przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:395/934)

Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon curd i białą czekoladą 204

cienką warstwą lemon curd, ułożyć plasterki kiwi i umieścić masę z serkiem. Całość wyrównać i ponownie posmarować kremem cytrynowym (tym razem jego warstwa powinna być grubsza) oraz obłożyć kiwi. Ciasto schłodzić w lodówce (minimum kilka godzin; ja pozostawiłam je na całą noc). Jeśli nie chcemy, aby lemon curd był lekko płynny - kiwi (na wierzchu sernika) należy dodać po schłodzeniu ciasta

Di gotuje
Paluszki z serem i sezamem, super dodatek do piwka i nie tylko 131

robota kuchennego z opcją miksowania pulsacyjnego. Następnie żółtko wymieszać z trzema łyżkami zimnej wody i znowu zmiksować pulsacyjne do momentu, aż masa się połączy. Stolnicę obsypać mąką i wyłożyć ciasto, cienko rozwałkować tworząc duży prostokąt. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem, obsypać parmezanem, solą morską, sezamem. Lekko dłonią uklepać i przydusić. Można obsypać jeszcze chilli, makiem, kminkiem itp. To już zależy(...)upodobań. Pociąć ciasto w 1 cm paki, każdy pasek zwinąć tworząc spiralkę. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 190 C i piec paluszki 10-13 minut, muszą się lekko zarumienić. Zostawić, żeby ostygły. Zimne włożyć do szklanego naczynia, gotowe. Są pyszne, mój mąż mi prawie wszystkie wyjadł, musiałam kilka schować na drugi dzień. Porcja nie jest

Kuchnia Pokoleń
Babeczki dyniowe z amarantusem 183

namoczone w wodzie) Piekarnik rozgrzać do 200 C z termoobiegiem. Blaszkę wykładamy papilotkami bądź smarujemy lekko olejem, choć ja szczerze dziś polecam silikonowe formy, są znacznie przyjemniejsze w użytkowaniu. Ciasto przygotowujemy dość standardowo, jak większość muffinek. W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche: mąkę, proszek, sodę, przyprawy i amarantus, wszystko powinno być przemieszane. Na środku suchej masy trzeba zrobić dołek(...)wlać w niego składniki mokre, czyli puree z dyni, olej, lekko rozbełtane jajko, rozgniecionego banana, a na koniec odsączone rodzynki. Całość energicznie mieszamy łyżką, a powstałe ciasto nakładamy do foremek do 3/4 ich wysokości. Z wierzchu można posypać amarantusem ekspandowanym i lekko przyklepać, żeby przywarł do ciasta. Babeczki pieczemy 20 minut. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Muffiny z zieloną herbatą, czekoladą i nutą cytryny 167

dodaniu masę należy mieszać ręcznie i do połączenia się całości, nie dłużej. Osobiście robię różnie. Dla mnie muffinki zawsze wychodzą.)   Formę do muffinek (**) wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).  Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka").  Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przygotować polewę. Roztopioną(...)czekoladę wymieszać z masłem i posmarować nią muffinki. Udekorować wg uznania. (*) Kolor ciasta zależy od gatunku herbaty.  Niektóre rodzaje mogą spowodować zbrązowienie ciasta. Ja użyłam matcha japan style od Skworcu . (**) Do wypieków polecam formę KING Hooff , ponieważ dobrze przewodzi ciepło, dzięki czemu muffinki pieką się szybko i równomiernie

Di gotuje
Pełnoziarnisty chleb z orzechami włoskimi i słonecznikiem 165

Dolać 350 ml wody o temp. 30-37 stopni, w której uprzednio rozpuszczone zostało 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru. Wlewać stopniowo wodę do miski, mieszając łyżką. Wyrobić ciasto ile wlezie w misce, resztę dokończyć na blacie/stolnicy delikatnie posypanej mąką. Gdy ciasto odchodzi od łapek, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Po tym czasie ponownie zagnieść(...)ciasto, ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie nagrzać piekarnik do 240 stopni. Piec aż chleb zbrązowieje, a po włożeniu wykałaczki w środek chleba, wyjdzie ona sucha (do pieczenia można użyć blachy, ja wykorzystałem kamień do pizzy, polecam). Gotowy chleb odstawić na jakąś kratkę aby wystygł. Gotowe. Podstawowe składniki - mąką pełnoziarnista 4 zł, drożdże

