dom-agi.plsodą oraz kakao. Kakao także przesiewamy przez sitko aby nie było grudek. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy na przemian z mąką do ucieranej masy. Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto na blaszkę o czterech bokach ( 38cm x 22cm )wy łożoną papierem .Rozsmarowujemy równo i posypujemy bakaliami.Teraz bakalie mieszamy lekko z masą piernikową aby nie było ich widać.Gdy były(...)wierzchu spaliły by się podczas pieczenia.Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 C.Po przestygnięciu wykrawamy ciasto i posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy polewą. Jest to bardzo prosty oraz tani sposób na pyszne ciasto a co najważniejsze zawsze się udaje. Życzę Smacznego
Przepisy i porady kulinarnespecyficzny ,przyjemny zapach podobny do pieprzu oraz delikatny, korzenny smak.Z rośliny tej uzyskuje się przyprawę i żółty barwnik zwany kurkuminą. Zastosowanie - Mieloną Kurkumę używa się do barwienia ryżu,makaronu,ciast,ciasta drożdżowego, masła,sałatek warzywnych,pikli,majonezów. Doskonale przyprawia potrawy z baraniny,wieprzowiny,kurczaka,fasoli i soi. Poprawia smak gotowanych jajek,omletów,serów topionych i sałatek rybnych. szczypta kurkumy dodana(...)ciasta drożdżowego,biszkoptowego lub ucieranego (np. babka piaskowa ) nada mu atrakcyjny żółty kolor. Warto ją mieć w swojej kuchni,można ją kupić prawie w każdym sklepie spożywczym
Przepisy i porady kulinarne