przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:210/934)

Cynamonowe szwedzkie bułeczki 151

posmarowania bułeczek Sposób przygotowania: W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i pokruszone drożdże. Do mleka dodać roztrzepane jajko i rozpuszczoną margarynę. Wymieszać i połączyć z mąką. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie za bardzo się kleić podsypać odrobiną mąki. Dobrze wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyjąć 1/3 ciasta i rozwałkować(...)wymiar blaszki ( u mnie 40x25). Blaszkę wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Przełożyć wywałkowany placek na blaszkę. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt (mniej więcej 50x25). Składniki nadzienia dokładnie zmiksować i rozsmarować równomiernie na prostokącie. Prostokąt zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić rulon na plastry. Powinno powstać 20 plastrów. Ułożyć plastry na wywałkowanym cieście, rozciętą częścią do dołu

na moim stole...
Ciasto z jabłkami 142

Najprostsze na świecie ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi. Idealne do kubka gorącego mleka. Jestem pewna, że posmakuje każdemu, kto lubi jabłeczniki/szarlotki. Ciasto bardzo smaczne, puszyste i lekko wilgotne :) Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z użyciem jabłek to zachęcam do przygotowania tarty w sosie śmietanowym lub babki .   Składniki na blachę 25 x 25 cm: co najmniej(...)czas ubijać na najwyższych obrotach. Na sam koniec dodać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz roztopione masło. Składniki połączyć ze sobą na najniższych obrotach miksera (aby ciasto zbyt mocno  nie opadło!). Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Na sam koniec wylać ciasto, a na wierzchu ułożyć równomiernie kawałki jabłek. Ciasto piec około 1 godzinę

Ugotować
Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego czyli Niedzielne Śniadanie odc.67 130

będę się nimi raczyć, zaplanowałam bowiem gofry czekoladowe.  Przeczytacie o nich niebawem a teraz zapraszam na wyjątkowe bułeczki, które piekłam w ubiegła niedzielę. Bardzo długo świeże ciasto drożdżowe napełnione smakowitym farszem owocowym.  Co mogłoby być lepszego?!? Przepis na ciasto znajdziecie w książkach Liski, farsz również podpatrzony w "O jabłkach".  Polecam!!!  Bułeczki drożdżowe(...)owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego ciasto: 20 g drożdży świeżych 450 g mąki pszennej, u mnie bułeczkowa 650 250 ml mleka 100 g masła 120 utłuczonych, ugotowanych ziemniaków 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki soli nadzienie: 1 łyżka śmietany 2 kwaśne jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu 150 g owoców jagodowych (u mnie jagody i jeżyny)\ 3 łyżki cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chaczapuri 125

Jest to pierwsze moje danie z kuchni gruzińskiej. Chaczapuri upiekłam razem z moim synkiem Tymkiem (4 latka). Zajadaliśmy się nim na śniadanie.  Ciasto na chaczapuri robiłam z drożdży, ale jak czytałam nie które przepisy, to drożdże zastępuje się sodą. Przepis zaczerpnęłam z tej strony . Składniki:     500g mąki     25g świeżych drożdży(...)drożdże, cukier, 1/4 szklanki ciepłej wody i 3 łyżki mąki połączyć. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wyrośnięty zaczyn, jogurt, sól  i roztopione masło. Ciasto tak długo wyrabiać aż będzie elastyczne. Przykryć i odstawić aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie do białego sera dodać sól i pieprz świeżo mielony, wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie podzielić

Amatorka kuchenna
Jabłecznik z pigwowcem 221

prawie zastygniętym kremie pigwowym. Smacznego :) RADA: Bezę i biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Piekąc najpierw biszkopt, a później bezę, którą studzimy w piekarniku. Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: budyń , jabłka , kremówka , pigwowiec , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Precle bawarskie (Laugenbrezeln) - Najlepsze! 128

więc sama metoda prób i błędów. I oto jest! By uzyskać wspaniałą brązową skórkę i niepowtarzalną teksturę precli, trzeba włożyć w ich przygotowanie nieco pracy, ale zapewniam, że warto. Ciasto na początku należy schłodzić, potem bardzo krótko obgotować i upiec. Typowe precle robione w ilościach hurtowych najczęściej są obgotowywane w roztworze sody kaustycznej. W warunkach domowych nie polecam jednak(...)powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, wgnieść w nią miękkie masło. Cukier i sól rozpuścić w 300 ml ciepłej wody i wlać do mąki. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej lekko mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić

