przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:218/934)

Tort czekoladowo-orzechowy 350

okazji przepisu na Kremowe piwo nie umiem tworzyć wymyślnych dekoracji, zmysłu artystycznego niestety nie posiadam, jestem typowym ścisłowcem. Szukałam inspiracji na tort, jedyną wytyczną którą dostałam, było to, że ciasto musi być czekoladowe, mocno czekoladowe. Do tej pory wstyd się przyznać, ale nigdy wcześniej nie jadłam masła orzechowego, od teraz mocno zawładnęło moim sercem, może bardziej podniebieniem. Słodko – słony(...)użyciem. Tort czekoladowo-orzechowy nie jest przesadnie słodki, słodycz łamie masło orzechowe i konfitura wiśniowa. Inspiracja tutaj . Moim zdaniem jeden z lepszych tortów jakie jadłam   Składniki na czekoladowe ciasto: 3 duże jajka 150 ml mleka 120 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g mąki pszennej 60 g kakao pół łyżeczki

dom-agi.pl
Chałka według Hamelmana 171

roślinnego (u mnie kokosowy) 290  - 300 g wody 15 g soli 7 g drożdży instant   Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misie robota.  Na wolnych obrotach wyrabiać ciasto przez 3 minuty.  W razie potrzeby dolać odrobinę wody lub dosypać trochę mąki.  Zwiększyć prędkość robota i wyrabiać przez kolejne 3 minuty.  Uformować kulę, włożyć do miski(...)nakryć folią i odstawić na 2 godziny do wyrastania.  W połowie tego czasu złożyć ciasto raz.  Można też odstawić ciasto do wyrastania w lodówce.  W tej sytuacji po godzinie wyrastania w cieple, odgazować ciasto, nakryć i wstawić do lodówki.  Podczas wyrastania w zimnie, ciasto też może być odgazowywane kilka razy (moje nie było, bo rosło nocą

Sto kolorów kuchni
Francuskie ramekiny z gruszką 135

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki (na 6 sztuk, ramekiny o średnicy 9 cm) 1 paczka ciasta francuskiego 3 duże gruszki cukier puder, cynamon, kardamon  masło do wysmarowania ramekinów Ramekiny delikatnie posmarować masłem.  Płat ciasta francuskiego podzielić na 6 kwadratów. Każdy z kwadratów delikatnie włożyć(...)ramekinów tak, aby dokładnie oklejały one boki foremek. na ciasto wyłożyć pokrojone w kostkę gruszki wymieszane z około 4 łyżkami cukru pudru, łyżeczką cynamonu i 1/2 łyżeczki kardamonu. Boki ciasta zawinąć na gruszki. Piec około 20 minut w temperaturze 220 stopni. Smacznego :)   <a href="http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/szybkie-ciasta-edycja-jesien-2013" target="_blank" title="Szybkie ciasta - edycja Jesień

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pizza. Pizza z patelni!: Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 147

łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Mąkę dokładnie mieszamy z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy oliwę i powoli dolewamy ciepłą wodę - woda nie może być gorąca, bo inaczej ciasto nie wyrośnie. Całość zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i sprężyste. Odkładamy, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na okolo 30-40 minut. Ciasto powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość. W czasie(...)ciasto rośnie przygotowujemy sos pomidorowy: w garnuszku umieszczamy pomidory z puszki. Solimy. Dodajemy bazylię, oregano oraz rozdrobniony ząbek czosnku. Całość podgrzewamy. Przygotowujemy wszystkie składniki, które chcemy mieć na pizzy. U nas jest to zazwyczaj tylko ser. Gdy ciasto na pizzę wyrośnie, dzielimy je na 4 części. Każdy placek wałkujemy, formując okrąg wielkości patelni. Patelnię podgrzewamy i gdy będzie już mocno

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Faworki 139

cukru pudru 2 jaja 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%) 1 łyżka octu lub 1 łyżka spirytusu ok. 4 kostki smalcu do smażenia Ze wszystkich składników zagniatamy bardzo gęste, sprężyste ciasto. A potem bierzemy ciasto w obie ręce i mocno... rzucamy nim o stolnicę. Przynajmniej 200 razy. Nie żartuję! W ten sposób smażyłam faworki z moją Babcią, kiedy byłam małą dziewczynką(...)Więc do dzieła! ;) Ciasto chowamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągamy i wałkujemy na bardzo cienki placek. Jeśli ciasta jest dużo radzę podzielić ciasto na więcej kawałków, wtedy będzie się łatwiej je wałkowało. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym smalcu, przewracając w trakcie smażenia. Wyjmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i... smacznego :) Rozwałkowane ciasto

