batatów są nieco trudniejsze do wykonania, niż tradycyjne, z ziemniaków. Sprawia to struktura batatów, moim zdaniem bardzo przypominająca dynię; miąższ jest więc bardziej wodnisty i trudno formować z ciasta zgrabne kulki lub ciąć kopytka. Dlatego proponuję formować kluseczki za pomocą dwóch łyżek (filmik instruktażowy poniżej) - do ciasta wystarczy niewielka ilość mąki, a samo formowanie nie wymaga wiele wprawy. W efekcie(...)puste miejsce wsypać mąkę, tak żeby jej ilość odpowiadała ilości wyjętej części miąższu. Dodać wcześniej odłożony miąższ, mąkę ziemniaczaną, sól, curry i pieprz paryski (ok. 1/2 łyżeczki) - wyrobić gładkie ciasto (będzie nieco luźniejsze niż na kopytka). 3. Zagotować ok. 3-4 l wody, osolić, ustawić ogień na średnią moc. 4. Formować kluseczki z ciasta za pomocą dwóch łyżek
Kuchnia PrezydentowejDeser zachwyca smakiem, a jednocześnie zaskakuje prostotą wykonania. Jest to jedna z tych tart, która znajduje się w moim popisowym repertuarze :) Oryginalna receptura oczywiście autorstwa Pani Doroty z mojewpieki.com :) Ciasto : 250 g mąki pszennej 65 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka śmietany kremówki 36 % Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło i posiekać łopatka(...)nożem. Wbić jajko i wlać śmietanę. Zagnieść ciasto i uformować w kule. Na blacie rozłożyć folie spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować na folii na okrąg 3 cm większy niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto
Chocolate Muffin BlogSłoneczne ciasto cytrynowe jest smaczne i wyjątkowe. Smak jest cytrynowo orzeźwiający z kokosem chrupiącym. Delikatnością zaskakuje i bardzo dobrze z kawą smakuje. Moje dzieci się nim zajadały i słonecznie się przy tym uśmiechały. Ostatni dzień głosowania http://kuchennezmagania.mojegotowanie.pl/film/7/monika-i-pawel w konkursie "Kuchenne Zmagania"! Emotikon grin Każdy kto odda swój głos może liczyć(...)cytryny z skórką, wiórki kokosowe i pozostałą część mąki. Wszystko razem mieszamy. Żeby uzyskać idealnie gładką masę możemy całość przez 2 min miksować za pomocą miksera z widełkami. Ciasto przekładamy do podłużnej, prostokątnej formy (25/12 cm)wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką. Dzięki temu, że użyjemy papieru, łatwo będzie można wyciągnąć ciasto z formy. Wierzch ciasta posypujemy
Moniki Smakołykicoś w tym jest, aktualnie mam chłopaka, który choć całkiem od Ojca jest inny, wiele ich łączy. Choćby czułość i wrażliwość. Niemniej MAM NAJLEPSZEGO TATĘ NA ŚWIECIE! CZEKOLADOWE CIASTO Z CZERWONEJ FASOLI /zmodyfikowany, źródło: Fit jest Git ; / 2 puszki czerwonej fasoli 2 dojrzałe banany 3 jajka 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 1/3 szklanki ksylitolu (dodałam od siebie(...)sicie i miksuję blenderem na gładką masę. Dodaję jajka, cukier, kakao, sól i sodę oraz rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Wszystko razem miksuję na masę o gęstej, jednolitej konsystencji (jak ciasto na naleśniki czy kwaśna śmietana). Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wygładzam wierzch. Wstawiam do nagrzanego pieca i piekę w 180 stopniach przez 50 minut
W kuchni Karmel-itkimąki, kruszymy drożdże i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy sól i resztę cukru. Dodajemy drożdżową zawiesinę i roztopione masło. Wyrabiamy na jednolite ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut. 2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połową ciasta i posypujemy połową winogron. Na to wykładamy resztę ciasta(...)posypujemy resztą winogron i delikatnie wciskamy je w ciasto. Przy pomocy pędzelka smarujemy wierzch ciasta oliwą. Przykrywamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy chlebek i pieczemy 25 minut; wyciągamy i pozostawiamy w formie do całkowitego ostygnięcia. Chlebek najlepiej smakuje z dżemem, masełkiem, żółtym serem lub sam :) Smacznego! Chlebek inspirowany jest
My Culinary ArtJako, że dostałam ostatnio filet z łososia od Pan Łosoś to dzisiaj do piekarnika wjechał łosoś ze szpinakiem, zapieczony w cieście francuskim i posypany płatkami migdałowymi Składniki: 600 g filetu z łososia Suempol , 1 ciasto francuskie, 500 g mrożonego szpinaku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 50 g płatków migdałowych, 1 żółtko, pieprz czarny mielony, sól. Przygotowanie: Filet(...)rozpuszczamy masło i dodajemy szpinak. Podgrzewamy, aż się rozmrozi. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz. Podgrzewamy tak długo, aż większość wody z niego wyparuje. Łososia układamy na cieście francuskim. Boki ciasta nacinamy pod ukosem- tak jak na zdjęciu. Na rybce układamy szpinak. Następnie zawijamy ciasto- na zmianę składamy do środka boki ciasta.Smarujemy ciasto żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi
Aga w kuchnizrobić z różnymi dodatkami: z jagodami, serem, samymi truskawkami lub budyniem. Na wierzchu można posypać kruszonką, ja posypałam tylko tartymi migdałami. Z podanych składników wyszło 12 bułeczek. składniki: ciasto 3 szklanki mąki u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 25 g świeżych drożdży 1 jajko 100 g masła szczypta soli dodatki ok 450 g małych(...)mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i wymieszać, odstawić na 15 minut. Mąkę wymieszać z pozostałym cukrem i solą. Dodać jajko, zaczyn oraz letnie masło i wyrobić jednolite ciasto. Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinkę w ciepłe miejsce do wyrosnięcia, aż podwoi obiętość. Potem ciasto ponownie zagnieść i podzielić na mniej więcej równe części, u mnie
