przepis - 33114 przepisów (strona:946/2208)

Wasztaty Fit&Easy sezonowe smaki z Janem Kuroniem 138

Warsztaty, które zapewne zapadną na długo w pamięci. Asortyment Fit&Easy wykorzystany nie jako sałatka, ale składnik fenomenalnych dań. Autorem przepisów jest Jan Kuroń. Człowiek z wielką pasją, kulinarnym kunsztem i zaangażowaniem. Osoba, która pomimo sławy potrafi zgrać się z całą grupą i tworzyć przysłowiową całość. Naprawdę można było się czegoś fajnego nauczyć i dobrze najeść

Malinowe Pocałunki
.1137. orzechowy wierzch 117

domowym masłem orzechowym~   Wczorajszy dzień tak szybko mi minął :( Znów trzeba wstać rano i iść na 8 godzin do szkoły :( Ale niedługo weekend! :3 P.S. Prosiliście wczoraj o przepis na pieczonę polentę i go uzupełniłam :) Zapraszam - KLIK

breakfast of dreams
Gruszki w Syropie z Wanilią 156

roku robię gruszki w syropie, bo to one w zimie pozwalają mi piec czekoladowe ciasto z tymi owocami, które uwielbiam. Zresztą przepis jest na blogu, stary bardzo  już :) Na samych początkach nie dodawałam cytryny do słoików,  przez co gruszki po pewnym czasie traciły na kolorze. Czasami gruszki podgotowuję przed łożeniem do słoika, a czasami nie. Dla mnie jakoś

Blondynka Gotuje
Rolada biszkoptowa z masą makową 185

Pyszna rolada biszkoptowa z makiem i bakaliami. Przygotować ją można oczywiście z własnej roboty masą makową, albo tak jak ja - z masą gotową (kupną). Przepis na ciasto biszkoptowe pochodzi z książki Ani Starmach "Pyszne na słodko" - jest ono po prostu idealne na roladę, wykorzystam go jeszcze nie raz. Całość jest smaczna, wilgotna, aromatyczna - rolada ta z powodzeniem zastąpi tradycyjną makową

Kto ugości moich gości?
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 141

zapachy rozchodzące się wokół „chińskich” knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można

Martyna Cooks
Domowe gołąbki 139

fareast-language:EN-US;} Główkę kapusty sparzamy w dużej ilości wrzącej wody, tak aby cała główka była zanurzona i zdejmujemy kolejno liście, pozostawiając je do ostygnięcia. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu na sypko i pozostawiamy do przestygnięcia. Mięso mielone, ryż i jajko łączymy ze sobą i wyrabiamy masę  dodając sól i pieprz do smaku. Poszczególne liście kapusty układamy

Gotowanie moimi oczami
Ogórki kiszone 84

Układamy ogórki ciasno w słoiku, przekładając czosnkiem, koprem, chrzanem i przyprawą. Zalewamy przygotowaną wodą, szczelnie zamykamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po tygodniu można ogórki odstawić do lodówki. Przepis jest na 3-litrowy słoik

Gotowanie moimi oczami
Kokosanki z twarogiem 131

składników. Na koniec dodajemy wiórki i mieszamy szpatułką. Wykładamy masę na blaszkę w formie małych kupek. Pieczemy na złoty kolor około 10-15 minut w temperaturze 180st z termoobiegiem Przepis na około 50 sztuk

Gotowanie moimi oczami
Ciasteczka owsiane 125

tego 2 łyżek, którymi robiłam "łezki". Wykładamy na blachę i lekko spłaszczamy. Odstępy mogą być małe, ciastka nie rosną. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180st. z termoobiegiem. Z przepisu wychodzi około 20 sztuk ciastek

Gotowanie moimi oczami
Wiewiórka 95

gotowej masy dodajemy jabłka, rodzynki, migdały, posiekaną gorzką czekolada i starte orzechy. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170st. Z przepisu wychodzą 2 foremki keksówki 23cm

Gotowanie moimi oczami
Jabłecznik 138

chyba najstarszy przepis z mojego zeszytu, ale zawsze na czasie   Składniki mąka pszenna, 500g margaryna, 250g cukier, 1/2 szklanki żółtka, 3 sztuki śmietana kwaśna 18%, 2 łyżki szczypta soli jabłka, 1.5 kg sok z cytryny, cukier do smaku cukier puder Przygotowanie Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy schłodzoną margarynę, cukier, śmietanę, sól i żółtka. Siekamy składniki nożem potem wyrabiamy

Gotowanie moimi oczami
Bananowe placuszki 166

minut. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię. Wykładamy po łyżce masy, formujemy małe placuszki. Smażymy z każdej strony po 2 minuty.  Zamiast słodziku można użyć odrobiny cukru. Z przepisu spokojnie wychodzi porcja na 2 osoby

Gotowanie moimi oczami
Mini serniczki 131

jajka dokładnie miksujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mlekiem i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy aromat pomarańczowy. Masę przelewamy do silikonowych foremek na muffiny. Z przepisu wychodzi 16 serniczków. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 150st. Jeszcze ciepłe możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową

Gotowanie moimi oczami
Ciasto ryżowe 249

formy. Pieczemy w temperaturze 180st około 45-50 minut, do "suchego patyczka". Studzimy w formie, wyciągamy i obsypujemy cukrem pudrem. Śmietankę można zastąpić zwykłym mlekiem, będzie miej kalorycznie :) Przepis jest na małą formę o średnicy 18 cm. Jeśli nie mamy silikonowej formy, zwykłą wykładamy papierem do pieczenia, aż po brzegi, smarujemy masłem i obsypujemy mąką

Gotowanie moimi oczami
Sernik na zimno 194

trochu ubitą kremówkę. Na końcu zwiększamy obroty miksera i wlewamy galaretkę. Wykładamy masę serową na biszkopty. Wyrównujemy wierzch. W międzyczasie odsączamy mandarynki na sitku. Sok wykorzystujemy do ugotowania (wg przepisu na opakowaniu) galaretki pomarańczowej, dopełniając wodą. Odstawiamy galaretkę do lekkiego stężenia. Mandarynki wykładamy na ciasto i zalewamy galaretką. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki

Gotowanie moimi oczami