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Szybka rolada jabłkowa 377

Obłędnie aromatyczna farszem z jabłek, rodzynek, cynamonu i kardamonu Tym razem mocno się wahałam czy brać udział w akcji Ciasto na niedzielę , gdyż tematem przewodnim była rolada - wypiek z którym jeszcze nigdy nie miałam do czynienia... Postanowiłam jednak złapać roladę za jabłka i zmierzyć się z przepisem za przykładem Joasi , która też przyznała się do bycia nowicjuszką w temacie(...)masło do posmarowania papieru - przyznam się, że zapomniałam... ale użyłam dobrej jakości papieru do pieczenia i obyło się bez przypalenia, papier oderwałam bez problemów cukier pude r - do obsypania ciasta po upieczeniu i wystudzeniu Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i dość grubo wysmarować masłem - zapomniałam o maśle... ale użyłam dobrej jakości papieru do pieczenia i obyło

Grunt to przepis!
Naleśniki z brzoskwiniami 169

świetne dla dzieci. Składniki: (2-3 porcje) 4 dojrzałe brzoskwinie 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki masła 1/4 łyżeczki cynamonu 2 goździki   Składniki na ciasto naleśnikowe: (6-8 naleśników) 1 niepełna szklanka mleka (240 ml) 1.5 szklanki mąki (225 g) 1 duże jajo szczypta soli niepełna szklanka wody (może być gazowana)     Przygotowanie: Przygotować(...)blenderze). Nie przerywając mieszania dosypywać mąkę, aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza (jeśli używamy blendera – wsypać całość mąki, dolać połowę wody i zmiksować). Jeśli macie czas, odstawcie ciasto na naleśniki na 30 minut. Po tym czasie (lub od razu, jeśli nie możecie czekać) ciasto rozrzedzić wodą (nie wlewamy od razu całej ilości) tak, aby dawało się łatwo rozprowadzić

Moja Delicja
Najlepsze razowe bułeczki do burgerów 163

solą. Dodaj masło i wygnieć palcami. W kubeczku roztrzep jedno jajko. Dodaj gotowe drożdże do mieszaniny mąk z solą i masłem, wlej jajko i dobrze wymieszaj.  Przełóż ciasto (które będzie bardzo klejące) na dobrze posypaną mąką powierzchnię i zagniataj, dodając odrobinę mąki jeśli potrzebujesz (im więcej mąki dodasz, tym twardsze będą bułeczki po upieczeniu), około 5-8 minut(...)ciasto będzie elastyczne, ale wciąż delikatnie klejące.  Uformuj kulę z ciasta i przełóż je z powrotem do miski. Przykryj plastikową folią i odstaw na 1-2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swą objętość. Po tym czasie podziel ciasto na 8 równych części i z każdej uformuj kulę. Blachę przykryj papierem do pieczenia i posyp delikatnie

Gotowanie to kochanie
Dwuwarstwowe kremówki 385

Kremówki to bardzo znane i lubiane ciastka;) Ja sama nigdy nie odmówię kawałka! Na blogu znajdziecie kremówki na biszkopcie  oraz odchudzoną wersję kremówek . Dziś proponuję pyszne kremówki na cieście francuskim z dwoma kremami, budyniowym oraz śmietanowym. Są delikatne, kremowe, słodkie i kaloryczne, jak to kremówki:) Krem budyniowy:   2 opakowania ciasta francuskiego (po 275g każde),  3 szklanki mleka(...)łyżki mąki pszennej,  4 łyżki mąki ziemniaczanej,  3 surowe żółtka,  1/2 szklanki cukru pudru,  2 łyżki cukru waniliowego,  3 łyżki masła. Oba ciasta francuskie rozwinąć i upiec, około 12-15 minut w temp. 220st. Ostudzić. 2 szklanki mleka zagotować wraz z masłem i cukrami. W pozostałej szklance mleka rozrobić mąki oraz żółtka. Wlać na gotujące

Z miłości do słodkości
Kruche ciasteczka, czyli ciasteczka Enrike 154

około ½ szklanki do podsypania) 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru Margarynę rozpuszczamy lub pozostawiamy aby zmiękła. Ja preferuje rozpuszczanie, gdyż wg mnie łatwiej i szybciej wyrabia się wtedy ciasto. Jeśli rozpuszczamy margarynę, należy pamiętać żeby była ona w temperaturze pokojowej, a więc lekko ciepła, gdy będziemy dodawać pozostałe składniki. Do margaryny dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę i mąkę. Wyrabiamy dobrze(...)ciasto. W pierwszej fazie wyrabiania, gdy wszystko jest bardzo płynne i lepkie używam zazwyczaj plastikowej łyżki lub widelca. Potem wyrabiam ciasto ręcznie, jeśli jest to konieczne. Gotowe ciasto pakujemy do woreczka lub w folię samoprzylepną (by nie zeschło i nie przyjęło zapachów z lodówki), spłaszczamy (aby równomiernie wychłodło) i wkładamy do lodówki na około godzinę lub do zamrażalnika na około