Monia miesza i gotujeBardzo łatwa tarta ! ! ! Ciasto: 2 szklanki mąki 150 g masła 2 żółtka 5 łyżek mleka pół łyżeczki soli Masło utrzeć z mąką , dodać żółtka i stopniowo po łyżce mleka. Wyrobić na jednolitą masę. Owinąć folią i włożyć do zamrażarki ( lodówki ) na pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować. Przenieść ( najlepiej na wałku ) do formy na tatrę(...)moja ma 26 cm średnicy. Spód nakłuć widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać na niego np suszoną fasolę, aby ciasto miało obciążenie. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200*C i piec ok 15 min. Wszystko zależy od naszego piekarnika. W tym czasie można zająć się farszem: 2 pęczki botwiny 1 młoda cebula ze szczypiorem 3-4 ząbki czosnku
Jemy Pijemykogo: dla lubiących bardzo wilgotne ciasta dla fanów dekorowania babeczek dla babeczkomaniaków Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1/3 szklank i kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanka oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanka gorącej wody Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i połączyć. Gorącą wodę(...)dodać na samym końcu. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wlewać łyżką do połowy papilotki (muffinki dość dużo urosną). Piec w temp. 160-170stC około 10-15 min. Ciasto jest bardzo wilgotne - trzeba jednak uważać by było upieczone. Piec do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć z formy i zostawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na kratce). Składniki na masę
Mania Wypiekaniakogo: dla szukających pomysłu na pyszny tort dla mających orzechy włoskie dla tych, które torty zazwyczaj "zamulają" Składniki na ciasto ciemne: 7 jajek 1 szklanka cukru 5 łyżek mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie ciasta ciemnego : Ubić białka na sztywną pianę, dodać do niego żółtka, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia zmieszany z przesianą(...)mąką. Wymieszać. Piec w temperaturze 180 ° przez 35-40 minut na blaszce okrągłej o średnicy 28cm. Po upieczeniu przekroić ciasto na dwie części. Składniki na ciasto z orzechami: 250g zmielonych (pokrojonych) orzechów włoskich 5 białek 200g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1,5 łyżki miodu Wykonanie ciasta z orzechami: Ubić białka z cukrem. Dodać pokrojone/zmielone orzechy
Mania Wypiekaniakogo: dla posiadających gofrownicę dla mających ochotę na pyszny deser dla chcących obudzić w sobie wakacyjne wspomnienia Składniki na ciasto: 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki cukru waniliowego, przepis na domowy cukier waniliowy tutaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju Wykonanie ciasta: Mleko, olej, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka zmiksować(...)jednolitą masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z resztą ciasta. Wlewać po około 2 - 2,5 łyżki ciasta na jedno "zagłębienie gofrowe" i piec chwilę na złoty kolor. Ciasta wystarczy na około 18 gofrów. Jeśli potrzebujesz mniej gofrów - np. 8-9 to zrób ciasto z połowy podanych wyżej składników. Składniki na dekorację: dowolne owoce świeże lub z puszki
Mania Wypiekaniajest z rybami? często je jecie? Czy omijacie szerokim łukiem? Ryby są lekkie i zdrowe, warto uwzględnić je w swoim codziennym menu, proponuję zrobić je w cieście kukurydzianym z ziołami, potrawa jest łatwa do przyrządzenia i smaczna. Polecam na piątkowy obiad, ale nie tylko. Składniki: 6 kostek mintaja Ciasto: 10 dag mąki kukurydzianej 10 dag mąki pszennej 1 płaska(...)łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml zimnej wody 1 łyżeczka mieszanki ziołowej do ryby - RAFEX sól do smaku olej do smażenia Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z ziołami i mąką kukurydzianą dodajemy sól do smaku, wlewamy zimną wodę i miksujemy mikserem do uzyskania gęstego ciasta-jak na naleśniki. Kostki mintaja-mrożone zanurzamy w cieście. Następnie kładziemy na gorący olej
Wanilia i KardamonRavioli uwielbiam, i chyba to wszystko w tym temacie! ;-) heheheh Pyszotka świeże truskawki, biały ser, troszkę śmietanki i letni obiad, aż się uszy trzęsą! ;-)) Ciasto na ravioli przygotowuje według przepisu Gwyneth Paltrow (po lekkim zmodyfikowaniu, tj. mniej żółtek, a dokładnie o 2 mniej ;-))) ) SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 1 duże jajko - 4 żółtka - 150 g mąki - łyżeczka oliwy - łyżka letniej wody(...)stolnicę wysyp mąkę, zrób kopczyk, wpij jaja, wlej olej. Widelcem powoli zasypuj mąką jajka, i zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Gdyby było za mokre, dodaj mąki (wszystko zależy od rozmiaru jaj i wilgotności otoczenia). Ciasto wyrobione włóż do woreczka foliowego. Niech odpocznie 15 minut. Ciasto wałkujemy. Zagniatamy ravioli. (najlepiej kupić sobie takie kółeczko
SMYKWKUCHNI