maniapieczenia
Słodka waniliowa tarta z gruszkami 139

Często dodaję je do pieczonych mięs, których smak ciekawie podkreślają. Tym razem gruszek użyłam do przygotowania tarty. Dodatek wanilii okazał się trafiony, a tarta zniknęła w mig. Jest to ciasto dość słodkie, więc będzie idealne dla największych łasuchów :) Składniki: kruche ciasto: 15 dkg masła, 15 dkg mąki pszennej, 5 dkg cukru pudru, 1 żółtko, 2 łyżki zimnej wody. Schłodzone masło(...)posiekać z przesianą mąką i cukrem. Dodać żółtko i wodę. Szybko zagnieść ciasto i odstawić zawinięte w woreczek do lodówki na kilkanaście minut. Okrągłą formę (użyłam o średnicy 20 cm.) wysmarować masłem. Wylepić ciastem dno, lekko zakładając boki lub rozwałkować ciasto, przełożyć delikatnie do formy i wyrównać. Ciasto ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki przynajmniej na kwadrans. Piec w temperaturze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jagodowe tartaletki 160

Tartaletki z jagodami i śmietaną, pychotka! I ta krucha gwiazdka... Polecam:) Składniki na około 14 tartaletek: Ciasto: 315 g mąki pszennej; 40 g cukru pudru; 3/4 łyżeczki soli; 225 g masła; około 120 ml bardzo zimnej wody*; Mąkę, cukier puder i sól przesiać przez sito, dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać wodę i zagnieść ciasto na jednolitą kulę(...)Foremki do tartaletek wysmarować masłem i wykleić ciastem rozwałkowanym na grubość około 4 mm. Z ciasta można wykroić foremką dodatkowo małe gwiazdki, które uatrakcyjnią wygląd tartaletki. Przygotowane tartaletki i gwiazdki należy schłodzić w lodówce przez około 30 minut. * Ciasto można przygotować w malakserze. Składniki suche wsypujemy do pojemnika malaksera i mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło

In my kitchen
chleb na zakwasie z jęczmiennymi patkami 181

dwanaście, czternaście godzin. W tym samym czasie, zalewamy szklanką ciepłej wody, płatki jęczmienne, odstawiając je również na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy namoczone płatki, mąkę pszenną, razową mąkę żytnią, oraz sól.  Całość mieszamy  łyżką, dodając, ewentualnie, tyle wody(...)powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto klejące się do łyżki.  Tak wyrobione ciasto  wkładamy do wyłożonej pergaminem foremki, napełniając je co najwyżej do połowy chlebowym ciastem( ponieważ jeszcze urośnie). Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą, możemy jeszcze posypać dodatkowo wierzch chleba jęczmiennymi płatkami i o dstawiamy bochenek w ciepłe miejsce, na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto

Miód i pieprz
Pełnoziarniste ciast(k)o owsiane z jeżynami (Zdrowe słodycze #4) 119

ciast(k)o było moim pierwszym wypiekiem z mąki pełnoziarnistej, ale gdzieś zaginęło wśród innych przepisów i o nim zapomniałam. Wykorzystałam tu przepis Marty na sprawdzone muffinki z płatkami owsianymi (które robiłam już wcześniej, ale ze zwykłej mąki pszennej). Chciałam je zrobić w formie do tarty i wydawało mi się, że cała porcja to za dużo więc zrobiłam z połowy(...)wzięłam wówczas pod uwagę, że jednak wypieki na mące pełnoziarnistej nie urosną aż tak mocno i dlatego zamiast ciasta wyszło ciastko - ale za to jakie pyszne, rozeszło się błyskawicznie, jeszcze ciepłe. Nawet moja córcia się nim zajadała, aż miło :) SKŁADNIKI: (tak jak wspomniałam, na zdjęciu jest ciasto z połowy porcji, w formie na tartę ok 29 cm - z pełnej porcji

Kto ugości moich gości?
Ciasteczka z ciasta francuskiego z miodem i sezamem. Francuskie ślimaczki z sezamem 141