Right Behind The Kitchen
Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów (lubelskie) 202

Zainteresowanie wydarzeniem było tak duże, że przy wielu stoiskach zabrakło produktów i potraw - pozostawiono wyłącznie ostatnie kęski dla jury. Oprócz degustacji małych porcji można było zakupić większe partie - od ciast, chlebów, zup, serów, rozmaitych wędlin, pasztetów, po naturalne soki owocowe, nalewki, wina. W trakcie tego wydarzenia zorganizowano także pokazy kulinarne , koncerty muzyki ludowej czy kiermasz produktów regionalnych. Nie zapominając(...)jury wybrało jako numer jeden  zupę jarzynową z jagnięciną i jagnię pieczone, faszerowane kaszą (Restauracja Nato, Stara Wieś). sernik nałęczowski tarta jagodowa z bezą produkty z róży pasztety, ciasta i pieczywo drożdżowe, wino z tarniny nalewki owocowe - o niebo lepsze od włoskiego limoncello Ale była lipa... bo pyszności rozeszły się momentalnie! Trzeba było szybko i energicznie przechodzić między stoiskami

Right Behind The Kitchen
Pierożki z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. 182

którzy za nią nie przepadają może ją w końcu polubią? słodycz pomidorów i aromat przypraw  zmienia smak kaszy  na nieco łagodniejszy. To kto chętny?! Zapraszam! Skłądniki; Ciasto; 30 dag maki  1 jajko 15 dag masła  4 łyzki zimnej wody  pół łyzki soli  Farsz;  2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 1 jako 15 dag sera(...)duza cebula 2 ząbki czosnku 5 suszonych pomidorów ( można dać też więcej ) łyzka masła sól, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy 1 jajko do smarowania  Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folie i włozyc na około pół godziny do lodówki. Cebule posiekać, zeszklic na maśle, następnie dodać ugotowana kasze, posiekany czosnek oraz doprawić do smaku sola, pieprzem, gałką muszkatołowa

Radość kipiąca uśmiechem.
Placuszki jogurtowe z jabłkiem 1974

sposób się ja napowietrza i placuszki będą pulchniejsze – następnie dodać je do pozostałej masy i krotko zmiksować razem. Dołożyć pokrojone jabłko i wymieszać łyżką, aby dokładnie połączyć je ciastem. Smażyć na rozgrzanym oleju, nakładając ciasto łyżką. Gotowość oleju sprawdzać kropką nałożonej masy na środek patelni, jak się szybko zacznie smażyć, można nakładać placuszki. Jeśli masę wyłoży się na mało rozgrzany(...)placuszki nasiąkną bardzo tłuszczem. Na początku placuszki opiec z obydwu stron na większym ogniu – w ten sposób na plackach zrobi się zapieczona skórka i olej nie będzie wsiąkał w ciasto. Następnie zmniejszyć ogień, na którym placuszki należy powoli dosmażać, aby nie były surowe w środku. Z patelni zdejmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Jeść

Grunt to przepis!
Pizza z boczniakami, papryką i cebulą 192

jeszcze mniejsze kawałki, np. paski. Jeżeli macie ochotę na jeszcze inną pizzę to przygotujcie ją z jajkiem sadzonym lub na spodzie kalafiorowym .  Składniki na porcję dla 4 osób: ciasto na pizzę (przepis znajdziecie tutaj ) 250 g boczniaków 2 duże pomidory 2 małe czerwone papryki 1 duża czerwona cebula starty żółty ser sól, pieprz zioła prowansalskie oliwa z oliwek/olej(...)oliwek. Następnie przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodać boczniaki. Całość delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć kilka minut, aż boczniaki lekko zmniejszą swą objętość. Ciasto rozwałkować na obsypanym mąką blacie. Przełożyć na formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Spód posmarować sosem pomidorowym. Następnie ułożyć boczniaki, paprykę i talarki czerwonej cebuli. Wierzch pizzy posypać startym, żółtym