Smakowy Raj
Chleb pszenno – żytni z prażoną mąką - marcowa piekarnia 207

równocześnie wyczuć moment kiedy mąka jest już gotowa. Pomagałam sobie w ten sposób, że obok patelni na której prażyłam mąkę, położyłam dla porównania łyżkę z mąką białą - pomogło. Ciasto wyrabiałam częściowo ręcznie, częściowo robotem  - dodałam w opisie informacje. Piekłam na blasze (nie miałam czasu na rozgrzewanie kamienia) ale w żaden sposób nie wpłynęło to źle na mój bochenek. Wyrósł(...)zasmażkę, mieszamy do dobrego połączenia składników.  Po czym dodajemy: 330 g mąki pszennej typ 650 375 g wody wymieszanej z 2 i 1/4 łyżki soli Znów mieszamy  (Ciasto wymieszałam łyżką w misce)  aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta na powierzchni

Stare Gary
Jabłecznik korzenny. 238

Delikatne ciasto z jabłkami , jeszcze z nieco zimowym aromatem, bo z chłodniejszymi dniami kojarzą mi się  korzenne , rozgrzewające aromaty  Jabłka zazwyczaj łączymy z cynamonem i dla wielu osób jest to duet nierozerwalny. Ja dziś do masy jabłkowej wprawdzie cynamonu nie dodałam  , ale w zamian pokusiłam się o upieczenie blatów biszkoptowych o pięknym piernikowym zapachu i smaku :) Składniki(...)koniec ubijania dodawać po troszku cukier . Gdy piana jest już sztywna dodajemy żółtka i ubijamy. Mąki i przyprawę przesiać do masy  i delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy (u mnie 23x23 cm ) piec ok 35 min w 170'C Po wyjęciu z piekarnika formę z ciastem upuścić na podłogę z wysokości ok  50 cm. Wystudzić

Malinowa Kawiarenka
Babka zebra 1146

Babka zebra jest ciastem bardzo popularnym, przygotowywanym najczęściej w tortownicy, rzadziej w keksówce lub w formie na babkę. Z racji, że powoli zbliżają się święta, a nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez wszelkiego rodzaju bab i babek, moja zebra powstała właśnie w formie na babkę. Wzór zebry wygląda bardzo efektownie w przekroju i zapewne z tego powodu ciasto stało się(...)łyżek masy jasnej w dowolnym miejscu na dnie formy, na wierzch masy jasnej nałożyć 2 łyżki masy ciemnej i na nią ponownie masę jasną, czynności powtarzać do wykończenia obu ciast (ja pod koniec nakładałam po jednej łyżce masy), ciasto powinno się samo rozlać po całej formie, ewentualnie można na koniec lekko potrząsnąć nią, by poziom ciasta się wyrównał - babkę piec

Smakołyki Bereniki
Mini tarta z truskawkami 122

przepisy to królują te owoce. Ja dziś znalazłam w swojej lodówce poza światełkiem, trochę truskawek, co się ostały po ostatnim koktajlu. By nie narażać już swojej wagi na duże ciasta, zrobiłam 2 porcję mini tarty z budyniem, co zjedliśmy z lubym na deser. Słodkie mini lato w foremce! Miłego wszystkim!   Składniki   na kruche ciasto 1 1/2 szklanki mąki(...)jajko 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo 1 opakowanie budyniu ok 100 g truskawek Sposób przygotowania Mąkę przemieszać z cukrem pudrem, dodać masło i żółtko, zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Ciastem wyłożyć foremki ( nie mam innych niż takich, ale jak posiadacie metalowe na babeczki to są w sam raz) i dać do lodówki na 30 min. Piekarnik nagrzać do 180 stopni

pink envelope
Donuts! 140

pączka nie czekam do Tłustego Czwartku. W ramach przygotowań, już dziś zawinęłam rękawy i wzięłam się za wyrób. Do przygotowania ciasta podeszłam niezbyt entuzjastycznie, bo to oznacza spotkanie z drożdżami, z którymi nie zawsze wychodzi mi praca. Ale ku mojemu zdziwieniu ciasto szybko urosło, wycinanie kółek - sama zabawa, a smażenie zajęło kilka minut. I tak, mam własne pączki, które mogą(...)letniej 1/2 szklanki cukru pół łyżeczki soli 1/3 szklanki roztopionego masła Dodatkowo olej do smażenia 100 g czekolady gorzkiej wiórki kokosowe cukier puder słodka posypka Sposób przygotowania Jeżeli wyrabiacie ciasto z drożdżami świeżymi, najpierw trzeba przygotować rozczyn - do miseczki pokruszyć drożdże, zasypać 2 łyżeczkami cukru, dodać 100 ml ciepłego mleka i 3 łyżeczki mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć

pink envelope

Proponowane wyszukiwania