Uwielbiam ciasto francuskie...zresztą pewnie nie tyko ja:) Za smak, maślany aromat a przede wszystkim za to, że z gotowych płatów tego ciasta można zrobić różności - na słono, słodko, pikantnie i łagodnie. I co najważniejsze bardzo szybko:) Dzisiaj polecam ciasteczka z miodem i sezamem, które u mnie jeszcze cieplutkie...ale powolutku znikają:)   Na ok 30 sztuk ciasteczek: płat(...)ciasta francuskiego o wym. ok. 40x30cm 2 łyżki płynnego pszczelego miodu (jeśli macie twardy i gęsty należy lekko podgrzać w rondelku, żeby lepiej się rozsmarowywał na cieście) łyżka masła 3 garści ziaren sezamu Ciasto wyciągnąć z lodówki na ok. 15 min przed przyrządzaniem, żeby nabrało temperatury pokojowej. Miód wymieszać z masłem. Ciasto rozłożyć na blacie i posmarować cały blat

Maślane ciasteczko
Ciasto pierogowe.Pierogi z mięsem 139

ewentualnie warzywa z wywaru Mięso i zrumienioną cebulkę zmielić w maszynce (ewentualnie z warzywami). Dodać wywar (taką ilość aby farsz był zwarty, ale nie suchy), doprawić. Ciasto na ok. 40sztuk pierogów: 45 dkg mąki pszennej 3/4szkl. ciepłej wody szczypta soli 3 żółtka 1 jajko łyżka masła Mąkę wysypać na stolnicę, dodać szczyptę soli,  zrobić dołek(...)wbić do niego jajko i żółtka. Zarobić ciasto dodając w trakcie  wodę i masło. Wyrabiać aż ciasto będzie sprężyste. Nie może się kleić ale też nie może być za suche. Jeśli jest zbyt suche należy dodać trochę wody jeśli klejące-mąki. Przykryć ogrzanym talerzem i odstawić na ok. 10 min. Dzięki temu ciasto lekko zmięknie i będzie

Maślane ciasteczko
Tarta z masą kisielową i owocami 151

sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszną krucho- drożdżową tartę z masą kisielową i owocami. Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Zadowoli podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy.  SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 150g margaryny, 2 łyżki cukru pudru, 3 żółtka, 20g drożdży, 1,5 łyżki śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa kisielowa: 500 ml wody, 2 opakowania kisielu cytrynowego(...)opakowania galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 300g owoców sezonowych PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto : Mąkę łączę z margaryną i pokruszonymi drożdżami. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto.  2. Przygotowane ciasto rozwałkowuję i wykładam na foremkę na tartę. Spód nakłuwam widelcem. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa kisielowa: Z wody odlewam 1/2 szklanki. Pozostałą wodę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pierogi z jagodami 137

Smak dzieciństwa w pełnej krasie, pierogi z jagodami oblane słodką śmietanką z dodatkiem świeżych jagód z cukrem. Domowe, lekkie i przede wszystkim smaczne pierogi w miękkim cieście. Do zrobienia pierogów potrzeba nam: 1 kg mąki 70 dkg jagód 1/2 szklanki cukru  około 0,5 litra gorącej wody 1/3 szklanki oleju  1 słodka śmietanka 1 śmietana 18% (niezbyt kwaśna(...)łyżka masła  Sekret delikatnych pierogów tkwi w przygotowaniu ciasta i wyrobieniu go. Tak więc do miski wsypujemy niecały kilogram mąki, wlewamy olej, trzeba przygotować sobie drewnianą łyżkę i zalać ciasto wrzątkiem. Wody musicie dodawać stopniowo, mąka musi się związać i ciasto nie może się kleić do rąk wtedy wyrabiacie je na gładko około 5-8 minut minimalnie. Nie wyrabiajcie

Kuba Gotuje
Drożdżowe kieszonki z salami i serem 145

Pyszna przekąska z ciasta drożdżowego z salami, żółtym serem i sosem pomidorowym w środku. Składniki: Ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej szklanka ciepłej wody 1/2 łyżeczka soli zioła prowansalskie łyżeczka cukru 30 g drożdży świeżych 2 łyżki oliwy Farsz salami ser żółty sos – duży pomidor, ząbek czosnku, zioła, sól, pieprz   Dodatkowo jajko do posmarowania Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy(...)rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, resztę wody, zioła, oliwę i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. godzinę. Przygotowujemy sos: pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wybieramy nasiona. Resztę pomidora

e-PrzepisyKulinarne