Ugotować
Pierogi ruskie z serkiem topionym . 169

pierogi ruskie , pyszne mięciutkie z dodatkiem serka topionego , często dodaję go właśnie do pierogów , podkręca fajnie smak farszu :) Jeśli macie ochotę na michę pierogów to zapraszam :) Składniki na ciasto według Ewy Wachowicz  : ½ kg mąki 1 jajko ok. 1 szklanki gorącej wody 1 łyżka masła  szczypta soli   Mój farsz : 300 g sera białego chudego zmielonego 4 trójkąciki(...)szklanki ugotowanych , zmielonych ziemniaków  Vegeta, pieprz do smaku  2 łyżki masła  Wykonanie : Do miski wsypać mąkę , dodać sól, jajko , mięciutkie masło i wodę . Zarobić ciasto . Przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i zagnieść , ma być elastyczne , nie klejące. Cebulę obrać , pokroić w kostkę i zeszklić na 2  łyżkach masła , lekko posolić.Do miski przełożyć zmielone ziemniaki

Sama słodycz i szczypta chili
Jeżyki migdałowe 155

kostki smalcu 3 żółtka 2 żółtka ugotowane 1 łyżka zmielonych migdałów polewa 1 tabliczka czekolady 2 łyżki mleka 1 łyżka masła 1/2 szklanki zmielonych migdałów Wykonanie: Na stolnicy zagniatamy ciasto z podanych składników. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy kuleczki lekko wydłużając dwoma palcami z jednej strony dzióbek, układamy na blaszkę uformowane jeżyki pieczemy w piekarniku około 15 minut

kgwjanczewo
Naleśniki kokosowe ( coconut crepes ) 342

puszki to należy rozcieńczyć z wodą 300 ml mleka + 200 ml wody) szczypta soli łyżka cukru z wanilią 2 duże jajka 2-3 łyżki wiórków kokosowych Składniki zmiksowałam - ciasto powinno być raczej luźne. Patelnię do naleśników rozgrzewam, chochlą nabieram ciasto i rozprowadzam po powierzchni patelni. Co dla mnie istotne ciasto nie rwie się przy przewracaniu na drugą stronę. Smak

apetytnapieczenie
Polędwiczki drobiowe w bazyliowej chmurce. 168

Polędwiczki drobiowe wykorzystuje najczęściej do strogonowa, Dziś przygotowałam je w bazyliowym cieście i muszę przyznać palce lizać! SKŁADNIKI: 30-40 dag, polędwiczek drobiowych 2 jajka primerba bazyliowa 1 łyżeczka grubo mielony czarny lub kolorowy pieprz sól morska grubo mielona 2-3 łyżki mąki bułka tarta 2-3 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: przygotowujemy ciasto: łączymy ze sobą jajka, mąkę, pieprz(...)sól, pesto bazyliowe, polędwiczki lekko zbijamy,  maczamy w cieście, obtaczamy bułką i smażymy na masełku do zrumienienia i gotowe

Kuchnia Beaty
Babeczki Dextera 193

czekolady mlecznej Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche i mieszamy, do drugiego mokre i również mieszamy. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładke ciasto. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy. Ciasto nalewamy do foremki wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości papilotki) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25 minut(...)minut, aż zmniejszy swoją objętość o połowę i zrobi się gęsty. Jeszcze ciepłym, ale nie gorącym skrapiamy obficie babeczki udekorowne kremem i "szkłem".  Przepis na babeczkowe ciasto znaleziony wieki temu u Cukrowej Wróżki . Inspiracje: Moje Wypieki , Kraina Sosny

Zawsze głodna!
Pierogi grzybowo - chlebowe 170

ciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli nadzienie 2 szklanki posiekanych (robotem) opieniek 1 cebula tłuszcz do smażenia majeranek szczypta estragonu 3 kromki chleba (bez skórki) 1 jajko Mąkę wsypać do miski, dodać olej i sól, zalać wrzątkiem, wymieszać, przestudzić i zagnieść ciasto. Cebulę drobno posiekać, chleb pokruszyć drobniutko. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć(...)cebulę, dodać grzyby i przyprawy do smaku, smażyć do całkowitego odparowania płynu. Wystudzić, dodać chleb i jajko. Wymieszać. Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki, lepić pierogi z nadzieniem . Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z tłuszczem i przysmażoną cebulką

Gotowanie jest łatwe